Verbouwupdate 2: een half jaar verbouwen

Leidingen schijven

Time flies… Het is alweer tijd voor een 3-maandelijkse verbouwupdate. De tweede in een reeks van vele. Voor mijn eigen archief. De eerste kan je hier vinden. 6 maand de sleutel. 6 maand verbouwen. De eerste 6 weken van deze periode lag het allemaal een beetje stil. Het was zomer. Ik had andere zorgen en er was ook even niet zo veel dat ik zelf kon doen. Het was dus vooral wachten. Wachten op de offerte voor de ramen en de garagepoort, wachten op de dakwerker enz. Gelukkig waren er ook aannemers die wel snel waren en/of zich aan hun afgesproken data hielden.

Gedaan

  • Badkamer is besteld (en geleverd). Nog wel even voor ik ook echt alles kan installeren maar ik heb gebruik gemaakt van de solden en de uitverkoop waardoor ik toch enkele duizenden euro’s heb kunnen besparen.
  • Aardbeien geplant op mijn terras. En de eerste aardbeien kunnen oogsten.
  • De kelder is waterdicht gemaakt. Zoals veel oudere huizen doken problemen met grondwater op na het vernieuwen van de riolering in de straat. Ik koos uiteindelijk voor de middelste offerte, bij een familiebedrijf met heel wat jaren ervaring. Zij stelden noppenfolie met daarop een nieuwe betonlaag en een pomp voor. De beste manier, de kelder van buiten waterdicht maken, is bij een rijhuis onbegonnen werk (om over de kostprijs nog te zwijgen). Een paar duizend euro betalen voor je kelder lijkt (en voelt) als weggesmeten geld maar je wil natuurlijk niet dat je huis op een vochtige kelder staat. Dat kan op lange termijn veel meer kosten. Nog een pluspunt: ze hebben alles echt netjes achtergelaten! Ik was daar echt blij verrast van (want dat kon ik bv. zeker niet zeggen van het asbestbedrijf…).
  • Oud bad uitgebroken + tegels verwijderd in oude badkamer en de wc boven. Iemand een ideetje hoe ik dat bad ook buiten krijg?
  • De leidingen zijn allemaal afgetekend en uitgeslepen. Maandag ga ik alles uitkloppen en dan kan ik stilaan leidingen beginnen leggen. Daar neem ik dit jaar nog minstens een week verlof voor. Ik koos uiteindelijk voor domotica. De nieuwe elektriciteitskast hangt trouwens al op. Ook de sanitaire leidingen plan ik zelf te doen met een firma voor zelfbouwers. Ik streef er naar om dit jaar nog de chape te kunnen laten doen.
  • Verder ook al een klein beetje gesnoeid in de tuin. Alles moet even kort om te zien hoe groot de tuin echt is. Het is namelijk zo verwilderd dat ik het einde van het tuintje nog niet gevonden heb.

Zot hoeveel tijd er ook in plannen en beslissen kruipt. Om de leidingen te kunnen aftekenen moest ik beslissen hoe ik alle ruimtes wil inrichten. Achter de aannemers zitten, offertes opvragen,… Uren ben ik er al mee bezig geweest. En om de moraal goed te houden, speur ik ook al interieursites af. Het beeld in mijn hoofd van hoe het moet zijn, houdt me recht ;-)

Gepland

De ramen zouden er begin november moeten zijn. Zo benieuwd naar het resultaat! Alhoewel dat pas helemaal zichtbaar zal zijn eens de gevel ook geïsoleerd is. Dat zal iets voor volgend jaar of zelfs het jaar daarop zijn.

Nog meer kijk ik uit naar de automatische sectionale poort die hopelijk samen met de ramen komt. Niet meer moeten uitstappen om de stroeve poort open te doen, het klinkt momenteel als muziek in mijn oren!

Verder ga ik ook grote gaten boren tussen de verdiepingen voor de leidingen en de lichtpunten.

De dakwerker zou ook elk moment moeten komen. Duimen jullie mee?

Ondertussen heb ik ook beslist dat ik de vloer op het gelijkvloers helemaal ga uitbreken, uitgraven, nieuwe betonplaat, isolatie,… Dan kan de warmtepomp al meteen op de definitieve plek gezet worden en kan mijn kantoor ook naar beneden verhuizen. Ik weet dus nog wat gedaan de komende tijd… Benieuwd wat er tegen 17 januari (de volgende verbouwupdate hier) allemaal wel/niet gedaan zal zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.