Second Degree Dinner – editie Oostende

Kelly van Tales from the Crib testte onlangs het Second Degree Dinner uit en schreef daar deze enthousiaste blogpost over. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik stuurde Karin een mailtje: of ze het niet zag zitten om een Oostendse editie op poten te zetten? Gelukkig was Karin al even enthousiast als ik. Een paar weken later zaten we met zijn zessen (of eigenlijk met zeven) aan tafel in La Vie in Oostende.

Hoe werkt zo’n Second Degree Dinner?

‘t Is eigenlijk vrij simpel: je zoekt een mede-gastvrouw/heer en jullie nodigen elk iemand uit die je wel kent maar niet zo goed. Het mag bijvoorbeeld geen collega zijn. Ook zij nodigen elk nog iemand uit. Je bent dus met 6 personen in totaal. De gasten gaan volgens een bepaald schema aan tafel zitten en terwijl je aperitieft, doe je een voorstellingsronde. De gastvrouw/heer begint met zich voor te stellen (naam, waar je woont, waarmee je in het dagelijks leven bezig bent en iets waar je enthousiast over bent) en zo gaat het heel de tafel rond. Dat ‘waar we enthousiast over zijn’ gaf bij ons al heel wat gesprekstof en zorgde ervoor dat het ijs meteen gebroken was.

Daarna is het tijd voor het serieuzere werk. De gastvrouw/heer begint weer en haalt iets aan wat voor hem/haar een uitdaging is, iets waar ze mee worstelen. Geen eenvoudige vraag maar door je kwetsbaar op te stellen, heb je eigenlijk wel meteen diepgaande gesprekken. Vervolgens brainstormen jullie 10-12 minuten over deze uitdaging. Een beetje alsof je een groepje persoonlijke adviseurs hebt. Je mag hierbij niet afwijken (wat niet altijd lukt, aan de gastheer/vrouw om het gesprek dan terug te brengen). Je kan elkaar helpen nieuwe inzichten te krijgen. Geloof me, het kan verrijkend zijn om eens met een andere, frisse blik naar je uitdagingen te kijken.

Tegen dat je heel de tafel rond bent geweest is het eten meestal al geserveerd en opgegeten en ken je die ‘wildvreemde’ mensen best al goed. Aan het einde van de avond mag je zeker niet vergeten een groepsfoto te nemen. En da’s het enige moment dat je je smartphone mag uithalen!

Alle spelregels lees je uitgebreid bij Nat Eliason.

Second Degree Dinner in de praktijk

Uiteraard was het spannend! Buiten Karin en Gillian wist ik niet wie nog zou opdagen. Twee van onze genodigden bleken elkaar vrij goed te kennen maar wisten op voorhand van elkaar niet dat ze aanwezig zouden zijn. Ik had in Kelly haar blogpost gelezen dat je best goed voorbereid bent qua tafelschikking (en dat was ik ook) maar we hadden een tafel met 2 plaatsen ‘aan het hoofd’. Was dus even schuiven en puzzelen met de tafelzetting maar al snel hadden we allemaal een plaatsje. Kiezen wat we zouden eten was moeilijker, lol!

Het werd een gezellige avond: we hadden al vrij snel een klik en er waren geen ‘akward’ silences of onwennige momentjes. En door de ‘opdrachten’ hadden we al meteen vrij zware gesprekken. Voor we het wisten was het halfelf en tijd voor de groepsfoto. Lijkt me zeker voor herhaling vatbaar. Zowel het concept als deze groep!

Second Degree Dinner

Tips voor een geslaagd Second Degree Dinner

 • Kies een rustig restaurantje uit maar ook niet te rustig. Je wil niet het gevoel hebben dat heel de zaal kan meeluisteren.
 • De richting van de gesprekken hangt af van de groep. 2/3 van onze groep was mama. De gesprekken gingen dus onvermijdelijk vaak richting kinderen. Da’s ok maar als je daar geen zin in hebt, kan het een idee zijn om enkele extra richtlijnen mee te geven bij het uitnodigen. Je zou ook een thema tweederangsdineetje kunnen organiseren met bijvoorbeeld enkel vrijgezellen of enkel mensen uit een bepaalde sector, net wel allemaal mama’s of ,waarom niet, enkel met bloggers. Mogelijkheden zat!
 • Kies een plek uit waar iedereen apart kan afrekenen. Onder vrienden kan het de gewoonte zijn van de rekening gewoon te delen maar met mensen die je amper een paar uur kent is ‘elk voor zich’ toch beter.
 • Voor de Facebookgroep vroeg ik iedereen zijn eigen genodigden toe te voegen. Gaat veel vlotter dan elkaar te moeten zoeken.
 • Meer tips bij Kelly en Nat!

Zou jij het durven? Zo’n Second Degree Dinner organiseren of bijwonen?

PS Meer van dit? Volg Living by the Sea ook op Facebook!

10 gedachten over “Second Degree Dinner – editie Oostende

  • Heidi zegt:

   Ik zou eens een blogger edition willen doen :) Niet regio-gebonden dan. Lijkt me ook plezant. Vooral het verrassingseffect dat je niet weet wie de anderen zullen zijn :)

 1. Mademoiselle Fresita zegt:

  Klinkt allemaal wel tof, maar ik heb altijd al het gevoel dat ik nauwelijks tijd genoeg heb om met mijn eigen vrienden af te spreken, laat staan dat ik er dan nieuwe zou gaan bij zoeken… maar er valt wel veel voor te zeggen. Vooral de opdrachtjes. Misschien zelfs toepasbaar op het vriendinnengroepje waarmee ik sowieso om de paar weken afspreek. Om eens andere onderwerpen aan te snijden. Wie weet! (maar ik zeg zeker niet dat ik niet zou ingaan op een uitnodiging, daarvoor ben ik dan wel weer veel te nieuwsgierig ;-) )

  • Heidi zegt:

   Haha, ja dat begrijp ik wel hoor. Zowel van dat nieuwsgierig zijn als van geen tijd hebben. En toch kan ik het aanraden om eens te doen! We hebben nu een FB-messenger groepje en zijn unaniem: we gaan dit nog eens overdoen! En ondertussen houden we virtueel wat contact. De gesprekken gisteren hebben wat losgemaakt en we zijn nu uiteraard benieuwd om te weten hoe het verder gaat. We zijn elkaars supportteam nu :)

  • Heidi zegt:

   Echt niemand? Misschien in de buurgemeentes? Als initiatiefnemer moet je natuurlijk wel 2 personen uitnodigen. Aan het eind van de avond heb je wel 3 nieuwe mensen leren kennen.

 2. Yvonne zegt:

  Wat een leuk idee, ik had hier nog nooit van gehoord. Ik vind het zelf altijd best spannend om ergens naartoe te gaan waar ik niemand of bijna niemand ken… gek, want vroeger had ik daar nooit moeite mee, maar de laatste tijd is het een beetje een dingetje. Dapper dat je dit gedaan hebt vind ik dus wel een beetje, maar ook leuk en erg verfrissend om eens met heel andere mensen te praten dan je normaal doet. Als ik een uitnodiging zou krijgen zou ik niet weigeren, maar weet niet of ik zelf het initiatief zou nemen. :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.