Venice, baby! – City guide Venetië

Posted in Europa, Italië by
City guide Venetië

Vijftien jaar. Zolang was het geleden dat ik voor het eerst in Italië was. Ik moest daaraan denken toen ik de voorbije week werk en plezier combineerde en nog een dagje in Venetië was. Het was toen, tijdens de Italiëreis met het zesde middelbaar, dat ik de reiskriebel ontdekte.

Voorheen was ik nooit echt op reis geweest, enkele reisjes als kleuter en de traditionele Zwitserlandtrip met de mutualiteit niet meegerekend. Als je aan zee woont heb je immers instant vakantiegevoel. Bovendien waren mijn ouders zelfstandigen. Dan vertrek je niet zomaar op reis. Zeker niet tijdens de schoolvakanties. Maar ik heb mijn reisloze jaren ondertussen goed ingehaald :-)

Het was een gek gevoel. Voor het eerst in heel lang had ik deze week eigenlijk weinig zin om te vertrekken. Het is druk en ik voelde dat ik rust nodig had. Het ingewikkelde reisplan dat ik uitgestippeld had zorgde voor extra stress. Door de aangekondigde nationale actiedag besloot ik geen risico te nemen en de avond ervoor al naar de luchthaven te vertrekken.

City guide Venetië

Transport Treviso-Venetië

Noodgedwongen moest ik dus in de luchthaven overnachten. Ik vloog met Ryanair vanuit Brussels Airport op Treviso. Deze luchthaven ligt op 40 minuutjes van Venetië. Voor tien euro brengt de bus je van Treviso Airport naar de rand van Venetië. Van daar kan je voor 7,5 euro de waterbus (lijn 2) nemen naar San Marco. Ik nam de ‘people mover’ voor 1,5 euro enkele rit naar P. de Roma. Die people mover rijdt constant op en af, zonder chauffeur. Echt gek. De cabines voelen een beetje aan als ruime skiliften. Niet de zetellift hé.

Canal Grande

Op de luchthaven had ik een stadsplannetje gekregen maar ik koos ervoor om me te laten verdwalen in de stad. Heerlijk vind ik dat: je volgt gewoon je gevoel en ziet wel waar je uitkomt. In Venetië staan pijltjes op de huizen geschilderd naar ondermeer de Rialto-brug en het San Marcoplein. Toch duurde het nog ruim 2u vooraleer ik via de steegjes en pleintjes op het San Marcoplein belandde.

Ik zette me op een bankje en genoot van de zuiderse najaarszon en keek wat naar de passerende mensen. Ik was niet van plan om ook echt musea te bezoeken. Dat had ik in 2000 al gedaan en ik ben, laat ons eerlijk wezen, niet de geduldigste museumbezoeker.

Venetië (3)

Ik herinner me dat het Guggenheimmuseum en de rondvaart in een gondel me in 2000 het meest aanspraken. Ook de duiven op het San Marcoplein herinnerde ik me nog. De duiven zijn er nog steeds. Mensen zijn nog steeds zo onwetend dat ze deze duiven willen voederen. Tja…

Bezienswaardigheden in Venetië

Venetië is opgebouwd uit verschillende wijken. De wijk San Marco is centraal gelegen en bevat de meeste toeristische plekjes. Wil je weg van de toeristische restaurants iets eten? Kies dan voor de wijken San Polo en Castello.

Ga je voor de eerste keer naar Venetië? Dan zijn dit zaken die je zeker moet doen:

Varen met een gondel

Pokkeduur en zeer toeristisch maar onmisbaar als je in Venetië bent: laat je rondvaren met een gondel, geniet van de gitaarspeler die een liefdesliedje ten berde brengt en bewonder de feeërieke omgeving. Een rondvaart met een gondel is dé cliché-activiteit om hier te doen. De waterbus is een goedkoper alternatief maar niet echt hetzelfde.

Het is een echte kunst hoe ze met de gondel varen. Erg typisch Venetië. De gondels zijn tot in de details afgewerkt en zelfs de gondeliers (is dat een woord?) blinken uit in Italiaanse perfectie. Een once in a lifetime.

San Marcoplein

San Marco

Het San Marcoplein is het hart van Venetië. Het is een groot, zeg maar gigantisch, plein en het is zeker de moeite waard om er eens te kuieren. De vele andere toeristen en duiven moet je erbij nemen. Het Dogenpaleis is ook een bezoekje waard. Reken, zeker in de drukkere citytrip-maanden op een lange wachtrij.

Tip: hoe verleidelijk de crèmeries er hier ook uitzien, laat je niet vangen. Echt lekker Italiaans roomijs ga je hier niet vinden.

De Campanile-klokkentoren is niet meer de oorspronkelijke maar het uitzicht is en blijft nog steeds de moeite waard.

Rialto

De Rialtobrug over Canal Grande is momenteel in renovatie. Vijftien jaar geleden nam ik er wel een mooie foto van. Ik probeer die foto’s eens in te scannen en als de kwaliteit ok is, plaats ik ze hier nog wel bij. Dit moet, na het San Marcoplein zowat het drukste stukje Venetië zijn. In de zijstraatjes rond de Rialtobrug vind je heel wat winkeltjes. Van brol tot luxueuze shops.

Guggenheim

Liefhebbers van moderne kunst mogen het Guggenheim museum niet overslaan. Het was het eerste Guggenheim museum dat ik bezocht. Het gebouw in New York mag dan wel impressionanter zijn, de collectie in Venetië sprak mij meer aan.

Bucket list reizen

Vroeger was mijn credo altijd dat ik maar éénmaal naar een bepaalde plek ging omdat er zoveel te zien is in de wereld. Maar de kleine steegjes, de authentieke huisjes met fotogenieke wasdraad, de talrijke brugjes in de stad,… Het maakte dit tweede (mini-) bezoekje aan Venetië meer dan waard.

Venice

Reizen moet niet altijd ‘dingen van je bucket list schrappen’ zijn. Het is ook anders: er alleen op uittrekken en doen wat je wil of de leraar Latijn (die dit trouwens erg goed en gepassioneerd deed) volgen. Het was genieten! Ik was alle gestress van de heenreis al vergeten en het voelde zelfs een beetje als vakantie. Niets moest, alles mocht.

Leuke weetjes over Venetië

Karretjes

Er rijden in Venetië geen auto’s. Alle goederen worden er op karretjes door sterke mannen (en uitzonderlijk eens een vrouw) rondgedragen. Ze zijn vaak met twee om de karretjes over de vele bruggen te dragen. Ik probeerde een foto te nemen maar ze waren me meestal te snel af.

karretje

Couvert

In Italië komt er vaak nog een extra kost bij voor je ‘couvert’. In het restaurantje waar ik ging, was dit 2 euro. Pizza eten doe je als echte Italiaan met je handen. Pasta eet je enkel met je vork.

pizza

Cash

In tegenstelling tot in Stockholm, was het in Italië niet vanzelfsprekend om elektronisch te betalen. Zorg dus dat je ook wat cash op zak hebt.

Italiaans

Vijftien jaar geleden kregen we een crash course Italiaans op school. Ik startte dat jaar ook met Spaans. Twee talen die goed op elkaar lijken op hetzelfde moment beginnen is geen goed idee. Voor mijn vertrek friste ik mijn Italiaans nog even op. Tevergeefs :-) Mijn enthousiasme om Zweeds te leren zal daar wel iets mee te maken hebben. Ik nam dit zakwoordenboekje mee. Echte vintage! Ik heb het boekje al bijna 16 jaar.

Italiaans

Ik heb het boekje hier goed kunnen gebruiken. Ik was verbaasd dat zo weinig Italianen Engels of Frans spreken. Het was soms dus behelpen. Motiveert me nóg meer om dat Zweeds serieus op te pikken zodat ik in mei en juli mijn plan kan trekken. Hoewel de meeste Zweden eigenlijk perfect Engels spreken en het dus eigenlijk niet echt nodig zal zijn. To be continued! Mocht iemand de gouden tip hebben voor audio cd’s om Zweeds te leren, laat het me zeker weten! Wil jij graag Italiaans leren, dan vind je hier alvast enkele tips om snel een taal onder de knie te krijgen.

Plan hier je reis naar Venetië

Booking.com

Was jij al in Venetië? Welk adresje zou jij aanraden?

10 oktober 2015
/
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Ann Desmet

  Ciao cara Heidi

  Ook een zeker het bezoeken waard wijk in Venetië is het Joodse getto.
  Je verslagje deed me even wegdromen… Zàlige stad want eens je weg bent van het overvolle San Marco en il ponte Rialto beland je van de ene aangename verrassing in de andere… Die piepkleine, charmante winkeltjes met authentiek oud schrijfgerief, met maskers en toneelattributen,…. De prachtige eilandjes rondom Venetië….
  Allemaal het bezoeken waard… Enne, voor mij hoeven de Italiaantjes niet te veel Engels of Frans te praten…. Hoort bij de charme van het bezoeken… Al vind ‘k het eerlijk gezegd toch handig dat ‘k de taal wel spreek ;-).
  Baci e abbracci,
  Ann

  10 oktober 2015 at 10:38
  • Reply Heidi

   Hey Ann, ja, dé tip is inderdaad ver weg van de toeristische spots te blijven :-)

   11 oktober 2015 at 17:52
 • Reply trijnewijn

  Heb je het meisje met het ijsje gevonden aan het dogenpaleis? Dat is een grapje dat er in geslopen is tijdens de renovaties ;)Tijdens onze Italië reis kreeg diegene die haar het eerst vond een ijsje uit het beste gellato winkeltje dat de leerkracht Grieks wist zijn. Ik wil zelf ook nog eens teruggaan, ooit…

  10 oktober 2015 at 12:10
  • Reply Heidi

   Oei, neen dat wist ik niet. Nu moet ik nog eens teruggaan ;-)

   11 oktober 2015 at 17:53
 • Reply rita dhont

  Basiscursus Zweeds van Adrie Meijer is een aanrader!

  11 oktober 2015 at 19:58
 • Reply Pedro

  Wegens vakbondsactie toen ik daar op reis was, werd er wel voor alternatieve slaapplek gekeken, je kreeg nadien de vergoeding terug van reisbureau. Gouden tip weet ik niet, maar een familielid van me spreekt redelijk goed Zweeds, collega van jou in Brugge. Venetië herinner ik qua die extra kost bij drank ook idd, de brugjes-steigers maar naam hotel al vergeten:s. Je bucket-list-info herkenbaar(y)

  12 oktober 2015 at 15:52
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: