De Sea King – icoon van de Belgische kust

Sea King

Zowat iedereen die aan de kust woont, heeft iets met de Sea Kings. De reddingshelikopters van het 40ste smaldeel vliegen regelmatig boven onze kustgemeentes en het hinterland. Fotogeniek met haar oranjerode neus. Dankzij de tv-reeks Windkracht 10 steeg de populariteit van de Sea King. Het zal vast een geromantiseerd beeld zijn maar dankzij die serie hebben we een beeld van hoe het er op de Basis in Koksijde aan toe gaat. VRT NU heeft de reeks deze zomer (2018) trouwens opnieuw online gezet. Oh nostalgie! Ik bleek de meeste verhaallijnen al vergeten te zijn. Een bingewatch-sessie later ben ik weer helemaal into Windkracht 10.

Update 2021: momenteel worden de afleveringen in de vooravond weer uitgezonden. Ook op VRT-NU kan je de 2 seizoenen herbekijken.

Sea King take off

Windkracht 10

Zowat iedereen die de reeks bekeken heeft zal minstens een seconde gedroomd hebben hoe het zou zijn om zelf in zo’n flight suit rond te lopen en wing ops of, waarom niet, helicopterpiloot te zijn. Zoveel jaar later klinkt ‘Coasting out, 6 p.o.b’ (= 6 persons on board), ‘Pilot has control’, ‘Winching down, winching up’ en ‘Ready in the back’ nog steeds erg vertrouwd. Ik kan me niet voorstellen dat er vandaag de dag nog zo’n reeks gemaakt zou worden. Daarvoor is er bij de VRT en bij het leger wellicht te veel veranderd op budgettair vlak, vermoed ik.

Maar wat een reeks was dat! Sterke cast (zowat iedereen die toen naam had in het acteurswereldje deed mee), sterke regie (Erik Van Looy regisseerde ook enkele afleveringen), spanning en humor en een heerlijke setting. Om nog van de knappe acteurs in hun flightsuit te zwijgen. Ja, hallo Gène Bervoets!

Sea King Koksijde RS 02

Tijden veranderen. Ook in de lucht. Het zijn de laatste maanden dat de Sea Kings vliegen. Het maakt elke keer dat de Sea King voorbij vliegt extra speciaal. De geruchten gaan dat de basis in Koksijde helemaal zou verdwijnen. Ik hoop van harte dat dit niet klopt. (Update: volgens de geruchten komen de helikopters naar Oostende. Zolang de reddingshelikopters aan de kust blijven, kan ik er wel mee leven ;-)

Sea King RS04

De benaming Sea King is zo ingeburgerd. Ik zie ons nog niet rap roepen: “Kijk de NH-90 is daar!”. Ook het grijze, sombere uiterlijk zal wennen zijn. Die rode neus was zo herkenbaar! En de helikopters konden ook geen passender naam krijgen dan Sea King. Ik denk dat het voor mij, en voor vele anderen altijd nog een beetje de Sea King zal blijven. Als duiker heb je een extra speciale band met de Sea King. Je hoopt uiteraard dat je hen nooit nodig hebt! Ik ken helaas ook wel enkele duikers die hun leven aan die mannen (en vrouwen) van het 40ste te danken hebben.

Open door B.Koksijde

Airshow
C-130

Gisteren (22/8/2018) was het opendeur op de luchtmachtbasis in Koksijde. Naast de Sea Kings kon je ook hun opvolgers de NH-90 en nog enkele andere helikopters, knappe piloten, een C-130, een passage van twee F-16’s en een demonstratie van de Red Devils bewonderen. Ik ben normaal niet zo aan helikopters en legertoestanden maar omdat het de laatste keer was met de Sea Kings wou ik dit evenement niet missen.

Sea King RS05
F-16

Het was ook gewoon leuk om eens op de basis te kunnen rondlopen. Ik herkende bepaalde plekken uit scenes van Windkracht 10 en, hoewel de opnames van de briefing room wellicht niet in Koksijde opgenomen zullen zijn, leek de briefing room (waar ‘s avonds voor de loopwedstrijd de kleedkamer voor de dames gevestigd was) qua interieur erg goed op deze uit de reeks.

Sea King met brandweerwagen
C-130

Runway Run tussen de Sea Kings

Runway Run Koksijde
Runway Run met NH-90
Runway Run met RS05

In een opwelling had ik me ingeschreven voor de Runway Run. Tot het laatste moment heb ik getwijfeld of ik wel zou lopen. Ik sukkel sinds december met een achillespeesblessure die op en af gaat. De laatste dagen was het beter maar was het dat risico waard? Aude Audenda zal wel op iets anders slaan maar ik besloot ervoor te gaan.

Runway Run met RS04

Ik liep de 5,5 km al bij al vlot uit. Als ze volgend jaar nog een Runway Run organiseren: zeker meedoen! Het is uniek om op de tarmac tussen de helicopters te kunnen lopen. Bovendien is het voor het goede doel. Uiteraard mocht een selfie met de Sea King niet ontbreken. Ik had eigenlijk nog een vuistje willen geven. Je weet wel, zoals Patrick dat in Windkracht 10 altijd deed…

Extra: zomer 2020

Sea King RS03

Geen grootste opendeurdag bij het 40ste deze zomer maar gelukkig wel een coronaproof interactieve tentoonstelling. Ik zag de aankondiging passeren en besloot meteen tickets te reserveren voor mijn bubbel. Ik was er gelukkig vroeg bij want de tickets bleken supersnel uit te verkopen. En zo stonden we een paar weken later al om 8u30 aan de ingang van de basis van Koksijde.

F 16

Nadat we onze handen ontsmetten en onze temperatuur genomen werd, mochten we naar de grote hangar waar een F-16 stond. Leuke verrassing: we mochten er ook in! Het gevechtsvliegtuig bleef weliswaar op de grond staan maar het was toch leuk om eens te kunnen doen. Zelfs mijn hoogzwangere zus kroop even in de cockpit. Tussendoor werd alles wat je kon aanraken (de ladder inclusief) telkens volledig ontsmet.

Sea King Belgische luchtmacht

Het volgende stuk draaide volledig rond de Sea King. Er was een Sea King opgesteld waar je, per bubbel, in en rond kon. Zelfs mijn kleine neefjes vonden het helemaal geweldig.

RS03
RS03

Een derde en laatste deel, draaide dan meer over de luchtmacht en het leger. Toegegeven, hier zijn we wat sneller door gewandeld. We waren zo lang in die Sea King blijven plakken dat onze tijd bijna op was. In elk geval; als het 40ste nog eens wat organiseert, zijn we er graag weer bij!

Pin for later: Sea King & Windkracht 10

3 gedachten over “De Sea King – icoon van de Belgische kust

  1. Nele Ryckeboer zegt:

    Wow, dit stukje lees ik toch met een gigantische zweem van nostalgie. Ben opgegroeid in Veurne en de luchtmachtbasis van Koksijde lag in onze achtertuin. Was ook helemaal verzot van de serie Windkracht 10 (en dankjewel voor de tip van Vrt.nu, een avondje binge watchen lijkt me wel heel aantrekkelijk nu ) en als strandredder heb ik het geluk gehad om ooit eens mee te mogen als oefening. Het geluid van de Sea King herken ik van ver en zal de prachtige helikopter met de gigantische oranje neus toch wel missen.

    • Heidi zegt:

      Wel haasten voor vrt nu! Geloof dat het er niet lang meer zal opstaan. Hoop natuurlijk dat ze het, als eerbetoon aan de Sea King, volgend jaar misschien nog eens opnieuw willen uitzenden :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.