Organiseer eens een garage sale

Posted in Minimaliseren by
Garage sale organiseren

Toen ik mijn huis verkocht, vond ik het tijd om nog eens goed door al mijn kasten te gaan. Het zag ernaar uit dat ik eerst een tijdelijk onderkomen zou moeten zoeken en dus koos ik ervoor om zoveel mogelijk weg te doen door een garage sale te organiseren.

Ik ben uiteindelijk met 8 bananendozen (exclusief kampeermateriaal, duikmateriaal en een koffer kledij) en een bed verhuisd. Mijn servies en glazenset, mijn zetels, mijn tafel + stoelen,… Het ging allemaal de deur uit.

Omdat ik ertegen op zag om alles te fotograferen en op 2dehands of Facebook Marketplace te zetten, besloot ik een garage sale te houden. Google leerde me dat, zolang dit in je huis was, je dit gewoon mocht organiseren (het was lang voor er van corona sprake was!).

De buurvrouw van een paar huizen verder ging ook verhuizen en we sloegen de handen in elkaar. Ik maakte een affiche en een flyer, zij zorgde voor de verspreiding. Op de dagen dat we de garage sale organiseerden, verwezen we de mensen ook naar elkaar door.

Het was een succes! Heel wat spullen kregen een nieuwe eigenaar en ik merkte ook dat de mensen minder probeerden afdingen dan op een rommelmarkt. Tegelijkertijd merkte ik soms wat terughoudendheid bij de mensen om binnen te komen. Ik had namelijk geen garage en de garageverkoop ging gewoon in mijn woonkamer door.

Mag je een garage sale houden in België?

In films zie je vaak dat ze een yard sale houden. Bij gebrek aan tuin en garage hield ik technisch gezien dus een living sale.

In België mag je een garageverkoop houden (in je garage of in een andere privé-ruimte) als het gaat om een occasionele gebeurtenis, je enkel gebruikte of tweedehands spullen verkoopt en dit doet op privéterrein.

Tips om een garageverkoop te organiseren

 • Check bij buren en vrienden of er nog anderen willen meedoen. Samen sterker! En vooral: samen een groter netwerk om uit te nodigen.
 • Verzamel alle spullen die je wil wegdoen/verkopen.
 • Kies je datum goed uit. Wij kozen voor een moment waarop er veel passage was naar de vlakbij gelegen supermarkt.
 • Maak op voorhand voldoende reclame: maak een Facebookevent aan, plaats het in de uit-kalender, verdeel flyers in de lokale handelszaken, hang een affiche bij de bakker, verwittig al je vrienden,…
 • Zet je spullen netjes en overzichtelijk uit. Ik zette mijn opbergrekken uit de berging hiervoor even in de woonkamer. Zo kon ik ook mijn privé afschermen.
 • Zorg voor redelijke prijzen. Onthoud: je wil van de spullen af. Ze bijhouden kost ook geld.
 • De dag zelf zette ik ook wat stories op Instagram en dit leidde zeker ook nog tot enkele verkopen.
 • Hou uiteraard ook rekening met de corona-maatregelen: voorzie handgel, zorg voor een bordje waarop de afstandsregels staan en draag zelf liefst ook een mondmasker. Zorg verder dat de ruimte zeker goed verlucht kan worden en check de aanbevelingen van de Veiligheidsraad.

Check zeker ook de tips bij verkopen op de rommelmarkt!

Ja, voor het nieuwe huis zal ik veel nieuw moeten kopen maar dat zie ik ook als een voordeel. Ik heb het niet moeten verhuizen, niet moeten opslaan en waar ik destijds vooral voor budgetvriendelijke oplossingen ging, wil ik nu echt duurzame stukken kopen.

Heb jij al eens een garageverkoop georganiseerd?

Pin for later

1 juni 2020
/

Het leven zoals het is in coronatijden: van hamsteren tot exit-stress

Posted in Uncategorized by

12 maart 2020 is een datum die in mijn geheugen gegrift staat. Die dag ging ik in een soort lockdown. Dat was echt een vreemde week. Het leek wel alsof we in een slechte film beland waren. Ik was er niet gerust op en was blij dat we mochten thuiswerken. Die eerste dagen was het ook alle hens aan dek. Crisiscommunicatie is echt mijn ding! Na die eerste rush, viel het plots stil. Al mijn freelance opdrachten werden geannuleerd! Nogal dramatisch als je weet dat ik net een week voor de lockdown een huis gekocht had. 

Ik maakte plannen om die lege agenda op te vullen en toch nuttig te besteden. Als ik nu, zo’n 10 weken later, naar dat lijstje terugkijk is er weinig afgevinkt. Ja, het voelt alsof ik deze unieke periode beter had kunnen besteden. Tot ik begin op te lijsten: er was het geregel voor de lening, plannen maken voor de verbouwing, de website werd in een nieuw kleedje gestoken, ik volgde diverse cursussen (fotografie, SEO,…), ik kookte en bakte, ik ging elke dag wandelen, ruimde thuis verder op, begon te tuinieren, naaide mondmaskers,… Bovendien vroeg mijn parttime job meer aandacht dan anders. Mentaal was het zeker geen vakantie! Ik leerde dat ik vooral niet te streng voor mezelf moest zijn.

Op sociale media leken de mensen die zich verveelden en de ene to do na de andere konden afvinken in de meerderheid. Ik leek daar helemaal niet toe te komen. En nu iedereen stilaan zijn normale leven weer lijkt op te pikken, verandert er bij mij eigenlijk niets.

Hoe veranderde corona mijn leven? Van hamsteren tot exit-stress.

Hamsteren

Nog voor van hamsteren sprake was, nam ik het zekere voor het onzekere en vulde de huisvoorraad aan met bloem, wc-papier, pasta,… Ik pleit volledig schuldig. Ik las dat hamsteren niet nodig was. En toch deed ik het. Ik redeneerde dat als iedereen het zou beginnen doen, de mensen die het niet tijdig deden zonder zouden zitten. Ik was tegelijk visionair en oorzaak. Mea culpa!

Ook nu doe ik nog steeds om de 14 dagen boodschappen voor 2 weken. Het heeft niet zozeer met hamsteren te maken, dan wel met de supermarkten (en dus het risico op besmetting) zoveel mogelijk te vermijden.
Ik bedacht een heus strijdplan om naar de supermarkt te trekken: mondmasker aan, handgel in mijn handtas en 2 plastic diepvrieszakjes. Ik ben geen fan van handschoenen. Met handschoenen raak je alles achteloos aan en verspreid je het virus alleen maar. Ik dokterde een systeem uit met die diepvrieszakjes. Ik plak er een stukje dubbelgevouwen plakband aan en maak het zo vast aan de winkelkar. Zo kan ik de producten die ik meeneem naar huis gewoon met mijn hand nemen en moet ik de kar niet aanraken. Een ander diepvrieszakje dient voor het vasthouden van de zelfscanner en het openen van de koelkast- en diepvriesdeuren van de supermarkt. 

Shoppen gebeurt dus met de zelfscanner en daarna steek ik mijn waren meteen in de juiste tas: een aparte voor koelkast, diepvries, groenten en andere voor de rest. Zo kan ik thuis die dingen voor de voorraadkast nog even ‘in quarantaine’ zetten. De rest steek ik wel meteen weg maar omdat het virus goed bewaart bij koude temperaturen, let ik er extra op mijn handen goed te wassen als ik thuis iets uit de diepvries of koelkast haal. Overdreven? Ja waarschijnlijk wel maar ik had al smetvrees en dat is er met die corona zeker niet beter op geworden.

Van hamsteren naar maandmenu

Dat hamsteren leidde tot een basisboodschappenlijstje en zelfs een heuse maandmenu. Dubbele win want je verliest minder tijd in de supermarkt en je hebt elke dag inspiratie voor de ‘wat gaan we eten’-vraag opsteekt. We maakten een lijst met allemaal gerechtjes die we graag eten en baseerden daar ons basisboodschappenlijstje op. Er zit zelfs een heus systeem achter. Ik ga het liefst winkelen bij Delhaize. Colruyt vind ik dan weer handig voor de hoeveelheidskortingen en de producten die we hier in grote hoeveelheden gebruiken. Voor speciallekes ga ik af en toe naar Albert Heijn.

Momenteel ga ik dus 1 keer per maand naar de Colruyt en 2 weken later naar afwisselend Delhaize of Albert Heijn. Ik heb dus eigenlijk 3 boodschappenlijstjes, afhankelijk van het aanbod per supermarkt en gebaseerd op de maandmenu. Die maandmenu zetten we flexibel in. ‘t Is te zeggen, in volgorde van de uiterste verbruiksdatum zodat we geen (zo weinig mogelijk) voedsel moeten weggooien. Die maandmenu kan wisselen maar ik merk dat we een aantal klassiekers toch wekelijks of tweewekelijks laten terugkomen. En zeggen dat ik vroeger echt geen nut zag in weekmenu’s!

Coronakilo’s

Het woord van het jaar wat mij betreft: coronakilo’s. Ik denk dat het hier nog binnen de perken gebleven is. Ik had er dan ook al meer dan genoeg voor corona, haha! Nee, echt, ondanks alle taarten die ik bakte, toont de weegschaal een stabiel gewicht. Misschien zelfs lichtjes minder. Een unicum want ik heb de neiging bij te komen in stresssituaties. En stress was er de voorbije maanden meer dan genoeg!

Misschien lag het aan mijn dagelijkse wandeling? Elke dag even uitwaaien tot op het einde van de strekdam en terug. Hoe moe ik ook was. Het zorgde voor opklaringen in mijn hoofd. Het is dan ook iets wat ik wil blijven doen.
Ik kocht voor thuis ook een nieuwe standing desk. Zeker video calls probeer ik rechtstaand te doen. Als de concentratie ver te zoeken is, sta ik even recht en voor ik het weet zit ik helemaal in de flow. Ik kan het dus alleen maar aanraden! 

Om nog even op dat bakken terug te komen: naast taarten en ander zoets bakte ik ook om de 2-3 dagen een broodje. Begin dit jaar verwelkomde ik mijn KitchenAid met open armen. Het plan was uiteraard om die vaak te gebruiken maar ik had toen nooit kunnen vermoeden dat ik ‘t bijna dagelijks zou gebruiken! Zelf brood bakken, het wordt een blijver!

Het leven na corona

De vraag is nog of er een leven komt na corona. Wanneer is het ‘na corona’ en hoe zal dat dan zijn? Ik stond de voorbije weken regelmatig stil bij hoe een ideale week er voor mij zou uitzien. Spoiler: dé ideale week bestaat niet. Aan de ene kant wil ik flexibiliteit, aan de andere kant merk ik dat routines een goede houvast zijn. 

Wat ik wel snel weer wil oppikken is het vroeger opstaan. Tot ergens begin april stond ik elke dag rond 6u op. Sindsdien heb ik al enkele pogingen gedaan om de wekker weer om 6u te zetten maar het lukt me niet.

Misschien zal dat vroeg opstaan vlotter gaan als mijn freelance opdrachten weer opstarten. Sinds vorige week schrijf ik weer wekelijks een column maar voor de rest is het wachten tot daguitstappen weer mogen en vooral tot de grenzen weer open zijn. De toeristische sector is zwaar getroffen en ik vrees dat ik de gevolgen nog lang zal voelen. 

Nu alles stilaan weer meer ‘normaal’ wordt, blijft de vraag: willen we dat alles weer wordt zoals vroeger? Wat hebben we van deze verplichte stilstand geleerd? Hoe willen we het in de toekomst doen? Wat nemen we mee uit deze coronacrisis, zodat het toch niet allemaal voor niets is geweest.

En dan is er nog de exit-stress. Na weken in je cocon thuis is het gewoon onwennig om weer meer mensen, meer activiteit, meer auto’s te zien. De versoepelingen komen allemaal erg snel na elkaar. Gaan we niet te snel?

Deze tekst is veel langer geworden dan de bedoeling was. En ik had er nog veel meer aan willen toevoegen. Ik ben benieuwd hoe jij heel de coronacrisis ervaren hebt. En heb je ook exit-stress?

17 mei 2020
/

Amerikaanse cheesecake

Posted in Eten & drinken by
Amerikaanse cheesecake recept

Zelden kreeg ik zo vaak de vraag naar het recept als toen ik mijn Amerikaanse cheesecake in de Instagram Stories deelde. Jullie zijn duidelijk cheesecake-fans! De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf eigenlijk niet zo’n fan ben van dit gehypte taartje. Ik had nog nooit zelf kaastaart gemaakt!

Nu de lessen patisserie bij Spermalie door het coronavirus niet kunnen doorgaan, krijgen we de receptjes toegestuurd, samen met duidelijke instructies, en kunnen we thuis zelf aan de slag. Alle credits voor dit receptje gaan dus naar onze chef/lesgeefster! Omdat we de receptjes telkens voor grote hoeveelheden krijgen/maken, heb ik het receptje wel een klein beetje aangepast. Zo heb ik 1,12 ei en 0,5 eidooier vervangen door 1 volledig ei en een eidooier. Ook de 13 gram slagroom heb ik weggelaten en vervangen door zure room anders moet je een verpakking openen voor zo’n kleine hoeveelheid. Als je het wel in huis hebt, kan dat natuurlijk ook gewoon.

Ingrediënten cheesecake

Voor de koekjesbodem:

 • 125 gram koekjes (je kan ook zelf koekjes bakken)
 • 44 gram boter

Voor de kaasvullling:

 • 250 gram platte kaas
 • 1 volledig ei
 • 1 eidooier
 • vanille-aroma
 • snuifje zout
 • 38 gram zure room
 • 88 gram suiker
 • 15 gram bloem

Wat de koekjes betreft, ik koos voor speculooskoekjes maar je kan hier eigenlijk zowat elk koekje dat je goed kan verkruimelen voor gebruiken. Als het een vrij droog koekje is, kan je er wat meer boter bij doen.

Ook nodig: een taartvorm met een diameter van 14 cm. Zoals je op de foto’s kan zien, kan je je taartvorm/taartring dan netjes tot aan de rand vullen. Is je vorm wat groter, denk er dan aan dat je de baktijd wat vermindert.

Recept Amerikaanse cheesecake

Bereiding kaastaart

Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk. Smelt de boter (ik deed dit in een kopje in de microgolf) en meng het onder de kruimels. Zet je taartring op een bakplaat met bakpapier en doe hier de kruimels in. Druk de kruimels stevig aan zodat ze een massa vormen. Zet in de koelkast tot de boter weer gestold is.

Tip: gebruik je een taartvorm ipv een taartring, vet deze dan niet in!

Meng vervolgens alle ‘natte’ ingrediënten. Zeef de bloem en het bakpoeder en roer dit er als laatste onder. Giet dit vervolgens over je koekjeslaag en zet 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (200°), verlaag de temperatuur vervolgens naar 160° en laat nog 45 minuten verder bakken.

Laat de kaastaart in de taartring afkoelen en snij die er vervolgens voorzichtig uit met een mesje. Smakelijk!

Recept Amerikaanse cheesecake
14 mei 2020
/

De zee staat in bloei

Bloei in de zee

De bloei zit erin. Kustbewoners kennen het natuurfenomeen maar al te goed. Het is elk voorjaar opnieuw te zien aan de kust: schuim dat op en net na winderige dagen op het strand aanspoelt. Geen verontreiniging, neen, de zee staat in bloei!

Nu de dagen weer langer worden, groeit het leven in zee. Ook de algen nemen tussen begin april en juni snel in aantal toe wat leidt tot troebeler zeewater. Voor duikers betekent het tijdelijk minder goede zichtbaarheid. Voor wandelaars op het strand levert de zee die in bloei staat vaak spectaculaire foto’s op.

Wat veroorzaakt het schuim op het strand?

Het schuim is eigenlijk een opgeklopt eiwit. Het is o.a. de afgestorven ééncellige fytoplankton die voor dit schuim zorgt. En dan meer bepaald het gelatineachtige omhulsel dat eiwit bevat. De branding klopt dit dan op tot schuim. Het schuim kan op zich geen kwaad. Hoewel het eigenlijk een natuurverschijnsel is, lijken het broeikaseffect en de toename van nitraten en fosfaten er toch voor te zorgen dat ‘de bloei’ in zee ook tijdens andere periodes van het jaar en in grotere proporties gezien wordt.

Meer lezen over de bloei in zee?

Meer lezen over het leven in en aan zee? Zeehonden aan de Belgische kust en over welke schelpen je op het strand kan vinden.

Pin for later

Bloei in de zee
2 mei 2020
/

Een huis kopen via Biddit

Posted in Wonen by
Huis kopen via Biddit

Toen mijn huis verkocht was maar ik nog niet direct iets anders op het oog had, zei de notarieel medewerkster me dat ik zeker ook eens op Biddit moest kijken. Het bleken profetische woorden. Na een huizenjacht vol gebroken dromen en teleurstellingen, vond ik uiteindelijk een huis dat aan al mijn criteria beantwoordde. 

Het huis stond te koop via Biddit en ik had totaal geen ervaring met openbare verkopen. Laat staan openbare verkopen via internet. Da’s dus niet een bod doen en hopen dat het aanvaard wordt maar eerder hopen dat het hoogste bod binnen je budget valt.

Hoe verlopen bezoekdagen via Biddit?

De dagen dat de woningen te bezichtigen zijn staan op de site vermeld. Meestal kan je er dan gewoon naartoe zonder je op voorhand aan te melden. Ter plekke zullen ze je naam vragen. Ik ging naar de eerste bezoekdag en bleek die dag de enige die langs ging. Over het algemeen blijken er meer bezoekers te gaan naar het einde van de periode dat de bezoekdagen lopen. Hoe vroeger je gaat, hoe rustiger je bezoek dus waarschijnlijk zal verlopen. Bovendien heb je dan de kans om nog een keer (of meerdere keren) te gaan voor het bieden begint. 

Maak ook een praatje met de medewerker. Bij mijn tweede bezoek polste ik voorzichtig naar hoeveel mensen er al geweest waren en of er nog mensen al meer dan 1 keer geweest waren. Dat er al veel bezoekers waren zegt op zich niets. Het is hoeveel mensen al voor een tweede bezoek kwamen dat telt want ik ga ervan uit dat je geen huis koopt na het 1 keer gezien te hebben. Uiteindelijk ging ik het allerlaatste halfuur van de bezoekdagen zelfs nog een derde keer langs. 

Tip: ga ook naar bezoekdagen van andere woningen die op hetzelfde moment (of iets vroeger) lopen. Ik bezocht een woning waar de bezoekdagen door dezelfde medewerker verzorgd werden. Je zal er veel uit leren. 

Hoe verloopt het bieden via Biddit? 

Bon, je hebt dus beslist dat je een bod wil doen. Nog meer dan bij een ‘gewone’ verkoop van een woning is het bij kopen via opbod superbelangrijk om je aan je budget te houden. Hoeveel bedraagt je totale budget? Hoeveel moet je voorzien voor eventuele renovaties (+ reserve)? En hoeveel zullen de kosten bedragen? Hou er rekening mee dat de kosten via openbare verkopen hoger zijn dan gewone verkopen. Vraag desnoods advies aan de notaris zodat je hier een duidelijk zicht op hebt. 

Zet voor jezelf een limiet tot waar je wil meegaan in het bieden. Ik had mezelf 2 limieten opgelegd. De tweede limiet was eigenlijk al boven budget maar ik had het zo erg gevonden om het pand te moeten laten schieten op 1000 euro. Als het dus hoger ging dan mijn tweede limiet wist ik dat het eigenlijk al veel te veel boven mijn budget was en dan had ik het gemakkelijker gehad om het te laten gaan.

Registreer je op voorhand op Biddit zodat je zeker weet dat je kan inloggen. Wie het eerste bod doet en uiteindelijk ook de bieding wint, kan 1% premie krijgen. Ik heb dit (achteraf gezien jammer genoeg) laten liggen. Amper 10 minuten nadat de bieding geopend was, had iemand al de instelprijs geboden. Dit had ik verkeerd ingeschat. Ik hoopte dat het bieden pas laat zou beginnen. 

Het bieden duurt 8 dagen en door de week zag ik af en toe iemand bieden maar het was pas de dag zelf en eigenlijk zelfs het laatste uur dat het echt omhoog ging. Als er binnen de 5 minuten voor het einde een bod gedaan wordt, dan wordt de eindtijd met 5 minuten verlengd. Je moet dus niet wachten tot de laatste minuut om te bieden. Het is zelfs beter om dit niet te doen want als de servers wat trager reageren zou je achter het net kunnen vissen.

‘Gewonnen’ met Biddit, wat nu? 

Dat verlengen gebeurde bij mij wel een paar keer. Niet goed voor de zenuwen, ik kan het je zeggen! Ik had al zitten uitrekenen dat het echt nog wel een uur kon duren en wou net een wat groter bod doen om het sneller vooruit te laten gaan. Op het allerlaatst bedacht ik me en deed alsnog een nulletje weg van mijn opbod. En toen gebeurde wat ik niet verwacht had. 45 seconden voor het aflopen van de biedingstijd steeg mijn hoop (en de zenuwen!). Zo lang zouden ze toch niet wachten met hun nieuwe bod? 30 seconden. Oh my god! De laatste 10 seconden heb ik werkelijk waar luidop zitten meetellen. Plots verscheen het: ik had het hoogste bod! Ik. Had. Een. Huis. Gekocht!

Al bibberend verwittigde ik mijn dichtste familie. Meteen erna duwde ik de euforie weg want het was al een keertje verkeerd gelopen. Ik zou pas echt juichen als alles in kannen en kruiken was. Twee dagen later zat ik bij de notaris voor het proces verbaal van definitieve toewijzing. Ik had 6 weken de tijd om het totale bedrag te betalen. Oh en de notaris zei me ook dat ik best meteen een brandverzekering kon afsluiten want het pand was nu eigenlijk al van mij. Wauw!

6 weken later en de sleutels zijn van mij. Eindelijk durf ik het zeggen: de huizenjacht is voorbij! En dat in coronatijden

24 april 2020
/

Mijn huizenjacht

Posted in Wonen by
Mijn huizenjacht

Een huis kopen is geen brood dat je koopt. Mijn eerste huis kocht ik na een zoektocht van 5 jaar. Deze keer had ik sneller iets gevonden maar het geluk stond niet aan mijn kant. Anderhalf jaar huizenjacht samengevat in 500 woorden.

Hét droomhuis

Toen mijn huis verkocht was maar ik nog niet direct iets anders op het oog had, zei de notarieel medewerkster me dat ik zeker ook eens op Biddit moest kijken. Naast 2dehands.be, zimmo.be en immoweb.be voegde ik dus ook biddit.be toe aan mijn lijstje met immosites om dagelijks te checken.

Niet veel later vond ik mijn droomhuis (niet op Biddit). We spreken november 2018. Na een tweede bezoek besloot ik een bod te doen. Bod niet aanvaard maar wel een mooi tegenbod. Daarop deed ik weer een tegenbod en een dag later kreeg ik de bevestiging dat mijn bod aanvaard was. Vreugdesprongen alom!

De ontgoocheling

Maar het liep mis. Er bleek nog een vruchtgebruiker van meer dan 100 jaar te zijn die weigerde te tekenen. Geen compromis, geen verkoop. Ik bleef hopen maar naarmate de tijd verstreek, verdween de hoop en de droom. Stilaan begon ik naar andere panden uit te kijken maar ik vergeleek telkens met mijn droomhuis. Wou ik nog meeneembaarheid van registratierechten dan mocht er niet getreuzeld worden. Ik zocht echt maar er kwam niets te koop dat me ook maar een beetje aansprak.

Toegegeven, mijn verlanglijstje was niet min: een garage, op maximum 1 km van het strand en ruimte voor een apart kantoor/workshopruimte. Er waren ook een aantal buurten die echt geen optie waren. Dat besefte ik meer dan ooit. Toen ik tussen 2 huizen in weer in het ouderlijk huis – dat super gelegen is – introk, herleefde ik helemaal. Ik ging vaker buiten. Locatie is alles! Aan de rest is een mouw te passen.

Durf ik hopen? Durf ik dromen?

Misschien had ik ergens de hoop al opgegeven. En toen was er de dag dat mijn neefje van net geen twee doodop was en maar niet wilde slapen. Mijn moeder deed nog een extra ommetje om hem in de buggy in slaap te wiegen en zag het bord van Biddit bij het huis. Na alle teleurstellingen (zot hoeveel ze soms vragen voor vastgoed!) durfde ik niet enthousiast te zijn. De ligging en de voorgevel spraken me aan maar ik vermoedde dat het boven budget zou zijn.

Online vond ik geen info en ook bij de notaris leken ze van niets te weten. Ze zaten natuurlijk net in de storm voor de laatste woonbonussen. Begin 2020 dook het pand plots in mijn zoekresultaten op de immosites op. Zonder verwachtingen ging ik naar de eerste bezoekdag. De nodige modernisaties drongen zich op maar ik zag potentieel. De vreemde indeling leek een pluspunt voor mij. Voor het eerst sinds het droomhuis, vond ik een huis dat alle criteria kon afvinken…

Benieuwd naar het vervolg? Een huis kopen via Biddit. (En ook hoe corona alles even onzeker maakte.)

24 april 2020
/

Een huis kopen in coronatijden

Posted in Wonen by
Een huis kopen in coronatijden

Ja, de titel verraadt het al een beetje. Als ik dit begin te schrijven is het woensdag 18 maart. Sinds vorige week verkeert het land in coronacrisis. Begin maart kocht ik een woning via Biddit. Dat wil zeggen dat ik 6 weken de tijd heb om de aankoopsom te betalen. En dus nog minder tijd had om een lening te krijgen (voor een deel van de aankoopsom).

Ik zit nog half te bibberen: de bank belde net dat mijn lening goedgekeurd is. Feestje! Want als single en dan ook nog eens grotendeels als zelfstandige is zo’n lening geen vanzelfsprekendheid. En al helemaal niet in coronatijden.

Een lening in coronatijden

Gelukkig doen de banken veel online en kreeg ik bij mijn eigen bank heel snel een afspraak te pakken. Tot mijn verbazing ging mijn eigen bank al meteen een pak onder de tarieven van de 2 andere banken die ik al had. Zonder dat ik zelfs over die andere tarieven gesproken had. De goede raad om te bankshoppen voor je lening die ik aan iedereen op huizenjacht geef, sloeg ik zelf grotendeels in de wind… Nood breekt wet.

Vergelijkend onderzoek op internet leerde me dat het echt een scherp tarief was, ik apprecieerde de snelheid waarmee ik steeds bij mijn bank terecht kon en het moest nu eenmaal snel gaan. Ook het verhaal van beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht speelde mee. We schrijven 18 maart hé. Het was onduidelijk wat de korte termijn-gevolgen van heel de coronacrisis zouden zijn. 

Ondertekenen kon deels digitaal. Voor de schuldsaldoverzekering trok ik deze week gemaskerd naar de bank. Nooit gedacht dat ik gemaskerd in de bank zou staan…

En dan de sleutel?

De notaris had alle opzoekingswerk al gedaan (want zo gaat dat met Biddit) en de lening was goedgekeurd. De sleuteloverhandiging zou dus in principe ook sneller kunnen gebeuren maar niet vanzelfsprekend met een lockdown light. In de media las ik dat alle aktes 2 maand uitgesteld konden worden. Met een mogelijke verlenging van nog eens 2 maand. De moed zakte me wat in de schoenen. Ik wou die sleutel!

Fast forward naar ergens begin april en het verlossende mailtje van het notariskantoor. Blijkbaar geldt het uitstellen van aktes niet voor openbare verkopen. En dus mocht ik vorige week, op de uiterste termijn van die 6 weken, mijn handtekening gaan zetten. Met mijn eigen pen mee. Handschoenen aan. En thuis de sleutels desinfecteren. Echt. Een huis kopen in coronatijden. Het doet wat met een mens! 

Meer over mijn huizenjacht en een huis kopen via Biddit.

24 april 2020
/

Recept: one pot pasta met champignons

Posted in Eten & drinken by
One pot pasta met champignons

Mijn ervaringen met one pot gerechten waren niet altijd even geslaagd. Het eindigde meestal met tomatensaus die veel te waterachtig bleef. Gelukkig is deze one pot pasta met champignons wel al elke keer gelukt. Ideaal als het snel moet gaan, je weinig afwas wil hebben en je toch lekker wil eten. Ja, het komt hier regelmatig op tafel.

Het is een eigen recept. Enkel de hoeveelheden water/pasta zocht ik op het wereldwijde web op. En dat heb ik dan eigenlijk ook nog aangepast. Misschien ligt dit aan de pastasoort?

Ingrediënten one pot pasta

Voor 4 personen:

 • 800 ml water
 • 375 gram spirelli (of penne)
 • 250 gram champignons (gewassen/geborsteld en in schijfjes gesneden)
 • 250 gram tofureepjes
 • 3 eetlepels gevriesdroogde bieslook
 • 3 eetlepels gevriesdroogde peterselie
 • bouillonblokje
 • peper & zout
 • 200 ml culinaire room
 • naar eigen smaak: geraspte kaas

Varianten? De room weglaten, andere kruiden gebruiken, extra kerstomaatjes en/of spinazie toevoegen.

Hoe maak je een one pot pasta?

Ik gebruik hiervoor een grote wokpan. Doe er het water in en breng aan de kook. Los er het bouillonblokje in op en voeg de pasta toe. Roer regelmatig om en wacht tot bijna al het water opgenomen is door de pasta en de pasta net niet gaar is.

Voeg er de kruiden aan toe en roer goed om. Vervolgens de champignons, de room en de tofublokjes toevoegen en goed roeren tot het klaar is.

Serveer de one pot pasta met champignons met wat geraspte kaas voor de liefhebbers.

Meer simpele gerechten die snel op tafel staan? Probeer deze ovenschotels eens!

Pin for later

One pot pasta met champignons recept
2 april 2020
/

Tips voor een duurzame garderobe

Posted in Lifehacks by
Kledingrek Linn - duurzame garderobe - i.s.m. Brabantia

Het artikel ‘Tips voor een duurzame garderobe’ verschijnt in samenwerking met Brabantia.

De was en de plas, verlies jij er ook altijd zoveel tijd mee? Het lijkt soms echt niet te stoppen. Met wat life hacks en trucjes maakte ik het mezelf een stuk gemakkelijker. Bovendien bleek het ook nog hand in hand te gaan met een duurzame garderobe. Want wist je dat je kledij die niet vuil is, niet echt moet wassen maar ook gewoon kan luchten?

Minder of niet strijken

Het is geen geheim dat ik liefst zo min mogelijk strijk. Mijn trucje? De kledij meteen op kapstokken hangen zodra ze uit de wasmachine komen en ze zo op een kledingrek laten drogen. Veel minder kreukels! Bovendien begint het al in de winkel: voor ik iets koop, check ik vlug even hoe rimpelgevoelig de stof is.

Ik ben trouwens fan van het design en de mogelijkheden van het kledingrek Linn van Brabantia: het is een wasrek dat gezien mag worden, het staat perfect als mini-kleerkast in de logeerkamer en is ideaal voor een capsule duurzame garderobe. Kortom, een multifunctioneel kledingrek dat zeker een plekje in mijn huis zal vinden.

Kledij laten luchten

Eerder schreef ik al over mijn minimalistische garderobe. Minder kledij leek te leiden tot meer wassen. Nu weet ik dat dit eigenlijk niet nodig is. Zonder dat het echt de bedoeling was, ben ik zo een soort uniform gaan dragen: kledij waar ik me goed in voel. Bovendien zorgt het ervoor dat ik ‘s morgens geen tijd verlies om te kiezen wat ik ga aantrekken. Dat ‘uniform’ wissel ik af met een kleedje af en toe. Zeker de wollen vestjes laat ik liever een tijdje luchten i.p.v. ze telkens te wassen. Beter voor het milieu want minder energieverbruik, tijdswinst voor mezelf én beter voor de kledingstukken zelf want minder slijtage! Die minimalistische garderobe is nu ook een duurzame garderobe.

Mijn tips voor een duurzame garderobe

 • Spaar liever wat langer voor 1 duurzaam stuk dan 3 stukken uit fast fashion collecties. Ga voor tijdloos.
 • Denk na wanneer/hoe vaak/in welke combinatie je het stuk wil aantrekken.
 • Kies voor eerlijke en duurzame merken. Toegegeven, dat is geen gemakkelijke want het is niet omdat een merk zegt dat ze ‘groen’ zijn, dat dit ook zo is. Op deze website hebben ze dit gelukkig al in onze plaats gecheckt.
 • Is het niet echt vuil? Laat het dan luchten i.p.v. meteen te wassen.
 • Moet het toch gewassen worden, volg de wasvoorschriften dan nauwkeurig.
 • Gebruik milieuvriendelijk wasmiddel en hang het te drogen i.p.v. in de droogkast.
 • Gooi je kledij ‘s avonds niet op een hoopje (geef maar toe, iedereen heeft zo’n stoel of ander plekje waar je kledij na een lange dag op een hoopje belandt!) maar hang je kledij elke avond op op je kledingrek Linn.
 • Herstel kapotte kledij i.p.v. weg te gooien en/of overweeg eens tweedehandskledij. En wist je dat je ook kledij kan huren?
 • Het gaat misschien wat ver maar ik heb al vaak gedacht dat ik van al mijn kledingstukken eens de aankoopprijs, datum van aankoop en hoeveel keer ik het gedragen heb, zou moeten bijhouden om dan de prijs per keer dat ik het draag te weten. Ik denk dat ik zou verschieten… Voor mijn uniform-stukken zal dat nog meevallen maar ik heb ook gelegenheidskledij die ik minder vaak draag. Misschien een goed excuus om dat mooie kleedje toch wat vaker aan te doen!

Pin it

Tips voor een duurzame garderobe - i.s.m. Brabantia
30 maart 2020
/

Recept: madeleines

Posted in Eten & drinken by
Madeleintjes recept

Sinds begin dit schooljaar volg ik de lessen ‘Patisserie’ bij Spermalie in Brugge. Ik kijk telkens enorm uit naar de lessen (oh wat mis ik onze baklessen nu we in halve lockdown zitten!). Een van de favoriete receptjes van mijn neefje zijn de madeleines. Het is een eenvoudig recept dat ik wat kindvriendelijker maakte en regelmatig voor hem bak. Ik ga straks trouwens weer een portie aan zijn deur zetten. Hij vindt de mandeleintjes zo lekker dat hij me zelfs vroeg om er voor zijn verjaardag te bakken. Hopelijk mag hij tegen juni weer naar school…

Opgelet, we bakken in de les telkens grote hoeveelheden. Ik heb de hoeveelheden al door 2 gedeeld (voor ongeveer 24 stuks) maar misschien wil je de hoeveelheid dus nog eens door 2 delen.

Ingrediënten madeleines

Recept madeleines
 • 110 gram malse boter (dit is belangrijk, anders gaat het schiften)
 • 130 gram bloemsuiker
 • snuifje zout
 • soeplepel fleur d’orange (vind je gewoon in de supermarkt, bij de bakproducten)
 • 3 eieren
 • 140 gram bloem
 • mespuntje bakpoeder

Voor de volwassen versie kan je er ook 20 ml grand marnier of rum aan toevoegen. Eventueel kan je er ook zeste van sinaasappel of citroenzeste aan toevoegen. De Fleur d’Orange geeft de cake’jes de smaak van de mariasnoepjes die je rond Sinterklaas in de winkels vindt.

Bereiding madeleines

Ik gebruik mijn Kitchen Aid voor de bereiding, met de K-klopper. Doe de boter, de bloemsuiker, het zout en de fleur d’orange in de bowl en klop luchtig op.

Breek de eieren en giet deze in een maatbeker. Als het bovenstaande mengsel luchtig geklopt is, giet je er 1 ei per keer bij tot het eimengsel goed opgenomen is.

Zeef de bloem en het bakpoeder en roer kort door onder bovenstaand mengsel.

Vet je madeleinevormpjes in met bakspray en vul ze. Het deeg mag heel het vormpje vullen.

3 à 5 minuten bakken op 220°C. Haal uit de oven en laat een paar minuutjes afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Ze zijn perfect gelukt als je een mooi bol op je madeleintje hebt staan. Smakelijk!

Recept madeleintjes

Ik koos zelf voor metalen bakvormen maar je vindt ze ook in siliconen vormpjes. Voor kleine cakejes heb ik siliconen vormpjes en ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit welke ik het handigst vind. Hier vind je een heel assortiment aan madeleine-bakvormen. Er zijn kleintjes en grote.

Pin for later

Affiliate

30 maart 2020
/