Rotterdam in 24u

Elk jaar trekken we met de duikclub naar het Oostvoornse Meer in Nederland, vlakbij Rotterdam. En elke keer nam ik me voor om ook eens naar Rotterdam te gaan, wat er dan natuurlijk nooit van kwam. Tot nu!

Rotterdam is gekend als de grote havenstad maar naast de grote haven is er ook nog een toffe stad die echt leeft. Het is een vrij moderne stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd (o.a. door een hevige brand) heel veel verwoest. Deze brand tekent de stad tot op vandaag. Je hebt een aantal wijken waar je nog ‘oude’ gebouwen vindt. Ook de ‘brandgrens’ is duidelijk aanwezig in de stad. Lichtpunten in de stoep vormen een lijn door de stad. Er zijn ‘brandstenen’ waar je kan zien welke delen platgebrand waren.

Oud & nieuw gaan hand in hand in Rotterdam. Je ziet de grijze natuursteen (het nieuwe) en het rode van de oude rode bakstenen overal in het stadsbeeld terugkomen. Ik liet me vertellen dat je in Rotterdam nog gewoon jezelf kan zijn. Dat je je er geen toerist voelt.

Ik had al zoveel leuks over de stad gehoord. De regen kon de pret niet drukken en ik liet me aangenaam verrassen door het “Manhattan aan de Maas“. Wat een skyline! Al van bij het binnenrijden in Rotterdam had de stad me ingepakt. Ook een korte citytrip naar Rotterdam gepland? Ik som graag even enkele musts op voor jouw bezoekje aan Rotterdam.

Rondleiding door Urban Guides

Dit was voor mij het hoogtepunt van mijn weekendje Rotterdam. Meestal trek ik er alleen op uit en probeer ik het zelf uit te zoeken. Zeker aangezien ik maar een kort weekend in de stad was, was het een absolute meerwaarde om Rotterdam met een enthousiaste gids te ontdekken die bovendien ook met kennis van zaken sprak.

Zo leerde ik dankzij Urban Guides dat de stad vroeger richting centrum werd gebouwd maar dat de rivier nu steeds belangrijker wordt. Wil je even naar het zuidelijk deel van Rotterdam, dan kan je de brug over wandelen of een watertaxi nemen. Je belt om opgepikt te worden door de watertaxi, zoals bij een gewone taxi.

Rotterdam

Wat verder ontdekte ik gebouwen met namen als ‘de potlood’, ‘de fluitketel’, ‘de wasmachine’,… Leerde ik dat Rotterdam echt straf bezig is als het over stadsontwikkeling en visie gaat. En ontdekte ik een rustig plekje midden in de stad dat zelfs de locals vaak links laten liggen: je kan er door het stadhuis wandelen en zo in een leuk parkje terecht komen. Dit stadhuis is trouwens nog geen 100 jaar oud maar is wel gebouwd om vroegere grandeur uit te stralen.

Rotterdam

De wandeling eindigde bij de Luchtsingel en de hippe adresjes rond het Hofplein. Wist je dat je hier jeans op maat kan laten maken? Lijkt me nu eens echt een gat in de markt!

Rotterdam

De Oude Haven

Rotterdam

Van een charmant plekje gesproken! Het is één van de vele plekken in Rotterdam waar je duidelijk ziet dat ze het contrast oud/nieuw voluit uitspelen. De authentieke oude haven met zijn heerlijke terrasjes (ik fantaseerde de zon er even bij) contrasteert heel mooi met de nieuwe hoogbouw op de achtergrond.
Als de zon schijnt lijkt dit me absoluut een topplek om een terrasje te doen!

Van de gids van Urban Guides wist ik dat het witte gebouw, de Westermeijer, de eerste wolkenkrabber van Europa was.

Kubuswoningen

Rotterdam

Ik ken niet veel van architectuur en meestal doet het me niet zoveel. Maar naar deze kubuswoningen stond ik echt met open mond te kijken. Hoe kan je daar wonen? Mag je vast geen last hebben van je evenwichtsorgaan. En hoe richt je dan je huis in?

Vragen waar je tijdens een bezoekje aan de kijkkubus antwoord op krijgt :-)

Euromast

Ik heb een beetje een liefde-haatverhouding met uitkijktorens. Ik heb een beetje hoogtevrees. Dat zal er wel mee te maken hebben. Ik vind het altijd leuk om de skyline van de stad eens vanuit een ander perspectief te zien. Maar even vaak denk ik: ‘goh ziet er allemaal wat hetzelfde uit hé’. In de Euromast krijg je tijdens de rit naar 185 meter hoogte uitleg over wat je waar kan zien en een stukje geschiedenis van de stad.

Op deze foto zie je bv de Rotterdam. Dit is één van de recentste gebouwen van Rotterdam en de grootste qua bouwvolume van Europa. Er zitten gemeentelijke diensten en zelfs een hotel in.

Rotterdam

Plan je bezoekje aan Euromast in aan het begin of einde van je citytrip. Als je het aan het begin doet, kan je je wat oriënteren tijdens je bezoek. Doe je het op het einde, dan herken je punten terwijl je op de uitkijktoren staat. Heeft allebei dus zijn voordelen :)

Naar het schijnt kan je hier ook blijven overnachten. Dat lijkt me nu eens iets voor een volgend bezoekje aan Rotterdam! Je kan je ook al met een lunch op hoogte tevreden stellen.

Rotterdamse Markthal

Rotterdam

Wat een food hall! Op reis bezoek ik regelmatig eens een food hall maar deze in Rotterdam is echt indrukwekkend! Je vindt er heel wat kraampjes waar ze, slim gezien, ook terrasjes op het dak van de kraampjes geplaatst hebben. Rondom zitten appartementen. En je weet niet waar eerst gekeken: naar de lekkernijen in de eetkraampjes of naar het kunstwerk op de muren en het plafond!

Rotterdam

Tip van de Urban Guides: kom ‘s avonds eens door het raam piepen: er speelt dan een film af die het kunstwerk complimenteert.

Plan hier je trip

Booking.com

Was jij al eens in Rotterdam? Welke toppers moet ik de volgende keer zeker bezoeken?

Met dank aan Rotterdam Partners en NBTC.
Affiliate

5 gedachten over “Rotterdam in 24u

 1. Kristof zegt:

  Jammer, dat je de “trap” aan het Centraal Station niet beklommen hebt! Dit was het laatste weekend dat die er stond. En museum Boijmans – Van Beuningen is ook een aanrader.

  • Heidi zegt:

   Ben aan de trap gepasseerd maar het regende zo verschrikkelijk hard dat ik de trap maar gelaten heb. Dat museum stond ook op het lijstje maar er was zoveel te doen en zien dat ik helaas moest kiezen. Gelukkig is Rotterdam niet ver en kan ik altijd nog eens teruggaan he :)

  • Kristof zegt:

   Oh, spijtig van het regenweer! Maar je kunt inderdaad nog eens terug gaan, dat ben ik ook van plan! :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.