Vroeger hadden we tussen de vriendinnen een ovenschotel die heen en weer reisde. Vriendin 1 kookte iets en nam die mee naar vriendin 2 om daar in de oven te schuiven als we een dinner date hadden. De schotel bleef daar tot die gevuld weer naar vriendin 3 verhuisde en weer terug. Een verrassend leuk en handig concept. De heen-en-weer-ovenschotel gaat niet meer zo heen-en-weer maar ik ben fan gebleven van ovenschotels! Je kan de voorbereidingen op voorhand doen en tegen etenstijd moet je enkel nog de schotel in de oven schuiven. Vandaag deel ik mijn 3 favoriete gemakkelijke en snelle ovenschotel-recepten (vooral voor mezelf zodat ik de receptjes altijd en overal bij de hand heb en misschien heb jij er ook wat aan).
1. Lasagne
Comfort food. Voor mij is dat pasta met tomatensaus en kaas. In allerlei vormen dus ook als lasagne. Met dit receptje scoor ik elke keer en het is eigenlijk geen werk om dat zelf klaar te maken.
Ingrediënten lasagne (voor 4 personen)
- 500 gram roma-tomaten
- 250 ml sojaroom
- 150 gram geraspte kaas (voor gratin)
- 2 mozzarellabollen
- 1 preistengel
- ui
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- Lasagnevellen of 2 aubergines
- klein potje tomatenpuree
Bereiding lasagne
Was en schil de groentjes. Als je net als ik een Magimix Cook Expert hebt, dan kan je de groenten gewoon in grote stukken in de RVS-kom doen. Voeg hier ook het potje tomatenpuree aan toe. Zet op het programma ‘Sudderen’ en begin op 1b, eventueel kan je een tijdje een stand horen schakelen afhankelijk van hoe fijn je je saus wil. Heb je geen Cook Expert dan moet je zelf de groentjes fijn snijden en op een zacht vuurtje laten pruttelen terwijl je er regelmatig goed in roert.
Wil je aubergines gebruiken ipv lasagnevellen, snij dan lange schijven, leg in een ovenschotel met wat olijfolie en zout en zet even onder de gril.
Neem een ovenschotel en begin met een laagje saus. Hier doe je dan een laagje lasagnevellen of aubergineschijfjes over, dan weer saus, een laagje mozzarella,… tot je ingrediënten op zijn. Strooi hier nog de geraspte kaas over en zet een halfuurtje in de oven op 200 graden. Smakelijk!
2. Zalm met broccoli-gratin
Volgend receptje kan je bezwaarlijk een receptje noemen. Het is hét recept als je snel iets op tafel wil toveren dat toch indruk maakt op je gasten maar waar je amper tijd voor nodig hebt. Er is ook een variant waarbij je de broccoli-gratin en de saus zelf maakt maar dat gebeurt hier eerlijk gezegd erg weinig bij dit recept.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 zalmfilets (diepvries of vers)
- broccoli-gratin (kant-en-klaar, diepvries)
- Tomaten-kruiden-roomsaus (uit Delhaize, ligt bij de vis – van Abba Seafood)
- Olijfolie
Bereiding
Doe wat olijfolie in een grote ovenschotel. Leg hier de zalmfilets op en de broccoligratin (kan eventueel ook in een aparte schotel). Zet de ovenschotels in de oven volgens de bereidingstijd op de verpakking. Haal de zalm er 5 minuutjes op voorhand uit om er de saus over te gieten en zet opnieuw in de oven.
3. Gevulde zoete puntpaprika’s
Ook alweer zo eenvoudig en lekker dat mijn receptje voor zoete puntpaprika’s zeker niet in dit lijstje met simpele ovenschotels mocht ontbreken.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 puntpaprika’s
- zakje rijst
- bolletje mozzarella
- geraspte kaas
- handvol kerstomaatjes
- saffraan
- (vegetarisch) gehakt
- eventueel rood pepertje
Bereiding
Kook de rijst. Was de puntpaprika’s en snij ze overlangs in 2. Verwijder alle pitjes. Leg de puntpaprika’s in een ovenschotel. Was en snij de kerstomaatjes in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in een pan en bak hier het vegetarische gehakt in. Eventueel kan je het rode pepertje er ook bij doen (zaadjes binnenin verwijderen als je het niet te pikant wil!). Meng hier ook de stukjes kerstomaat onder en doe er op het einde ook wat geraspte kaas bij. Dit mengsel is de vulling van de puntpaprika’s. Werk af met schijfjes mozzarella en plaats in de oven. Als de mozzarella mooi gesmolten is, is de ovenschotel klaar.
Ken jij nog lekkere (vegetarische) ovenschotels die ik zeker eens moet uitproberen? Link gerust hieronder!
Pin for later

‘Hete bliksem’ is ook heel lekker, een echt wintergerecht. Dit is een vegetarische versie: http://www.kookanje.be/2017/12/08/hete-bliksem/
Wat een leuk idee, die schotel doorgeven! ?
Ja hé, moeten we eigenlijk weer eens opstarten :-)