Vliegen met een drone voor beginners

In januari was ik in Finland voor de Nordic Blogger’s Experience. Naast plezante en avontuurlijke activiteiten stonden er ook interessante workshops op het programma. Eén van de workshops die ik volgde was een initiatie ‘vliegen met drones’. Ik was al langer nieuwsgierig naar die drones. Vooral de exemplaren met een camera spreken me aan. Drones zijn de laatste jaren echt aan het evolueren van leuk speelgoed tot een extra tool voor fotografen en videoliefhebbers.

drone voor beginners (1)

Wat is een drone?

Hoor je het in Keulen donderen als je over een drone hoort spreken (ik kijk misschien naar jou, ma!)? Een drone is een onbemand luchtvaartuig. De drone wordt vanop afstand bestuurd en er zit dus geen piloot aan boord. De meeste drones zijn er compact en wegen amper enkele honderden grammen. De grotere modellen wegen enkele kilo’s. In Amerika experimenteren ze met drones om pakjes die online besteld worden aan huis te bezorgen. In dit artikel wil ik het vooral hebben over de drones waarmee je kan fotograferen en filmen.

Welke drone kopen?

Er zijn heel wat merken die uitpakken met drones. Ik heb enkel met deze van DJI gevlogen dus kan enkel over mijn ervaringen met deze drones vertellen. DJI wordt door heel wat professionelen gebruikt en hun kleinere drones zijn prima voor beginners/amateurs. Net omdat ze al lang bestaan en zich ook echt hebben gespecialiseerd weet ik dat, als ik een drone zou kopen, ik voor eentje van DJI zou gaan.

DJI Spark

Voorlopig gaat mijn voorkeur uit naar de DJI Spark. Deze compacte drone weegt amper 300 gram, is betaalbaar en biedt eigenlijk al heel wat semi-professionele functies. Je kan de Spark ook met handbewegingen bedienen (al moet ik er eerlijkheidshalve bij vertellen dat dit tijdens de workshop niet zo vlot liep). De Spark beschikt over een gimbal met 2 assen (zorgt ervoor dat het beeld stabiel is en niet schokkerig overkomt).

Tip: koop je drone altijd met Fly More Combo! Die console is gewoon handig als je wat meer met je drone wil kunnen doen, de extra batterij is sowieso een goed idee en ook de andere accessoires die in de Fly More Combo zitten zijn nuttig.

DJI Mavic

Mocht geld geen rol spelen, zou de Mavic Pro me zeker ook interesseren. In tegenstelling tot de Spark kan de Mavic Pro ook video’s in 4K opnemen. De batterij gaat ietsje langer mee. Het toestel kan bijna even compact opgeplooid worden maar is een stuk zwaarder. De beelden van de Mavic Pro zijn nog net wat stabieler dan deze van de Spark door de gimbal met 3 assen.

Zopas bracht DJI nog een nieuw toestel op de markt: de Mavic Air. De productspecificaties (en dus ook de prijs) zitten een beetje tussen de Spark en de Mavic Pro in. Ik verwacht eigenlijk dat dit hun nieuwe paradepaardje zal worden. Tijdens de workshop wisten ze me ook te zeggen dat er binnenkort een goedkopere drone uitkomt, niet onder het merk DJI maar wel door dezelfde mensen gemaakt. Deze drone is bedoeld voor kinderen, om te leren programmeren, en zou amper 110 euro kosten. Ik ben benieuwd naar verdere productspecificaties! Wat ik wel al weet is dat deze drone enkel binnen gebruikt zal kunnen worden wegens totaal niet bestand tegen een zuchtje wind.

Ga ik nu zelf een drone kopen? Ik had in Finland bijna een impulsaankoop gedaan. De toestellen waren helaas niet direct beschikbaar en dus kon ik evengoed thuis bestellen. Ondertussen heb ik er al even over nagedacht en ik ga voorlopig nog niet tot aankoop over. Waarom niet? In Oostende zijn drones strikt verboden. Thuis kan ik dus al niets doen met een drone. Op reis lijkt het me wel leuk om eens foto’s uit een andere hoek te kunnen nemen. Alleen vraag ik me af of ik dat extra gadget wel wil meesleuren. De Spark hangt zo in de lucht maar na een kwartier moet je ofwel de batterij vervangen of is het al gedaan met spelen. Ik vrees dat ik er in de praktijk dus niet zoveel mee zou doen. Een beetje een dure aankoop voor maar af en toe. Misschien verander ik nog van gedacht…

Leren vliegen met een drone

drone voor beginners (2)

Vliegen met een drone houdt zekere risico’s in. Je mag dus zeker niet beginnen vliegen zonder je er een beetje in te verdiepen. Zo moet je goed op de hoogte zijn van de plaatselijke regulaties. In sommige landen is het zelfs verboden om gewoon nog maar een drone bij je te hebben. Op veel andere plaatsen is het verboden om met een drone te vliegen. Verder meer daarover.

1. Leer je toestel kennen

Het belangrijkste is dus dat je uitzoekt of je op de plaats waar je wil vliegen wel mag vliegen. Leren vliegen met een drone voor beginners kan door workshops of initiaties te volgen. Begin in elk geval met de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Probeer eerst enkele simpele bewegingen binnenshuis. Vervolgens kan je stap voor stap verder gaan. Eerst stappen, dan pas lopen. Ik zou eigenlijk aanraden om je eerste stapjes met een drone te zetten onder begeleiding. Dat hoeft daarom geen heuse workshop te zijn maar iemand die zelf al vaker met een drone gevlogen heeft lijkt me ideaal als je als hobbyist recreatief met je drone wil vliegen.

2. Plan je drone-vlucht

Allereerst: check of je ook effectief mag vliegen met je drone op de plek waar je je vlucht wil gaan maken.
Los van de plaatselijke wetgeving: check het weerbericht als je wil gaan vliegen. Drones zijn erg gevoelig voor de weersomstandigheden. Is het mistig dan verlies je je drone al snel uit het oog. Is het erg koud dan zal dit een effect hebben op het vermogen van de batterij. Staat er wind? Dan kan je drone het misschien moeilijk krijgen om koers te houden.
Zorg ook dat je batterijen volledig opgeladen zijn, dat de drone juist gemonteerd is en je ook je geheugenkaartje niet vergeten bent.

Waar mag je vliegen met een drone?

Algemeen: Je moet sowieso steeds oogcontact houden met je drone. Uiteraard zijn plaatsen waar een luchthaven is ook steeds verboden terrein voor drones. Je moet steeds de lokale wetgeving checken en naleven. Boven mensenmassa’s vliegen is sowieso verboden. Respecteer ook de privacy van anderen!

Belgische drone wetgeving

Wil je in België vliegen met een drone van meer dan 1 kg, dan is een opleiding verplicht. Aan het recreatief gebruik van een drone hangen in België heel wat voorwaarden vast. Zo mag je niet hoger dan 10 meter vliegen en enkel op privé-grond (bovendien heb je de toestemming van de eigenaar nodig).  De volledige Belgische drone wetgeving kan je hier nalezen.

Vliegen met een drone in Nederland?

In Nederland is de max. hoogte voor drones beperkt tot 120m. Vliegen mag als het overdag is, buiten de bebouwde kom en buiten de no fly-zones. Voor de volledige wetgeving in Nederland kan je hier en hier terecht. Recreatief gebruik wordt er gelijkgesteld aan modelvliegen. Voor wie drones professioneel wil inzetten is er deze website.

Andere landen

  • De regelgeving in de USA vind je hier. Je moet je drone daar registreren voor je mag vliegen.
  • In Zweden is het momenteel verboden om binnen de 10 km van een luchthaven te vliegen. Dit zou aangepast worden naar 1 km. Check deze site voor de laatste wetgeving.

Interessante apps voor drone-piloten

  • Hoover is een app die je vertelt of het weerbericht op de plaats waar je wil vliegen geschikt is om met je drone te gaan vliegen. Vergelijkbaar maar dan voor Android: Hover.
  • Airmap om te weten waar je mag vliegen. Voor Android en iOs.

Affiliate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.