Tips voor een duurzame garderobe

Kledingrek Linn - duurzame garderobe - i.s.m. Brabantia

Het artikel ‘Tips voor een duurzame garderobe’ verschijnt in samenwerking met Brabantia.

De was en de plas, verlies jij er ook altijd zoveel tijd mee? Het lijkt soms echt niet te stoppen. Met wat life hacks en trucjes maakte ik het mezelf een stuk gemakkelijker. Bovendien bleek het ook nog hand in hand te gaan met een duurzame garderobe. Want wist je dat je kledij die niet vuil is, niet echt moet wassen maar ook gewoon kan luchten?

Minder of niet strijken

Het is geen geheim dat ik liefst zo min mogelijk strijk. Mijn trucje? De kledij meteen op kapstokken hangen zodra ze uit de wasmachine komen en ze zo op een kledingrek laten drogen. Veel minder kreukels! Bovendien begint het al in de winkel: voor ik iets koop, check ik vlug even hoe rimpelgevoelig de stof is.

Ik ben trouwens fan van het design en de mogelijkheden van het kledingrek Linn van Brabantia: het is een wasrek dat gezien mag worden, het staat perfect als mini-kleerkast in de logeerkamer en is ideaal voor een capsule duurzame garderobe. Kortom, een multifunctioneel kledingrek dat zeker een plekje in mijn huis zal vinden.

Kledij laten luchten

Eerder schreef ik al over mijn minimalistische garderobe. Minder kledij leek te leiden tot meer wassen. Nu weet ik dat dit eigenlijk niet nodig is. Zonder dat het echt de bedoeling was, ben ik zo een soort uniform gaan dragen: kledij waar ik me goed in voel. Bovendien zorgt het ervoor dat ik ‘s morgens geen tijd verlies om te kiezen wat ik ga aantrekken. Dat ‘uniform’ wissel ik af met een kleedje af en toe. Zeker de wollen vestjes laat ik liever een tijdje luchten i.p.v. ze telkens te wassen. Beter voor het milieu want minder energieverbruik, tijdswinst voor mezelf én beter voor de kledingstukken zelf want minder slijtage! Die minimalistische garderobe is nu ook een duurzame garderobe.

Mijn tips voor een duurzame garderobe

 • Spaar liever wat langer voor 1 duurzaam stuk dan 3 stukken uit fast fashion collecties. Ga voor tijdloos.
 • Denk na wanneer/hoe vaak/in welke combinatie je het stuk wil aantrekken.
 • Kies voor eerlijke en duurzame merken. Toegegeven, dat is geen gemakkelijke want het is niet omdat een merk zegt dat ze ‘groen’ zijn, dat dit ook zo is. Op deze website hebben ze dit gelukkig al in onze plaats gecheckt.
 • Is het niet echt vuil? Laat het dan luchten i.p.v. meteen te wassen.
 • Moet het toch gewassen worden, volg de wasvoorschriften dan nauwkeurig.
 • Gebruik milieuvriendelijk wasmiddel en hang het te drogen i.p.v. in de droogkast.
 • Gooi je kledij ‘s avonds niet op een hoopje (geef maar toe, iedereen heeft zo’n stoel of ander plekje waar je kledij na een lange dag op een hoopje belandt!) maar hang je kledij elke avond op op je kledingrek Linn.
 • Herstel kapotte kledij i.p.v. weg te gooien en/of overweeg eens tweedehandskledij. En wist je dat je ook kledij kan huren?
 • Het gaat misschien wat ver maar ik heb al vaak gedacht dat ik van al mijn kledingstukken eens de aankoopprijs, datum van aankoop en hoeveel keer ik het gedragen heb, zou moeten bijhouden om dan de prijs per keer dat ik het draag te weten. Ik denk dat ik zou verschieten… Voor mijn uniform-stukken zal dat nog meevallen maar ik heb ook gelegenheidskledij die ik minder vaak draag. Misschien een goed excuus om dat mooie kleedje toch wat vaker aan te doen!

Pin it

Tips voor een duurzame garderobe - i.s.m. Brabantia

2 gedachten over “Tips voor een duurzame garderobe

 1. Els zegt:

  Vroeger kocht ik al eens een kleedje voor een speciale gelegenheid om het dan uiteindelijk amper te dragen. Nu probeer ik stukken te kopen die ik kan upgraden of downdressen (of hoe noem je dat) en waarvan ik het dragen niet meer beperk tot een speciale gelegenheid. Het is nog een beetje wennen maar het helpt wel op weg naar die meer duurzame kleerkast ;-)

  • Heidi zegt:

   Da’s inderdaad een goede tip! Ik heb zo’n zwart kleedje (yes, little black dress) dat te pas en te onpas bovengehaald wordt :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.