Boekenreview: het Blogboek van Kelly Deriemaeker (tweede editie)

Hoera, het nieuwe blogboek van journaliste en blogster Kelly Deriemaeker (Tales from the Crib) is er! Het is, net als de eerste (uitverkochte) editie, een onmisbare bijbel voor wie zijn eerste stapjes in de blogwereld wil zetten. Ook voor wie al enkele jaren blogt, is het handig om alles eens netjes uitgeschreven te zien, inspiratie op te doen en je blogskills weer wat aan te scherpen. Het grote verschil met de eerste editie? Er zit nu ook een hoofdstuk over vloggen bij. Verder zijn er in het hele boek wel wat updates te vinden waardoor ik het zeker de moeite vind om ook deze tweede editie van het Blogboek in huis te halen.

Het Blogboek - Kelly Deriemaeker - tweede editie

Ik wil beginnen met bloggen. Waarom moet ik het Blogboek kopen?

Omdat het een goed boek is. Daarom! Lees je al een tijdje blogs en wil je zelf ook graag met een blog beginnen? Goed idee! Ik kan je alleen maar aanraden om het Blogboek te kopen. Het helpt je op weg om snel een goede blog op te zetten. Echt, ik had gewild dat het Blogboek bestond toen ik in 2010 of 2011 met mijn eerste blog begon. In het Blogboek staan namelijk zoveel tips die Kelly uit haar eigen ervaring (en de ervaring van haar bloggerspool, daarover verder meer) plukt dat je er alleen maar je profijt mee kan doen. Het bloglandschap is de voorbije jaren heel wat veranderd, er zijn heel wat blogs bijgekomen. Dan kan je het beter van de eerste keer goed doen hé?

Ik blog al jááááren. Heb ik dan nog wat aan het Blogboek?

Ja. Los van het feit dat het heel vlot geschreven is en alleen al daarom plezant is om te lezen, ga je er altijd nog tips en inspiratie in vinden die nieuw voor je zijn. Geloof me, ik ben ettelijke uren per week bezig met mijn blog(s), geef zelfs blogworkshops en toch heb ik nog wat bijgeleerd. Over medium bijvoorbeeld. En ik ontdekte de podcast How They Blog. De interessantste stukken vond ik dan weer het hoofdstuk over vloggen en geld verdienen met je blog.

Er staat een heel hoofdstuk over vloggen in het boek en ik denk wel dat Kelly er met deze pagina’s voor zal zorgen dat er meer gevlogd zal worden. Ik wil dat zelf ook wel wat vaker doen, zo filmpjes maken, maar er kruipt nog meer tijd in dan in bloggen en ik vind het heel moeilijk om beide te combineren. Kelly, misschien een tip voor een volgend boek? ;-) Wat ik in het hoofdstuk over vloggen mis, is het belang van een goede microfoon. Maar misschien ben ik de enige die zich ergert aan vlogs met slecht geluid?

Het hoofdstuk over geld verdienen met je blog is ook grotendeel herwerkt, wat ik alleen maar kan toejuichen. De beste tip hier: kieskeurig zijn en neen zeggen tegen samenwerkingen die niet 100% je dada zijn. Er zijn heel wat ervaren bloggers die ik dit hoofdstuk eens onder hun neus wil duwen.

Ik heb het eerste Blogboek al en nu?

Ik had het eerste Blogboek ook. Er zijn een paar grote en kleine updates gebeurd waardoor ik wél zou aanraden om te investeren in deze herwerkte versie. De digitale wereld staat niet stil en het zou me niet verwonderen mocht Kelly ooit nog een derde editie schrijven.

Als vloggen je niks zegt en je blij bent met je blogleven zoals het nu is, dan kan je het misschien bij de eerste versie houden. Je mist dan wel… de bloggerspool!

De Bloggerspool

Ik heb deze review zo objectief mogelijk proberen schrijven maar ik ben gewoon echt enthousiast over bloggen en het Blogboek. Zo enthousiast dat ik letterlijk een vreugdesprongetje maakte toen ik mijn exemplaar in handen kreeg (en daar zijn getuigen van)! De Bloggerspool heeft daar veel mee te maken :)

Kelly heeft mij namelijk als één van de experts geïnterviewd! Ik sta daar te blinken tussen grote namen als Mme Zsazsa en Kathleen van Verbeelding. Preus lik fjirtig, zoals ze hier bij ons zeggen. Ik verklap onder andere waarom ik koos voor een tweede aparte blog over Zweden en waarom ik het belangrijk vind om mijn ‘oude’ content nieuw leven in te blazen en hoe ik dat aanpak. En uiteraard delen ook de andere experts hun beste tips.

Heb jij het Blogboek al in huis gehaald? Aan welke tip uit het boek (1 of 2, maakt niet uit) heb jij het meeste gehad? Deel het graag in de comments!

Voor alle duidelijkheid: ik kreeg een reviewexemplaar opgestuurd
maar zou het boek anders zelf ook gaan kopen zijn, en niet alleen omdat ik erin sta!

Affiliate

25 april 2017
/
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Nies | Reismicrobe.com

  Het eerste blogboek vond ik zo fijn om te lezen toen ik net bezig was :-) Ga de tweede ook maar eens kopen onderhand!

  25 april 2017 at 15:01
 • Reply gerhilde maakt

  Ik kreeg veel inspiratie bij het eerste Blogboek, maar las dat Kelly het tweede niet per se zou aanbevelen aan mensen die het eerste al hebben. Al geeft dat toch vaak een extra inspiratieboost!

  25 april 2017 at 21:08
  • Reply Heidi

   Ja, las ook dat ze het zelf niet direct zou aanraden. Ben het daar dus niet met haar eens :-) Tuurlijk, sommige stukken heb je al eens gelezen maar er is ook heel wat veranderd. Ik zou dus eerder het tweede boek kopen ipv het eerste nog eens opnieuw te lezen. Nu, ‘t is niet dat het eerste boek waardeloos is nu er een tweede is hé. Denk dat ze het mss eerder zo bedoelt? Is nog geen 25 euro, er zijn duurdere hobby’s ;-)

   25 april 2017 at 23:41
 • Reply fieke

  Leuke review, Heidi! Ik heb het eerste Blogboek, en heb daar veel uit geleerd. Ik twijfel nog altijd een beetje of ik het tweede boek zou kopen…

  25 april 2017 at 21:32
  • Reply Heidi

   Zoals ik ook aan Gerlinde antwoordde: ik zou eerder het tweede boek kopen dan het eerste herlezen. Ik heb het in één weekend helemaal uitgelezen. Eerst een paar hoofdstukken en toen helemaal van voor naar achter. Niet dat ik echt met een blogdip zat (of mss toch een beetje maar daar moet ik mss maar een andere keer over bloggen) maar nu heb ik echt weer superveel goesting om te bloggen. Naast een leuk weekend vol blogworkshops in Stockholm zit het blogboek daar zeker ook voor iets tussen :)

   25 april 2017 at 23:47
   • Reply fieke

    Tof! Ik ga dan misschien toch eens naar de boekhandel :-). Bij mij heeft #40dagenbloggen me een enorme boost gegeven. Nu heb ik weer enorm veel ideeën, en ga binnenkort aan de slag met een boekje voor planning en ideeën. Maar dat is op zich al weer voer voor een blogpost :-)

    26 april 2017 at 09:46

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: