Verbouwupdate 1: 3 maanden na dé sleutel!

Posted in Wonen by
Verbouwupdate 1

Vandaag is het exact 3 maanden sinds ik de sleutel van mijn nieuwe huis kreeg. Nieuw is veel gezegd. Het is een woning uit 1958 en ik ga voor een totaalrenovatie. Om alles voor mezelf te documenteren, ga ik hier om de 3 maand een verbouwupdate geven. Zo even oplijsten wat er de voorbije maanden allemaal al gebeurd is, helpt me hopelijk ook om te zien dat er echt al veel gebeurd is. Want dat lijk ik soms te vergeten.

Behang weg

Alle behang is weg. Dat dit even heeft geduurd heeft vooral te maken met het feit dat ik nog geen ladder had gekocht en mijn kleine trapladdertje absoluut niet volstond voor de hoge plafonds. Het behang ging er met wisselend succes af. Ik kocht het huis van de eerste bewoners en meer dan 2 lagen behangpapier boven elkaar heb ik niet gevonden. In de woonkamer was een soort geweven behangpapier en eens ik doorhad dat ik echt veel water moest gebruiken en dit ook de tijd moest geven om goed in te dringen, ging het er af als was het niets. Een meevaller die meer dan welkom was.

Beste aankopen: een 3-in-1-ladder die in verschillende posities geplaatst kan worden en waar je ook een mini-stelling van kan maken (was bovendien ook net in reclame in de Hubo!) en een waterspuit.

Overbodige aankopen: een dure behangafstomer (eigenlijk een stoommachine van Kärcher die gelukkig ook nog andere, wel nuttige toepassingen heeft maar dus niet echt vooruit gaat als behangafstomer), een behangperforator (die gaatjes prikt in het behang waardoor je het makkelijker zou moeten kunnen verwijderen).

Onmisbaar: mijn oud plamuurmes die zelfs deels plastiek is maar beter werkt dan de professionelere exemplaren die we nog hadden liggen, toch als het op behang afdoen aankomt.

Vloeren eruit

Tegenvallers waren er genoeg. Voorziene tegenvallers die oorspronkelijk pas over een paar jaar aangepakt zouden worden maar uiteindelijk toch naar voor geschoven werden. En onvoorzien tegenvallers die een grote hap uit het verbouwbudget namen. Op alle 3 de verdiepingen bleek een asbesthoudende vloer te liggen. Asbest verwijderen is kostelijk maar noodzakelijk. De vloeren zijn er ondertussen uitgehaald door een gespecialiseerde firma. Het verbouwbudget werd grondig door elkaar geschud. Ik schrijf nog wel eens een aparte post over die asbest-perikelen.

Uitbreekwerken

Ook al uitgebroken: de oude keuken, de oude badkamer (half toch – het oude bad staat er nog), de oude wc, een paar ingemaakte kasten, de oude chauffages, de oude stookolietank + ketel,… Ook alle oude gordijnen zijn weg. Dat was ook een serieus (en stoffig) werk.

Ook gebeurd: ruzie op het containerpark. Behangpapier moet tegenwoordig in de vuilniszak. Ook als het stevig behangpapier is waardoor de vuilniszak scheurt. Ook als de lange stroken behangpapier mooi opgerold en samengebonden waren. Totaal onlogisch. (En extra afval want ook al stak die rol ver buiten die vuilniszak, ik mocht het er enkel ingooien als ik er een vuilniszak rond deed). Mijn gordijnen die wel perfect in een vuilzak hadden gekund, mocht ik zo bij ‘brandbaar’ gooien. Totaal onlogisch. Echt, ik sorteer op voorhand zodat hard plastic, metaal, steenbrokken etc. allemaal apart zitten en elke keer is er weer een ander regeltje. Ik ben helemaal pro recyclage maar ze maken het de mensen toch verdomd moeilijk.

Binnenkort op de planning

Dit weekend ga ik de plaats voor de stopcontacten en schakelaars uittekenen en dan kan ik na het bouwverlof beginnen aan de elektriciteit en de sanitaire leidingen. Ik volgde alvast een lesje elektriciteit bij Easykit en ben ingeschreven voor de opleiding sanitair in augustus. Elektriciteit heb ik al eens gelegd dus dat komt wel goed. Sanitair is nieuw maar mijn broer werkte eerder al met Easykit dus ik heb in elk geval een extra hulplijn mocht het niet lukken.

In augustus komen ze, als het goed gaat, ook de kelder weer waterdicht maken en komt er een nieuw en geïsoleerd dak. Er zijn offertes aangevraagd voor een nieuwe garagepoort (nu is er zo’n oude kantelpoort – momenteel ben ik nog superblij dat ik überhaupt een garage heb maar stilaan begin ik het te ontzien om elke keer te moeten uitstappen om die poort open en dicht te doen), nieuwe ramen (toch al zeker aan de voorkant en de bovenste verdieping achteraan) en de warmtepomp/vloerverwarming en zijn de zonnepanelen besteld.

Ergens tussendoor zou ook de oude schouw nog uitgebroken moeten worden, moeten er nog 2 kleine muurtjes in de toekomstige badkamer weg en moet er op de eerste verdieping nog een muurtje komen voor een bijkomend toilet. Zou ook kunnen dat dit niet voor de komende 3 maand zal zijn…

Uitgesteld

Door alle asbest-perikelen is de uitbreiding van de aanbouw en het inrichten van mijn kantoor op de benedenverdieping voorlopig geschrapt en voor een aantal jaar uitgesteld. Ik zie het eindresultaat al helemaal voor me. Nog een lange weg te gaan…

17 juli 2020
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: