Stratford-upon-Avon, in de voetstappen van Shakespeare

In mijn vroegere slaapkamer in het ouderlijk huis hangt nog altijd een sonnet van Shakespeare. In de Engelse les in het middelbaar hadden we de bard uit Stratford-upon-Avon bestudeerd en dat had duidelijk indruk gemaakt. Van het toneelstuk Midzomernachtdroom herinnerde ik me weinig, terwijl we dat met de klas ‘drama’ nog als eindwerk gebracht hadden. Maar zeg ‘To be or not to be, that’s the question’ en ik kan je de rest opzeggen. Idem voor ‘Wherefore art thou Romeo’.

Je begrijpt dat ik dus zo enthousiast als een klein kind op de ochtend van Sinterklaas was, toen ik door Visit Britain uitgenodigd werd voor een persreis naar Londen en Stratford-upon-Avon naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de dood van Shakespeare! Het eerste deel, over het leven van Shakespeare in Londen, kon je hier al lezen. Vandaag neem ik jullie mee naar de countryside, naar de geboortestad (en zelfs het sterfhuis) van de wereldberoemde bard.

Het leven van Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Ondanks alle discussies of Shakespeare nu zelf zijn teksten schreef of niet… Shakespeare wordt, 400 jaar na zijn dood, nog altijd tot één van de grootste schrijvers gerekend. Hoewel hij vooral naam maakte in Londen, ademt alles in Stratford-upon-Avon Shakespeare uit. Wat een eer om enkele dagen in zijn voetsporen op ontdekking te mogen gaan!

Stratford-upon-Avon

Het geboortehuis van Shakespeare

In Henley Street in Stratford-upon-Avon kan je het huis bezoeken waar Shakespeare werd geboren en tijdens zijn kinderjaren woonde. Je komt er binnen via een museum over de werken, het leven en de familie van Shakespeare. Daarna ga je, via de tuin, naar het oude huis.

In het museum vind je onder andere enkele unieke kopieën van de werken van Shakespeare. Heel waardevol is de ‘first folio‘. Zonder dit boek zouden zestien theaterstukken verloren zijn geweest. Destijds kostte het boek 1 pond. Een fortuin als je weet dat een leraar toen 20 pond per jaar verdiende! Nu is dit één van de meest waardevolle boeken wereldwijd.

First Folio

Het geboortehuis van Shakespeare is grotendeels bewaard gebleven zoals het destijds was. De meubels zijn niet origineel maar wel zoveel mogelijk uit dezelfde tijd. Dat de Shakespeares rijk waren, blijkt al uit het ‘best bed’ dat ze hadden. Dit is een bed voor de gasten. Enkel rijkere families hadden dit.

Geboortehuis Shakespeare

Je bezoekt ook het atelier van vader John Shakespeare waar William hielp met leren handschoenen maken. Boven zie je de geboortekamer van Shakespeare. In de woning en de tuin vertellen acteurs je meer over het leven in de tijd van Shakespeare. In de tuin kan je de acteurs zelfs jouw favoriete stuk van Shakespeare laten brengen. Heel tof gedaan allemaal!

Geboortekamer Shakespeare

De school van Shakespeare

William Shakespeare ging van 6u ‘s morgens tot 6u ‘s avonds naar school. Om halftwaalf was er een break. De jonge Shakespeare ging dan naar huis waar hij moest werken in de familiezaak.

School Shakespeare

Deze school, waar Shakespeare vermoedelijk les volgde, werd gebouwd in 1420. De lokale school gebruikt het gebouw nog altijd. Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de sterfdatum van Shakespeare renoveerden ze het gebouw grondig. Zo zijn ook unieke muurschilderingen blootgelegd. Je ziet er in de oude bibliotheek o.a. de oudste teruggevonden tekening van een Tudor roos.

Tudor Rose

In de tijd van Shakespeare nam het schoolgebouw een centrale plaats in de samenleving in. Ook het gerechtshof was er gevestigd. De vader van Shakespeare was er de bailiff, een soort van lokale rechter. Dit was waarschijnlijk de plek waar Shakespeare voor het eerst kennis maakte met theater. Theatergezelschappen hadden destijds namelijk een vergunning nodig om te mogen optreden. Deze vergunning konden ze verkrijgen via de plaatselijke bailiff… De kans is dus groot dat dit Shakespeare geïnspireerd heeft.

School Shakespeare Stratford-upon-Avon

Bezoekers krijgen er nu ook de kans om het verhaal van het gebouw en de verhalen die het gebouw te vertellen heeft, te komen ontdekken. Leuk detail in de vroegere kamer van de prefect: een houten tafel uit de achttiende eeuw waarin heel wat leerlingen hun naam krasten. Een van de projecten waar de organisatie mee bezig is, is het uitzoeken wie achter de initialen zit.

houten tafel

Shakespeare’s New Place

Van het ouderlijk huis naar zijn school. Elke ochtend passeerde Shakespeare aan het huis dat hij zelf op 33-jarige leeftijd zou kopen, het grootste huis van Stratford-upon-Avon. Het zou ook in dit huis zijn dat de bard op 52-jarige leeftijd zou sterven. Het huis zelf staat er niet meer. In 1759 brak de toenmalige eigenaar het huis af. Hij was het beu dat pelgrims het hele jaar door zijn huis bezochten. Ondertussen is deze plek een beschermd park en tonen kunstwerken waar het huis van Shakespeare stond. Open voor het publiek sinds juli 2016.

The New Place

Holy Trinity Church

Holy Trinity Church Stratford-upon-avon (2)

In de kerk van Stratford-upon-Avon vind je het graf van Shakespeare en zijn familie. Het is uitzonderlijk dat een ‘gewoon’ gezin in de kerk begraven werd en niet op het kerkhof er rond. Maar Shakespeare was al erg gekend toen hij stierf, zeker in zijn geboortedorp. Naar hedendaagse normen was hij multimiljonair. Hij had ook een paranoïde angst dat ze na zijn dood zijn schedel zouden stelen en hoopte door begraven te worden in de kerk dat dit niet zou gebeuren. De geruchten gaan dat hij 7 meter diep begraven zou liggen. Hij had in elk geval iets met schedels, zo blijkt ook uit zijn toneelstukken.

Recente scans hebben aangetoond dat het graf na zijn dood nog geopend is maar de huidige vicaris is sterk gekant tegen verdere onderzoeken en het eventueel openen van het graf. May he rest in peace…

Holy Trinity Church Stratford-upon-avon (1)

In de kerk vind je verder ook nog een beeld van Shakespeare van net na zijn dood. Aangezien we zeker zijn dat zijn vrouw het beeld nog heeft gezien en heeft goedgekeurd, is dit wellicht het meest waarheidsgetrouwe beeld dat we van Shakespeare hebben.

Holy Trinity Church Stratford-upon-avon (3)

Mary Arden’s Farm

Een korte trip met de auto of bus buiten Stratford-upon-Avon brengt je naar Mary Arden’s boerderij. Hier groeide de moeder van Shakespeare, Mary Arden, op. Het leert je nog wat meer over het leven in de tijd van Shakespeare. Breng zeker een bezoekje aan Palmer’s house. Elke voormiddag maakt een acteur hier het eten klaar, volgens recept uit die tijd, voor heel de crew. ‘s Middags eten ze dit dan samen op. De boerderij probeert zoveel mogelijk in hun eigen voedingsmiddelen te voorzien, zoals dat destijds ook het geval moet zijn geweest. Je kan in de souvenirshop trouwens een receptboekje kopen!

Royal Shakespeare Company

Royal Shakespeare Theatre

Royal Shakespeare Theatre - Stratford-upon-Avon

Als je in Stratford-upon-Avon bent, mag je een geleid bezoek achter de schermen van de Royal Shakespeare Theatre absoluut niet missen. Normaal gezien mag je tijdens dergelijke rondleidingen geen foto’s nemen maar voor LBTS maakten ze een uitzondering.

Zo ontdekten we tijdens de rondleiding dat er ook kleedkamers zijn voor ‘quick changes’ op plaatsen waar je het niet zou verwachten. Je komt er nochtans erg dichtbij als je naar je plek in de zaal gaat!

Ik word altijd overvallen door een speciaal gevoel als ik in een theaterzaal of opnamestudio binnenkom. Ik voel dan meteen mijn hart sneller kloppen en de adrenaline stromen. Zo van ‘hier gebeurt het!’. Ook in de backstage hangt een speciale sfeer. Wat moet het een adrenaline-kick geven om hier op het podium te kunnen staan!

The Swan Theatre is geen replica van het gelijknamige theater is Londen maar wel naar de gelijkenis gebouwd. Het podium is ideaal om de stukken van Shakespeare te brengen maar is ook zo gebouwd zodat gelijk welk stuk er gespeeld kan worden. Het podium steekt uit en komt in de zaal. In de hoeken zijn ook ‘bruggen’, een soort uitlopers van het podium, waar de acteurs gebruik van kunnen maken om voor extra interactie met de zaal te zorgen. Leuk detail: de zaal is zo gebouwd dat iedereen op maximum 15 meter van het podium zit en de acteurs dus optimaal kan zien.

The Swan - Royal Shakespeare Theatre

In amper 2u kan heel de scène omgebouwd worden. Dit is handig want de gespeelde theaterstukken worden heel snel gewisseld. Zo kan, wie een paar dagen in Stratford blijft, meerdere stukken zien. Maar heel wat bezoekers komen ook meerdere keren naar hetzelfde stuk kijken! Hetzelfde stuk is namelijk nooit twee keer hetzelfde. Er zijn verschillende versies en telkens ook een andere interpretatie. The Royal Shakespeare Company brengt, in tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, trouwens meer dan enkel de stukken van Shakespeare!

Zelf gingen we naar Hamlet kijken. Het was een versie in oud Engels. Niet simpel voor een non-native om te begrijpen. Bij het begin van het toneelstuk komen gewapende soldaten het podium opgestormd. Je weet wel dat het theater is maar met Parijs in het achterhoofd kwam dit toch wel heftig aan. Stuk voor stuk straffe prestaties van de cast. Into fangirling? Dm me even dan verklap ik waar de cast na de voorstelling vaak nog iets gaat drinken ;-)

Tower Tour

In het gebouw kan je de lift nemen naar het uitkijkplatform, zo’n 32 meter hoog. Je hebt er een leuk zicht over Stratford-upon-Avon en de omgeving. Wie wil kan ook voor de trap kiezen. Maar omdat ik ‘s morgens al was gaan lopen (Echt een aanrader! Ik probeer overal waar ik kom te gaan lopen.), koos ik voor de lift om naar boven te gaan en de trap in het naar beneden gaan ;-)

Stratford-upon-Avon Tower view

RSC Rooftop Restaurant

Op de derde verdieping van Royal Shakespeare Theatre kan je lunchen terwijl je geniet van het uitzicht over de stad en de groene omgeving. Midden in het restaurant zie je de muur van het oude theater. Er hangen zelfs nog een paar stoeltjes tegen de muur.

The Plays The Thing

Deze permanente tentoonstelling verwachten ze tegen oktober 2016, in de Swan-vleugel. Eén van de hoogtepunten zal een speciale interactieve spiegel zijn. Als je voor deze spiegel staat, zal het lijken alsof je één van de kostuums uit de bekende theaterstukken zal dragen. Ook zullen ze allerlei trucjes uit de theaterwereld onthullen. Alle info op de website.

The Other Place

We ontdekten ook de backstage van The Other Place, met de Page to Stage tour.
Oorspronkelijk was The Other Place als tijdelijke plek bedoeld, terwijl ze het theater aan de overkant renoveerden en om altenatievere, vernieuwende producties te brengen. Maar ondertussen is deze plek uitgebouwd tot een volwaardige hub. Hier zijn verschillende repetitieruimtes (je kan de repetities ook zien als de acteurs bezig zijn!), er is een uitgeruste opnamestudio en een cafetaria. Ook de gigantische collectie theaterkostuums kreeg hier een onderkomen.

Kostuums (1)

De meeste kostuums en pruiken die in voorstellingen van Royal Shakespeare Company gebruikt worden, maken ze ter plekke. Alles is maatwerk. Aan elke pruik werken ze gemiddeld één volle week! Ondertussen telt de collectie zo’n 35.000 stuks verdeeld over 550 meter hangrekken en 350 meter schoenrekken!

Je kan hier als theatergezelschap stukken komen huren uit eerdere producties. Ook de kostuums voor de films Braveheart en Shakespeare in love kwamen uit deze schattenkamer. De naam van elke (bekende) acteur die een bepaald stuk droeg, staat in het kostuum, samen met het stuk en jaartal. Stukken met geschiedenis!

Kostuums (2)

Nog een leuke anekdote: tegenwoordig worden heel wat sluitingen in theaterkostuums met magneetjes gedaan. De kleedster moet dus goed weten of de acteur eventueel een pacemaker heeft. Die magneetjes leiden soms tot hilarische toestanden. Zo had één van de acteurs tijdens Mc Beth eens een metalen kapstok op zijn rug hangen :-)

Praktisch

Stratford-upon-Avon ligt op twee uur rijden van Londen en op 45 minuten van Birmingham. Er is een vlotte treinverbinding (1 keer overstappen) naar Londen.

Overnachten

The Arden Hotel maakt deel uit van de Eden Hotel Collection. Qua ligging kan je je geen beter hotel indenken in Stratford-upon-Avon! Dit hotel ligt vlak tegenover Royal Shakespeare Theatre. Geen kamernummers hier. De kamers zijn allemaal genoemd naar bomen. Zo sliep ik in Aspen. Mijn badkamer was huge! Apart bad en aparte douche. Heerlijk groot bed ook en ook hier kwamen ze ‘s avonds rond 19u de gordijnen sluiten en je bed instapklaar maken. Er is wel geen lift in het gebouw.

Aan het ontbijt was er grote keuze in buffetvorm maar je kon ook aan de kaart bestellen. Ze hadden hier zelfs een vegetarisch English Breakfast! Tip: bestel eens een keertje ontbijt op de kamer!

Booking.com

Tickets & tours

Was jij al in Stratford-upon-Avon?

P.S. Volg je Living by the Sea al via Facebook, Instagram en Twitter?

Met dank aan Visit Britain en hun lokale partners.
Affiliate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.