De lekkerste drankjes, zonder alcohol

Posted in Eten & drinken by

“Sorry, heb je ook iets zonder alcohol?” Het is een vraag die ik me bijna elke receptie, elk feestje hoor stellen. Want op zowat elke receptie verwelkomen de obers je met een glaasje bubbels. Hooguit staan er enkele glazen fruitsap als alcoholvrij alternatief op hun dienblad. De rare blik van de ober en de andere aanwezigen als je je glaasje fruitsap neemt krijg je er gegarandeerd bovenop. In dit artikel dus een ode aan bob én alternatieven voor dat glas fruitsap!

Lang leve bob!

Ieder doet natuurlijk wat hij/zij wil maar ik snap het niet, mensen die niet zonder alcohol kunnen. Die ernaar uitkijken om zich te bezatten. Die stoefen met hoeveel ze op een avond binnenkappen. Die vinden dat alcohol erbij hoort om zich te kunnen ontspannen. Die denken dat ze met een paar glaasjes op nog achter het stuur mogen kruipen.

Kijk, daar kan ik me echt boos om maken. Als het aan mij lag, was er een zero tolerance voor rijden met een glaasje op. Als je iets gedronken hebt, rijd je niet meer. Punt. Er is niks stoers aan om na meerdere glazen alcohol nog in je auto te kruipen. Integendeel. Ik erger me er ook aan dat de stoere praat over nog rijden met een glaasje op, nog steeds vol bewondering aanhoort wordt.

Gelukkig kiezen meer en meer mensen voor een bob of een taxi. Ik kan die mentaliteitswijziging alleen maar aanmoedigen! Maar er is nog werk aan de winkel. En bob zou wat meer in de bloemetjes gezet mogen worden. Persoonlijk vind ik dat bob bv. mag beslissen hoe laat er naar huis gegaan wordt en dat de anderen dan niet moeten proberen om bob te overhalen toch nog wat langer te blijven maar braafjes mee naar huis moeten gaan. Geloof me, het kan echt ambetant zijn als bob om al je passagiers zonder gedoe mee naar huis te krijgen, zelfs als het echt al laat is! En de horeca of de catering op feestjes zou wat meer moeite moeten doen om ook bob een leuke drankenkeuze aan te bieden – ja er zijn meer alternatieven dan fruitsap, cola of water!

Zonder alcohol is ook ok!

Bob is een goed initiatief maar bob zorgt er eigenlijk ook een beetje voor dat ‘alcohol drinken’ de norm is. Dat je een vreemde blik krijgt als je zegt dat je geen alcohol drinkt, ook als je bob niet bent. Dat ‘bob zijn’ een beetje als een opoffering overkomt.

Het is niet dat ik geen alcohol drink maar ik drink zeker niet elke week, zelfs niet elke maand. Denk dat ik eerder aan een tiental glaasjes per jaar kom. Het hoeft voor mij niet. En ja, daar krijg je dan vaak opmerkingen over. Of vreemde blikken. ‘t Is een beetje gelijk vegetariër zijn (jep, ik drink amper alcohol en eet geen vlees – weirdo!). Amuseer ik mij dan niet? Jawel hoor :-) Ik heb daar echt geen alcohol voor nodig! Enfin, you get my point, je wou weten welke alternatieven je kan inschenken i.p.v. dat zoveelste inspiratieloze glas fruitsap? Here we go!

Receptjes voor lekkere alcoholvrije drankjes

Ok, recepten klopt misschien niet helemaal. Want het kan ook gemakkelijk! Tot mijn grote vreugde zie ik steeds vaker luxe-limonades (zo noem ik het toch) opduiken in de supermarkt. Geen excuus dus dat homemade receptjes teveel werk zijn!

 • IJsthee met een smaakje uit de supermarkt. In Delhaize kan je bijvoorbeeld ijsthee vinden met granaatappel of framboos. In Ikea koop ik geregeld de ijsthee met dennensmaak.
 • AriZona-thee: verschillende smaken in leuke flesjes – mijn favorieten zijn de Strawberry Lemonade en de Green tea with Honey.
 • Little Miracles: een Deens organisch drankje gezoet met agave.
 • Siropen allerhande – vooral de vlierbloesemsiroop wordt hier erg gesmaakt. En je moet zeker ook eens viooltjessiroop proberen!
 • Finley-limonades: zeker hun Mojito! Nog meer Mojito trouwens bij Schweppes en 7up!
 • Infused water – ik ben hier sinds een goede maand overgeschakeld op kraantjeswater. Het water in België is echt van goede kwaliteit. Je hebt dus eigenlijk geen filter nodig. Geen gesleur meer met (plastiek) flessen en een kleinere afvalberg – da’s winwin :-) Omdat water ook maar water is, geef ik er af en toe een smaakje aan door bijvoorbeeld citroen, munt, frambozen,… of een combinatie aan het water toe te voegen.

Natuurlijk zijn er ook alcoholvrije cocktails. Wist je dat ze trouwens ook alcoholvrije cava hebben? En neen, da’s geen Kiddiebul!
Ahja, en als je denkt ‘Amai, in bijna al die alternatieven zit suiker’, tja, dan kan ik je alleen maar gelijk geven. In de meeste zit inderdaad suiker. Maar in die biertjes, wijntjes en cocktails zit geen suiker zekers? ;-)

Drink jij ook amper alcohol? Welk drankje kies jij als het wat feestelijker mag zijn dan gewoon water? Wat denk je, maken we samen van drankjes zonder alcohol het volgende nieuwe hippe drankje? Move over gin tonic!

15 juni 2016
/
Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Els Seghers

  Spuitwater met vlierbloesemsiroop ziet er eigenlijk net hetzelfde uit als een glas cava of champagne, geen kat merkt het verschil (enkel jij wanneer je per ongeluk het verkeerde niet-alcoholische) glas pakt :)
  Ik hou wel van een cocktail maar evenzeer van een lekkere mocktail, bij eatlovepizza in Gent hebben ze er enkele lekkere op hun kaart staan.

  15 juni 2016 at 21:05
 • Reply Heleen

  Ik had laatst een cocktailworkshop en gezien ik zwanger ben leerde ik ook enkele alcoholvrije alternatieven kennen! Ik postte ze op mijn blog :) Arizona vind ik ook lekker, Finley ben ik even ‘beu’. Stassen kan mij wel bekoren als apero!

  15 juni 2016 at 21:44
 • Reply Julienne

  Ik wissel ook graag eens af tussen alcoholisch en niet-alcoholisch. De rozenlimonade van Fevertree vind ik bijvoorbeeld heel lekker, net als Finley etcetera :-) en een glaasje (zelfgemaakte) vlierbloesemsiroop met spuitwarer gaat er ook altijd in!

  15 juni 2016 at 22:16
 • Reply Charlotte Gyselinck

  Ginger beer!
  Het was mij gisteren door iemand aangeraden en ik heb het vandaag dan ook voor het eerst geprobeerd. Ik ben verkocht!

  15 juni 2016 at 22:28
 • Reply Claire

  Ik ben ook fan van ginger beer, en van de Bos- en Firefly-limonades (kiwi, appel en munt, mmm!)

  15 juni 2016 at 23:34
 • Reply Tjapke | Tjapke Op Reis

  Dit is nou een artikel dat veel mensen eens mogen lezen! Ik drink heel weinig alcohol, vooral eigenlijk omdat ik het gewoon niet zo graag lust. Maar inderdaad, wat wordt je vaak vreemd aangekeken als je vraagt om een ander drankje, zonder alcohol! Ik begrijp ook echt helemaal niet waarom er zoveel mensen zijn die zeggen dat ze alcohol nodig hebben om plezier te kunnen maken, dat is helemaal niet waar, ik maak toch ook plezier? En wat heb je er nou aan om de volgende dag op te staan en je niks meer te herinneren van je avond? Of als je met een glaasje te veel op in de wagen stapt en een ongeluk hebt of veroorzaakt? Nee, ik begrijp deze mentaliteit echt niet en ik ben blij te horen dat ik daarin geen uitzondering ben, want op soms zou je dat wel beginnen te denken. Ach, andere mensen doen wat ze willen, het is mijn verantwoordelijkheid niet, maar ik vind het gewoon jammer dat zij zelf in veel gevallen niet genoeg verantwoordelijkheidszin hebben of respect hebben voor anderen! Ik hou het wel bij een limonade (zoals fanta of finley), een spa met citroensmaak of een alcoholvrije cocktail ;)

  16 juni 2016 at 07:20
 • Reply Samaja

  Ik drink weinig alcohol. Af en toe een glas cava of een gin-tonic en dat is het dan ook. Omdat ik zo weinig drink, kan ik er ook niet goed tegen. Hoofdpijn, een rode kop, direct het gevoel dat het naar mijn hoofd stijgt, … Vooral die hoofdpijn is het gewoon echt niet waard. Ik krijg daar af en toe commentaar op en rare blikken (meestal denken ze dat ik zwanger ben). Het wordt jammer genoeg zelfs soms als asociaal gezien, want ik drink niet lekker mee. Wel, dat kan mij gestolen worden. Ik ben dan ook meestal Bob, met volle overtuiging. Op recepties kan ik bijna niet anders dan fruitsap drinken, terwijl ik dat niet eens zo lekker vind en veel te zwaar. Dan zijn drankjes zoals jij hierboven voorstelt eigenlijk een beter idee. Ik ken er weinig van, omdat ik eigenlijk vooral water en cola zero drink, maar ik ga er eens een paar proberen bij gelegenheid :-).

  16 juni 2016 at 07:47
 • Reply tiny

  Ik was me net aan het bedenken, oh die perencider uit de Ikea! Die vind ik superlekker. Maar ik zocht het net even op en er zit verdikke 0.1% alcohol in. Enfin, veel is dat niet, maar toch.
  Die Arizona’s vind ik ook heerlijk vooral de gele. Maar inderdaad, als je uitgaat, of naar een receptie is het enige alternatief meestal fruitsap. Zo saai…qua smaak bedoel ik. En als ik dan vrij ben om te kiezen, ga ik voor de alcohol.
  Hadden ze nu regelmatiger lekkere alternatieven, dan dronk ik een stuk minder, zelfs ook als ik niet met de auto moet rijden.
  Oei, dat klinkt nu wel heel erg alsof ik een drankorgel ben, is niet zo hoor!

  16 juni 2016 at 11:53
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: