Verbouwupdate 2: een half jaar verbouwen

Posted in Wonen by
Leidingen schijven

Time flies… Het is alweer tijd voor een 3-maandelijkse verbouwupdate. De tweede in een reeks van vele. Voor mijn eigen archief. De eerste kan je hier vinden. 6 maand de sleutel. 6 maand verbouwen. De eerste 6 weken van deze periode lag het allemaal een beetje stil. Het was zomer. Ik had andere zorgen en er was ook even niet zo veel dat ik zelf kon doen. Het was dus vooral wachten. Wachten op de offerte voor de ramen en de garagepoort, wachten op de dakwerker enz. Gelukkig waren er ook aannemers die wel snel waren en/of zich aan hun afgesproken data hielden.

Gedaan

 • Badkamer is besteld (en geleverd). Nog wel even voor ik ook echt alles kan installeren maar ik heb gebruik gemaakt van de solden en de uitverkoop waardoor ik toch enkele duizenden euro’s heb kunnen besparen.
 • Aardbeien geplant op mijn terras. En de eerste aardbeien kunnen oogsten.
 • De kelder is waterdicht gemaakt. Zoals veel oudere huizen doken problemen met grondwater op na het vernieuwen van de riolering in de straat. Ik koos uiteindelijk voor de middelste offerte, bij een familiebedrijf met heel wat jaren ervaring. Zij stelden noppenfolie met daarop een nieuwe betonlaag en een pomp voor. De beste manier, de kelder van buiten waterdicht maken, is bij een rijhuis onbegonnen werk (om over de kostprijs nog te zwijgen). Een paar duizend euro betalen voor je kelder lijkt (en voelt) als weggesmeten geld maar je wil natuurlijk niet dat je huis op een vochtige kelder staat. Dat kan op lange termijn veel meer kosten. Nog een pluspunt: ze hebben alles echt netjes achtergelaten! Ik was daar echt blij verrast van (want dat kon ik bv. zeker niet zeggen van het asbestbedrijf…).
 • Oud bad uitgebroken + tegels verwijderd in oude badkamer en de wc boven. Iemand een ideetje hoe ik dat bad ook buiten krijg?
 • De leidingen zijn allemaal afgetekend en uitgeslepen. Maandag ga ik alles uitkloppen en dan kan ik stilaan leidingen beginnen leggen. Daar neem ik dit jaar nog minstens een week verlof voor. Ik koos uiteindelijk voor domotica. De nieuwe elektriciteitskast hangt trouwens al op. Ook de sanitaire leidingen plan ik zelf te doen met een firma voor zelfbouwers. Ik streef er naar om dit jaar nog de chape te kunnen laten doen.
 • Verder ook al een klein beetje gesnoeid in de tuin. Alles moet even kort om te zien hoe groot de tuin echt is. Het is namelijk zo verwilderd dat ik het einde van het tuintje nog niet gevonden heb.

Zot hoeveel tijd er ook in plannen en beslissen kruipt. Om de leidingen te kunnen aftekenen moest ik beslissen hoe ik alle ruimtes wil inrichten. Achter de aannemers zitten, offertes opvragen,… Uren ben ik er al mee bezig geweest. En om de moraal goed te houden, speur ik ook al interieursites af. Het beeld in mijn hoofd van hoe het moet zijn, houdt me recht ;-)

Gepland

De ramen zouden er begin november moeten zijn. Zo benieuwd naar het resultaat! Alhoewel dat pas helemaal zichtbaar zal zijn eens de gevel ook geïsoleerd is. Dat zal iets voor volgend jaar of zelfs het jaar daarop zijn.

Nog meer kijk ik uit naar de automatische sectionale poort die hopelijk samen met de ramen komt. Niet meer moeten uitstappen om de stroeve poort open te doen, het klinkt momenteel als muziek in mijn oren!

Verder komt er ook een aannemer met een diamantboor gaten boren tussen de verdiepingen voor de leidingen. Leek me toch specialistenwerk. Ook de gaten voor de lichtpunten worden door deze aannemer geboord.

De dakwerker zou ook elk moment moeten komen. Duimen jullie mee?

Ondertussen heb ik ook beslist dat ik de vloer op het gelijkvloers helemaal ga uitbreken, uitgraven, nieuwe betonplaat, isolatie,… Dan kan de warmtepomp al meteen op de definitieve plek gezet worden en kan mijn kantoor ook naar beneden verhuizen. Ik weet dus nog wat gedaan de komende tijd… Benieuwd wat er tegen 17 januari (de volgende verbouwupdate hier) allemaal wel/niet gedaan zal zijn!

17 oktober 2020
/

Wat heb ik geleerd na ruim een half jaar thuiswerken?

Posted in Freelance life by
home office

Op 12 maart 2020 had ik nooit kunnen denken dat ik 7 maanden later amper een handvol keren terug op kantoor zou geweest zijn. Twee weken thuiswerken. Het klonk zo surreëel. De helft van mijn werktijd werk ik als freelancer van thuis en ik vond het net zo’n mooi evenwicht dat ik ook nog 19u per week collega’s had, in een echt kantoor ging werken en jawel – niet onbelangrijk – werkzekerheid had.

De weg naar thuiswerken 2.0

Dat deeltijds thuiswerken voor maart 2020 was een evenwichtsoefening. Niet eenvoudig om te ontkoppelen en je werk los te laten als je laptop amper een paar meter verder in de woonkamer staat. Het was een van de redenen waarom ik op zoek ging naar een andere woning. Een apart kantoor en een garage waren conditio sine qua non.

De rest is geschiedenis: een week voor de lockdown kocht ik mijn huis, een totaalrenovatieproject. Na 6 weken kreeg ik de sleutel en konden de afbraakwerken beginnen. Zoals bij elke verbouwing doken ook hier onverwachte kosten op. Gevolg: verbouwplanning volledig omgegooid. Resultaat: mijn woning is nog verre van bewoonbaar maar ik heb er wel mijn bureau al neergezet.

Ruwbouw kantoor

Waar later de eettafel zal komen, staat nu zo’n klaptafel aka mijn tijdelijk bureau. Telenet kwam langs voor de aansluiting en ondanks dat de muren en vloer een ruwbouwlook hebben, heb ik er alles wat ik nodig heb. En ik merk de voordelen van zo’n aparte kantoorruimte nu al. Ook al is het maar een huizenblok verder, ik moet me fysiek verplaatsen van thuis naar kantoor. Later zal ik enkel een verdiepje lager moeten. Hopelijk hetzelfde effect!

Het ziet er helaas naar uit dat we nog een hele tijd zoveel mogelijk zullen moeten thuiswerken. Heb je het nog niet gedaan, dan is het nu nog altijd een goed moment om te kijken hoe je je thuiskantoor kan optimaliseren. Meer zelfs, nu is een ideaal moment om dat te doen. Je bent het thuiswerken ondertussen misschien een beetje beu. Zo’n nieuw/vernieuwd thuiskantoor kan je nieuwe moed geven. En anders komt het in elk geval je productiviteit ten goede, trust me!

Inrichten kantoorruimte

Die aparte ruimte blijkt nu al goud waard. Als je ook maar een beetje de mogelijkheid hebt, zou ik kijken of je ergens een aparte bureauruimte kan inrichten. Ik geloof dat ook na covid-19, thuiswerken zal blijven bestaan en anders is de ruimte ook weer snel omgebouwd.

Hoewel ik al vaak van thuis werkte, was ik niet zo bezig met ergonomie. Aan het begin van de lockdown koos ik wel voor een standing desk van Freedesk (no spon). Ondertussen kwam er ook al een nieuwe bureaustoel. Een aparte muis en apart toetsenbord had ik al, net als een staander voor mijn laptop. Ook mijn bril en koptelefoon zijn essentieel.

In het begin werkte ik via een 4G-hotspot. Maar zelfs onbeperkt internet is niet echt onbeperkt als je regelmatig videocalls hebt. Ik liet Telenet dus al snel komen zodat ik stabiele wifi en ook een vaste internetlijn had. Draadloos is mooi maar een UTP-kabel maakt het allemaal nog een tikje professioneler en vooral stabieler.

Mijn kantoor staat dus voorlopig in een ruwbouwruimte. Geen verlichting, geen verwarming. Wel zicht op de tuin (bel-étage). In de zomermaanden was dit allemaal prima. Eens september daar was, bleek de nood aan een bureaulampje en verwarming. Een gigantische ruimte elektrisch verwarmen zie ik niet zitten (de nieuwe ramen en gevelisolatie moeten nog komen en dan ga ik voor vloerverwarming) en dus koos ik voor een stralingskacheltje en een warme voeten-mat. Ja, dat bestaat! Dat is een klein tapijtje dat als vloerverwarming werkt. Het verwarmt de ruimte niet maar zorgt wel dat ik geen koude voeten krijg.

Ik dronk geen koffie maar sinds de lockdown is mijn tasje latte onderdeel geworden van mijn werkdag. Geen idee hoe het kwam. Eerst sleurde ik een klein thermosje mee maar ondertussen heb ik een klein koffiehoekje met een waterkoker, koekjes en oploskoffie. Ooit koop ik me nog een nespresso-machine maar voorlopig ben ik helemaal gesetteld voor mijn fika-momentjes.

Wat nog op de planning staat is wat decoratie. Ik wil nog niet te zot doen omdat dit tenslotte een tijdelijke oplossing is maar een onafgewerkte muur achter je tijdens videocalls is het toch ook niet.

Dat was het qua inrichting. Hoe pak je dat mentaal aan, al dat thuiswerken?

Van denken dat je veel werkt…

Toen ik zo’n 10 jaar geleden bij een andere werkgever voor het eerst mocht thuiswerken waren dat mijn minst productieve dagen. Ik zat de hele dag aan mijn computer en was constant mijn mails in de gaten aan het houden. Elk mailtje dat binnenkwam beantwoordde ik onmiddellijk. Mijn collega’s zouden maar eens moeten denken dat ik niet aan het werk was! Het duurde een hele tijd voor ik door had dat ik op die manier eigenlijk niets gedaan kreeg.

… naar echt productief zijn

Elke dag zet ik mijn prioriteiten voor die dag op een rijtje. Wat moet ik zeker gedaan krijgen? Wat kan eventueel wachten tot morgen? Het helpt me om te focussen. Ik durf zeggen dat ik op een middagje thuiswerken vaak meer gedaan krijg dan een halve dag op kantoor. Uiteraard ben ik niet elke thuiswerkdag even productief maar dat zijn we op kantoor ook niet hé.

Hier maak ik een onderscheid tussen de uren die ik als bediende werk en de uren als freelancer. Kan ik me moeilijker concentreren tijdens mijn freelance uren? Als er geen deadline aankomt, gun ik mezelf een break. Gisteren nog koos ik om te gaan wandelen i.p.v. gefrustreerd aan mijn bureau te blijven zitten. Plots had ik de oplossing voor een verbouwprobleem waar ik al langer mee zat. Wat je op het eerste zicht dus als verloren tijd gaat beschouwen, blijkt dat vaak niet te zijn. Ontspannen is noodzakelijk!

Heb ik een mindere dag terwijl ik uren voor mijn deeltijdse baan moet kloppen, pak ik het anders aan. We hebben in principe geen flexibele werkuren en daar hou ik me dus ook aan. Ik maak meestal een lijstje van wat ik echt gedaan moet hebben die dag en begin er gewoon aan. Vaak triggert dat genoeg zodat ik toch in werkmodus geraak. Lukt dat echt niet, dan hou ik me bezig met ‘verstand op nul’-taakjes. Ja, die heb je in elke job!

Ik kreeg ooit de tip om je taken in te delen volgens aandachtsmodus en je mood. Zo ga ik bv. geen foto’s bewerken als ik in een creatieve schrijfbui ben. Soms moet je gewoon accepteren dat het je dag niet is. Vroeg gaan slapen en morgen beter, daar trek ik me dan aan op.

Collega’s

Het moeilijkste aan dat thuiswerken? Je collega’s moeten missen! In het begin hadden we elke dag om 14u een overlegmomentje. Ik keek daar naar uit. Het is zo dat mijn koffieverslaving begonnen is, denk ik. Nu chatten we eerder dan een videocall te houden. Ook over niet-werkgerelateerde zaken. Niet helemaal hetzelfde als de gesprekken op kantoor maar het zorgt wel voor verbondenheid en teamgevoel.

Ik mis het om snel iets te kunnen vragen aan mijn collega’s, de spontane brainstorms waar vaak de zotste ideeën uit voortkomen, de levendige sfeer en interactie. Nooit gedacht dat ik zou zeggen dat ik ons landschapskantoor mis!

Hoe zit het bij jou? Mag je thuiswerken? Hoe heb je thuis je werkplek ingericht? En zie je het nog wat zitten, dat thuiswerken? Laat het me weten!

Meer over thuiswerken?

Affiliate

13 oktober 2020
/

BRU, mosseldorp Bruinisse

Posted in Nederland by
Meevaren met de mosselkotter

Als ik aan Bruinisse denk, denk ik meteen aan Zoetersbout – een prachtige duikplek in de Oosterschelde. Hier kan je onderwater sepia’s spotten. Boven water hadden we al een paar keer het geluk bruinvissen te zien. Het is een plek waar je ook buiten de getijden kan duiken en die ook geschikt is voor beginnende duikers.

Onlangs mocht ik op ontdekking in het dorpje van Bruinisse, door de locals liefhebbend BRU genoemd, zoals de letters op de vissersboten. Het is een detail maar toont hoe de vissers en het dorp verweven zijn. Ik durf het amper toegeven maar het was de eerste keer dat ik in mosseldorp Bruinisse was.

Plaats van afspraak was Brusea en ik parkeerde mijn wagen op de Havenkade. Van hieruit was het amper een paar minuutjes stappen naar het museum. De Havenkade deed me een beetje aan Urk denken. Het dorpje zelf leek wel wat op Wemeldinge.

Zeeuwse bolus

Bij Brusea kregen we een warm welkom met een Zeeuwse bolus. We kregen er een demonstratie hoe deze zoete lekkernij gemaakt wordt. Er ligt hier ondertussen alvast een deegje te rijzen want ik kon uiteraard niet wachten om het zelf ook eens te proberen. Het receptje volgt hier nog wel eens. Bolussen hebben wel wat weg van de Zweedse kanelbullar.

Brusea

Het museum van Bruinisse bestaat uit 2 delen: een authentiek vissershuisje waar je meer leert over hoe de mosselvissers in 1860 leefden en werkten en het visserijmuseum waar de mossel (van larve tot eindproduct) centraal staat. Het vissershuisje is trouwens het enige Rijksmonument in Bruinisse. Ik kocht hier een boek: Meerminnen verdrinken niet. De titel sprak me onmiddellijk aan. Het is een waargebeurd verhaal uit Bruinisse over de grote storm van 1911.

Brusea Vissershuisje

Wie zich afvraagt waarom we de kinderstoel ook wel een kakstoel noemen of wie wil weten hoe een doofpot eruit ziet, moet zeker een bezoekje brengen aan het vissershuisje. Je kan er in een echte bedstee kruipen om te voelen hoe dat voelde om zo half rechtop te slapen.

In het Visserijmuseum maakte ik kennis met de voorloper van de vuurpijl en leerde ik meer over de levencyclus van de mossel.

-> Check de website voor recente openingstijden en toegangsprijzen.

Adres: Oudestraat 23, Bruinisse

Mosseldorp Bruinisse

Al bij het binnenrijden van Bruinisse is duidelijk dat dit het mosseldorp is. Zelfs het stadsmeubilair vertelt het verhaal van de mosselen. Al honderden jaren is de mosselkweek voor een groot deel van de Bruse bevolking een belangrijke inkomstenbron. De dijklichamen maken, net als in Wemeldinge, deel uit van het dorpsbeeld. In 2018 vierde het dorp zijn 550-jarige bestaan met de grootste mosseltafel ter wereld. Ze serveerden toen 750 personen op hetzelfde moment mosselen!

Mosselperceel Bruinisse

Waarom zijn de mosselen in Bruinisse zo goed? Bruinisse tussen het Nationaal Park Oosterschelde en het grootste zoutwatermeer van Europa. Het getij, de geulen en het ondiepe water zijn ideaal voor mosselen. De Bruse vissers voerden hun mosselen uit naar Mechelen, Brussel en zelfs Londen. Mosselen worden gekweekt via zowel bodem- als hangcultuur.

In de namiddag mocht ik meevaren met de mosselkotter BRU8. We vertrokken vanuit de oude haven, in het dorp. Net buiten het dorp ligt nog de vluchthaven waar nu de grotere schepen aanmeren. Met knikkende knieën klom ik aan boord van het visserschip. Tussen wal en schip vallen was hier bijna letterlijk te nemen, haha. Ook al was een zomerse dag voorspeld, ik had toch een goede jas meegenomen. Op het water kan het best koud zijn. Maar we hadden geluk. Niets dan frisse zeelucht, een felle septemberzon en zilte lekkernijen om van te proeven. Wat een heerlijke dag!

Meevaren met de mosselkotter

We voeren naar het mosselperceel, visten mosselen op om te checken of ze goed groeien en zagen van dichtbij hoe alles in zijn werk gaat. Er mochten zelfs rauwe mosselen geproefd worden. Ooit al eens geprobeerd? Best lekker! Wel een bittere nasmaak, vond ik. Dat kon ik doorspoelen met een oestertje. Wat een verwennerij! Helemaal ‘living by the sea’.

 • Meevaren met de mosselkotter

De mosselgilde

Bruinisse telt amper 4200 inwoners maar heeft wel 12 restaurants. Voor elk wat wils dus. 6 van de restaurants in Bruinisse hebben zich verenigd in de Mosselgilde. Samen willen ze staan voor kwaliteit en Bruinisse als mosseldorp promoten.

Lunch restaurant De Meeuw Bruinisse: kreeftensoepje + mosselkroket

De leden van de Mosselgilde zijn restauranteigenaren uit Bruinisse:

 • Henny Padmos van Restaurant de Meeuw (waar we heerlijk lunchten: lekkere kreeftenbisque en een verrassende mosselkroket)
 • Marco Verspeten van Brasserie Sailor’s Inn
 • Silvio van As van Brasserie De Cleenne Mossel
 • Margo Hagendijk van Restaurant Grevelingen
 • Stoffel van de Berge van Restaurant Storm
 • Niels Habraken van Visrestaurant BRU17

Jaarlijks kiezen deze restaurants en hun vaste gasten ook de mosselwijn van het jaar. Dit gebeurt geblinddoekt, in de restaurants.

Zoutziederij Zeeuwse Zoute

Zeeuwse Zoute

Zowel op Malta als op Ibiza bezocht ik al de zoutvelden. Ook Christian Clerx had in het buitenland al verschillende zoutziederijen bezocht. Hij vroeg zich af waarom dit niet in Nederland gebeurde. Wat met experimenteren met Oosterscheldewater aan de keukentafel bij zijn ouders thuis begon, groeide uit tot Zeeuwse Zoute, de enige zoutziederij van Nederland. Een bijzonder verhaal waarover ik je in een apart artikel graag wat meer vertel.

Meer weten over mosseldorp Bruinisse? Volg hen dan zeker op Instagram!

Overnachten in de buurt van Bruinisse

Booking.com

Pin for later

Mosseldorp Bruinisse

Bewaar dit artikel op Pinterest om het later vlug terug te vinden!

Affiliate

20 september 2020
/

Op ontdekking in eigen streek: de Krekenwandeling

Posted in België by
Krekenwandeling Oostende

De Krekenwandeling in Oostende stond al langer op mijn lijstje met dingen die ik eens wou doen. Een bewolkte maar zwoele zomerse dag leek me het perfecte moment. Het moet niet altijd het strand zijn, haha.

Oostendse kreken

Ik vertrok thuis te voet naar de kinderboerderij waar de eigenlijke wandeling vertrekt. Gepakt en geladen met een rugzak met drankjes en versnaperingen, zoals de echte wandelaars. Note to self: volgende keer ook een klein EHBO-setje meenemen. Ik was nog niet goed vertrokken voor mijn Krekenwandeling of ik merkte al dat mijn korte sokjes tot onder mijn schoen zakten met schaafwonden t.h.v. mijn achillespees als gevolg.

Krekenwandeling Oostende

13 km langs bossen, weides en kreken

Je wandelt langs weides, bossen, kreken en zelfs een verdwenen kasteel. De Krekenwandeling is 13 km lang en bestaat uit 2 lussen. Je kan halverwege terugkeren. Dat was mijn oorspronkelijke plan. Het was even zoeken naar het echte startpunt van de wandeling maar eens ik het eerste bordje ‘Krekenwandeling’ zag, was ik vertrokken. Het stappen ging vlot en ik besloot het stukje rond Zandvoorde er dus nog bij te nemen.

Quaet Kasteel

Het stuk rond de Keignaert was echt een verrassing. Ik kon me niet herinneren dat ik hier ooit al geweest was. Wat verder had ik ook een wauw-gevoel bij de kreken. Zeker toen ik het infobord erbij las. Die kreken namen me mee in de geschiedenis.

Bossen rond Oostende

Zo’n mooie, diverse wandeling! Toegegeven, helemaal alleen in het bos was ik eerst niet op mijn gemak en stapte ik wat sneller door. En op het einde, toen ik de 20 km bijna aantikte (ik woon een paar kilometer van de kinderboerderij, het startpunt voor de Krekenwandeling), moest ik me echt vooruit slepen. Maar ik heb vooral genoten van de buitenlucht en de natuur. Extra pluspunt: je komt bijna niemand tegen en afstand houden is dus zeker geen probleem.

Ze je zachtjes neer en geniet

Wat me bijblijft van de Krekenwandeling? Dat het nergens echt stil is, dat veel mensen in Zandvoorde een zwembad in hun achtertuin hebben en dat ik mijn eigen omgeving beter moet leren kennen!

Pin for later: Krekenwandeling

Krekenwandeling Oostende
11 september 2020
/

Verbouwupdate 1: 3 maanden na dé sleutel!

Posted in Wonen by
Verbouwupdate 1

Vandaag is het exact 3 maanden sinds ik de sleutel van mijn nieuwe huis kreeg. Nieuw is veel gezegd. Het is een woning uit 1958 en ik ga voor een totaalrenovatie. Om alles voor mezelf te documenteren, ga ik hier om de 3 maand een verbouwupdate geven. Zo even oplijsten wat er de voorbije maanden allemaal al gebeurd is, helpt me hopelijk ook om te zien dat er echt al veel gebeurd is. Want dat lijk ik soms te vergeten.

Behang weg

Alle behang is weg. Dat dit even heeft geduurd heeft vooral te maken met het feit dat ik nog geen ladder had gekocht en mijn kleine trapladdertje absoluut niet volstond voor de hoge plafonds. Het behang ging er met wisselend succes af. Ik kocht het huis van de eerste bewoners en meer dan 2 lagen behangpapier boven elkaar heb ik niet gevonden. In de woonkamer was een soort geweven behangpapier en eens ik doorhad dat ik echt veel water moest gebruiken en dit ook de tijd moest geven om goed in te dringen, ging het er af als was het niets. Een meevaller die meer dan welkom was.

Beste aankopen: een 3-in-1-ladder die in verschillende posities geplaatst kan worden en waar je ook een mini-stelling van kan maken (was bovendien ook net in reclame in de Hubo!) en een waterspuit.

Overbodige aankopen: een dure behangafstomer (eigenlijk een stoommachine van Kärcher die gelukkig ook nog andere, wel nuttige toepassingen heeft maar dus niet echt vooruit gaat als behangafstomer), een behangperforator (die gaatjes prikt in het behang waardoor je het makkelijker zou moeten kunnen verwijderen).

Onmisbaar: mijn oud plamuurmes die zelfs deels plastiek is maar beter werkt dan de professionelere exemplaren die we nog hadden liggen, toch als het op behang afdoen aankomt.

Vloeren eruit

Tegenvallers waren er genoeg. Voorziene tegenvallers die oorspronkelijk pas over een paar jaar aangepakt zouden worden maar uiteindelijk toch naar voor geschoven werden. En onvoorzien tegenvallers die een grote hap uit het verbouwbudget namen. Op alle 3 de verdiepingen bleek een asbesthoudende vloer te liggen. Asbest verwijderen is kostelijk maar noodzakelijk. De vloeren zijn er ondertussen uitgehaald door een gespecialiseerde firma. Het verbouwbudget werd grondig door elkaar geschud. Ik schrijf nog wel eens een aparte post over die asbest-perikelen.

Uitbreekwerken

Ook al uitgebroken: de oude keuken, de oude badkamer (half toch – het oude bad staat er nog), de oude wc, een paar ingemaakte kasten, de oude chauffages, de oude stookolietank + ketel,… Ook alle oude gordijnen zijn weg. Dat was ook een serieus (en stoffig) werk.

Ook gebeurd: ruzie op het containerpark. Behangpapier moet tegenwoordig in de vuilniszak. Ook als het stevig behangpapier is waardoor de vuilniszak scheurt. Ook als de lange stroken behangpapier mooi opgerold en samengebonden waren. Totaal onlogisch. (En extra afval want ook al stak die rol ver buiten die vuilniszak, ik mocht het er enkel ingooien als ik er een vuilniszak rond deed). Mijn gordijnen die wel perfect in een vuilzak hadden gekund, mocht ik zo bij ‘brandbaar’ gooien. Totaal onlogisch. Echt, ik sorteer op voorhand zodat hard plastic, metaal, steenbrokken etc. allemaal apart zitten en elke keer is er weer een ander regeltje. Ik ben helemaal pro recyclage maar ze maken het de mensen toch verdomd moeilijk.

Binnenkort op de planning

Dit weekend ga ik de plaats voor de stopcontacten en schakelaars uittekenen en dan kan ik na het bouwverlof beginnen aan de elektriciteit en de sanitaire leidingen. Ik volgde alvast een lesje elektriciteit bij Easykit en ben ingeschreven voor de opleiding sanitair in augustus. Elektriciteit heb ik al eens gelegd dus dat komt wel goed. Sanitair is nieuw maar mijn broer werkte eerder al met Easykit dus ik heb in elk geval een extra hulplijn mocht het niet lukken.

In augustus komen ze, als het goed gaat, ook de kelder weer waterdicht maken en komt er een nieuw en geïsoleerd dak. Er zijn offertes aangevraagd voor een nieuwe garagepoort (nu is er zo’n oude kantelpoort – momenteel ben ik nog superblij dat ik überhaupt een garage heb maar stilaan begin ik het te ontzien om elke keer te moeten uitstappen om die poort open en dicht te doen), nieuwe ramen (toch al zeker aan de voorkant en de bovenste verdieping achteraan) en de warmtepomp/vloerverwarming en zijn de zonnepanelen besteld.

Ergens tussendoor zou ook de oude schouw nog uitgebroken moeten worden, moeten er nog 2 kleine muurtjes in de toekomstige badkamer weg en moet er op de eerste verdieping nog een muurtje komen voor een bijkomend toilet. Zou ook kunnen dat dit niet voor de komende 3 maand zal zijn…

Uitgesteld

Door alle asbest-perikelen is de uitbreiding van de aanbouw en het inrichten van mijn kantoor op de benedenverdieping voorlopig geschrapt en voor een aantal jaar uitgesteld. Ik zie het eindresultaat al helemaal voor me. Nog een lange weg te gaan…

17 juli 2020
/

‘Ostende, lief blommetje van kleur’, het Oostende van James Ensor

Posted in België by
Ensorhuis

23 november 1949. In Oostende luiden de begrafenisklokken van James Ensor. Een beetje verderop, in het moederhuis, zet baby Monique haar keel voor het eerst open. Die baby is mijn moeder en deze anekdote zal in de familie nog vaak verteld worden. Ik vermoed dat mijn grootvader Ensor af en toe ontmoet moet hebben want ze waren beiden liefhebbers van concerten in het Kursaal. In de familie-archieven vond ik krantenknipsels van de Oostendse schilder terug. Het schept een band. Nu het vernieuwde James Ensorhuis zijn deuren opent, neem ik je graag mee door het Oostende van James Ensor.

James Ensor hield er niet van in een bepaald vakje gestoken te worden, een beetje zoals je Oostende ook niet in 1 vakje kan steken. Vandaag associëren we vooral de maskers met de schilder maar wist je dat hij ook muziek componeerde en zelfs een ballet geschreven heeft (kostuums ontwerpen incl.)?

James Ensorhuis

Maquette James Ensorhuis

Op 14 juli 2020 opent het James Ensorhuis de deuren na een grondige renovatie én een uitbreiding. Want naast het gekende pand in de Vlaanderenstraat 27, loopt je bezoek aan het James Ensorhuis voortaan ook door het hoekpand ernaast. Hierdoor is het Ensorhuis niet alleen toegankelijker maar is er extra ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Op de benedenverdieping van het oorspronkelijke Ensorhuis zit het souvenirwinkeltje van zijn moeder en tante. Toen Ensor het pand erfde van zijn tante en nonkel hield hij het winkeltje gesloten maar liet de etalage zoals het was, als een herinnering. De schelpen en gedroogde vissen liggen nog in de etalage.

Audioguide James Ensorhuis

De bekendste kamer in het Ensorhuis is het Blauwe Salon. Dit was tevens zijn atelier. Zijn wellicht beroemdste werk “Intrede van Christus in Brussel” kreeg hier jarenlang een plekje. Het balkon moest zelfs deels afgebroken worden om het schilderij tijdelijk weg te halen voor een expositie (o.a. in Parijs)! Het meubilair is grotendeels origineel maar de werken zijn vervangen door replica’s op ware grootte.

Vanuit zijn atelier op de zolder van zijn ouderlijke huis op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan tekende en schilderde Ensor de zee, de omliggende straten en daken en de voorbijgangers.

Bezoek het James Ensorhuis

De verwachtingen waren hooggespannen om dat nieuwe Ensorhuis een bezoekje te brengen. Wat een topmuseum! Ik ben fan van de mooie afwerking. In het nieuwe deel maak je kennis met Ensor. Je ziet waar overal in de wereld zijn werken te zien zijn. Ja, fier als Ostendaise om een stadsgenoot te hebben met werken in de meest prestigieuze musea van de wereld.

Het Ensorhuis met Blauwe Salon, het souvenirwinkeltje,… Het voelde allemaal vertrouwd. De audioguide gidst je door het museum en door het leven van Ensor.

Souvenirwinkel Ensorhuis

Het derde stuk van het museum is een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen te zien zullen zijn. Ik was blij om de Baden van Oostende eens in zijn thuisstad te kunnen zien.

Kan je net als ik niet wachten om het vernieuwde James Ensorhuis te bezoeken? Belangrijk: vergeet je tickets niet op voorhand te kopen en te reserveren. Meer info vind je hier.

Combineer een bezoekje aan het James Ensorhuis met een wandeling door het Oostende van James Ensor. Hier vind je meer info.

Spiegelbal James Ensorhuis

James Ensor in het Leopoldpark

Tegenover het bloemenuurwerk in het Leopoldpark vind je een buste van baron James Ensor. De beeldhouwer Edmond de Valeriola creëerde dit beeld in 1930. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het beeld van het Kursaal naar het Leopoldpark. In 1985 verhuisde het originele beeld naar het Ensorhuis en kwam een bronzen replica van Irenée Duriez in de plaats.

Duinenkerkje

Het Duinenkerkje in Mariakerke heeft een hele geschiedenis. Het is hier dat James Ensor begraven zou worden. De duinen en natuur rond het Duinenkerkje zouden een van de favoriete plaatsen van Ensor geweest zijn.

Mu.Zee

Wie Ensors wil bewonderen, mag het Mu.Zee zeker niet overslaan. In een aparte vleugel van Mu.ZEE hangen verschillende topstukken van Ensor (en van Spilliaert) én wordt de band met Oostende uit de doeken gedaan.

Andere locaties met een Ensor-link zijn het O.L.V. College in de Vindictivelaan waar Ensor 2 jaar school liep en het (voormalige gebouw van het) Kursaal waar hij concerten en recitals bijwoonde en ook exposeerde.

Bal du Rat Mort

Het Bal du Rat Mort ademt Ensor. Het souvenirwinkeltje van zijn tante, waar rond carnaval ook maskers verkocht werden, zullen daar vast voor iets tussen zitten.

Overnachten in Oostende

Booking.com

Pin for later

Het Oostende van James Ensor

Affiliate

Foto’s: Arne Deboosere/Visit Oostende

8 juli 2020
/

Review Dyson Pure Hot+Cool luchtreiniger

Posted in Lifehacks, Wonen by
Dyson ventilator review

Vorig jaar kocht ik, net voor de zomer, een Dyson ventilator. In mijn slaapkamer durft de temperatuur al eens oplopen met een slechte nachtrust tot gevolg. Ik had voor een goedkope ventilator kunnen kiezen maar het oog wil ook wat. Na rijp beraad en weken wikken en wegen, koos ik uiteindelijk voor de Dyson hot + cool luchtreiniger.

Huisstofmijt

Het design was een belangrijke factor maar wat me echt over de streep trok was het feit dat deze ventilator de lucht ook reinigt. Mooi meegenomen voor iemand die (wie niet eigenlijk?) allergisch is aan huisstofmijt en ook al eens begint te niezen/hoesten als er buiten veel pollen te vinden zijn.

Hittegolf

Vorig jaar bleven we aan de kust van een echte hittegolf gespaard en uiteindelijk gebruikte ik de ventilator maar een paar nachten. Ik zette het toestel op vlak voor ik ging slapen, stelde de intensiteit in op 4. Zo verkoelde het apparaat de ruimte voldoende om te kunnen slapen, zonder dat het geluid me stoorde.

Superhandig aan deze Dyson is de slaapfunctie. Je kan instellen hoe lang het apparaat nog in werking is. Een halfuurtje werkte perfect voor mij. Bovendien gaat, in nachtstand, het lichtje van de ventilator ook uit. Bij de ventilator komt ook een afstandsbediening en je kan de Dyson ook bedienen met je smartphone.

Wat ik ook interessant vind, is dat je de luchtkwaliteit van de ruimte kan controleren. In de app kan je het verloop van de luchtkwaliteit ook bijhouden. Het toestel filtert ook ziektekiemen uit de lucht en je zou dus minder snel ziek worden.

Hot+Cool?

Waarom ik voor de Hot+Cool gekozen heb? Het toestel is best prijzig en dan vind ik het wel handig als het multi-inzetbaar is. In mijn nieuwe huis komt in de woonkamer vloerverwarming maar boven, in de slaapkamers, is geen verwarming voorzien (don’t worry, in de badkamer en de dressing komt wel verwarming ;-) ). Eens de gevels ook goed geïsoleerd zijn, zou dat niet echt nodig zijn. Op echt koude dagen, kan ik de Dyson dan toch even opzetten om de koude uit de ruimte te jagen.

Vorige week was het 27 graden in mijn slaapkamer. Ik was blij dat ik mijn Dyson kon opzetten. Ik overweeg nog een tweede Dyson voor in mijn bureau, wellicht dat ik daar enkel voor de ‘cool’-versie ga.

Tip: koop je Dyson voor er sprake is van een hittegolf! Op het moment dat de temperaturen stijgen wil iedereen een airco met alle wachttijden van doen!

Pin for later

Affiliate

28 juni 2020
/

Gratis doen aan de Belgische kust

Gratis doen Belgische kust

De zomervakantie staat voor de deur en de kust is er klaar voor. Ben je op zoek naar enkele budgetvriendelijke tips voor je staycation of wil je je vakantiebudget vooral bij de lokale horeca spenderen? Dan vind je hieronder wat inspiratie met leuke dingen om gratis te doen aan de Belgische kust. Het meeste kan je eigenlijk het hele jaar door doen. Veel plezier!

Kunst in open lucht

Aan de Belgische kust vind je als cultuurliefhebber zeker ook je ding. Elke kustgemeente heeft wel een of meerdere musea die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Ook gewoon in open lucht kan je terecht voor je portie cultuur en kunst. Gratis kunst aan de Belgische kust is o.a. op onderstaande plekken te doen!

The Crystal Ship

Street art fans kunnen hun hartje ophalen in Oostende. Met The Crystal Ship haalt de stad al een paar jaar op rij nationale en internationale toppers naar zee. Haal het gratis plannetje bij de toeristische dienst en ontdek de stad te voet of met de fiets aan de hand van de street art kunstwerken. Mijn favoriete werken vind je op Oosteroever.

Beaufort

Van het kunstenfestival Beaufort blijven elke editie wel een paar kunstwerken permanent staan. Ik denk bijvoorbeeld aan de vlaggetjes in de haven van Nieuwpoort, de rode blokken in Oostende en het grote stuurwiel op het strand van Middelkerke/Westende. Een overzicht van de permanente Beaufort kunstwerken aan de Belgische kust vind je hier.

Beaufort - gratis doen Belgische kust

Stripfiguren

Als kind groeide ik op in Middelkerke. Ik herinner me nog dat we elk jaar naar het Milky Way Stripfestival gingen. Stripliefhebbers kunnen nog steeds in Middelkerke terecht. Op de zeedijk staan standbeelden van de populairste stripfiguren. Leuk om met de kinderen te doen! En als je daar dan toch op wandel bent, spring eens binnen in Paradiso voor een reuzegrote wafel!

Fototentoonstelling Gaanderijen

Wekelijks (eigenlijk bijna dagelijks, zeker in de zomer) passeer ik aan de Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen op de zeedijk in Oostende. Sinds een paar jaar vind je hier een maandelijks wisselende fototentoonstelling. De ene keer prachtige foto’s over de kust, de andere keer een stukje geschiedenis maar elke keer weer zeker de moeite om eens te passeren.

De zee en de zonsondergang

Helemaal gratis en telkens anders: de zee! De zee betekent zoveel voor mij. Het is een schilderij dat elke keer weer anders is. De vrijheid die je ervaart als je, blik op oneindig, naar de horizon tuurt is onbetaalbaar en het beste anti-stressmiddel dat ik me kan inbeelden.

‘s Avonds zorgt de zonsondergang nog net voor dat mooie extra’tje. Hoe vaak ik de zonsondergang ook al zag, ik blijf er nog altijd graag even voor stilstaan. Nog meer gratis natuurschoon: zeevonk!

Garnaalvissers te paard

Shame on me maar ik kan me niet herinneren dat ik de garnaalvissers in Oostduinkerke ooit al eens live aan het werk gezien heb. Bucket list materiaal nochtans want nergens anders ter wereld worden nog garnalen gevangen met paarden. Het is dan ook niet voor niets dat de garnaalvissers een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst wisten te bemachtigen.

Wanneer kan je de garnaalvissers aan het werk zien? Check deze site.

Wandelen & fietsen

De topactiviteit die je gratis kan doen aan de Belgische kust is wandelen en fietsen. Niets leuker dan een strandwandeling, gelijk welk weer het ook is. Ook de strekdammen, de staketsels en de pier zijn toffe plekjes om te gaan wandelen. Of wat dacht je van de duinen met de spioenkop in Wenduine of de Hoge Blekker in Koksijde. Hier vind je een overzicht met gratis wandelingen in Oostende.

Fietsen kan op de meeste plaatsen op de zeedijk, met zicht op zee. Ook de polders zijn de moeite om al fietsend te ontdekken. Bij de toeristische diensten vind je fietsroutes en fietsknooppuntenkaarten.

Zwemmen in zee

Als de redders aan zee er in de zomermaanden zijn, is zwemmen aan zee nog zo’n gratis activiteit die niet op je bucket list voor de Belgische kust mag ontbreken. Pootje baden is leuk. Zwemmen in zee is nog leuker! Heerlijk verfrissend, heerlijk ontspannend. Wel goed de aanwijzingen van de redders opvolgen. Zwemmen in zee is niet zonder gevaar.

Elk jaar weer hou ik mijn hart vast als ik zie dat toeristen (en helaas ook locals) denken dat ze de zee kennen en in onbewaakte zones of buiten de tijden dat de redders aanwezig zijn gaan zwemmen. De Noordzee is geen zwembadje hé. We hebben verraderlijke stromingen.

Overzetbootjes

Overzetboot

Bootje varen hoort gewoonweg bij vakantie, toch? Je kan zowel in Nieuwpoort als Oostende van de ene kant van de haven naar de andere kant varen met de kleurrijke overzetbootjes. Het duurt amper een paar minuutjes maar je voelt je meteen helemaal in vakantiestemming. Voor een langere boottocht kan je in Nieuwpoort bij de Seastar terecht. Je kan er inschepen voor een havenrondvaart of meevaren naar Diksmuide. Grote kans dat je zeehonden ziet!

Pin for later

Wil je deze tips bewaren voor later? Vergeet ze dan niet te pinnen!

Gratis doen aan de Belgische kust

Welke gratis activiteiten ontbreken volgens jou nog in dit lijstje om gratis te doen aan de Belgische kust?

Booking.com
27 juni 2020
/

Bucket list Belgische kust

Garnaalkruien aan de Belgische kust

Life is better at the beach is niet voor niets de slagzin van deze website. En met ‘beach’ bedoel ik niet uren zonnekloppen op het strand. Het is een gevoel. Het is de nabijheid van de zee. Geboren en getogen aan de kust, kan ik me niet inbeelden dat ik ooit ergens anders zou wonen (ok, behalve dan misschien ergens aan het water/aan de kust in de buurt van Stockholm).

Ik ben altijd al erg dankbaar geweest dat de kust mijn thuis is. Door de quarantaine ben ik alles haast nog meer gaan appreciëren. Dat dagelijkse wandelingetje tot aan de strekdam was het hoogtepunt van de dag. Het klinkt gek misschien maar het is een periode om te koesteren. De kust is iets om te koesteren. En hoe kan dat beter dan aan de hand van deze ultieme bucket list voor de Belgische kust?

1. Zon zien zakken in de zee

Het is voor mij bijna iets vanzelfsprekends om de zon te zien zakken in de zee. Begrijp me niet verkeerd: het is een van de mooiste natuurspektakels en het is een eer om het zo vaak te mogen aanschouwen. Ik ben alleen verbaasd dat zo weinig ‘binnenlanders’ het al hebben beleefd. Het zou topprioriteit op de bucket list moeten zijn. Elke zonsondergang is anders. Het verveelt nooit. Soms verdwijnt de zon, net boven de horizon, achter de wolken. De andere keer is er het nodige gevoel voor dramatiek met roze, oranje en paarse lucht. Ik weet bijna altijd de uren van de zonsondergang (ze staan gewoon op mijn smarthpone, in de weer app).

Zonsondergang in Oostende

Mijn tip voor de beste zonsondergangen? Download de app Skyfire. De spectaculairste zonsondergangen heb je als er wat wolken zijn. Ook in de winter kan je mooie zonsondergangen hebben. Persoonlijk vind ik februari een topmaand wat zonsondergangen betreft. En de beste tip is wellicht deze: vertrek niet meteen als je het laatste stukje zon in zee hebt zien verdwijnen. Soms begint het dan namelijk pas!

Wist je dat je, enkele dagen voor en na 21 juni, je de zon ook kan zien opkomen boven zee? Voor de vroege vogels ;-)

2. Zwemmen in zee

Wat kijk ik er naar uit, naar die eerste plons in zee. Als het even kan, spring ik op warme zomerdagen in mijn lunchpauze of na het werk ook even in het sop voor wat afkoeling. Heerlijk! De rest van het jaar durf ik wel eens pootjebaden. Ik heb me laten vertellen dat dit een weldadig effect op je gezondheid heeft. Het effect achteraf doet in elk geval deugd!

Zwemmen in de Noordzee

Zwemmen in zee is niet zonder gevaar. Doe het alleen in bewaakte zones en volg de aanwijzingen van de redders nauwgezet op. Elk jaar komen mensen in moeilijkheden en niet toevallig is dit vaak in onbewaakte zones.

3. Zeehonden spotten in het wild

Had je me 10 jaar geleden gezegd dat we nu regelmatig zeehonden zouden kunnen zien in Oostende, ik had je wellicht niet geloofd. De zeehond is, na jaren afwezigheid terug aan de Belgische kust! Zalig om die dieren in het wild te kunnen spotten.

Zeehonden in het wild, aan de Belgische kust

Belangrijk: laat de dieren gerust en hou voldoende afstand. Ze zien er lief uit maar ze kunnen bijten (en met jaren ervaring in een zeehonden rescue centre kan ik het weten…). Meer info over de zeehonden aan de Belgische kust vind je hier.

4. Zeevonk

De zee die felblauw oplicht? Een paar weken per jaar kan je dit na zonsondergang waarnemen. Alsof er duizenden lichtjes in zee (vaak waar de golven omslaan) lichtflitsen geven. Het is de zeevonk die voor dit natuurspektakel zorgt. Als er veel zeevonk is, weet je niet waar eerst gekeken!

Zeevonk in Oostende

5. Garnalen kruien

Een van de mooiste ervaringen de voorbije jaren was die keer dat ik voor dag en dauw opstond om te gaan garnaalkruien. 2 dingen zijn me vooral bijgebleven: de fantastische lucht die reflecteerde in het natte zand en het gevoel van tegen de golven en de zee in te duwen, tegen de natuurkrachten in, mijn kruinet vooruit te slepen. Intens!

Garnaalkruien

Als je ooit de kans krijgt: zeker ook doen! Als alternatief kan je eventueel eens naar de garnaalvissers te paard gaan kijken. Da’s uniek voor heel de wereld, enkel nog in Oostduinkerke. Of ga verse garnalen kopen aan de trap.

6. Strandbloemen kopen

Ook uniek voor de Belgische kust is het maken en verkopen van papieren bloemetjes. De techniek gaat over van generatie op generatie. De kindjes maken een berg die als toonbank dient voor hun bloemenwinkeltje.

Strandbloemen kopen aan de Belgische kust

Ga schelpen rapen om te betalen en koop de mooiste strandbloemen. Tip: in elke kustgemeente gebeurt de betaling op een andere manier. In Oostende betaal je met handjes vol schelpen. Elders betaal je met couteau’s.

Hoeveel dingen kan jij al schrappen van je bucket list voor de Belgische kust? Wat zou jij nog toevoegen aan deze bucket list?

Pin for later

Bucket list Belgische kust
Booking.com
22 juni 2020
/

Wondere onderwaterwereld: zeevonk

Zeevonk in Oostende

Het was ergens tussen het Kursaal en het Zeeheldenplein in Oostende dat ik jaren geleden, als lagerschoolkind, het voor het eerst zag: het magische natuurfenomeen zeevonk. Het was niet zo felblauw als je op foto’s soms ziet maar wel duidelijk zichtbaar in de golven.

Vanop de zeedijk zag ik een schijn in de golven. Er was toen nog geen internet om op te zoeken wat ik precies zag maar het bleef me bij. Later leerde ik dat dit zeevonk was. Soms zag ik het jaren niet, wat het des te specialer maakte als het dan wel weer opdook. 

Dit jaar (2020 is dan toch nog goed voor iets) blijkt een goed jaar voor zeevonk te zijn. Al eind april kon je deze speciale oplichtende algen spotten. En ook de voorbije week zag ik meermaals (en op verschillende plaatsen aan de kust) zeevonk. De ene keer eerder groen, de andere keer echt neon blauw.

Zeevonk in Oostende

Wat is zeevonk?

 • Wetenschappelijke benaming: Noctiluca scintillans
 • Engelse benaming: Sea sparkle
 • Franse benaming: étincelle de mer

Zeevonk zijn eencelligen (tot 1 mm groot) die in zout water van koelgematigde tot subtropische klimaten voorkomen. Er bestaan ook tropische soorten maar ik hou het in dit artikel op de zeevonk die we aan de Belgische kust kunnen zien.

Als het zeewater warmer wordt, groeien deze algen in sneltempo. Overdag lijkt het een oranjebruine slijmerige massa. ‘s Nachts, als het donker is, lichten de algen op bij beweging (zoals waar de golven omslaan of als je door het water loopt). Ze geven dan een groen tot felblauw licht. Dit fenomeen heet bioluminescentie. Wie meer wil weten over de chemische reactie die het licht veroorzaakt, verwijs ik graag door naar dit uitgebreide artikel. Het is een soort beschermingsmechanisme die de alg voor predators moet beschermen.

De flits die de zeevonk geeft duurt slechts een tiende van een seconde. Door de massa kan je het beter zien en lijkt het licht langer aan te houden. Als er veel zeevonk aanwezig is, weet je niet waar eerst gekeken!

Zeevonk in Oostende

Is zeevonk schadelijk? Op zich is het onschuldig fytoplankton maar bij sterke algengroei, stijgen ook de hoeveelheden ammoniak in het water wat dan wel schadelijk kan zijn voor het leefmilieu en voor de mens huidirritatie en ademhalingsmoeilijkheden kan opleveren.

Wanneer en waar kan je zeevonk zien?

Als het warm genoeg is, dan groeien deze algen massaal en zorgen ze, bij beweging in het water, voor een groen tot felblauw spektakel. Echt bijzonder! Je hebt een portie geluk nodig om het te zien. Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee kan houden voor je midden in de nacht naar het strand trekt maar het valt niet echt te voorspellen waar en wanneer de zeevonk zal opduiken.

Zeevonk kan je ruwweg van eind april tot begin september zien. Het is vooral de temperatuur die bepalend is. Is het meerdere dagen na elkaar meer dan 20-25°? Dan is de kans groot dat je zeevonk kan zien. Zeker als het ook nog eens relatief windstil (minder dan 10km/u) is. Bij veel wind of regen ‘zinken’ de algen dieper in zee en kan je het fenomeen dus helaas niet zien. Als de zee weer rustiger is, zullen ze vanzelf weer aan de oppervlakte komen drijven. Zeevonk kan niet zo goed zwemmen. Als het ergens gespot is, blijft het dus vaak langere tijd op dezelfde plaats (bij een rustige zee).

Opgelet, aan de Belgische kust is het verboden te zwemmen als de redders er niet zijn. ‘s Nachts met je voetjes in het water kan maar wees extra voorzichtig! Sinds de zandopspuitingen ligt het strand aan de waterkant er nogal hobbelig bij en op bepaalde plaatsen gaat het plots erg diep!

Zeevonk aan de Belgische kust

Zeevonk zien aan de Belgische kust?

Door alle foto’s op sociale media van zeevonk aan de Nederlandse kust, zou je er verkeerdelijk van uit kunnen gaan dat je bij ons aan de Belgische kust minder vaak zeevonk ziet. Ik ga niet zeggen dat ik het elk jaar zie – het blijft een zeldzaam fenomeen en ik zit ook niet elke nacht op het strand – maar je kan het dus zeker ook aan de Belgische kust zien!

Als we wat later op het strand blijven of na een terrasje langs de zeedijk terug naar huis wandelen, hebben we soms spontaan prijs. Kom je doelbewust naar de kust, check dan even het weerbericht. Windstille dagen zijn de beste. Vergeet ook niet de golfhoogte (via kustweerbericht.be of windguru) te checken!

Tip: installeer je voor de zonsondergang al op het strand. De zon zien zakken in zee is ook een prachtig natuurfenomeen!

Zeevonk aan de Belgische kust

Zeevonk fotograferen

Zeevonk fotograferen is een ander verhaal. Meestal geniet ik gewoon van het spektakel. Zeker in pre-Instagramtijden kwam het gewoon niet in me op om er foto’s van te (proberen) nemen. Deze week heb ik 2 keer een poging gewaagd. De eerste keer ben ik al vrij snel gestopt. Gisteren toch wat langer geprobeerd en van de ruim 100 foto’s zijn er een paar waar je het fluorblauwe licht kan zien, waarvan een beperkte selectie in dit artikel. Over scherpe foto’s spreken we zelfs niet, haha. Alle tips welkom!

Mijn fototoestel blijkt ook helemaal niet geschikt voor nachtfotografie. Met mijn smartphone had ik nog de beste resultaten. Bijkomend: als je naar het schermpje van je fototoestel of smartphone zit te turen, moeten je ogen zich eerst weer aan de duisternis aanpassen om de zeevonk beter te kunnen zien.

Het volgende op mijn bucket list? Gaan duiken tussen de zeevonk!

Zeevonk

Pin for later

Zeevonk aan de Belgische kust
21 juni 2020
/