De Scandinavische levensstijl spreekt me wel aan: tijdens de zomermaanden profiteren ze maximaal van de gezonde buitenlucht en tijdens de donkere wintermaanden maken ze het thuis gezellig. Lekker eten staat daarbij centraal.
Eén van de gezelligste Zweedse tradities is de ‘fika’. Elke dag doen ze minstens één keer een fika: met vrienden en/of collega’s genieten ze van een kopje koffie, heel vaak vergezeld van iets zoets. Fika kan op elk moment van de dag. Elke dag even genieten van de kleine dingen des levens, we kunnen echt wel wat leren van de relaxte Scandinaviërs!
Uiteraard kan je in de Ikea-shop ook wat Zweedse specialiteiten vinden maar sinds deze week is het aanbod Zweedse producten in België nog wat verder uitgebreid: Delhaize startte namelijk een e-shop met Zweedse producten. De perfecte aanleiding om hier ook wat Zweedse receptjes te posten. Wat de vleesgerechten betreft, koos ik voor een vegetarische variant en hier en daar gaf ik er mijn eigen draai aan.
Als er iemand trouwens weet waar ik hier gele erwtjes kan vinden… Laat het me zeker even weten want ik had ook graag ärtsoppa med pannkakor ofte erwtensoep met pannenkoekjes gemaakt. Dat is een gerecht dat de Zweden vaak op donderdag eten.
Toast Skagen
Dit was het eerste receptje dat ik klaarmaakte en, op een dessertje dat ik straks deel na, was dit mijn favoriet gerechtje. Heel snel klaar en de ingrediënten zijn ook makkelijk te vinden in een gewone supermarkt.
Ingrediënten
- Sneetjes brood
- Gepelde garnalen (ik koos voor onze grijze garnalen omdat ik die toch echt niet te vergelijken vind met de roze garnalen)
- Mayonaise
- Mosterd
- Lompviseitjes
- Enkele takjes verse dille
- Schijfje citroen
Bereiding
Toast Skagen is echt heel simpel te maken. Snij de korstjes van de sneetjes brood en bak ze in een beetje boter lichtjes bruin aan beide kanten. Laat het brood goed uitlekken op keukenpapier om het vet zoveel mogelijk te absorberen.
Meng de garnalen met de mayonaise en de mosterd. Neem 3-4 delen mayonaise per deel mosterd. Doe dit op de stukjes brood en werk af met wat lompviseitjes, dille en een stukje citroen. That’s it!
Janssons frestelse
Ofte Jansson’s verleiding. Het is een traditionele ovenschotel met aardappelen, vis en ui. Eigenlijk best makkelijk te maken. Ik heb de ansjovis wel vervangen door zalm. Enerzijds omdat ik geen ansjovis lust maar anderzijds ook omdat ik niet direct ansjovis vond in de supermarkt. Niet dat ik echt hard gezocht heb.
Ingrediënten
Ik maakte dit gerecht voor 2 personen en deed het dan ook in kleine ovenschoteltjes. Ik veronderstel dat het gerecht eigenlijk om een grote ovenschotel vraagt.
- 300 gram aardappelen
- 1 grote ui
- 100 gram visfilet
- 150 ml room
- paneermeel
- boter
- peper en zout
Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Snij de ui in kleine blokjes en bak lichtjes in wat boter tot ze goudgeel kleuren. Leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschotel. Doe hier een laag uienblokjes en stukjes visfilet over. Daar gaat dan weer een laag aardappelschijfjes over. Herhaal dit nog een keertje. Afkruiden met wat peper en zout en er dan de room overgieten. Strooi hier wat paneermeel over en zet in de oven op 220° C voor 1 uur.
Vegetarische balletjes met veenbessen
Geen köttbullar hier. Ik ging voor de vegetarische variant. En dan nog voor de gemakkelijkheidsoplossing door vegetarische balletjes in de winkel te kopen. Delhaize verrast me steeds weer met hun vegetarische aanbod. Tack så mycket!
Ook al eten de Zweden graag vlees, het is geen issue om er vegetariër te zijn. Er zijn heel wat vegetarische alternatieven. Je krijgt er als vegetariër ook niet constant vragen of vreemde blikken. Ze respecteren ieders keuze. Een verademing, I can tell you!
Aardappelen op zijn Zweeds
Zweedse aardappelen
Schil de aardappelen en snij ze voor 3/4 door in schijfjes. Doe ze in een ovenschotel met boter, giet er ook nog gesmolten boter en wat zout over en zet in de oven op 200°C.
Na een half uur strooi je er paneermeel over. Na nog eens 10 minuten strooi je er geraspte kaas over en laat je de schotel nog 5 minuutjes in de oven staan vooraleer je de Zweedse aardappelen serveert, eventueel afgewerkt met een takje dille.
Aardappelkoekjes
Snij de aardappelen in kleine blokjes en zet er de mixer in. Voeg er nog wat zout aan toe. Doe telkens 2 tot 3 eetlepels van het beslag in een pan en bak kleine aardappelpannenkoekjes.
Tip: zorg dat je pan goed warm is en wacht best lang vooraleer je de aardappelkoekjes probeert om te draaien. Ik spreek uit ervaring ;-)
Kanelbullar
Een ronde suisse, het zal zowat mijn favoriete ontbijtkoek zijn. De Zweedse variant, het kaneelbroodje maak je op dezelfde manier.
Het recept en meer weetjes over kanelbullar vind je op de blog over Zweden: Take me to Sweden.
Kladdkaka
Safe the best for last. Ok, dit receptje heeft zijn naam niet mee maar ik zweer het: dit is de lekkerste chocoladecake die ik ooit al gegeten heb! Klik hier voor het recept.
Welk Zweeds gerecht (zonder vlees) moet ik zeker ook nog proberen? Suggesties en receptjes welkom in de comments!
Meer Zweden (ook receptjes!)? Neem dan zeker ook eens een kijkje op Take me to Sweden!
Oh, hier staan enorm lekkere dingen tussen zo te zien. Hier ga ik zeker een paar dingen van proberen! Die ansjovis zou ik ook vervangen, ben daar ook geen fan van!
Awel, ik vond de zalm zeker een goede vervanger :-) En ook wel Scandinavisch, niet? :)
Ik ga binnenkort eens een Zweeds etentje organiseren, denk ik zo :-)
Zeker doen! Mocht je nog andere receptjes ontdekken mag je het altijd laten weten :-) De vleesreceptjes heb ik er uitgelaten (of proberen vervangen). Hou zeker een plaatsje over voor de kladdkaka!
superreceptjes en eenvoudig om maken (mijn streefdoel, complexe gerechten zijn niet aan mij besteed, die laat ik liever door andere bereiden :)) Hiervan ga ik er zeker enkele uitproberen en de naam van die chocoladecake is gewoon super ;)
Dag Els,
Het moet niet ingewikkeld zijn om lekker te zijn :-)
De gravlax-zalm wou ik ook eerst maken maar die moet ‘enkele dagen’ trekken in je koelkast… Dan koop ik ze liever kant-en-klaar ;-)
Groetjes
Ik zou mezelf niet zijn moest ik niet echt zot zijn van Scandinavisch eten ;-)