Afdingen op reis

Posted in Reistips by
Afdingen op reis

Laat ik je even meenemen naar Thailand. Een paar weken voor de tsunami de kust bij Patong Beach genadeloos raakte, waren we er met de duikclub op reis. We zouden eerst een weekje een liveaboard doen bij de Similan eilanden en daarna bleven we nog 2 dagen op hotel in Patong Beach. Datzelfde hotel kwam een paar weken later in het nieuws. Op de terrassen (of wat er nog van overbleef) van de eerste verdieping, waar onze kamers waren, zag je brokstukken van auto’s liggen. Maar dit terzijde. Ik wil het even hebben over afdingen op reis.

Rudi (schuilnaam voor D.) wou een buideltasje kopen. Ik vermoed dat het Rudi zijn eerste keer in Thailand was. Hij liep een winkeltje binnen en kwam al snel weer buiten met een zwart buideltasje. Mission accomplished. Het was pas de dag erna toen ook Tuur (schuilnaam voor P.) hetzelfde tasje was gaan kopen dat het aan het licht kwam. Tuur had 100 baht betaald en was fier op zijn koopje. Het begon Rudi te dagen dat hij misschien was vergeten afdingen. Hij betaalde er namelijk 800 baht voor. Omgerekend was dat ongeveer 800 frank of 20 euro. Vrij prijzig voor Thailand maar het was dan ook een leren tasje. Zo zie je maar… afdingen op reis kan lonen!

Tips voor afdingen op reis

Afdingen is een serieuze business. Het hoort erbij. Voel je er dus niet ambetant over en speel het spel gewoon mee. Ze zullen echt niet met verlies verkopen! Neem je tijd.

Blijf altijd vriendelijk en respectvol, met een vleugje humor. Vaak zullen ze dan verder meegaan in het afdingen. Wil je het spel helemaal meespelen, ga dan ook even weg. De kans is groot dat ze je achterna komen en hun definitieve prijs zeggen.

Zorg dat ze nooit of nimmer kunnen zien hoeveel geld je op zak hebt. Verder is het handig om vrij gepast te kunnen betalen en dus kleinere coupures achter de hand te houden.

Een andere truc om grotere korting te krijgen is meerdere producten kopen of het gedrag van de verkoper te kopiëren.

Check op voorhand even dat de afdingcultuur ook aanwezig is in jouw vakantiebestemming. Afdingen op reis in Scandinavië heeft weinig zin.

Heb jij nog leuke anekdotes of verhalen over afdingen op reis? Ooit iets gescoord voor een erg lage prijs door je goede onderhandelingscapaciteiten of net omgekeerd? Laat het in de comments zeker weten!

Pin it

Afdingen op reis
1 februari 2020
/

Als je je smartphone, bankkaart, identiteitskaart kwijt bent (in het buitenland)

Posted in Lifehacks, Reistips by
Bestolen op reis

Waar ik mijn inspiratie voor de artikels op Living by the Sea haal? In de realiteit en vaak in mijn dagelijks leven. Het idee om iets te schrijven over wat je moet doen als je je smartphone, bankkaart en identiteitskaart kwijt bent in het buitenland ontstond bijna 2 jaar geleden. Toen slaagde ik er op een persreis in Breda mijn telefoon kwijt te spelen.

Door al dat geminimaliseer heb ik dus geen portefeuille meer maar zitten mijn bankkaarten en identiteitskaart bij mijn gsm. Niet slim hoor ik je al opperen want als je je telefoon dan kwijt bent, ben je alles kwijt. Ja, da’s waar. Maar als alles in mijn handtas zit en ik ben die kwijt, is ook alles weg.

Mijn gsm plakt bijna aan mijn handen en ik verlies die (normaal gezien) geen seconde uit het oog. Ik was er dus ook van overtuigd dat mijn telefoon gestolen was toen ik die niet meteen vond. Lang verhaal kort: uiteindelijk bleek ik, bij het passen van een kleedje, mijn smartphone te hebben vergeten in een pashokje (zwart op een zwart bankje) maar ondertussen was alles al geblokkeerd. Het was zeker een goede les!

Algemene tips

 • Het nummer van CardStop (+32 70 344 344) zit tussen mijn telefooncontacten. Ik raad je aan om dat ook te doen. In mijn geval (telefoon kwijt) was ik daar niet veel mee maar gelukkig had iemand anders van de groep het nummer ook opgeslagen.
 • Zorg dus dat je een of liefst zelfs 2 briefjes hebt met het nummer van CardStop en de nodige gegevens om je bankkaarten te blokkeren. Ik hou voortaan zo’n briefje bij in mijn koffer en op nog een andere plek. Ook kan ik er digitaal aan en kan ik, in geval van nood, ook vragen dat iemand het me kan doormailen. M.a.w. geef de info ook aan een van de thuisblijvers. Idem voor een digitale kopie van mijn identiteitskaart. Kwestie van toch te kunnen bewijzen wie ik ben.
 • Better to be safe than sorry: zorg dat je ook weet hoe je de ambassade van België (of een ander Europees land als er geen van België zou zijn) kan contacteren.
 • Niet panikeren maar logisch nadenken en snel reageren. Dat is misschien nog het belangrijkste als je je smartphone, identiteitskaart of bankkaart(en) kwijt bent in het buitenland.

Wat moet je doen als je je smartphone kwijt bent in het buitenland?

Traceren

Of je je smartphone nu op reis of in België kwijt bent, het is even vloeken. Panikeer niet. Paniek is nergens goed voor. Probeer je telefoon eerst te traceren. Ben je alleen op stap, probeer dan de dichtstbijzijnde computer te pakken te krijgen. Aan hotelrecepties zullen ze je vast willen helpen. Anders kan je ook naar de bibliotheek of een internetcafé. Reis je in gezelschap, dan kan je via de telefoon van je reisgenoten proberen. Tip: probeer ook eens te bellen. Misschien heeft iemand de telefoon gevonden en is het snel opgelost.

Als je 4G afstaat, is de kans echter klein dat je je telefoon zal kunnen traceren. Via dezelfde functie kon ik mijn telefoon wel laten wissen en blokkeren. Zo kon de vinder of de dief in elk geval niet aan mijn persoonlijke gegevens.

Blokkeren

Je kan ook je sim-kaart laten blokkeren. Bel hiervoor naar je provider. Zij kunnen ook je IMEI-code blokkeren. Verwittig ook je belangrijkste contacten dat je voorlopig niet bereikbaar bent (of eventueel op een ander, tijdelijk nummer). Denk ook aan het blokkeren van je bank-apps!

Aangifte

Verder is het ook een goed idee om aangifte te doen van de diefstal. Ga hiervoor naar de lokale politie en neem zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee: je IMEI-code, printscreen van de locatie van je telefoon,… De kans dat je je telefoon terugziet is miniem maar misschien dekt je reisverzekering dit?

Alles digitaal?

Ik was helemaal digitaal wat reizen betreft maar sinds dit voorvalletje (bankkaart, identiteitskaart én smartphone kwijt in het buitenland) heb ik meestal ook een print bij van mijn reisinformatie. In Griekenland bewezen mijn prints hun nut toen we glasbraak hadden met de auto en ik moest telefoneren met de autoverhuurmaatschappij en hen gegevens doorgeven die anders enkel op mijn telefoon te vinden waren. Dat ik de info ook op papier mee had, vergemakkelijkte het allemaal enorm.

Wat moet je doen als je je identiteitskaart of paspoort kwijt bent in het buitenland?

Als je je identiteitskaart kwijt bent in het buitenland kan je best zo snel mogelijk naar Docstop via 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123. Zij doen dan het nodige om je documenten te blokkeren zodat de kans op identiteitsfraude kleiner wordt.

Doe vervolgens aangifte bij de lokale politie en contacteer daarna de Belgische ambassade of het consulaat. Als je een kopie van je identiteitspapieren bij hebt, kunnen ze je vrij vlot een voorlopig document bezorgen.

Bankkaarten gestolen/verloren in het buitenland, wat nu?

First things first: bel onmiddellijk met Cardstop: +32 70 344 344 en laat alle bankkaarten die je kwijt bent blokkeren. Handig als je dus een lijstje hebt met de nummers van je bankkaarten. Toen ik belde om mijn bankkaarten te blokkeren bleken meerdere nummers aan elkaar gekoppeld te zijn en konden ze alles in 1 keer blokkeren. Ik weet wel niet meer juist hoe dit zat.

Daarna doe je best ook aangifte bij de politie. Daar zit je dan, in het buitenland, zonder geld of bankkaarten. Ik bewaar mijn bankkaarten tegenwoordig op verschillende plekken. Check met je bank hoe je alsnog aan geld kan geraken. Een andere optie is vragen aan familie/vrienden om je geld over te maken via bv. Western Union. (Heb hier zelf geen ervaring mee dus best even checken met je eigen bank welke opties er zijn.)

Moraal van het verhaal

Zorg dat je altijd en overal je spullen goed in de gaten houdt. Ga je shoppen en kleedjes passen, steek je smartphone met al je belangrijke documenten dan eerst in je handtas en leg het niet zomaar uit je handen. Zorg dat je een plan B hebt voor als je je smartphone, bankkaart of identiteitskaart kwijt bent in het buitenland, zeker als je alleen reist. En zeg/denk nooit dat het jou niet zal overkomen!

Pin for later

Wat doen als je je smartphone, bankkaart of identiteitskaart kwijt bent in het buitenland?
24 januari 2020
/

Comfortabel op reis met de bus

Posted in Reistips by
Comfortabel op reis met de bus

Er zijn best wat alternatieven voor vliegreizen: reizen met de trein, een roadtrip, een fietsvakantie of op reis met de bus. Busreizen doen je misschien denken aan de reizen naar Benidorm voor senioren of de klassieke Zwitserlandreis die je als 14-jarige wellicht gemaakt hebt. Je hoeft je voor een reis met de bus niet te beperken tot georganiseerde groepsreizen! Met de langeafstandsbussen die door heel Europa reizen, stippel je zelf je route uit!

Op reis met de bus is vaak een stuk goedkoper dan vliegen. Het is bovendien een stuk milieuvriendelijker. Onderweg zijn is ook een beetje reizen, toch?

Groot aanbod busreizen

Ik dook even in mijn eigen geheugen. In het verleden ging ik al wel een paar keer met de bus op vakantie. Er was dus die Zwiterslandvakantie met de mutualiteit. Als 14-jarige reisde ik naar Lenk. Ik herinner me nog dat ik vrij goed geslapen had. Ik had me op de grond geïnstalleerd. Dat herhaalde ik nog eens toen ik als moni bij een jongerenorganisatie naar Lloret de mar en later als moni met een ski-organisatie naar La Joue du Loup reisde. Erg veilig zal dat wel niet geweest zijn.

Met mijn moeder reisde ik ooit naar Wenen. We hadden een goedkoop arrangement geboekt via een busmaatschappij. Ja, als jonge twintiger ging ik op reis met een bus senioren, haha. Ik zou het meteen opnieuw doen! Het was een erg fijne ervaring en uniek om eens mee te maken.

Op reis met de bus: langeafstandsbussen

Met Ouibus reisde ik naar Parijs, ik nam een vergelijkbare bus naar Londen en toen ik ooit low budget naar Hamburg wou, boekte ik een stoeltje bij Eurolines. Zowel in Italië als Zweden reisde ik al met FlixBus.

Nu ik het zo allemaal oplijst, schrik ik er zelf van hoe vaak ik al met de bus op reis ging. Een vrij divers aanbod: van dagreizen of nachtreizen, van groepsreizen tot individuele reizen. Met jongeren, met senioren en met een multiculturele groep.

Op reis met de bus.

Tips om het je zo comfortabel mogelijk te maken tijdens een lange busreis

Een van de meest gehoorde argumenten om niet met de bus op reis te gaan, is vaak dat het niet erg comfortabel is. Daar kan ik inkomen. Maar… is een vliegreis dat wel? Veel tips uit het artikel over de perfecte vlucht en uit deze over een lange autoreis, kan je dus ook voor een busreis gebruiken.

 1. Als je zelf je zitplaats kan kiezen, vermijd dan de plaatsen in de buurt van het toilet. Zeker als je een gevoelig neusorgaan hebt zoals ik.
  Als ik met de bus reis, kies ik zelf een plek vooraan. Je bent dan snel uit de bus en als je niet kan slapen, kan je met een half oog de chauffeur in de gaten houden.
  Omdat ik soms wagenziek word, is zo’n plek vooraan ook handig.
 2. Volgend op puntje 1: stap bij elke tussenstop even uit. Zorg dat je zeker je kostbare spullen (telefoon en identiteitskaart!) met je meeneemt. Stel dat de bus zonder jou vertrekt… Om die reden, hou de bus en de andere passagiers tijdens die pauze goed in de gaten. Dubbelcheck het tijdstip van afspraak!
  Gebruik die pauzes ook om het toilet in het wegrestaurant te gebruiken. Er gaat niets boven je toilet thuis maar de wc’s in het wegrestaurant zijn over het algemeen beter dan die in de bus.
 3. Zorg dat je goed voorbereid bent: draag comfortabele kledij, kleed je in laagjes en neem een brede sjaal mee die als dekentje dienst kan doen (zelf in warme bestemmingen -> airco!), een opgerolde trui als kussentje neemt minder plaats in dan zo’n nekkussentje.
 4. Voorzie een kleine tas om bij je te houden in de bus met je waardevolle spullen maar ook: oortjes, oogmasker, (herbruikbaar) flesje water, energierepen,…) Ik heb ook altijd Perdolan bij voor als mijn hoofdpijn de kop op zou steken. Ook handig: de oplader van je telefoon, een externe batterij, vochtige doekjes of handgel,…
 5. Probeer te slapen als je op reis gaat met de bus. Je komt een stuk meer uitgerust aan op je bestemming en de tijd gaat sneller.
 6. Maak je niet druk over de reis maar onderga het gewoon. Een andere instelling kan je een heel andere ervaring geven.
 7. Zorg dat je ruim van tevoren aan de bushalte bent.
 8. Zet je wekker een halfuurtje voor de vermoedelijke aankomsttijd op je bestemming, zeker als dit niet de eindhalte van de bus is!
 9. Check de busmaatschappij op voorhand. Het publiek dat meereisde met de Eurolines naar Hamburg was duidelijk een heel ander publiek dan de busreizen die ik met Flixbus maakte. Het is ondertussen misschien anders en het hangt ook van traject tot traject af maar geef mij maar Flixbus als met de bus op reis ga!

Pin for later

Comfortabel op reis met de bus
24 januari 2020
/

Hoeveel fooi geven op vakantie?

Posted in Reistips by
Fooi geven op vakantie - betalen in het buitenland

Het is altijd een ongemakkelijk moment, vind ik, het moment waarop de afrekening komt en je moet gaan beslissen of en hoeveel fooi je geeft. In elk land is het anders en eerlijk, zelfs in België weet ik niet altijd wat een juist bedrag is. Online vind je vaak uiteenlopende bedragen als het gaat over fooi geven op vakantie.

Het bedrag afronden, fooien geven van 5 tot 25%, een paar euro/dollar of zelfs helemaal geen tip geven – het zijn allemaal opties. En hoe doe je het dan als je met de kaart betaalt? Fooigeefstress, is dat al een woord?

Aan wie moet je fooi geven?

De meeste mensen geven een tip op restaurant en aan de gids. Wist je dat er, afhankelijk van het land, ook verwacht wordt dat je op reis fooi geeft aan de taxichauffeur, aan het kamermeisje, aan de mensen die je bagage dragen,… Ja, zelfs aan de kapper!

Fooi geven bij kaartbetalingen?

Steeds vaker betalen we met de kaart en dan is een fooi geven wat moeilijker. Zeker als je een tip aan een specifiek personeelslid wil geven. Soms kan je bij een kaartbetaling een extra bedrag ingeven maar even vaak ook niet.

Het kan sowieso handig zijn om op reis voor fooien wat kleinere coupures op zak te hebben. Bewaar deze apart van je grote geld en liefst al op voorhand opgeplooid zodat je het discreet kan geven.

Lees ook: Betalen in het buitenland.

Fooi geven in België

Nu staycations weer aan populariteit winnen en we meer ‘op reis’ gaan in eigen land, mag in dit artikel natuurlijk niet ontbreken hoe het zit met fooi geven in België. Naar mijn gevoel wordt in België enkel fooi gegeven bij een uitzonderlijke service. Het is een leuke extra voor het personeel maar het wordt niet echt verwacht/is niet verplicht. Als ik met cash betaal, ga ik het bedrag (ruim) afronden. Betaal ik met de kaart en heb ik geen kleingeld op zak, tja dan is het moeilijker. Ik probeer mijn waardering dan op een andere manier uit te drukken. Door te benadrukken hoe goed het was bijvoorbeeld. Ik vrees dat het horeca-personeel hun tip de komende jaren nog verder zal zien slinken…

Fooi geven in Europa

Op reis in Europese landen is fooi geven over het algemeen niet verplicht. Je kan het bedrag gewoon naar boven afronden of voor een veilige 5 à 10 percent gaan.

In Frankrijk zal je op het kasticket soms: “service non compris” zien staan. In dat geval wordt duidelijk wel een fooi verwacht van 10 à 15%. In Italië betaal je soms iets van 4,5 euro voor het broodmandje en je couvert. Dit staat op de menukaart en op je kasticket als ‘pane e coperto’, zoals hier op dit terrasje in Venetië. Dan is extra fooi geven niet meer nodig.

In Scandinavië is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Als je het wel doet, wordt het wel geapprecieerd. Scandinavië is koploper als het gaat om kaartbetalingen en heel wat zaken zijn er ook al ‘kontantfri‘ of cashless.

Meer over betalen in Zweden.

Fooi geven in de Verenigde Staten

Reis je naar de Verenigde Staten, dan kan je best een budget voorzien om fooi te geven. De horecamedewerkers zijn er over het algemeen zwaar onderbetaald en leven vooral van de fooien. Fooien van 15 tot zelfs 25% in New York, op restaurant zijn er normaal. Zie je op het kasticket staan dat ‘gratuity’ inbegrepen is of dat ze hier al een bedrag voor voorzien hebben, dan moet je dus niet nog extra betalen.

Taxichauffeurs verwachten zo’n 10% tot 20% tip en het hotelpersoneel kan je best enkele dollars toestoppen.

En hoe zit het in de rest van de wereld?

In Australië kennen ze het gebruik van fooi geven niet echt. Toeristen (lees: Amerikanen) doen het soms wel maar het wordt dus zeker niet verwacht.

In Thailand is het geven van een fooi niet gebruikelijk maar wel zeer geapprecieerd. Rond het bedrag af of laat wat kleingeld achter. Een baht is omgerekend ongeveer evenveel als onze oude Belgische franken en met 10 baht (of zo’n 25 eurocent) maak je hen al blij.

In Japan, China en Zuid-Korea wordt het geven van een fooi als een belediging gezien. Het lijkt alsof je vindt dat de baas zijn personeel niet voldoende betaalt.

Ben je op reis in Argentinë en China, weet dan dat het officieel verboden is om fooi te geven.

Fooi geven in een all-inclusive?

Ga je op reis naar een all-inclusive en vraag je je af hoe het zit met de fooi geven? Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.

Airbnb raadt zijn gebruikers af een fooi te voorzien voor de gastheer/gastvrouw maar vermeldt dat je eventueel een klein geschenk kan meenemen om je appreciatie te tonen. Ook in een Bed & Breakfast betaal je in principe geen tip, tenzij de B&B met personeel werkt.

Samengevat: check voor je op reis vertrekt altijd hoe de etiquette op je vakantiebestemming in elkaar zit. Vraag het aan iemand die ervaring heeft in het desbetreffende land. Twijfel je? Geef de eerste keer dan 10%. Je zal uit de reactie wel kunnen opmaken of dit een oké-bedrag is of niet.

Hoeveel fooi geef jij? Heb je andere ervaringen dan bovenstaande, laat het dan zeker weten! Je helpt er anderen hun fooigeefstress mee verminderen.

Pin for later

Fooi geven op vakantie, hoe zit dan nu?
23 januari 2020
/

Zero waste – badkamer editie

Posted in Zero waste by
zero waste badkamer

Hoeveel producten heb jij in je badkamerkastjes staan? Ik daag je uit om even te tellen. De verpakking is gegarandeerd uit plastiek. En ook de inhoud zal wellicht niet supermilieuvriendelijk zijn en ja, wellicht ook plastic bevatten. Tijd om dus wat meer zero waste te gaan in de badkamer!

De eerste en belangrijkste tip: gebruik eerst op wat je in huis hebt. Afval doordat je iets gebruikt hebt is beter dan afval door iets niet te gebruiken. Vervang daarna door een milieuvriendelijker alternatief.

Herbruikbaar

Check eens wat je allemaal weggooit en of er herbruikbare alternatieven bestaan. Voor wattenschijfjes, maandverband en tampons en scheermesjes bestaat in elk geval een alternatief. Zo maak je je badkamer al snel een beetje meer zero waste.

Die wasbare wattenschijfjes kan je gemakkelijk zelf maken. Je zou ook zelf wasbaar maandverband kunnen maken (of gewoon een setje kopen). Tampons kan je vervangen door een menstruatiecup.

Blokken

Deo in blok. Shampoo in blok. Eerlijk gezegd heb ik hier zelf nog niet de beste oplossing gevonden voor mijn haartype. Tips zijn altijd welkom!

Voorlopig hou ik het op een milieuvriendelijke shampoo zonder parabenen en oefen ik mijn haar in het minder vaak wassen. Conditioner heb ik vervangen door een haarolie en soms doe ik de avond voor het wassen wat kokosolie in mijn haar om te ontwarren.

Op sociale media zag ik haar en haar plots de mooiste krullen tevoorschijn toveren. Zelf geraakt mijn haar meestal niet verder dan wat pluis. Ik zoek verder! Liefst met zo weinig mogelijk potjes in mijn badkamer en op een zo zero waste mogelijke manier.

Maak het zelf

Weten wat er in je verzorgingsproducten zitten is een belangrijke voor mij. Als ik de ingrediëntenlijst op de flesjes die vroeger in mijn badkamer stonden bekeek, begreep ik er niets van. Ondertussen probeer ik zelf zoveel mogelijk verzorgingsproducten te maken.

Zo maakte ik een eigen droogshampoo. En ook scrubs en maskertjes kan je gemakkelijk zelf maken. De meeste ingrediënten heb je gewoon in je keuken staan. Jaja, de voorraad in je keuken zorgt mee voor zero waste in de badkamer.

Eenvoudige producten

Ik las ooit eens dat je met appelazijn en kokosolie al een heel eind komt in je gezichts- en lichaamsverzorging. Van die appelazijn ben ik nog niet helemaal overtuigd maar kokosolie zou ik ondertussen al niet meer kunnen missen. Ik gebruik het als conditioner, als make-up remover, als body lotion,…

Make-up

Make-up

Qua make-up zweer ik al een tijdje bij Bare Minerals en Estelle & Thild. Dit laatste merk is Zweeds, heeft momenteel nog een vrij beperkt assortiment en werkt enkel met biologische ingrediënten. Hun verpakkingen zijn volledig recycleerbaar en bestaan ook uit gerecycleerde materialen.

Ik heb een paar jaar geen nagellak meer gedragen omdat dit eigenlijk vooral giftige stoffen zijn maar sinds een tijdje ben ik weer overstag. Ik ben echt fan van rode nagellak! De wereld van de natuurlijke nagellak verandert in sneltempo dus ik kan niet zeggen welke nu de beste is. Ga voor minstens 5-free nagellak en laat je nagels tussendoor ook even rusten.

Pin it

Zero waste badkamer editie
3 januari 2020
/

Zero waste feestje

Posted in Party Time!, Zero waste by
zero waste feestje

Heb je na een feestje ook al eens met open mond naar al het achtergebleven afval staan kijken? Het is echt ongelooflijk hoeveel wegwerpartikelen een feestje met zich mee kan brengen. Zelf streef ik al een tijdje naar zero waste feestjes. Met dit artikel wil ik je inspireren zodat jouw volgende feestje ook een zero waste editie wordt!

Vervang wegwerp door herbruikbaar

Vervang wegwerp door herbruikbaar. Daar komt het eigenlijk op neer om van een zero waste feestje te kunnen spreken. Geloof me, je kan alsnog een fantastische sfeer creëren door te kiezen voor milieuvriendelijkere alternatieven.

Uitnodigingen

Digitale uitnodigingen kunnen uiteraard ook (en zijn echt zero waste) toch is het vaak leuker om alsnog fysieke uitnodigingen te versturen. Er bestaan diverse milieuvriendelijke alternatieven. Zelf ben ik wel fan van de biologisch afbreekbare kaartjes waar zaadjes in zitten. Na het feestje plant je de uitnodiging en een beetje later bloeien de bloemetjes!

Tip: uitgenodigd op een feestje? Probeer dan eens milieuvriendelijk cadeaupapier!

Tafeldecoratie

Echte glazen, echt bestek, echte borden,… het zorgt misschien voor een beetje meer afwas maar tegenwoordig heeft bijna iedereen een vaatwas. En als je geen afwasmachine hebt of je mooie borden/glazen niet in de vaatwas mogen, dan is samen afwassen nog eens zo gezellig. In ruil voor dat beetje meer afwas, krijgt je feestje zoveel meer cachet.

Wegwerptafelkleed, wegwerpservetten,… Een stoffen exemplaar staat eens zo chique. Tip: een gewoon laken kan ook dienstdoen als tafellaken! Stoffen servetten kan je zelf naaien. Of investeer in mooie, iets duurdere modellen die jaren meegaan. Ben je het kleurtje beu of wil je eens wat afwisseling, dan kan je de stoffen kleuren. Dit kan met chemische verf of (tijdelijk) met natuurlijke stoffen zoals kurkuma, rode biet, avocado,…

Ook voor cocktailprikkers bestaan zero waste alternatieven. Naamkaarthouders kan je maken uit de kurk van je vorige zero waste feestje. Tip: laat je kurken achteraf recycleren!

Vlaggetjes

Met overschotjes stof kan je een leuke vlaggenlijn maken. De tutorial is simpel: naai driehoekjes aan elkaar en naai er vervolgens een stukje biais over.

Zero waste confetti maak je zelf. Ook voor de rest van de decoratie kan je je laten inspireren door de natuur of de tuin. Plantjes, bloemen,… Laat je creatieve ik maar eens los.

Lichtslingers doen het het hele jaar goed, binnen én buiten. Kies uiteraard voor LED-lichtjes! Geen feestje zonder kaarsjes voor jou? Kies dan liefst voor stearine of waxine (of probeer de LED-versies eens – die zijn ondertussen al een stuk ‘levensechter’ dan een tijdje geleden!)

Tip: maak een feestbox waar je al je feestdecoratie samen bewaart. Feestje? Dan moet je de box maar boven halen en je hebt meteen alles bij de hand.

Eigenlijk is het simpel: bestaat er voor iets geen herbruikbaar alternatief? Dan heb je het wellicht niet echt nodig voor je zero waste feestje!

De hapjes

Een zero waste feestje begint uiteraard bij de boodschappen. Ga naar de zero waste shop, koop in bulk, neem je eigen potjes en herbruikbare tassen mee. Zorg voor een vegetarische optie en kies zoveel mogelijk voor lokale producten. Vraag je gasten ook potjes en bewaardozen mee te nemen om de hapjes die over zijn te verdelen. Zo moet je geen voedsel weggooien en kunnen de gasten de dag erna ook nog genieten van je kookkunsten.

Welke tips heb jij nog om een milieuvriendelijk feestje te organiseren?

Pin it

Zero waste feestje organiseren
2 januari 2020
/

DIY: zelf schuimende handzeep maken

Posted in DIY, Zero waste by
DIY: zelf schuimende handzeep maken

Een blok good old groene marseille-zeep is zowat de meest milieuvriendelijke zeep die je kan vinden. Het enige nadeel aan deze biologisch afbreekbare zeep is dat, net als bij gelijk welke blok je als handzeep gebruikt, het na een tijdje vaak een vies boeltje wordt. Ik miste mijn luxe handzeep en besloot me aan een bijna zero waste versie te wagen en zelf schuimende handzeep te maken.

Ik had het flesje van mijn handzeep nog maar je kan ook dergelijke zeeppompjes kopen. Doordat de handzeep al schuimend uit de flacon komt, gebruik je vanzelf minder zeep.

Zelf ‘gewone’ zeep maken? Hier leg ik uit hoe je zelf zeep kan maken.

Wat heb je nodig om zelf schuimende handzeep te maken?

 • zeeppompje voor schuimende handzeep
 • 120 ml gedestilleerd water
 • 1 eetlepel vloeibare castillezeep
 • 1 koffielepel jojoba-olie
 • 6 druppels etherische olie

Ik koos voor 3 druppels ontsmettende tea tree en 3 druppels citroengras omdat ik zo van die geur hou en het me doet denken aan de zeep van LA:Bruket die ik ooit kocht.

Je zou ook voor lavendel, mandarijn of een ander favoriet geurtje kunnen kiezen.

Hoe maak je schuimende handzeep?

Da’s kinderspel. Doe alle ingrediënten in de zeeppomp, even schudden en klaar!

Pin for later

Zelf schuimende handzeep maken DIY
2 januari 2020
/

Tips voor zero waste boodschappen

Posted in Zero waste by
zero waste boodschappen

Als je bij het begin van het jaar nog op zoek bent naar een goed voornemen, is wat meer afvalvrij leven misschien een idee? Er is de laatste jaren, gelukkig, veel veranderd. Meer en meer mensen zijn zich bewust van de impact van plastic en ander afval op onze leefomgeving. Meer en meer mensen doen bewuste inspanningen om hun afval te beperken. Onderstaande tips voor zero waste boodschappen zouden een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Helaas leveren de wekelijkse boodschappen nog steeds heel wat (nodeloos) verpakkingsmateriaal en bijgevolg dus afval op.

Zero waste boodschappen voor beginners: de herbruikbare tas

Idealiter gaan we allemaal naar de zero waste winkel voor onze boodschappen. Maar ik begrijp dat jarenlange gewoontes niet in één, twee, dier veranderd kunnen worden. Zeker als ik zie hoeveel mensen alsnog elke keer opnieuw een plastic tasje kopen. Babysteps zijn beter dan niets.

Is zero waste boodschappen doen nieuw voor jou? Begin dan met alvast een herbruikbare tas mee te nemen voor je boodschappen. Zelf heb ik altijd een stoffen tote bag in mijn handtas zitten. Ideaal voor onverwachte boodschappen. Na gebruik gaat de tas meteen en zonder uitzondering weer in mijn handtas. Dat is wel een belangrijke: steek je herbruikbare tas meteen weer weg! Anders blijf je maar herbruikbare tassen kopen en da’s ook niet de bedoeling.

Doe je meestal de grotere boodschappen met de auto? Leg je herbruikbare tassen dan meteen terug in de auto. Vergeet ook de tasjes voor groenten & fruit niet (je kan die trouwens makkelijk zelf maken van oude gordijnen als je een beetje handig bent met een naaimachine). Tasjes vergeten? Plak de sticker van het gewicht dan rechtstreeks op de groenten.

In het begin van de herbruikbare tassen moest ik ook regelmatig een nieuwe kopen omdat ik de andere thuis vergeten was. Toen ik mezelf oplegde om de boodschappen dan maar zo te dragen, was het snel gedaan met die herbruikbare draagtassen te vergeten, haha.

Verpakkingsvrije alternatieven

Helemaal verpakkingsvrij leven is misschien een stap te ver maar mits kleine aanpassingen, spaar je al heel wat afval uit. Kies voor los fruit ipv verpakt fruit. Bak zelf koekjes of kies koekjes die niet individueel verpakt zijn. Met een koekendoosje verpak je zelf zoveel koekjes als je wil om mee te nemen. Ga naar de slager/bakker en neem je eigen potjes mee.

Maak een weekmenu

Beperk voedselverkwisting door op voorhand na te denken over wat je wil eten. Check in de winkel ook steeds de houdbaarheidsdatum. Weet ook dat er een verschil is tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’. Hou ook je voorraad thuis in de gaten. Als ik mijn boodschappen thuis uitpak, sorteer ik alles op datum. Zo zorg ik ervoor dat ik wat eerst over datum gaat, het eerste op eet.

Nog een tip om verpakkingen en dus afval te vermijden: maak eens wat vaker iets van nul: zelf pasta maken ipv droge pasta. Zelf soep maken ipv een brik openen. Verwerk restjes in je lunch voor ‘s anderendaags, maak een omelet of draai het in een wrap.

Zero waste shop

Koop goederen in bulk bij de zero waste shop, ga naar de markt (of slager, bakker,…) en neem je eigen potjes en tasjes mee. Een paar jaar geleden keken ze misschien nog vreemd op, ondertussen is het al goed ingeburgerd om zero waste boodschappen te doen. Ik weet zelfs van mensen die naar het frietkot of de pizzeria gaan met hun eigen verpakkingen.

De meeste steden hebben ondertussen ook een zero waste shop. In een ideale wereld beginnen de Delhaizes van deze wereld ook met het aanbieden van bulkgoederen zoals granen, noten,… in zero waste versies. Moeilijk kan dat toch niet zijn?

Pin for later

Zero waste boodschappen
2 januari 2020
/

Organiseren NA kerst

Posted in Party Time! by
Organiseren na kerst

De kerstdagen zijn achter de rug en het wordt stilaan tijd om aan het opbergen van de kerstboom te denken. Er zijn mensen die de boom op 2 januari afbreken, er zijn er die wachten tot na Drie Koningen om op te ruimen en er zijn er bij wie de kerstboom eind februari nog staat. Tot welke groep je ook behoort, met deze tips voor na kerst ben je al helemaal voorbereid op het volgende kerstfeest! Of hoe je volgend jaar dankbaar zal zijn voor een beetje organiseren na deze kerst.

Kerstkaartjes

Wil je volgend jaar niet de persoon zijn wiens kerstkaartjes pas ver na nieuwjaar op de bus gaan? Maak dan nu al een lijstje met wie je volgend jaar een kerstkaartje wil sturen!

Ik hou zelf in mijn Google Contacts een lijstje bij. Je kan een tag ‘kerstkaartje’ (in Google Contacts heet het een ‘groep’, denk ik) toevoegen aan wie je een kaartje wil sturen. Als je ook nog eens zorgt dat het adres van deze personen in Google Contacts staat, kan je in no time je kerstkaartjes schrijven en versturen.

Zet zeker ook de mensen van wie je dit jaar een kaartje kreeg in het lijstje. Vaak staat een tegenadres/adres van afzender op de omslag. Het ideale moment om je adressenlijst weer wat bij te werken.

Ahja, ook een goed moment om alle kerstkaartjes die je nog over hebt te verzamelen en eventueel te aan te vullen. Kort na kerstdag zijn de kerstkaartjes overal met korting te vinden. Ik bewaar mijn kerstkaartjes bij mijn kerstversiering.

Opgeruimd staat netjes

Nu organiseren na kerst, maakt het je gemakkelijker volgend jaar. Verzamel eerst al je kerstversiering, haal je kerstboom leeg en leg soort bij soort. Maak even een inventaris van wat je allemaal hebt. Geloof me, weten dat je al 3 sneeuwbollen hebt, zal je besparen van nog meer impulsaankopen. Ik heb de laatste jaren iets met kaarsjes en kandelaars. Door op te lijsten wat ik allemaal heb, besef ik dat ik die nieuwe kandelaar echt niet nodig heb, ook al is het aan de helft van de prijs.

Heb je een nep-kerstboom, berg het onderste stuk dan apart op, in de doos van je kerstversiering. Ik heb een klein plastiek doosje waar ik de schroeven om de boom vast te zetten in bewaar. De kerstboom gaat in de oorspronkelijke doos en die plak ik weer dicht met stevige tape. Er bestaan ook aparte opbergtassen voor kerstbomen maar zo lang de doos van de kerstboom volstaat, lijkt die opbergtas me overbodig.

Opbergboxen

Ik kocht destijds 3 doorzichtige opbergboxen met een rood deksel. Superhandig want je ziet wat erin zit. Het helpt ook dat je de dozen die ik destijds kocht nu niet meer kan vinden. Ik vind het wel leuk dat het 3 dezelfde dozen zijn en zo hou ik de hoeveelheid kerstversiering onder controle, haha.

Kerstlichtjes organiseren na kerst

Het is verleidelijk om de kerstlichtjes gewoon in de box te gooien maar spendeer toch maar 5 minuutjes om alles netjes op te rollen. Ik draai de lichtjes rond een stukje stevige karton. Een beetje organiseren na kerst nu bespaart me het jaar erop minstens 30 minuten kabels ontwarren.

Koopjes!

Met kerst laat ik mijn minimalisme even overboord. Ik streef naar een minimalistische kerst maar een beetje kerstversiering maakt het eens zo gezellig in huis en dus durf ik me soms toch te laten gaan. De regel is wel dat ik max. 3 dozen kerstversiering mag hebben.

Door de inventaris waar ik eerder al over schreef, weet je ook welke stukken eventueel nog in je collectie ontbreken. Zo ben ik nog op zoek naar herbruikbare stoffen servetten. Maar ook als er iets van kerstversiering kapot ging, zijn de dagen na kerst en het begin van de solden een goed moment om kerstversiering aan te kopen voor volgend jaar. Kortingen tot 75% zijn geen uitzondering!

Pin for later

Organiseren na kerst
30 december 2019
/

De kunst van herinneringen maken #boekenreview

Posted in Lifehacks by
De kunst van herinneringen maken

Dit artikel over de kunst van herinneringen maken is een bewerking van het artikel dat eerder in Steps verscheen.

Koester je mooie momenten

De man die met het Deense concept ‘hygge’ de wereld veroverde, heeft een nieuw boek uit. Na ‘Hygge’ en ‘Lykke’, leert auteur en geluksonderzoeker Meik Wiking ons deze keer onze mooiste momenten koesteren met “De Kunst van Herinneringen Maken”. Hij leert ons niet alleen mooie herinneringen maken in de toekomst, maar prikkelt ons geheugen en wakkert herinneringen uit het verleden aan. 

Herinner je je nog hoe je als kind langer mocht opblijven voor een speciale gebeurtenis? De beste maaltijd die je ooit at? Of misschien heb je een favoriet liedje dat voor altijd aan een bepaalde herinnering vasthangt? Er zijn momenten die in ons geheugen gegrift staan en andere dagen lijken er dertien in een dozijn te zijn. 

Door het boek heen, komen heel wat herinneringen boven, getriggerd door de herinneringen die de auteur deelt. Zo zag ik me als 12-jarige plots weer in de cinema zitten en kon ik me de smaak van de eerste avocado die ik ooit at, in een ontbijtbar in Kopenhagen weer perfect voor de geest halen.

Eerste keer

Memorabele ervaringen springen erbovenuit omdat ze een belangrijke betekenis hebben of we ze heel intens waarnemen, waardoor ze een groot besef van verwondering en bijzonderheid veroorzaken. Zo blijven ‘eerste keren’, ervaringen waarbij je meer dan één zintuig gebruikt of toen je verbondenheid voelde met anderen goed hangen. Denk maar aan dat gezellige kampvuur met je jeugdvrienden, de geur van pannenkoeken die je moeder op woensdagmiddag bakte of de eerste keer dat je naar een festival ging.

In “De Kunst van Herinneringen Maken” vertelt Meik Wiking hoe we onze mooiste herinneringen kunnen leren koesteren. Hij wisselt wetenschappelijke uitleg af met concrete, praktische tips voor meer geluk. Want daar draait het voor de geluksonderzoeker om: het oproepen van een gelukkiger gevoel door mooie herinneringen. De auteur noemt herinneringen de hoekstenen van onze identiteit. Mooie herinneringen zijn die dingen die het leven magisch en gedenkwaardig maken. 

Zo creëer je herinneringen van je mooiste momenten

 • Leg je telefoon eens vaker aan de kant. We beleven ons leven vaak door de lens van onze smartphone. Zonder telefoon of zonder stroom hebben we meer aandacht voor onze omgeving. Ooit vertelde een wijze dame uit India me – ze reisde naar de mooiste plekken op aarde zonder fototoestel – “Als ik mijn ogen sluit, ben ik weer op reis”. Toch raadt Wiking net wel aan om foto’s te maken (en ze dan vooral ook uit te printen) om herinneringen levend te houden.
 • Ga elk jaar naar een nieuwe plek. Dit hoeft geen verre reis zijn. Je kan ook op ontdekking gaan in je eigen stad. Misschien is er een plek die je al lang wou bezoeken maar waar het gewoon niet van kwam. Toevallig of niet maar de laatste jaren lijk ik elk jaar wel minstens 1 nieuw land te bezoeken.
 • Maak een lijst van nieuwe ervaringen die je wil beleven. Deel je verhalen om het vergeten voor te blijven. Een dagboek , Instagram of een blog kan je daar bij helpen.
 • Wees je bewust van wat je ziet, hoort, proeft en voelt als je gelukkig bent. Op die manier kan je de herinnering versterken en het gevoel later makkelijker oproepen. Als je een dagboek bijhoudt, besteed dan aandacht aan het neerschrijven van je zintuiglijke waarnemingen.  
 • Maak een soundtrack: een afspeellijst per jaar, een mixtape voor je roadtrip,… Met Spotify kan je die afspeellijsten ook makkelijk delen.
 • Leg je telefoon vaker aan de kant. FOMO zorgt ervoor dat je smartphone aan je hand vastgeplakt lijkt maar het is net door constant online te zijn, dat het leven, waar het echt om draait, aan ons voorbijgaat. Zonder telefoon of zonder stroom hebben we meer aandacht voor onze omgeving. Zet je notificaties uit of doe eens een digital detox
 • Vier je mijlpalen en plan hoe je deze wil vieren. Meik Wiking gaf iedere medewerker van het Happiness Research Institute twee flessen champagne en vroeg hen op te schrijven welke mijlpalen ze moesten halen om de flessen te mogen openen. Zorg dat belangrijke gebeurtenissen je bijblijven. 
 • Maak je herinneringen tastbaar. Verzamel objecten die je verhalen symboliseren zoals het fototoestel van je grootvader, dat jurkje dat je op reis kocht,… Ook foto’s kunnen triggers zijn. Print je mooiste foto’s of download een app als Timehop zodat je foto’s niet verdwijnen in je digitale archief. Veel uit mijn kleerkast kocht ik in Zweden. Als ik die stukken ‘s morgens uit mijn kast haal, zijn mijn gedachten even in Zweden. Om toch minimalistisch te leven en tegelijk souvenirs bij te houden, heb ik een memory box.
 • Ook je dagelijks leven kun je memorabel maken. Maak eens een omweg of doe iets anders om je werkdag bijzonder te maken. Eet je altijd in de zetel, zet je dan eens aan tafel en steek kaarsjes aan. Kaarsjes doen het altijd.
 • Organiseer een Apollo-picknick: nodig vrienden of familie uit voor een picknick en vraag iedereen om iets mee te brengen om te delen, liefst iets wat ze nog nooit gegeten hebben. 

Over de auteur:

Meik Wiking (1978) is CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Hij schreef meerdere artikelen, boeken en rapporten over geluk, vrije tijd en welzijn, en geeft lezingen over de hele wereld. Zijn eerdere boeken Hygge en Lykke waren wereldwijde bestsellers. 

Titel: De kunst van herinneringen maken
Auteur: Meik Wiking
Prijs: € 20,99
ISBN: 978 94 005 1146 0

Pin for later

De kunst van herinneringen maken - Meik Wiking

Affiliate

28 december 2019
/