Petra, Little Petra & Petra by night – Jordanië

De zeven wereldwonderen

Zeg Petra en ik denk meteen ‘één van de zeven wereldwonderen’. Tot zover mijn kennis van Petra voor ik naar Jordanië reisde. Petra in Jordanië is inderdaad één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Na het Colosseum is Petra nog maar het tweede wereldwonder dat ik mag afvinken. Het is vooral The Treasury die gekend is bij het grote publiek. Maar Petra is veel meer! Het is een volledige stad, uitgehouwen uit rotsen. Sinds 1985 staat Petra ook op de lijst van Unesco-erfgoed.

Petra - Jordanië (3)

Petra was ooit een vitaal deel van de handelsroute die het oude Mesopotamië met Egypte verbond. De stad ligt op 120 kilometer van Aqaba en is dus prima te doen als daguitstap. Heb je wat meer tijd, dan kan ik zeker aanraden om een nachtje te blijven slapen, naar Petra by night te gaan en ook even tijd te maken om naar Little Petra te gaan.

Weetje: wat nu zichtbaar is van Petra is maar een deeltje. Archeologen zijn er nog dagelijks in de weer met de opgravingen. Zo kan je links onderaan aan The Treasury zien dat er eigenlijk nog een verdieping onder zit!

Petra, de stad uit rotsen gehouwen

Petra - Jordanië (5)

Petra is gigantisch groot, in totaal ruim 45 vierkante kilometer. Trek dus zeker voldoende tijd uit voor je bezoek. Wij hadden ongeveer 1,5 dagen in Petra. De eerste dag bezochten we Petra zelf, met een gids. Aan de ingang krijg je een plannetje waarmee je zelf ook goed je plan kan trekken maar je mist dan natuurlijk wat leuke weetjes.

De stad Petra is uit rotsen gegraven. Een uniek gegeven dat de bouwwerken alleen nog maar unieker maakt. De zandsteen is vrij zacht waardoor dit vrij makkelijk gaat maar toch. Je moet er maar opkomen om huizen, tempels en andere gebouwen uit rotsen te gaan kerven. Dat Petra na al die eeuwen nog overeind staat (en tot een twintigtal jaar geleden zelfs nog bewoond – onze gids wist te vertellen dat zijn tante en nonkel er vroeger woonden), bewijst dat ze toch een stevige constructie hebben.

Petra - Jordanië (10)

Een bezoekje aan Petra

Een gewoon bezoek aan Petra begint in The Siq. Wie wil kan de tocht te paard of te koets maken. Wij deden de wandeling van 4,3 km te voet. Zo konden we de tijd nemen om van de kleurenpracht van de rotsen te genieten, foto’s te nemen en ons te verwonderen over de hele constructie. Als duiker beeldde ik me in hoe het zou zijn mocht er water tussen de hoge rotsen lopen. Het was vrij indrukwekkend.

Ongeveer halverwege kom je aan The Treasury. Dit plekje voelde vrij toeristisch aan. De dag erop deden we de back trail en zagen we The Treasury van boven. Mijn hoogtevrees stak de kop op. Ik durfde echt niet bij de rand gaan staan om een foto te nemen. En toen ik hoorde dat de stenen poreus waren en regelmatig afbrokkelden ging ik nog een metertje verder achteruit. Om toch een foto van bovenaf te nemen, kroop ik op handen en knieën tot een halve meter van de rand. Ik schoof op mijn buik nog wat dichter tot bij de rand. Trillend hield ik mijn smartphone aka fototoestel tot vlak aan de rand. Allemaal voor de blog :-)

Na The Treasury is het zeker nog niet gedaan! De koninklijke graven, het theater en de straat met kolonnen volgden nog. Dit stukje deed me denken aan het Forum Romanum. Wie wil kan ook ontelbaar veel trappen naar boven klimmen om het klooster te bezoeken.

Back Trail

Als je kan moet je zeker ook een trail proberen boeken. Je wandelt dan met een plaatselijke gids langs de ‘achterkant’ van Petra. Een unieke manier om de minder platgetreden paden (letterlijk!) te ontdekken.

Petra - Jordanië (7)

Er zijn verschillende routes mogelijk. Ik ben natuurlijk niet veel gewoon qua hiking maar vond het toch vrij spannend. Bepaalde stukken vond ik zelfs een beetje beangstigend en deed ik letterlijk op handen en voeten. Natuurlijk ben je achteraf heel blij dat je ook de uitdagende stukken meegedaan hebt.

Dit groene kotje moet de meest uitzonderlijke plaats zijn waar ik al naar het toilet ben geweest! Hoewel de routes vaak verlaten lijken, is er altijd wel een toilet of theehuisje in de buurt. En waar dat niet zo is, had onze gids zelf alle faciliteiten mee om thee te maken. Over uitzonderlijke plaatsen gesproken: dat kopje thee dat we dronken bovenop Petra, met zicht op The Treasury, moet de meest uitzonderlijke plaats zijn waar ik al thee gedronken heb.

Petra - Jordanië (8)

Little Petra

Petra - Jordanië (15)

Little Petra is niet zo gekend. De meeste reisgidsen vermelden het plaatsje zelfs niet! Little Petra ligt op amper enkele kilometers van Petra en is zeker een bezoekje waard. Ik durf zelfs zeggen dat ik meer gecharmeerd was door Little Petra dan door zijn grote broer. Niet omdat er minder toeristen waren (het was in Petra zelf ook erg rustig toen we er waren) maar misschien omdat het onverwachter was. Het grote Petra ken je uit de reisgidsen en je weet wat je mag verwachten. In tegenstelling tot de meeste anderen van het reisgezelschap vond ik Petra dus niet erg overweldigend. Pas op, ik vond het zeker de moeite maar Little Petra was meer mijn ding :)

Als je naar Little Petra gaat moet je zeker eens naar de plafondschilderingen zoeken. Onze gids wou het met zoveel woorden niet gezegd hebben maar één van de rotsgebouwen deed wellicht dienst als huis van plezier. Onze gids hield het op een ‘hotel’ waar de handelaars van de karavaan konden overnachten voor ze verder trokken. Op het plafond vind je muurschilderingen van blote dames.

Petra - Jordanië (17) Petra - Jordanië (16)

Helemaal achteraan Little Petra kan je een moeilijke beklimming (lees: steile trap) nemen naar wat de plaatselijke handelaar ‘het mooiste uitzicht van de wereld’ benoemde. Wij dus naar boven. Het was rond zonsondergang en we verwachtten deze te zien. Helaas pindakaas, het uitzicht keek eigenlijk uit op een andere rots :) Maar als je er dan toch bent, kan je er evengoed even stoppen voor een kopje thee.

Petra by night

Na het avondeten bezochten we Petra nogmaals. Drie keer per week kan je er van 20u tot 22u terecht voor Petra by night. Van bij de entree staan kaarsjes aan de kant van de weg om je de weg te wijzen naar The Treasury. Hier gaat het gebeuren. Er liggen rieten matjes voor ons klaar en we worden aangemaand om te gaan zitten. Tip: neem een zachte jas mee waar je op kan zitten. Warme kledij was eind november ook geen overbodige luxe. Het koelt ‘s avonds snel af en ik was maar wat blij dat ik mijn thermisch shirtje en gesloten schoenen aan had.

Toen iedereen plaats had genomen op de rieten matjes kregen we allemaal een bekertje zoete thee aangeboden. En toen begon het: traditionele muziekinstrumenten, een (onbegrijpbaar) verhaal en magische stilte in het publiek. Dit alles was een opbouw naar een lichtshow. Heel mooi om zien en een mooie afsluiter van ons bezoek aan Petra.

Petra - Jordanië (33) Petra - Jordanië (30)

Met dank aan Aqaba Tourism.

2 gedachten over “Petra, Little Petra & Petra by night – Jordanië

  1. Geert Vansteenkiste zegt:

    Fantastisch en interessant verhaal…..dank je wel…..ik heb er van genoten en waande me ook daar …..zal voor een andere keer zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.