Over roaming en je smartphone gebruiken op reis

Na een vakantie in het buitenland een gigantische gsm-rekening? De boosdoener: roaming. Het begin van de paasvakantie leek me een goed tijdstip om alles ivm roaming eens op een rijtje te zetten.

Roaming

Als je het zelf nog niet meegemaakt hebt, ken je vast iemand die het wel voorhad: een hoge gsm-rekening na de vakantie.
Even zonder smartphone kan een verademing zijn maar het gebruik van je smartphone op vakantie kan ook een verrijking zijn. Denk maar aan reisapps zoals TripAdvisor of Google Maps. Of het obligate telefoontje om te laten weten dat je goed aangekomen bent… Je kan op voorhand maar beter goed uitvissen hoe het zit met het gebruik van je mobiele telefoon op vakantie.

Tip! Breng voor je op vakantie vertrekt even een bezoekje aan je mobiele telefonie-operator om zeker te zijn dat je gebruik kan maken van roaming en dat je het kostenplaatje kent!

Wat is roaming?

Als je je mobiele telefoon in het buitenland gebruikt, dan maak je gebruik van een ander netwerk dan je eigen provider. Mobiele telefonie-operatoren maken onderling afspraken zodat je ook in het buitenland gebruik kan maken van je smartphone. Helaas hangt hier een prijskaartje aan vast. Buiten de kostprijs merk je eigenlijk amper dat je van roaming gebruik maakt. Roaming kan ook binnen een zelfde land gebeuren als je operator bv bepaalde regio’s niet bedient.

Bellen en sms’en

Hoe vaak heb ik het al moeten uitleggen hoe het nu zit met bellen en opgebeld worden in het buitenland… Hoog tijd om het hier eens zwart op wit te zetten zodat ik gewoon naar dit artikel kan verwijzen. Ja, ma, onder andere voor jou ;)

Je zit in het buitenland en ontvangt een smsje van iemand die in België zit: geen extra kosten! De afzender kan namelijk niet weten dat je in het buitenland zit en jij kan niet beslissen om het smsje wel of niet te ontvangen. Een MMS ontvangen kost wel geld. Je kan deze optie laten blokkeren.

Je wil vanuit het buitenland antwoorden? Dan ga je wel internationaal tarief betalen, ook als je een sms-bundel hebt voor onbeperkt sms’en in België.

Je stuurt vanuit België een smsje naar een internationaal nummer? Dan zal dit ietsje meer kosten dan naar een nationaal nummer.

Bellen en opgebeld werkt grotendeels op dezelfde manier. Alleen betaal je dan ook als je in het buitenland een gesprek ontvangt. Zit je in het buitenland en word je opgebeld (door gelijk wie, maakt niet uit) dan betaal je per minuut een roamingkost. Let op: bij veel operatoren betaal je ook om naar je voicemail te luisteren.
Oja, bel je vanuit het buitenland naar een lokaal restaurantje om te reserveren dan betaal je ook roamingkosten!

Tip! Maak er een gewoonte van steeds de landcode voor je nummers te zetten. Voor België is dit +32 of 0032. De eerste 0 van het telefoonnummer zelf laat je wegvallen.

Dataverkeer

In het buitenland schakelen de meeste telefoons de roamingfunctie voor data automatisch uit. Je moet het dus handmatig aanzetten. Je kan dit best telkens op- en afzetten als je iets wil opzoeken op internet of als je een app actief wil gebruiken. Zet het tussendoor best terug uit. Ook al surf je op dat moment niet, toch kunnen apps op de achtergrond gebruik maken van data.

Om de torenhoge rekeningen te vermijden verwittigen de meeste operatoren met een smsje: eentje met de tarieven, en vaak ook nog een waarschuwing als je bijna aan 50 euro roamingkosten zit.

Je kan best de optie voor automatische updates uitzetten. Op die manier vermijd je al een deeltje dat je onverwacht data gebruikt.

Goedkopere alternatieven

Internationale bundels

Wie regelmatig in het buitenland vertoeft, kan kijken voor een internationale bundel. Dit is vaak een goedkopere optie.

Lokaal abonnement/pre-paid kaart

Ga je voor langere tijd of meerdere keren naar een bepaald land, kan je overwegen om een lokaal nummer te nemen. Voor een abonnement moet je vaak een adres in het land zelf hebben. Een pre-paidkaart kan je in de meeste landen vrij aankopen. Je moet dan natuurlijk wel of je simkaart wisselen waardoor je niet meer bereikbaar bent op je Belgisch nummer, of een gsm hebben waar je twee sim-kaartjes in kwijt kan, of een tweede gsm meenemen.

Mifi

Een mifi-router is eigenlijk een mobiele hotspot. Het kleine bakje heeft een lokale simkaart en zorgt voor wifi waar je afhankelijk van het model meerdere toestellen op kan aansluiten.

Ik kon op heel wat blogtrips al gebruik maken van een mifi-bakje en ben wel fan. Een mifi kost ongeveer 100 euro. Ga je vaak naar verschillende landen, moet je ook telkens een andere, lokale simkaart voorzien. Mifi’s worden ook verhuurd, met lokale simkaart. Niet goedkoop. Google wijst je de weg.

Wifi

Uiteraard kan je op de meeste plekken ook wel wifi vinden: in het hotel, in het restaurant, vaak zelfs gewoon op straat. Dit zal natuurlijk de goedkoopste optie zijn maar niet altijd de comfortabelste. Hou er ook rekening mee dat die openbare wifi-netwerken niet altijd de veiligste zijn. De datagegevens die via een openbaar netwerk verstuurd worden kunnen makkelijk gestolen worden door cybercriminelen.

Afschaffen roamingkosten binnen Europa

Update! Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten BINNEN de Europese unie grotendeels weggevallen, in de 28 landen van de EU + in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Let wel, dit geldt niet voor bv. Zwitserland en Turkije. Check voor je vertrekt naar het buitenland steeds bij je operator.

Wat was de duurste gsm-rekening die ooit bij jou in de bus viel? Ik lees het graag in de reacties!
PS Als je de ultieme tip hebt voor een goedkoop gsm-abonnement met veel data in binnen- en buitenland, mag je het me ook altijd laten weten :-)

3 gedachten over “Over roaming en je smartphone gebruiken op reis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.