5 video gear essentials voor beginnende en gevorderde vloggers

Video gear 5 essentials voor beginnende en gevorderde vloggers

Video wordt steeds populairder. Het is ook heel plezant om doen. Een beetje arbeidsintensief, dat ook wel. Maar practice makes perfect en dus probeer ik regelmatig met video te experimenteren. Omdat er niks zo leuk is als delen wat je geleerd of zelf ondervonden hebt, doe ik hier graag uit de doeken wat onmisbaar is qua materiaal. En die essentials qua video gear vallen best mee :-)

Camera

Vooraleer je investeert in duur cameramateriaal: dat is eigenlijk niet nodig! Tuurlijk kan je het superprofessioneel aanpakken en voor een spiegelreflex kiezen met goede videokwaliteit. Maar wist je dat een kleine Go Pro ook prima werkt levert? Een Go Pro wordt trouwens ook, vaker dan je denkt, bij televisie ingeschakeld! Ik woonde vorig jaar een workshop bij van enkele grote Amerikaanse vloggers en een van hen zweerde bij zijn iPhone. Hij zei dat de beeldkwaliteit (en daarmee bedoelde hij aantal pixels, scherpte enz.) minder belangrijk waren dan relevante content, stabiele beelden én vooral goed geluid. Mijn advies is dus: begin met de camera die je al hebt! Dat mag zeker ook je smartphone zijn. Maar! Investeer wel in een externe microfoon.

Zelf film ik meestal met mijn Samsung S4 Zoom. Helaas is dat ding al bijna 3 jaar oud en heeft het zijn beste tijd gehad. Nog meer helaas: het ziet er naar uit dat Samsung geen dergelijke modellen meer op de markt gaat brengen. Ok, ze zijn wat zwaarder dan de gemiddelde smartphone maar ik was er zo content van! Ik ben eigenlijk wel toe aan een nieuwe smartphone maar koester mijn Zoom voorlopig nog even tot ik een waardige vervanger vind.

Daarnaast heb ik ook een Go Pro. Een Go Pro 4, Silver edition. En dat heb ik moeten opzoeken want ik wist eerlijk gezegd niet welk model ik had. Blijkbaar is dat de eerste reeks waarbij je ook een schermpje hebt waarop je ziet wat je filmt. Het is zelfs touchscreen. Er is ook wifi-connectie mogelijk.
Ik koos vooral voor een Go Pro om ook onderwater beelden te kunnen maken. Maar door de wifi en de combinatie met mijn smartphone kan ik met de GoPro ook een opstelling maken waarbij mijn smartphone als ‘monitor’ kan dienen en waar ik dus kan zien wat ik in beeld heb. De Go Pro is prima voor actiebeelden en vaak ook voldoende voor de meeste video’s. Wel jammer dat je niet kan inzoomen en dat je weinig instellingen kan aanpassen.

Geluid

Besparen op je camera is ok maar wat je ook doet, bespaar niet op geluid! Niets zo vervelend als wind die in een microfoon blaast of een video die te stil opgenomen is.

Een externe microfoon is zeker aan te raden. Zelf koos ik een dasspeldmicrofoon Rode Smartlav+. Ze noemen dit ook wel een lavalier. Vergeet ook geen plopkap of windsock. Wil je het helemaal hip aanpakken dan kan je zelfs een plopkap kiezen die je kan laten bedrukken :-)

Rode is prima merk wat ook door heel wat professionals gebruikt wordt. Ze zijn een beetje de ‘industry standard’ dus je kan er eigenlijk geen miskoop mee doen. Wel goed opletten dat je de juiste koppelstukken koopt!

Videobewerking

Ik sukkel meestal met Windows Video Maker. De mogelijkheden zijn eerder beperkt maar voor de simpele huis-tuin-keuken-filmpjes vaak genoeg. Ik hoor ook lovende dingen over iMovie.

Hoewel ik tijdens mijn studies ook leerde monteren, hou ik het voorlopig op die simpele tools voor videobewerking. Wil je toch wat gesofisticeerdere software, kijk dan eens naar Lightworks. Top of the bill is Premier Clip (Adobe). Niet goedkoop maar je kan dan snel monteren en op verschillende platformen delen.

Enkele andere handige apps/software:

  • Screenr – om je scherm op te nemen. Bijvoorbeeld bij tutorials!
  • YouTube Capture: opnemen, monteren en uploaden + delen in 1 app.
  • Shot Lister: handige app voor wie met een shot list werkt. Een shot list is, zoals het woord het zelf zegt, een lijstje met de verschillende shots die je wil/moet nemen. Zo vergeet je niks, ook geen vulbeelden en kan je een leuk scenario schieten.

Video gear extra’s:
Statief

Omdat ik ook regelmatig filmpjes maak op reis, probeer ik mijn video gear zo compact mogelijk te houden. Geen gesleur met zware statieven dus.

Ik koos voor een compacte Joby Gorillapad met magnetische pootjes. Zo kan een verkeersbord of een hekken dienst doen als hulp. Om de Gorillapad zowel met mijn Zoom als mijn GoPro te kunnen gebruiken kocht ik een extra adapterstukje. Zo moet ik niet elke keer het schroefplaatje veranderen.

Belichting

Ik probeer voor natuurlijk daglicht te kiezen maar dat is niet altijd mogelijk. Wie een compacte lichtset kan aanraden mag het me altijd laten weten! Alhoewel ik denk dat ik eerst in videolampen voor onderwater ga investeren.

Behind the scenes:

Dit filmpje maakte ik met de Go Pro. Via de wifi maakte ik een verbinding met de Go Pro-app op mijn smartphone zodat ik kon zien wat ik filmde. Je hoort dat ik hier geen gebruik gemaakt heb van een externe microfoon. Jammer!

Ondertussen kocht ik de nodige koppelstukken om mijn Smartlav+ ook met de Go Pro te kunnen gebruiken. Ik kocht ook een verlengkabel van 6 meter voor de Smartlav+ zodat ik van verder kan filmen en toch met de externe microfoon kan werken. Met een minimum aan materiaal ben ik dus toch redelijk professioneel uitgerust. Nu nog wat meer oefenen zodat ik het vloggen wat beter onder de knie en het monteren vlugger in de vingers krijg.

Welk materiaal gebruik jij voor je video’s?

Lees ook:

Start to vlog 20 tips voor vloggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.