Twee weken verlof nemen, niet vanzelfsprekend als freelancer maar broodnodig. Ik kies door het jaar grotendeels zelf mijn uren en geniet van de vrijheid die dat met zich mee brengt. Anderzijds ben ik nooit echt vrij en loert mijn werk altijd wel om de hoek. Het weekend is vaak een moment waarop ik wat werk probeer in te halen. Mijn hoofd echt leegmaken zit er dus vaak niet in.
Hoewel ik uiteindelijk toch geen out-of-office heb ingesteld, is het de bedoeling max. 2 keer per dag mijn mails of sociale media te bekijken. Een soort mini-digital detox dus. Ik wou dat ik durfde een out-of-office instellen die zegt dat de ontvangen mails sowieso niet gelezen zullen worden en ze hun mail dus na mijn verlof opnieuw moeten versturen. Dan kan je op die eerste werkdag na je vakantie gewoon ‘delete all’ doen en met een lege inbox beginnen. Hoe fantastisch zou dat niet zijn?
De grote uitdaging van vakantie nemen is die niet te vol te plannen (want waar blijft anders de rust?) maar ook vermijden dat je achteraf het gevoel hebt dat je je dagen verspild hebt. Nee, niet zo eenvoudig in mijn hoofd om te beseffen dat ‘lege dagen’ ook hun nut hebben. Als freelancer komen daar nog een paar uitdagingen bij.
Update: dit jaar neem ik om verschillende redenen geen vakantie tijdens de zomer. Wel probeer ik mijn namiddagen vrij te houden. Ik begin mijn werkdag dus extra vroeg. Lonkt het strand en heb ik toch nog dringende zaken af te handelen? Dan is er natuurlijk nog altijd mijn summer office.
Verlof nemen als freelancer: de mogelijkheden en de valkuilen
Niet werken als freelancer is geen geld. Zo simpel is het. Je moet de dagen/weken dat je vakantie neemt dus meerekenen in je jaarbudget zodat je een buffer hebt om je vakantiedagen financieel te overbruggen. Ik probeer mijn werk zo te verdelen dat ik wat meer opdrachten in de wintermaanden aanneem zodat ik het tussen juni en augustus wat rustiger aan kan doen. Dat lukt niet altijd. Als er een grote, leuke of noodzakelijke opdracht aan komt bij een van mijn klanten, ben ik flexibel.
Aan de ene kant probeer ik vakantie lang op voorhand in te plannen zodat mijn opdrachtgevers hier rekening mee kunnen houden (en zelf hou ik natuurlijk ook rekening met de timing van mijn vakantie: bv. niet vlak voor een groot evenement of zo). Aan de andere kant vallen er soms onverwacht een paar kalmere dagen uit de lucht waardoor ik plots een vrije dag kan inplannen. Op tijd en stond rust nemen en je batterijen weer opladen is essentieel om steeds de beste versie van jezelf voor je klanten beschikbaar te stellen. Eigenlijk is een paar dagen vakantie dus win-win. Alleen heb ik het er soms moeilijk mee om aan opdrachtgevers te laten weten dat ik even niet bereikbaar zal zijn.
Ik kan in principe van overal werken. Wat ik soms ook doe. Mijn opdrachtgevers weten niet altijd wanneer ik in het buitenland zit. Op zich doet dit er ook niet toe. Soms kan het wel een uitdaging zijn om dan bijvoorbeeld een locatie te vinden waar het rustig genoeg is en waar het wifi-signaal sterk genoeg is voor bv. een skype-call.
Weekends en feestdagen
Over het algemeen doe ik als freelancer niet mee met de feestdagen. Integendeel. Het zijn vaak dagen waarop ik goed kan doorwerken want geen telefoontjes of tientallen mails. Bovendien heb ik een paar klanten in het buitenland waar de feestdagen op andere momenten vallen en een paar klanten in de toeristische sector die net tijdens de weekends of feestdagen volop werken. Flexibiliteit is één iets. Mijn eigen grenzen bewaken staat daar soms haaks tegenover. But we’re learning.
Enkele tips voor freelancers die vakantie nemen
- Plan je vakantie ruim van tevoren in. Hou ook enkele dagen als reserve zodat je zeker alle deadlines kan halen.
- Begin bij terugkomst al een dag vroeger te werken dan je communiceert. Zo kan je door je mails gaan, documenten sorteren en een planning opmaken voor de komende weken/maanden.
- Plan aan het begin of einde van je vakantie ook een halve dag in om na te denken over welke richting je met je bedrijfje uit wil.
- Stel je voicemail in met een bericht waarbij je meldt dat je van een paar dagen vakantie geniet, je je voicemail niet beluistert maar vraagt of ze je een mailtje kunnen sturen. Zo ben je toch een beetje bereikbaar.
- Kan het niet anders, beperk je werk dan tot max. een uurtje per dag. Dat zou moeten volstaan om de dringendste zaken op te volgen.
- Speel dringende opdrachten door aan een collega-freelancer.
- Start nieuwe klanten pas op na je vakantie.
- Besteed je vakantie nuttig. Dat kan lekker luieren en zalig nietsdoen zijn. Dat kan eindelijk die kelder opruimen waar je tijdens het jaar geen tijd voor hebt zijn. Kan echt vanalles zijn. Ik maak op voorhand een lijstje met dingen die ik graag wil doen en hou elke dag ook bij wat ik effectief gedaan heb. Zo heb ik aan het einde van de vakantie vooral het gevoel dat ik mijn vakantie goed besteed heb. Ja, ook een dagje bingewatchen of luilekker in de zetel liggen valt daaronder!
- Zoals je wel vaak hoort, ook bij werknemers, is de kans groot dat je tijdens je vakantie enkele dagen moet afkicken. Je zou de eerste niet zijn die ziek valt. Ook hier: hoofdpijn en een geblokkeerde rug, alsof alle spanning van de laatste maanden pas in mijn verlof voelbaar werd.
heel wat tips zijn ook voor niet-freelancers van toepassing ;-)
Ja, dat bedacht ik me tijdens het schrijven ook! Wie had ooit gedacht dat ‘vakantie’ zo moeilijk kon zijn ;-)
Ik stel zelf ook een out of office in als ik langer dan een aantal dagen verlof neem. Er wordt nogal veel gemaild op onze werkvloer en er is zo een kleine beleefdheidsnorm ontstaan dat je op zijn minst binnen enkele dagen antwoordt. Moest ik freelancer zijn zou ik ook moeite hebben om mijn werk van mij af te zetten, maar ik vermoed dat dat ook wel te maken heeft met het feit dat je het heel graag doet!?
Ja, heeft inderdaad veel te maken met het feit dat ik het graag doe. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook geen klanten verliezen dus is snel reageren vaak wel belangrijk.