Wat is vloggen?
Vloggen staat voor video logging. Een video-blog dus. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je graag door naar onze vriend Wikipedia. In deze start to vlog gids maak je kennis met deze interessante wereld.
Start to vlog: welke kanalen zijn er?
Dus we willen graag met video aan de slag… Eén van de eerste zaken waar we bij moeten stilstaan is op welk kanaal we onze vlogjes willen plaatsen. YouTube lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn heel wat meer platformen die video mogelijk maken. Ik zet er hier in deze start to vlog-gids een paar op een rijtje, verder ga ik meer ‘in depth’ op de verschillende kanalen en hun typische kenmerken in:
YouTube: de king onder de video. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf pas sinds kort YouTube-fan ben. Voorheen was ik vooral een ‘onderweg’-gebruiker van sociale media en het internet in het algemeen. Met de beperkte dataverbruik-abonnementen in België is dat niet meteen de ideale situatie om veel videofilmpjes te bekijken. Maar we dwalen af. Er wordt gigantisch veel video gestreamd via YouTube. Ik ga geen hoeveelheden per uur vermelden want nog voor ik het geschreven heb, zijn de cijfers alweer achterhaald.
Vimeo: op het eerste zicht vergelijkbaar met YouTube maar kenners merken duidelijke verschillen tussen beide kanalen.
Instagram: ja, ook op het populaire Instagram kan je korte video’s plaatsen. Video’s op Instagram kunnen maximum 15 seconden duren. Je kan ze op voorhand opnemen en daarna in Instagram opladen en je kan er, net zoals bij de Instagram-foto’s, ook een filter op plaatsen.
Vine: korte artistieke filmpjes van 6 seconden. Was er net voor Instagram ook video toeliet maar is minder bekend bij het grote publiek.
Snapchat: redelijk jong en erg populair onder jongeren. Leuk voor ‘Achter de Schermen’-filmpjes. Eén van de kenmerken van Snapchat is dat het ‘verdwijnt’ eens je het bekeken hebt.
Livestreaming: Meerkat, Periscope,…
Andere sociale media met video-optie: Facebook, Instagram en Twitter.
Welk kanaal is jouw favoriet? Gebruik jij nog een ander platform dat ontbreekt in dit lijstje? Laat het me zeker weten via de reacties onderaan!
YouTube, de video king
YouTube is haast niet meer weg te denken. Toen ik hier aan het verbouwen was, was YouTube vaak mijn beste maat om dingen op te zoeken. Wat je ook zoekt, je vindt het haast zeker op YouTube. YouTube is na Google de belangrijkste zoekmachine.
Er kan heel wat geschreven worden over YouTube. YouTube is daarbij ook nog eens zo vriendelijk om beginnende vloggers goed op weg te helpen met heel wat goede video-tutorials. Voor YouTube-tutorials verwijs ik je dus graag door.
Als je een filmpje oplaadt in YouTube is het belangrijk even naar de metadata te kijken en voldoende info te geven. Beschrijf de video in 300-500 woorden. Kies een thumbnail met woorden. Vergeet ook de end card niet: ‘abonneer je!’ of ‘bekijk ook mijn andere video’s’.
Tip: YouTube capture: opnemen, monteren, opladen en delen in één app. Een goed app om te filmen met je smartphone is Quik. Met Powerstudio kan je mobiel monteren.
YouTube vs Vimeo
Vimeo is op het eerste zicht vergelijkbaar met YouTube maar wie beide videoplatformen van dichterbij bekijkt, ontdekt dat Vimeo meer voor filmmaking geschikt is. De zoekfunctie is er minder goed dan bij YouTube. Vimeo wordt eerder voor portfolio-doeleinden gebruikt.
Facebook en zijn video-ambitie
Je kan met de app van Facebook stukjes filmen of je kan ook eerder gemonteerd werk uploaden (via de website).
Facebook vs YouTube
Naast YouTube is dit zowat het grootste videokanaal. Facebook gaat ook openlijk de concurrentie met YouTube aan. Zeker nu ze de video publishers ook een deel van de advertentiekoek aanbieden. Bij YouTube kunnen de video creators al langer een graantje van de advertentie-inkomsten meepikken.
Facebook heeft het grote voordeel dat ze een groot publiek hebben en de filmpjes gewoon kunnen aanbieden. Bij YouTube moet je zelf actief op zoek naar een video. Aan de andere kant: bij YouTube blijft de content ook lang na datum vindbaar en kan het zo ook nog een publiek aantrekken, bij Facebook gaat deze content na een tijdje een beetje verloren en heb je dus maar een tijdelijk bereik. Denk er dus aan je video op beide kanalen op te laden.
Automatisch afspelen
Facebook zorgt dat video’s automatische beginnen spelen als ze in je tijdslijn verschijnen. Ze plannen ook de uitrol van een feature waarbij je de video kan ‘losklikken’ zodat de video blijft staan en je er dus naar kan kijken terwijl je verder scrollt in je tijdslijn.
Je kan video’s die je op FB plaatst ook embedden in je blog. YouTube scoort hier echter beter.
Thumbnail
Zorg voor een aantrekkelijke thumbnail en zorg dat de eerste seconden van je video visueel zijn zodat je kijkers tijd hebben om het geluid aan te zetten. Sowieso zijn ondertitels een meerwaarde.
Hoe kan je de thumbnail aanpassen? Ga naar ‘edit this video’. Daar kan je de thumbnail aanpassen. In de Nederlandse versie zoek je: miniatuur. Kies een thumbnail waar tekst op het beeld staat zodat je je publiek al wat meer info kan geven en hen kan overtuigen om jouw video aan te klikken.
Edgerank
Facebook bepaalt aan de hand van enkele criteria welke berichten ze in de tijdslijn van je vrienden en volgers laten zien. Video scoort in dit rijtje heel goed!
15 seconden video op Instagram
Instagram is erg populair als foto-app maar je kan dus ook video tot 15 seconden op Instagram plaatsen.
Net zoals bij de foto’s kan je je video’s ook voorzien van een filter. Wel blijken video’s over het algemeen minder likes te scoren dan foto’s. ’t Is maar dat je het weet ;-)
Hoe werkt het?
Het wijst zichzelf eigenlijk uit. Sommige apps zien er een beetje anders uit (hangt af van welke versie je hebt) maar op mijn Samsung, met de android app, heb ik de selectie tussen: galerij, foto en video. Als je ‘video’ selecteert, dan moet je de rode knop ingedrukt houden terwijl je filmt. Je kan dus verschillende stukjes achter elkaar opnemen en Instagram plakt deze automatisch in één filmpje.
Als je goed weet wat je wil filmen en de verschillende scènes bevinden zich op dezelfde plek, is dit een prima oplossing. Wil je het wat gesofisticeerder aanpakken, dan kan je de video ook gewoon opnemen, monteren op je pc en daarna via de galerij-knop opladen.
Enkele tips:
- Hou rekening met het vierkante model van Instagram.
- Max. 15 seconden!
- Het is leuk als het filmpje een meerwaarde biedt als het ‘in loop’ draait.
- De eerste seconden plaats je beter geen (belangrijk) geluid. Wil je iets zeggen in de video? Doe dit dan pas vanaf de derde seconde. Dan hebben de kijkers voldoende tijd om op het filmpje te klikken om het geluid af te spelen.
Niet vergeten:
Wil je graag dat je video veel bekeken wordt? Uiteraard! Denk er dan ook aan om de thumbnail aan te passen. Dat is het beeld dat in de tijdslijn getoond wordt en de kijkers dus moet overtuigen naar je filmpje te kijken.
Je kan dit aanpassen in de app. Bij mij zijn dit 2 vierkantjes die in elkaar geschoven zijn. Als je daar op klikt, kan je in het scherm je thumbnail kiezen.
Tip: denk bij het filmen al aan een thumbnail!
Hyperlapse
Heel trendy is het filmen van een hyperlapse. Zorg in dit geval dat je steeds een stilstaand objecthebt om een optimaal effect te bekomen. Je kan ook kiezen om de camera niet te verplaatsen. Ook dan maak je optimaal gebruik van het effect van een hyperlapse.
Hashtags
Voor de rest geldt eigenlijk hetzelfde als bij Instagram-foto’s: promoot je video met de juiste hashtags! Meer tips voor Instagram-gebruik lees je hier.
Twitter en video
Waar Twitter vroeger vooral interessant was om te linken naar je video, doen ze steeds meer moeite om je ook binnen Twitter het filmpje te laten opnemen, editen en uploaden als native video.
Het feit alleen al dat zovele sociale netwerken strijden om video, doet me nog meer geloven dat video de toekomst is!
Video-klantendienst
Een unieke mogelijkheid van video op Twitter is dat je je boodschap gericht naar één persoon kan doen. Zeker voor een klantendienst zie ik hier heel wat leuke mogelijkheden om de kwaliteit van de klantenservice nog te verhogen.
Twitter Cards
Het ligt voor de hand: filmpjes die je op een ander kanaal plaatst, kan je ook op Twitter gaan delen. Wil je dat bv je YouTube video groot weergeven wordt, vergeet dan niet je Twitter Cards in te stellen. Dit vergroot de kans dat je video ook effectief bekeken wordt.
TIP: Klik hier voor meer info over Twitter Cards.
Vine
Waar Instagram een paar jaar terug door Facebook werd gekocht, kan je Vine aan Twitter linken. Vine is een videoplatform waar je filmpjes van maximum 6 seconden kan uploaden.
Instagram-foto’s en video’s worden als link weergeven op Twitter, de filmpjes van Vine worden binnen Twitter afgespeeld.
Vine heeft een kunstzinniger kantje dan Instagram.
Monteren binnen Twitter
Met de nieuwe app kan je kleine montages maken binnen Twitter. Dit kan op een heel eenvoudige manier. Je kan de clips gewoon op de juiste plaats slepen. Echt, heel simpel om zo te monteren! Het ziet ernaar uit dat je binnenkort, Snapchatgewijs ook extra tekst enz zal kunnen toevoegen aan je video’s. Deze native video’s (video’s die binnen Twitter opgenomen zijn) mogen max. 30 seconden duren. Ook op voorhand opgenomen beeldmateriaal kan nu naar Twitter opgeladen worden zonder dat hier nog een ander kanaal bv YouTube tussen moet zitten.
Heb jij al eens een video op Twitter geplaatst? Wat vind je van hun nieuwe functies?
Snapchat
Eerlijk, ik snapte niks van snapchat. Ik heb een account maar heb de app ondertussen al van mijn smartphone verwijderd. Ik zie voorlopig de meerwaarde niet om er nog een kanaal bij te nemen. Snapchat is het kanaal bij uitstek als je jongeren wil bereiken. De metekindjes van 10 jaar zijn al beter weg met dit medium dan ondergetekende wiens job nogal digitaal is :-)
Je kan met snapchat zowel je eigen verhaal (Story) schrijven als korte filmpjes/foto’s naar je vrienden sturen. Het kenmerk van Snapchat is dat je het maar één keer kan bekijken. Toch zijn er trucjes om de snap meerdere keren te bekijken. Weg is dus niet echt weg. Snapchat kan voor extra interactie zorgen en bijvoorbeeld ‘Achter de schermen’-stukjes kunnen heel leuk zijn.
Live streaming
Snel aan populariteit aan het winnen is het live streamen van bijvoorbeeld evenementen, persconferenties, workshops… Als blogger kan ik ook wel enkele leuke toepassingen bedenken. Misschien eens mee experimenteren in de toekomst.
Meerkat en Periscope waren de eerste om met deze social live streaming uit te pakken. Ondertussen zijn er meerdere aanbieders waaronder Facebook Live en Instagram Live.
Bij live streaming komen de comments tevoorschijn terwijl je opneemt (hou wel rekening met een 20-tal seconden vertraging op de streaming), wat social live streaming zeer interactief maakt! Deze reacties verschijnen ook op Twitter. Als je live gaat krijgen je volgers een melding.
Eén van de populairste livestream filmpjes blijkt zich in de keuken af te spelen met de zogenaamde ‘what’s in your fridge’-filmpjes.
Muziek voor onder je video
Er zijn heel wat sites waar je gratis samples kan vinden maar wie goede muziek wil, kan best op een betalende site gaan zoeken. Check ook eens Audionetwork, Themusicbed, BBC on Youtube, YouTube Music Library/Audio Library (de advertentie-inkomsten gaan dan naar de artiest), Music for Makers, Artlist.io,… Op freesound.org vind je geluidseffecten. Onder het ‘fair use’ principe is het toegestaan max. 15 seconden van een muziekstuk te gebruiken.
Wat is jouw favoriet videokanaal en waarom? Ben je zelf actief? Laat hieronder gerust een linkje naar je videokanaal achter!
Noot: technologie gaat snel. Mogelijks klopt bovenstaande niet meer tegen de tijd dat jij het hier komt lezen. Ik doe mijn best om deze start to vlog gids up-to-date te houden en eventueel nog verder uit te werken. Kom dus regelmatig nog eens terug ;-)
Geef een reactie