Ik hoorde voor het eerst over padel op Instagram. Ik wist niet goed wat het was maar mijn aandacht was getrokken. Er bleken ook in België een paar padelcourts te zijn maar de dichtstbijzijnde club reageerde nooit op mijn mailtjes of telefoontjes. In Ibiza zag ik voor het eerst een padelcourt van dichtbij. Maar ons bezoekje aan het Hard Rock Hotel was helaas te kort om padel ook echt uit te testen. En toen arriveerde ik vorige week in Club La Santa op Lanzarote en één van de eerste dingen die ik daar zag was een padelcourt! Ik zou en moest padel spelen! Gelukkig kon ik al snel anderen enthousiast maken voor een uurtje padel. Meer zelfs! We speelden die week meerdere keren :-)
Wat is padel?
Padel is een kruising tussen squash en tennis. Het ontstond in 1969 in Mexico waar een rijke zakenman net niet genoeg ruimte had voor een tennisplein en hij dus een kleiner plein in zijn kelder liet aanleggen. Padel was geboren. Uiteindelijk maakte de sport de oversteek naar Spanje en sindsdien verovert het van daaruit de rest van de wereld. In België zouden ook al een tiental padelclubs zijn.
Je speelt padel met een speciaal padelracket. Het lijkt een beetje op kruising tussen een luxe-versie van die beachballpalletjes en een tennisraket maar dan met gaatjes in. Aan de rackets in La Santa zat trouwens ook een koordje om rond je pols te doen. Het balletje waarmee je speelt is volgens mij een gewone tennisbal.
Het plein is 10 op 20 meter en rondom heb je een wand. Achteraan en aan de zijkanten achteraan is dit vaak in glas. Dit telt mee als speelveld. Aan de zijkanten is er vaak een raster.
Het reglement
Wij speelden met ons eigen reglement. ’t Is te zeggen: de bal mocht kaatsen zoveel we wilden en ook het raster aan de zijkant telde mee. Als we de bal maar heen en weer kregen. We lieten ook de puntentelling achterwege. Maar als je het dus écht wil spelen dan zijn dit de spelregels:
- De lijn telt ook. Omdat er bij padel rondom muren zijn, lijkt dit een overbodige regel. Oja, padel speel je zonder scheidsrechter. Kwestie van fairplay.
- Het serveren gebeurt vanachter de servicelijn. Je moet de bal een keertje laten botsen vooraleer je hem onderhands naar de overkant slaat.
- De bal mag één keer botsen. De achterwand mag pas geraakt worden als de bal eens gebotst heeft. Je mag ook tegen je eigen achterwand spelen om de bal naar de overkant te slaan. Dit maakt het spel erg dynamisch.
- De puntentelling is zoals in het tennis. Wat ik altijd trouwens ingewikkeld gevonden heb.
Wat vond ik van padel?
Leuk! Ik kan helemaal niet tennissen. Meer zelfs, het interesseert me amper. En in de zomer op het strand met de beachballpallets spelen hou ik ook nooit lang vol. Ik ben het al snel beu om achter dat balletje te moeten lopen. Helemaal anders met padel!
Misschien omdat ik prima medespelers had van hetzelfde niveau als ik. Misschien omdat we ons eigen reglement volgden. Misschien omdat we zoveel gelachen hebben. Misschien omdat ik blij was dat ik eindelijk eens padel kon spelen. In elk geval: ik ben helemaal verkocht!
Een topspeelster ga ik nooit worden maar het is echt zo fun om doen! En bovendien was het ook een stevige work-out. Een beetje opwarmen op voorhand is zeker aan te raden om blessures te voorkomen. Het was in elk geval aanstekelijk want elke dag stonden meer atleten en staff van Team Belgium op het padelcourt om het ook eens te proberen.
Ga ik nog padel spelen? Zeker! Misschien volg ik zelfs enkele lessen om op zijn minst het reglement onder de knie te krijgen. Ik wil sowieso af en toe eens een spelletje padel spelen. Padel-tegenstanders mogen zich altijd melden!
Een overzicht van padelclubs vind je op de site van Padel Vlaanderen.
PS Volg je Living by the Sea al via Facebook, Instagram en Twitter?
Doet me wat denken aan een vorm van pelote…. Mijn hand-oog coördinatie is helaas onbestaande, dus zou niks voor mij zijn :p
Pelote ken ik dan weer niet. Je moet bij padel in elk geval veel minder achter de bal lopen als je mist ;-)