De beste camera is deze die je bij hebt. De laatste jaren nam ik vooral foto’s met mijn smartphone. Ik had een Galaxy S4 Zoom die eigenlijk meer fototoestel was dan gsm. Het grote voordeel van dat toestel was dat je kon inzoomen zonder aan kwaliteit in te boeten. Helaas maken ze geen dergelijke toestellen meer. Met mijn nieuwe Galaxy kan ik ook best mooie foto’s nemen maar als de omstandigheden wat uitdagender worden, bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Zeker met de (tevergeefse) hoop op het Noorderlicht toen ik in januari 3 weken in Scandinavië was, wou ik weer een echt fototoestel.
Omdat ik weet dat wel meer bloggers op zoek zijn naar een goed maar betaalbaar fototoestel deel ik hier graag mijn zoektocht naar een nieuwe fotocamera. Welke het is geworden en wat ik ervan vind, lees je hieronder.
EOS 750D
Vroeger had ik een EOS 750D spiegelreflexcamera. Ik was daar enorm content mee en voelde me gelijk een echte fotograaf. Ik kocht verschillende lenzen en een extra battery grip. In Zuid-Afrika en Antarctica kwamen die zeker van pas om het wildlife op de gevoelige plaat vast te leggen. Andere reizen liet ik het toestel toch maar thuis wegens zo zwaar en allesbehalve compact. Ook thuis haalde ik het toestel niet meer uit en koos ik voor compactere toestellen. De beste camera is namelijk deze die je bij hebt. Niet deze met 4x (of 10x) zoveel pixels die thuis ligt.
Wekenlang surfte ik me suf langs allerlei fotografiewebsites. Ik las tientallen reviews maar raakte er niet aan uit. Welk toestel zou ik kopen? Ik wou een degelijk toestel maar kon/wou er ook geen 1000-den euros aan uitgeven. Ik besloot mijn verlanglijstje op te lijsten en dan zo de specificaties van de toestellen te vergelijken. Qua merk had ik oorspronkelijk geen voorkeur.
Wat zocht ik in een fototoestel?
- Compact
- Analoge zoom
- Wifi of bluetooth verbinding
- Mogelijkheid om video op te nemen
- Aansluiting voor externe microfoon
- Kantelbaar scherm (hallo selfies en vlogs)
- Handmatige instellingen
- Zoekvenster
- Max. 500 euro
Omdat ik al een paar Canon-lenzen had en je mits een adapter de lenzen van de EOS spiegelreflexreeks ook op de systeemcamera’s kan gebruiken, kwam ik al snel bij de Canon EOS M-reeks uit. Mits het aankopen van een adapter kon ik mijn 3 andere lenzen dus ook weer gebruiken. Ik heb gemerkt dat ik verder ook nogal trouw ben aan merken, als ik er content van ben. Canon had ergens dus wel een streepje voor.
Canon EOS M3
Ik koos uiteindelijk voor de Canon EOS M3. Deze systeemcamera had bijna alles wat ik wou. Het enige wat ik op het eerste zicht mankeerde was dat het toestel video niet in 4K kon opnemen en dat er geen zoekvenster was. De M5 had wel een zoekvenster maar dat was het prijsverschil niet waard. Bovendien was die M5 een stuk zwaarder en groter. De gloednieuwe M50 kan ook filmen in 4K maar die was er in januari natuurlijk nog niet. Bovendien was de M3 ondertussen al wat gezakt in prijs en dus extra aantrekkelijk.
Met elektronica is het steeds afwegen wat belangrijker is: voor de laatste snufjes betaal je altijd meer en bovendien zijn de snufjes al snel niet meer het allernieuwste. Ik ben zo iemand die als er een nieuwe smartphone gelanceerd wordt, het vorige model aan promoprijzen op de kop tikt. Ik besloot dus om voor de Canon Eos M3 te gaan en als het me bevalt kan ik later altijd nog een nieuwere body kopen. Dat is ook het voordeel van dit systeem: de accessoires en lenzen kan je blijven gebruiken als je de body vervangt.
Na aankoop ontdekte ik nog een nadeel aan de Canon Eos M3, namelijk het kantelbaar scherm. Het kantelt naar de bovenkant. Als je dus een externe microfoon wil gebruiken en deze op de hotshoe plaatst, dan zie je het gekantelde scherm niet meer. Een oplossing heb ik nog niet gevonden. Ik pin nu weer mijn lavelier micro op mijn kledij vast maar het beperkt de mogelijkheden wel.
Hoe bevalt die Canon EOS M3?
Het toestel past in mijn handtas. Echt compact is de camera door de lens natuurlijk niet maar mijn liefde voor het fotograferen is er wel weer wat door gegroeid. De Canon EOS M3 kan beduidend meer dan mijn smartphone, zeker tijdens moeilijkere omstandigheden. Ik heb momenteel vooral automatisch geschoten maar durfde al wat te experimenteren. En wat heb ik het gemist om deftig te kunnen focussen!
Het was even zoeken om de wifi-verbinding en de app te installeren zodat ik meteen foto’s kan delen via mijn smartphone maar dankzij de hulp van de lieve Helena is dat probleem ook van de baan. Naast het meteen kunnen delen van de foto’s is ook de optie om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken een fantastische meerwaarde. Zo was ik zelf de fotografe van de 2 onderstaande beelden!
Al bij al ben ik dus blij dat ik voor de goedkopere M3 gegaan ben. Het is geen zware spiegelreflexcamera maar een compactere systeemcamera met grootse mogelijkheden.
Affiliate
cool. Ik heb ook een Canon als spiegelreflex maar die gebruik ik ook enkel voor “echte” foto momenten. Het is al een model van 7 jaar oud dus WIFI zit er niet op en dat vind ik wel een groot gemis, zeker het inladen van de foto’s op de laptop vind ik een gedoe maar als ik de resultaten dan zie ben ik altijd wel content. Mijn iPhone maakt ook mooie foto’s maar het is niet te vergelijken en gelukkig maar :-D! Veel plezier met je toestel!
Merci! (Je kan altijd de body van je Canon upgraden hé. De investering van je lenzen en accessoires spaar je dan in elk geval al uit.) Nu, aan de andere kant, zolang je kan fotograferen heb je die wifi niet echt nodig hé :)