Tips voor een meer milieuvriendelijke kerst

Het begon allemaal met een discussie over wat nu het meest milieuvriendelijke is voor kerst: een nepboom die je jaar na jaar opnieuw gebruikt of een echte boom. Er bleek geen eensluidend antwoord voor te vinden. Net als de andere weken van het jaar, wil ik met kerst liefst zo duurzaam mogelijk leven. Niemand is perfect maar we kunnen maar zo goed mogelijk onze best doen.

Een milieuvriendelijke kerst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Onderstaande tips voor een meer milieuvriendelijke kerst kosten geld noch moeite:

  • Neem herbruikbare tassen mee als je gaat kerstshoppen en zeg in de winkel dat je geen tasje hoeft.
  • Gebruik krantenpapier als inpakpapier, zeker voor kleine kindjes die het papiertje toch meteen openscheuren.
  • Geef overschotjes mee aan je gasten of verwerk ze dag zelf in een lekker gerechtje.

Je kan vast zelf ook nog wat quick wins bedenken.

Milieuvriendelijke kerstdecoratie

Het is mijn guilty pleasure: het hele huis versieren met kerstdecoratie. Met kerst mag het ietsje meer zijn maar ik probeer het toch minimalistisch te houden: decoratie uit hout, extra kaarsjes (echt milieuvriendelijke kaarsen moet ik echter nog ontdekken…), ledlichtjes,…

Ook de natuur kan inspiratie bieden: dennenappels (al dan niet in een kleurtje), sinaasappels met kruidnagels in, gedroogde sinaasappelschijfjes, pepparkakor,…

En heb je al eens aan tweedehands kerstgerief gedacht? Misschien staan er in het ouderlijk huis op zolder nog kerstspullen die niet meer gebruikt worden? Of je kan eens een bezoekje brengen aan de kringloopwinkel? In elk geval, retro is in!

Heb je zelf kerstdecoratie die je niet meer gebruikt? Steek het dan alvast in een aparte doos en breng het volgend jaar, ergens halverwege oktober, naar de kringwinkel.

Milieuvriendelijke kerstboom?

Je las het al in het begin van dit artikel: er bestaat niet echt een milieuvriendelijke kerstboom. Kies je voor een echte boom, zorg dan dat je de boom met kluit en al koopt. Laat de boom acclimatiseren voor je de boom binnen- en later weer buitenzet. En zorg vooral dat de boom binnen niet uitdroogt. Een dennenboom kan tot wel een emmer water per dag ‘drinken’!

Kies je voor een nepboom, hergebruik die dan vele jaren. Als je de boom telkens weer netjes opbergt, kan er echt niets aan komen. Ik investeerde zelf in een mooie, grote en bijna niet van echt te onderscheiden kerstboom. Ik zag het als een aankoop voor het leven. En of dat de meest milieuvriendelijke keuze was, daar bestaat eigenlijk geen uitsluitsel over.

Je kan natuurlijk ook altijd voor een alternatief gaan. Zo kocht ik in de Ikea ooit een stuk stof waar een kerstboom op afgebeeld stond. Ik ben ook fan van de kerstboom van Annelyse.

Milieuvriendelijke kerstcadeautjes

Het is in België misschien nog wat taboe maar ik zie in Zweden steeds vaker tweedehands cadeautjes onder de kerstboom belanden. En waarom ook niet hé. Zeker qua speelgoed, boeken, decoratie, huishoudgerei,… kan je ook op de tweedehands markt vast een waardevol cadeau vinden. Het recycleren en hergebruiken zit er in Zweden wel al wat meer ingebakken dan bij ons. Misschien kunnen miskopen van een ander (vaak worden na de feestdagen nieuwe spullen te koop aangeboden – nog in de verpakking en al), al een eerst stap zijn?

Gaan tweedehands cadeautjes je nog een stap te ver? Kies dan in elk geval voor kwalitatieve spullen die lang meegaan. Laat de plastic prulletjes zoveel mogelijk liggen en kies waar mogelijk voor producten uit gerecycleerde of recycleerbare materialen. Een andere optie is om belevingen cadeau te doen. Dat kan gaan van een Netflix-abonnement tot vouchers voor massages, kappersbeurten, pedicures,…

Tip: geef je iets dat op batterijen werkt? Geef er dan meteen een setje herlaadbare batterijen bij!

Cadeautjes die een zero waste levensstijl stimuleren zijn ook altijd toppers. Ik denk bijvoorbeeld aan een Dopper, wasbare wattenschijfjes,…

Milieuvriendelijk inpakpapier

Zolang ik me kan herinneren, hadden we thuis altijd een doos staan met cadeaupapier en lintjes die al een of meerdere keren gebruikt waren. Op dat vlak waren we dus al duurzaam toen het nog spaarzaam heette 😉 Vandaag koop ik zelf geen inpakpapier meer maar grijp ik naar de restjes in die doos of doe ik het met krantenpapier. Jawel, dat lees je goed: gewoon krantenpapier. Liefst met de lifestylepagina’s en niet met de rechtbankverslagen, haha. Zeker voor kleine kindjes maakt het echt niet uit hoe je het inpakt. Ze scheuren het toch meteen open!

We houden bij het uitpakken van de pakjes ook altijd een recyclagedoos bij de hand. Dubbele win: het cadeaupapier slingert niet rond in de woonkamer en het papier dat niet meer hergebruikt kan worden, kan in één moeite gerecycleerd worden.

Milieuvriendelijk kerstdiner

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar mijn dagelijks servies volstaat niet voor de feestdagen als heel de familie langskomt. Je kan je gasten vragen om zelf een bordje en bestek mee te brengen of je kan extra bordjes en bestek halen in de kringloopwinkel. Mix ’n match 🙂

Wij, Belgen, hebben allemaal de gewoonte om veel te veel eten op tafel te zetten. Het resultaat: we kunnen er 2-3 dagen van eten. Probeer de hoeveelheden per persoon wat beter in te schatten en zorg voor Tupperware-dozen zodat je het overgebleven eten over je gasten kan verdelen en hen de restjes kan meegeven. Of je vriest de overschotjes in voor drukke dagen in het nieuwe jaar.

Verder kies ik vooral voor lokale producten die in het seizoen zijn. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn maar dat is het helaas niet. Op deze groentekalender kan je zien wat in het seizoen is. Niet alleen milieuvriendelijk maar zo’n lijstje is ook handig voor wie op zoek is naar wat inspiratie! Ga naar de zero waste winkel of kies producten die niet verpakt zijn. Ik bak liefst zelf koekjes maar als ik er koop in de winkel, check ik dat er geen palmolie in zit. Ook dat zijn aspecten die bijdragen tot een meer milieuvriendelijke kerst.

Een advent vol belevingen!

Ik ben fan van adventskalenders. Heerlijk aftellen tot het kerst is. Vorig jaar had ik een kaars waar ik elke dag een cm van opbrandde. Dit jaar wil ik iets anders (ook wel omdat ik mijn kaars toen in Zweden kocht en ik dit jaar pas halverwege de advent naar Stockholm ga). Een traditionele adventskalender bevat elke dag een snoepje, chocolaatje of klein cadeautje. Ik ga voor een adventskalender met belevingen. Voor elke dag bedacht ik een ervaring, iets dat mijn kerstgevoel stimuleert en waar ik hopelijk leuke herinneringen aan over hou.

Pin it

Tips voor een meer milieuvriendelijke kerst

Affiliate

Comments

  1. Ik zet gewoon geen kerstboom, nog nooit gedaan. Maar ik woon alleen en feestjes met kerst gaan meestal niet bij mij door. Ik snap dat dat niet voor iedereen een optie is.

  2. Mary says:

    Ik heb vanaf 2001 een nep kerstboom. En al 17 jaar zet ik hem met plezier op. Nu staat hij er nog niet dus heb ik dit jaar er nog niet bij geteld, maar na sinterklaas komt hij voor de 18de jaar te staan. Sommige van mijn kerstballen zijn ook al bijna 18 jaar oud. Soms sneuvelt er wel eens 1 of 2. En gezien ik van kids af aan hebt geleerd om zuinig te zijn met mijn spullen kan ik er dus lang mee doen. En als ik eerlijk ben, de meeste trends vind ik echt drie keer niks.

Comments are closed.