Kookworkshop: Delicatessen uit de Noordzee (+ recept Tempura van schartong-reepjes met broccolipesto)

Posted in Eten & drinken by

Elk jaar, bij het begin van het schooljaar wil ik me plots voor allerlei workshops inschrijven. Ik overweeg al een paar jaar om avondschool (hulp)kok of patisserie te doen. Alleen is het voor mij niet haalbaar om me een heel jaar te engageren. Het feit dat ik niet zo vliegensvlug groenten kan snijden zoals Jeroen Meus of Jamie Oliver speelt ook een rol. Bij het kneden van brood denk ik altijd aan de Gouden Schoen en Josip Weber en dan bedenk ik me dat de opleiding patisserie of bakker misschien ook niets voor mij is. En toch zou ik graag taarten kunnen bakken zoals in Bake Off Vlaanderen.

Dit jaar zocht ik dus enkele avondworkshops van korte duur. Het aanbod in West-Vlaanderen lijkt eerder aan de beperkte kant (alle tips welkom!) maar ik vond toch enkele workshops. De eerste heb ik ondertussen al achter de rug en dat is zo goed meegevallen dat ik er hier graag iets over vertel.

Kookworkshop Delicatessen uit de Noordzee

Kookworkshop Sijsele (2)

Mijn zoektocht via Google bracht me in Sijsele, bij traiteur Patrick De Groote. Niet bij de deur maar een halfuurtje in de auto is nu ook niet het einde van de wereld. Ik had geen idee wat ik mocht verwachten maar de klinkende titel ‘Delicatessen uit de Noordzee’ plus het feit dat heel wat workshops al volzet waren, overtuigde me. De workshops gaan door in de keuken van het plaatselijke cultuurcentrum. Bij binnenkomst bleek ik de enige te zijn die alleen kwam. De meesten kenden elkaar trouwens. Van in het dorp of van op eerdere workshops. Ik vond al snel aansluiting bij de groep.

Kookworkshop Sijsele (3)

We zouden 7 verschillende receptjes maken. Chef Patrick had voor ons de receptjes en alle benodigdheden meegebracht. Eerst kregen we per gerecht de uitleg. We leerden verschillende vissoorten fileren. Hoewel dat fileren me op voorhand wat afschrikte, bleek het toch zo moeilijk nog niet. Daarna gingen we in groepjes per recept aan de slag. Tussendoor kwam de chef nog wat extra tips geven of ons wat helpen. Eens de grootste voorbereidingen klaar waren, werkten we samen het eerste gerechtje af waarna we aan tafel gingen om te proeven. Stuk voor stuk waren het receptjes om duimen en vingers bij af te likken! We maakten o.a. rolletjes van gemarineerde wijting op Oosterse wijze, gelakte roodbaarsfilet met gegrilde bloemkool en kaascrème, hondshaai met tomatencompote en aioli op toast,…

Kookworkshop Sijsele (1)

Tip: breng naast een keukenschort ook Tupperwarepotjes mee. 7 gerechten, ook al zijn het kleine porties, is echt veel :-) Je kan je gerechtjes en eventuele overschotjes ook meenemen naar huis.

Recept: Tempura van schartongreepjes met broccolipesto

Mijn favoriete recept van de avond was toevallig het recept dat ik die avond zelf hielp maken: tempura van schartongreepjes met broccolipesto. Die broccolipesto moet je zelf echt eens proberen!

Noot: ik heb de hoeveelheden wat aangepast naar 4 personen, de broccolipesto is ruim gerekend want zo lekker!

Kookworkshop Sijsele (7)

Ingrediënten

 • 4 schartongfilets
 • Tempurabloem
 • spuitwater

Voor de broccolipesto:

 • 200 gram broccoli
 • een eetlepel citroensap
 • 20 gram geroosterde pijnboompitten
 • 20 gram basilicum
 • 35 gram Parmezaanse kaas
 • 35 dl olijfolie
 • teentje look
 • peper en zout

Bereiding

Kookworkshop Sijsele (4)

 • Fileer de schartongen en snij deze in reepjes. Rol ze door de Tempurabloem. Mix 3 eetlepels tempura met spuitwater tot je een deeg bekomt dat in consistentie lijkt op pannenkoekendeeg. Dompel hier de filets in.
 • Breng water aan de kook en doe er de broccoliroosjes in. Als de broccoli zacht is, spoel je de roosjes onder koud water. Mix de broccoli in de blender. Doe er de rest van de ingrediënten bij en mix nog eens goed door. Kruiden naar smaak met wat peper en zout.
 • Laat de frituurpot op 180 graden warmen en frituur de schartongreepjes er 2 à 3 minuutjes in. Laat de visreepjes goed uitlekken op keukenpapier.
 • Serveer de tongreepjes met de pesto. Smakelijk!

Volgde jij al eens een kookworkshop? Welke (liefst niet té ver van Oostende) kan je aanraden?

5 oktober 2017
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: