Review: Powertraveller zonnepanelen om mee te nemen

Posted in Reistips by
Powertraveller zonnepanelen

Wie hier vaker komt meelezen weet dat onze strandcabine een beetje ons zomerhuisje is. Van zodra het ook maar een beetje te doen is, zitten wij op het strand. Met een laptop met een batterij die het lang volhoudt, houdt niets me nog tegen om ook op het strand te werken. Dacht ik. Tot die keer dat ik mijn laptop thuis vergeten opladen was en ik een paar deadlines had. Toen we onze eigen cabine maakten, droomde ik stiekem van zonnepanelen op het dak. Voorlopig doe ik het met het alternatief: draagbare zonnepanelen van Powertraveller die netjes in mijn laptoptas passen (ik laat ze liever niet in de cabine liggen – doen we trouwens met niets wat ietwat kostbaar is).

Ik mocht van Campz iets uitkiezen en mijn oog viel op deze zonnepanelen waar je, naast smartphones en zaklampen dus ook een laptop mee kan opladen. Bij de zonnepanelen zitten diverse aansluitingsmogelijkheden zodat je heel wat toestellen die je via USB-kabel of zelfs met zo’n autostekker kan opladen ook met de zonnepanelen kan opladen, als er tenminste zon is.

Uitgetest op het strand

De dag dat we onze strandcabine plaatsten was al meteen de grote test. De iPhone van mijn schoonbroer was plat. Ik sloot de smartphone via de juiste USB-kabel aan en legde de zonnepanelen op de cabine voor ons. Blijkbaar is de hellingsgraad wel belangrijk. Het is dus even zoeken hoe je de zonnepanelen best kan leggen. We waren verbaasd over hoe snel de smartphone weer opgeladen was. Echt super! Het gekke is dat, wat toen eind april werkte, nu niet meer zo goed werkt. Misschien doordat de zon nu hoog aan de hemel staat?
Update: blijkbaar zijn zonnepanelen gevoelig aan warmte. Dit is dus de reden waardoor de zonnepanelen tijdens een hittegolf niet zo goed werken. Het lag dus niet aan de zonnepanelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de zonnepanelen op te hangen maar afhankelijk van hoe de zon zit, bleek plat op een tafeltje leggen en dan wat richten naar de zon en in de juiste hoek, het beste te werken.

De zonnepanelen zijn handig maar je zorgt best ook voor een reservebatterij als back-up. Over de laptop kan ik kort zijn: ik vrees dat de zonnepanelen daarvoor niet krachtig genoeg zijn, hoewel het in theorie wel zou moeten lukken.

Powertraveller - meeneembare zonnepanelen

Uitgetest op de camping

Ik neem de zonnepanelen vaak mee op uitstap. Zo had ik ze ook bij toen ik begin deze zomer een weekendje ging kamperen. Ik had de zonnepanelen in de juiste hoek op de tent gelegd. Omdat ze toch vrij prijzig zijn, wou ik de zonnepanelen (en zeker ook de op te laden smartphone) niet onbewaakt laten liggen. Met andere woorden, de tijd dat we konden opladen was eerder beperkt. Als je heel de tijd op de campingplaats blijft, zal je er meer uit halen. Een kleine helaas: voorlopig zijn de meeneembare zonnepanelen die op de markt zijn (nog) niet sterk genoeg om er ook je frigobox mee op te laden.

Tips voor de fabrikanten en designers: zonnepanelen verwerken in auto’s waarmee je dan bv. de koelbox die in de auto staat voortdurend elektriciteit kan geven. Het is maar een ideetje ;-)

Conclusie: de zonnepanelen zijn handig om je battery pack of smartphone met zonne-energie op te laden. Als er zon is en het niet snikheet is.

In samenwerking met Campz

16 juli 2019
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: