Slowcial living

Less is More

Onlangs woonde ik een presentatie van Tom Palmaerts bij over trends. Eén van die trends was slowcial living. Awel, da’s er boenk op! Ik ben helemaal mee met de trend :-)

Graag traag

Bij slowcial living ga je bijvoorbeeld lopen op eigen gevoel. Niet in functie van Runkeeper of met een hartslagmeter maar je luistert naar je eigen gevoel. Weet je nog die 10 miles? Awel sindsdien ben ik een stuk minder gaan lopen. Wel bewuster. In mijn geval vooral om de basis terug op te bouwen. In aanloop naar die 10 miles was ik me kapot aan het trainen. Ik liep omdat het moest. En ik liep te veel, te snel en te lang. Omdat ik niet wou onderdoen. Omdat ik een doel gesteld had dat ik wou halen. Ook al was dat doel eigenlijk te hoog gegrepen. Ik ga ondertussen alweer regelmatiger lopen maar op ’t gevoel.

Vervelen mag

Bij slowcial living laat je verveling toe. Ik deed een tijdje terug een digital detox en ontdekte het lummelen. Het moet niet altijd flitsend en snel. Soms even niks is ook prima. Ik schrijf dat hier nu wel alsof ik een volleerd slowcial living trendsetter ben maar af en toe betrap ik mezelf erop dat ik in oude gewoontes herval. Dat ik me van hot naar her haast in plaats van tijd te nemen om naar de blaadjes aan de bomen te kijken.

Introspectie

Slowcial living gaat over introspectie. Ik heb dat wel meerdere momenten in het jaar: rond 1 september (ja, zelfs nu ik al jaren tot de werkende medemens behoor), rond mijn verjaardag, met nieuwjaar, met het begin van de lente en met het begin van de zomer. Al die momentjes zie ik als een nieuwe start. Vaak gepaard gaande met een grote opruimwoede.

All the way

Ook een andere trend voel je duidelijk: intox/detox. We hebben vandaag de dag een giga bucketlist. Onze hobby’s transformeerden in een levenstijl. We trekken het in alles door. Het is wie we zijn. We gaan in alles ook all te way. Gewoon hardlopen is niet goed genoeg. We willen meteen een marathon. Ook Netflix volgt deze trend: we hebben het geduld niet meer om elke week een aflevering te bekijken. We kiezen voor bingewatching.
Ook de opruimtrend, de ‘geen suiker’ eten-trend enz vallen hier onder. Gewoon is niet gewoon meer. We gaan voor extreme ervaringen.

Ook de andere trends die aan bod kwamen waren erg interessant. Had je al over lolology gehoord? Een ander interessant statement was het feit dat flexibiliteit belangrijker is/wordt dan expertise. En dan moet je flexibiliteit begrijpen als de kunst om iets af te leren en opnieuw te leren.

Ja, ik was onder de indruk van de presentatie. Heerlijk als zo, dingen die je wel ziet gebeuren ook onder woorden worden gebracht. Lijkt me een fijn beroep, trendwatcher zijn.

Hoe is het met jouw trendgevoel gesteld?

4 gedachten over “Slowcial living

  1. ik leef al een tijdje slowcial denk ik :-D Geen bucketlist of groots voorop gestelde plannen. Gewoon het beste van elke dag maken en ’s avonds blij zijn dat er weer een fijne dag is gepasseerd.

  2. Ohla, het heeft een fijne naam gekregen zeg. Hier pas ik dit alvast regelmatig eens toe. Af en toe eens aan alles een halt toe houden en gewoon doen waar ik zin in heb en de boel en alle verplichtingen errond te laten zijn zoals het is. Al zijn die uitschieters in het overdoen er bij mij niet zo vaak bij. Hoe minder to do lijstjes des te minder mentale druk had ik vroeger ontdekt.

  3. Een post die me blij maakt. Omdat ik ineens besef dat ik zelf een trendsetter ben geweest. Niet dat iemand anders dat beseft, maar toch… ;-) En omdat ik het leuk vind dat jij deze ” way of life” ook otndekt hebt. Geniet! :-)

  4. Alles is een trend tegenwoordig, vermoedelijk ligt sociale media aan de basis.
    Op dit ogenblik volg ik de trens minimalisme en zero-waste omdat dit me nu boeit, wie weet wat zal het binnen vijf jaar zijn.
    Af en toe het vatje legen en beginnen met een frisse start is leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.