Port Lockroy, een uniek postkantoor in Antarctica

Posted in Antarctica by

In 2006 had ik het grote geluk naar Antarctica te mogen reizen. Een van de meest intrigerende plekken was Port Lockroy. Op Port Lockroy bevindt zich het zuidelijkste postkantoor ter wereld. De helft van het jaar zijn de enige inwoners van het eiland 2000 pinguïns. De andere helft van het jaar krijgen ze menselijk gezelschap.

Het zuidelijkste postkantoor ter wereld

Port Lockroy ligt op Goudier/Wiencke Islands bij het Antarctisch Schiereiland. Deze natuurlijke haven werd in 1904 ontdekt  en was oorspronkelijk in gebruik voor de walvisvangst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een Britse militaire basis en tot begin jaren ’60 een poolstation. In 1996 werd het voormalige Britse poolstation gerenoveerd en opende het als museum, postkantoor, souvenirshop en beperkte wetenschappelijke onderzoeksbasis. Nu is het een van de populairste bestemmingen voor de tientallen cruiseschepen die Antarctica elk jaar aandoen.

Het postkantoor is enkel open van november tot maart, als het zomer is in Antarctica en de temperatuur varieert tussen -20 en +5 graden. Het is er dan ook 24u per dag licht. Je kan er souvenirs kopen, postkaartjes versturen met unieke postzegels en je paspoort laten afstempelen. Wanneer je postkaartje in België aankomt, hangt van verschillende factoren af. De post wordt op onregelmatige tijdstippen meegegeven met de schepen die het eiland aandoen. Daarna duurt het nog zo’n 2 weken vooraleer de post op de eindbestemming geraakt. De kans is dus heel groot dat je, als je een kaartje naar jezelf stuurt, je al lang thuis bent voor je kaartje in je brievenbus zit. Elk jaar worden zo’n 80.000 brieven en postkaartjes verstuurd vanuit Port Lockroy.

Gentoo penguin - Port Lockroy - Antarctica

Pinguïns

Het postkantoor is omsingeld door zo’n 2000 Gentoo of ezelspinguïns. Naast de toegangsdeur van het postkantoor is elk jaar wel een broedende pinguïn te vinden. Dit is dan ook de enige plaats in Antarctica waar je de 4-meter regel niet moet volgen. Bezoekers op Antarctica moeten immers steeds een minimum afstand van 4 meter tot de fauna respecteren. De dieren zelf moeten deze regel natuurlijk niet volgen en mogen zelf wel dichter komen. Ook aan de ingang van het postkantoor vervalt deze regel dus.

Werken in Antarctica

Het is een grote droom van me: ooit eens een paar maanden tewerkgesteld te zijn op Antarctica. Aangezien ik niet echt een wetenschappelijke achtergrond heb, zijn het aantal vacatures waarvoor ik in aanmerking zou komen al een stuk beperkter. Toch zijn er soms ook vacatures voor andere profielen. Zo heeft het postkantoor van Port Lockroy elk jaar een paar vacatures voor postbediendes. In ruil voor een bescheiden loon en kost + inwoon sta je samen met je collega’s in voor de dagelijkse werking en het onderhoud van het kleine postkantoor en bijhorende museum annex souvenirshop. Verder moeten ze ook de pinguïnpopulatie in de gaten houden en toezien dat de bezoekers het Verdrag van Antarctica volgen en de lokale natuur respecteren. Zelfs als je weet dat er geen toilet is en geen stromend water is, blijft dit voor mij een droomjob.

Unieke postkantoren

Ook helemaal aan de andere kant van de wereld, op de Noordpool vind je een uniek postkantoor. In Rovaniemi kan je het hele jaar door je kerstkaartjes posten. De kerstman zorgt er dan voor dat ze in de weken voor kerst ook effectief verstuurd worden. Ken jij nog unieke postkantoren?

25 december 2017
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: