De beste garnaalkroketten van de Belgische kust

Oostendse garnaalkroketten bij Le Bassin in Oostende

Als ik op restaurant ga, is de kans groot dat ik voor de garnaalkroketten ga. Ik heb thuis geen frietpot en ik maak er een beetje een sport van om alle garnaalkroketten in Oostende minstens één keer geproefd te hebben. Enkele zomers geleden (2018, nvdr) mocht ik voor KW mijn favoriete culinaire adresjes aan de Belgische kust oplijsten. Zo ging ik ijsjes proeven, cocktails drinken, pannenkoeken vergelijken en mosselen uittesten. Die lijstjes kregen doorheen de jaren een update op deze site. Vandaag: de beste garnaalkroketten van de Belgische kust.

Oostendse garnaalkroketten

Sinds 2022 zijn de Oostendse garnaalkroketten een erkend streekproduct. De stad wil hiermee de korte keten in de kijker zetten. De Oostendse garnaalkroket wordt namelijk gemaakt met Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. Wist je trouwens dat het enkel in Oostende is dat je aan de vistrap garnalen en vis rechtstreeks van de vissersboten kan kopen? Verser kan niet!

Aanrader is ook het Garnaalkrokettenfestival dat de stad in oktober organiseert. Hier kan je verschillende Oostendse garnaalkroketten proeven en stemmen voor je favoriet.

North

Het was op het Garnaalkrokettenfestival dat ik de garnaalkroketten van North voor het eerst proefde. Ik ga regelmatig in dit restaurant op Mariakerke eten maar op een of andere manier koos ik altijd een visgerecht. Heerlijk krokant vanbuiten, lekker smeuïg vanbinnen, zoals een goede garnaalkroket moet zijn.

Poseidon

Misschien wel mijn favoriete garnaalkroketten. Poseidon is een authentiek restaurant dat volop voor de smaak gaat. Ze kaapten dan ook de publieksprijs weg op het eerste Garnaalkrokettenfestival. Naast Oostendse garnaalkroketten is ook de Noordzeebouillabaisse een specialiteit van het huis.

Café Rubens

Als iemand me suggesties vraagt voor een restaurant waar ze lekkere garnaalkroketten kunnen eten, noem ik de Poseidon en de Rubens bijna in een adem. Rubens is een klassieke brasserie aan de overkant van de vistrap. De ontvangst is altijd gemoedelijk en de garnaalkroketten vers.

Le Bassin

Oostendse garnaalkroketten bij Le Bassin in Oostende

Huisbereide garnaalkroketten uit Oostende

Niet elke garnaalkroket krijgt het label van erkend streekproduct. Daarvoor moeten ze aan alle voorwaarden voldoen. Het is dus niet omdat ze het label niet hebben dat ze daarom minder lekker zijn.

‘t Vistrapje

De naam van het restaurant verklapt ook al meteen waar het restaurant zich bevindt. Dit is een echte klassieker op de Visserskaai. Ik herinner me nog dat we er ooit een huwelijksverjaardag van mijn ouders gevierd hebben. Het restaurant zit ondertussen in een nieuw pand maar op de menukaart vind je nog steeds de klassieke gerechten waaronder dus lekkere garnaalkroketten.

Madam Kroket

Het was een beetje een verborgen parel in de stad maar sinds Madam Kroket in Het Laatste Nieuws stond met een 10 op 10 van Luc Bellings zijn de wachtrijen enorm gegroeid.

Madam Kroket Oostende

Madam Kroket gebruikt geen gelatine en dat vind ik een groot voordeel. Net als dat krokante panko-jasje… Het water loopt me alweer in de mond. Ze levert ook aan een aantal restaurants. In haar aanbod ook een kroket met kreeft of met zalm. Bij de garnaalkroketten is er keuze uit 30% en 40% garnalen.

Adresjes die nog op mijn lijstje staan om uit te proberen zijn The Catch en Brassi.

Garnaalkroketten uit andere kustgemeenten

Uiteraard ga ik ook wel eens buiten de stadsgrenzen op culinaire ontdekkingstocht. Er mogen nog wel wat adresjes bij, dus geef je suggesties zeker door in de comments!

‘t Werftje, Zeebrugge

Voor de lekkerste garnaalkroketten in Zeebrugge, trekken we naar het oudste cafeetje van Zeebrugge. ‘t Werftje bestaat al sinds 1905. Enkele jaren geleden onderging het pand een grondige renovatie maar gelukkig is het succesrecept voor de garnaalkroketten hetzelfde gebleven. Het is heerlijk vertoeven op het terras. Je zakt best vrij vroeg af naar ‘t Werftje want reserveren is niet mogelijk.

Mondieu, Koksijde

Garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en citroenpartje bij Mondieu, Koksijde

Een van de meest culinair hoogstaande settings waar ik al garnaalkroketten at, was vast bij Mondieu, een voormalig sterrenrestaurant. De chef besloot zijn sterren terug te geven om voor een meer toegankelijkere keuken te kunnen gaan zonder te moeten inboeten op kwaliteit. Als een iengeltje dat op je toenge pist, zo zeggen we dat hier. Geserveerd met een citroenpartje en een beetje gefrituurde peterselie, zoals het hoort.

Estaminet De Peerdevisscher, Oostduinkerke

Na een bezoekje aan NAVIGO, het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke, kan je terecht in de museumherberg voor een portie heerlijke garnaalkroketten. De uitbater is een garnaalvisser die er nog, net als vroeger, met paard op uit trekt. Ook de dagverse slibtongetjes die ze serveren zijn een streling voor de tong (pun intended).

Waar at jij de beste garnaalkroketten so far? Welke garnaalkroketten moet ik dringend zelf ook eens proeven om dit lijstje eventueel aan te vullen?

Booking.com

Oorspronkelijk artikel: 5 augustus 2018; laatste update: maart 2022

Eén gedachte over “De beste garnaalkroketten van de Belgische kust

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.