Hoe kan je als ondernemer je steentje bijdragen aan het milieu? In dit artikel over zero waste ondernemen vind je enkele tips om als professional zo zero waste mogelijk aan de slag te gaan. Ook als werknemer vind je hieronder misschien enkele ideetjes om je baas cadeau te doen? Now is the time! Een paar jaar geleden keken je collega’s en je chef gegarandeerd raar op als je met een groen alternatief kwam aanzetten. Nu is ecologisch en zero waste hip & trendy. Ik probeer zelf ook bij elk project en bij elke klant subtiel een groene stempel op het geheel te drukken. Vaak met succes!
Een laptop, een smartphone en een internetverbinding – meer heb ik als freelancer in principe niet nodig om aan de slag te gaan. Op het eerste zicht toch. Als ik wat verder kijk en oplijst wat ik allemaal in mijn kantoor heb staan, schrik ik toch hoeveel spullen dat (voor een minimalist) zijn.
Qua verbruiksgoederen valt het hier al bij al wel mee maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik heb even nagedacht hoe we als professionals zo zero waste mogelijk kunnen werken. Het is als ondernemer vaak balanceren tussen zorgen dat je zaak zo goed mogelijk draait en opletten dat je dit zonder ‘waste’ doet. Een aantal dingen zijn voor mij ondertussen al vanzelfsprekend geworden, andere zaken zou ik nog kunnen toepassen en nog andere tips hieronder zijn specifiek voor andere beroepen maar je weet nooit dat je er ook wat aan hebt.
Papier
Eerst en vooral: het is niet omdat het uit bijvoorbeeld papier is en niet uit plastic, dat het niet milieuvervuilend is. Papier moet ook geproduceerd worden en zelfs het proces van recyclage heeft een impact op het milieu. Iedereen richt zijn acties nu op plastic maar uiteraard verspillen we best ook geen papier.
- Maak gebruik van gerecycleerd papier en recycleer het papier en karton dat weg mag.
- Uiteraard printen we dubbelzijdig. Er bestaan zelfs speciale lettertypes die minder inkt verbruiken. Moet die mail wel geprint worden? Heb je voor die vergadering hand-outs nodig?
- Laat je vaak brochures of ander drukwerk drukken? Probeer de aantallen die je nodig zal hebben zo goed mogelijk in te schatten. Hou telkens de aantallen bij die gedrukt werden en hoeveel je weg moest gooien. Zo heb je een indicatie voor de volgende keer.
- Offertes voor drukwerk? Laat naast de prijs ook de milieu-impact meespelen. Kies voor een lokale drukkerij, voor milieuvriendelijke inkt en papier.
- Heb je een winkel: geef dan niet standaard een tasje (plastic of papier) mee.
- Facturatie: alles is zoveel mogelijk digitaal. Ik verstuur mijn facturen via factuursturen.be. Ik vraag ook aan al mijn leveranciers om de factuur digitaal te bezorgen.
- Laat nietjes achterwege. Er bestaat een alternatief voor een nietjesmachine waardoor je blaadjes toch mooi samen blijven.
Promotiemateriaal
- Visitekaartjes: op zowat elk netwerkevenement deel je visitekaartjes uit. Je contactpersoon geeft de gegevens in het beste geval in zijn database in en gooit het visitekaartje daarna weg. Toch is een visitekaartje vrij onmisbaar. Enkele jaren geleden experimenteerde ik met digitale varianten maar geen enkele app leek echt een succes te worden. Soms neem ik gewoon een foto van het visitekaartje van mijn nieuwe contact. Momenteel heb ik nog een hele voorraad visitekaartjes liggen maar ik denk al na over alternatieven. Zo zijn er visitekaartjes met zaadjes in. Na gebruik kan je dan je visitekaartje planten en dan komen er bloemetjes uit. Een ander alternatief kan een ouderwetse stempel zijn die je op een stukje papier stempelt (bv de achterkant van een gebruikte omslag, een stukje kladpapier,…).
- Ballonnen, vlaggetjes,…: sowieso geen ballonnen! Papieren vlaggetjes of plastic vlaggetjes kan je beter vervangen door stoffen vlaggen.
- Pennen: het lijkt wel alsof je bedrijf pas serieus is als je pennen laat maken. Op zich wel een mooi en handig relatiegeschenk maar kies dan wel voor een ecologisch alternatief. Zo zijn er pennen die je kan navullen, pennen die je na gebruik kan begraven en dan een plantje worden, pennen uit gerecycleerd plastiek,…
Zero waste events
- Kies een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.
- Een van de grootste kosten op events is vaak de catering. Maak bij gratis events gebruik van een no show fee. Gasten die inschrijven maar niet opdagen krijgen de factuur gepresenteerd voor hun niet-opdagen. Zo vermijd je dat er eten weggegooid moet worden.
- Kies steeds voor een vegetarisch of zelfs veganistisch alternatief. En nu we toch bezig zijn: bonuspunten voor de events waar het alcoholvrije drankje wat creatiever is dan een glaasje fruitsap.
- Hou bij het samenstellen van het menu rekening met seizoensgroenten en kies voor lokale producten.
- Wegwerpbekers zijn out of question! Gelukkig begint dit stilaan een vanzelfsprekendheid te worden. Idem voor rietjes.
- Vermijd zoveel mogelijk decoratiemateriaal dat slechts eenmaal gebruikt zal worden. Hier deel ik meer tips voor zero waste feestjes.
- Zorg dat het afval gescheiden opgehaald wordt.
- Voorzie je goodie bags voor de gasten? Een discreet hoekje waar ze brochures en goodies kunnen achterlaten die ze niet willen is een win-win: de gasten hebben geen overbodige ‘rommel’ mee naar huis en de brochures en goodies kunnen gebruikt worden voor een volgend evenement i.p.v. bij het huisvuil gezet worden. Het is vaak goedbedoeld maar in een gemiddelde goodie bag zitten meestal maar 2 of 3 dingen die echt nuttig zijn voor de ontvanger in kwestie. Aja, uiteraard is die goodie bag een herbruikbare tas en geen wegwerp ;-)
Zero waste tips voor de horeca
Mijn werkdomein ligt grotendeels in de toeristische sector. Als travel writer (Bestaat daar een goed Nederlands woord voor? Mag ik reisjournaliste zeggen als ik wel journalistiek gestudeerd heb maar geen beroepsjournalist ben?) kom ik regelmatig in hotels en restaurants. Bovendien hadden mijn ouders vroeger een hotel en een restaurant. Om maar te zeggen: ik ken het wereldje.
- Zorg voor hervulbare zeepflacons. Vervang de miniflesjes in de badkamer door zeeppompen die vast hangen aan de muur en hervuld kunnen worden. Nog beter als je voor de ecologische alternatieven kiest. Het systeem dat handdoeken niet meer standaard elke dag vervangen worden, heeft al in veel hotels zijn ingang gevonden. Het is simpel: wil je als gast een nieuwe handdoek? Gooi de handdoek dan op de grond. Hang je handdoek op als je dezelfde handdoek nog een dagje langer wil gebruiken. In Zweden is er een hotelketen waar je kan kiezen om de hele poetsbeurt een dagje (of meer) over te slaan. Je krijgt dan extra punten op je getrouwheidskaart waarmee je spaart voor gratis overnachtingen. Het hotel bespaart op schoonmaakkosten (en dus ook op poetsmiddel en wasproduct).
- Papieren servetten zijn misschien wel handig, een stoffen servet geeft meer cachet aan je zaak. Idealiter zijn de servetten van bamboe, biologisch katoen of hennep.
- Net zoals bij de catering op evenementen: laat de rietjes achterwege of zoek alternatieven. Gebruik echte lepels i.p.v. die plastic roerstokjes.
- Serveer een huisgemaakt koekje bij de koffie i.p.v. een koekje dat apart verpakt is. Zet een melkkannetje en een suikerpot op tafel.
- Nu we in het koffie&thee departement zitten: kies voor losse thee. Het is niet voor niets dat we de theezakjes tegenwoordig niet meer op de composthoop mogen doen.
- Koop zoveel mogelijk in bulk en in recycleerbare verpakkingen.
- Vermijd voedselverspilling door tegen sluitingstijd overschotten aan gereduceerde prijs te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld ook met de app Too Good To Go.
- Vraag je gasten of ze een doggy bag willen meenemen. Slimme horeca-uitbaters laten hun klanten weten dat ze hiervoor zelf een herbruikbaar potje mogen meebrengen.
Vervoer
Deze hoort hier misschien minder thuis maar ik wil de tip toch graag meegeven. Zero waste is tegenwoordig de hippe term voor milieuvriendelijk.
- Probeer zoveel mogelijk afspraken te combineren. Het is niet alleen beter voor het milieu, het is ook gewoon efficiënter. Kan je met het openbaar vervoer: doe dat dan vooral!
- Moet je wel ter plekke? Ja, soms is een face to face meeting handiger, efficiënter en noodzakelijk. Vaak is Skype een waardig vervangmiddel. Je spaart de verplaatsing uit in benzine en in tijd.
- Een dagje op de baan? In plaats van een broodje in een plastic doosje te kopen voor de lunch en een plastic flesje water in een wegrestaurant, zorg ik dat ik voorbereid ben: zero waste lunch van thuis (met restjes van de avond ervoor), enkele niet-verpakte snacks en een herbruikbare drinkfles.
Heb jij nog tips om zero waste te ondernemen? Deel ze dan zeker in de comments. En onthoud: nobody’s perfect maar we kunnen maar ons best doen!
Pin for later

Affiliate
Geef een antwoord