Verbouwupdate 4, 1 jaar na de sleutel

Posted in Wonen by

Vandaag is het exact een jaar geleden dat ik bij de notaris zat met mondmasker en handschoenen aan om de akte te ondertekenen. De meeste aktes werden tijdens die eerste lockdown uitgesteld maar omdat mijn aankoop via Biddit ging (de week voor de lockdown had ik het hoogste bod), kon de akte (gelukkig) niet uitgesteld worden. Ik had meteen een coronaprojectje: een totaalrenovatie.

Als ik nu terugkijk op wat er de voorbije 12 maanden allemaal gebeurd is in het huis, dan kan ik het amper geloven. Ik heb zo goed als alles zelf gedaan en ik ben dan ook superfier op het resultaat. Het is nog niet klaar en het zal nog even duren voor ik er ook kan wonen maar mijn bureau is alvast verhuisd. Ik had je graag een voor & na gegeven maar dat zal zijn voor als de vloer er ligt.

Wat heb ik gedaan?

De voorbije 3 maanden was ik vooral aan de slag met gyproc en wat pleisterwerken, sloot ik alle stopcontacten aan (eindelijk niet meer die verlengkabel heel de tijd achter me aanslepen maar gewoon overal werkende stopcontacten), koos ik de vloer en schilderde het grote raam achteraan dat voorlopig nog niet vervangen wordt. Er kwamen op de tweede verdieping overal en op het eerste vooraan nieuwe ramen. Verder heb ik ook al offertes opgevraagd om de voorgevel te laten isoleren en ben ik alsnog aan het kijken voor zonnepanelen. Het lijstje van wat ik allemaal deed is misschien korter dan de vorige update, het verschil is gigantisch. Alle leidingen zitten netjes weg en ik kan stilaan aan afwerking beginnen denken.

En wat staat er nog op de planning?

Ik verwacht elk moment een telefoontje van de nieuwe dakwerker dat hij een nieuw dak komt steken. Ook de garagepoort zou er de komende weken moeten zijn. En daar kijk ik echt naar uit! Niet meer moeten uitstappen om de poort te openen :D

Tussen de woonkamer/leefkeuken is er een niveauverschil. Daar moet ik dus een trap over heel de breedte (2 tredes) maken. Dat hout ga ik samen met de planken voor mijn floating desk en ingemaakte bureaukast bestellen. Dat zijn de volgende klusjes die hier op het programma staan. Daarna ga ik de ondervloer + vloer leggen. Als ik de komende 3 maanden ook nog mijn TV kan ophangen, de 2 hangwc’s kan installeren en de trap kan schuren + schilderen, ga ik al heel content zijn. Een extra bonus zou zijn als ik de nieuwe binnendeuren ook al kan installeren en de benedenverdieping helemaal leeg kan maken want deze vloer moet nog helemaal uitgegraven worden. We zullen zien.

Nu het budget serieus geslonken is, zullen de verdere werken helaas wat trager vooruit gaan. Het was een heftig jaar en mijn lijf zal blij zijn als ik een versnelling lager schakel. Wat er nog moet gebeuren voor ik kan verhuizen? Nieuwe grondplaat op het gelijkvloers zodat de warmtepomp hier kan komen, badkamer en keuken installeren. Nog wel essentiële dingen dus. Laat ons duimen voor een paar financiële meevallers!

17 april 2021
/

1 jaar later

Posted in Uncategorized by
lockdown 1 jaar later

Vorig jaar deze tijd stond de wereld op zijn kop. De wereld staat nog altijd op zijn kop. Soms denk ik dat we plots wakker zullen worden en dat we het ons allemaal hadden ingebeeld. Aan de andere kant, zoiets kan je je amper inbeelden. Mondmaskers in het straatbeeld, het was iets voor Azië waar luchtvervuiling als een smog boven de steden hing. Een jaar lang thuiswerken, het was gewoonweg ondenkbaar. Ik zie me die donderdagmiddag nog mijn laptop nemen om een week of twee van thuis te werken. Dan zou het wel gepasseerd zijn. Tot het verdict tijdens die eerste persconferentie zou vallen. Die 2 weken werden er meteen 5. En we weten ondertussen allemaal dat we nog wel even zullen moeten thuiswerken.

De knuffels vrijdag 13 maart over de middag met mijn neefjes zouden, zonder dat we het wisten, de laatste zijn voor maanden tot het woord ‘knuffelcontact’ betekenis kreeg. Zo onwerkelijk. Het klinkt misschien raar maar ik denk met nostalgie terug aan de stilte op de straten, de lege zeedijk op een zonnige lentemiddag,…. Vorig jaar stond ik er te weinig bij stil hoe uniek en bijzonder dat eigenlijk was. En ik denk dat we gemiddeld genomen allemaal best fier mogen zijn op hoe goed we volhouden. 

We hebben niet voor deze situatie gekozen maar hoe we omgaan met deze situatie kunnen we wel zelf kiezen.

Het einde is in zicht, echt waar! Mijn grootmoeder kreeg ondertussen haar vaccins. Het mooiste coronanieuws van de laatste 52 weken! Hoe moeilijk het soms ook is, we zitten er allemaal samen in en we moeten echt geloven en aan elkaar beloven: het komt allemaal goed!

Corona beach walks

Deze column is gebaseerd op de column die deze week verscheen in De Streekkrant, editie Middenkust. Meer columns van mijn hand lezen? Je kan de laatste columns online terugvinden

13 maart 2021
/

Lente in Oostende (update 2021)

Posted in België, Europa by
Oostende in de lente

Elk jaar kijk ik er naar uit: dat moment waarop de eerste strandcabines verschijnen op het strand. Niets anders kondigt zo hard de start van de lente aan als de ‘kabientjes’ die weer hun plek innemen. Er zit iets hoopvols aan de lente. Ook al laat de zon soms nog een beetje op zich wachten, de lente heeft de troef van het verlangend uitkijken naar de zomer. Een fijn voorproefje als het ware en een welgekomen afwisseling na de lange, koude en donkere winter. Duizend hartjes voor de lente!

Lente in Oostende

Life is better at the beach

Ik ben een kind van de zee. De zee en het strand zet ik elk seizoen als tip. Ook in de winter kan ik echt van de zee en het strand genieten. Vanaf de lente kriebelt het net wat meer. Van zodra de cabine er staat (en anders eigenlijk ook) zitten we tijdens de warmste uren van de dag op het strand. Ik ben in februari zelfs al gaan pootjebaden!

Oostende in de lente

Beach Clean Up

Nadat we eerder schelpen telden, is het tijd om het strand op te ruimen. Je hoeft niet op georganiseerde evenementen te wachten om je steentje bij te dragen. Op de site van Mooimakers kan je gratis afvalgrijpers, handschoenen en fluojasjes bestellen. Zowel voor kinderen als volwassenen. Mijn neefjes (en hun vriendjes op het strand) vinden het geweldig om met die grijpers aan de slag te gaan. Ze maken zich dan ook echt boos op de sluikstorters. Om het met de woorden van mijn tweejarig neefje te zeggen: stoute mensen!

Met de corona zijn we wel extra voorzichtig en letten we erop dat we zeker niets met onze handen aanraken. De grijpstokken ontsmetten we achteraf ook helemaal.

Wandelen en fietsen

Wil je in de gezonde buitenlucht vertoeven, van het lentezonnetje genieten en Oostende wat beter leren kennen? Dan zijn er verschillende wandelingen die je kan ondernemen. Hier vind je een overzicht van gratis wandelingen in Oostende. Een aanrader is ook het Groene Lint, een fietstocht die je de stadsrand op een verrassend groene manier leert kennen of de Krekenwandeling. Je kan ook de gratis overzetboot nemen voor een wandeling op Oosteroever en of een bezoekje aan Fort Napoleon (wel reserveren als je de tentoonstelling wil bezoeken!).

Fort Napoleon op Oosteroever - Oostende

Bezoeken

Domein Raversyde

Raversyde anno 1465


Dit openluchtmuseum bestaat uit drie delen: een natuurgebied, Raversyde anno 1465 met 3 heropgebouwde vissershuisjes uit de Middeleeuwen en een interactieve tentoonstelling en het pas gerenoveerde Atlantikwall waar je een parcours langs de bunkers en het kanonnengeschut uit de tweede wereldoorlog kan volgen. Uniek is Batterij Aachen, het enige bewaard gebleven stuk van de kustverdedigingslinie uit de eerste wereldoorlog. Op het domein kan je ook het Memoriaal Prins Karel bezoeken. Dankzij de audioguides in de verschillende delen, ontdek je op eigen tempo de geschiedenis van dit stuk Oostende. Ik schreef er hier al over. Ook hier gelden de coronamaatregelen: vergeet je bezoek niet te reserveren (open vanaf 13 maart)!

De Mercator

Mercator Oostende

Geen typischer stadszicht dan de Mercator. Het voormalig opleidingsschip van de marine keerde, na grondige renovaties, definitief terug naar zijn vaste stek tegenover het stadhuis van Oostende. Ook de binnenkant is grotendeels gerenoveerd. De frissere lentedagen zijn een perfect moment om het verhaal van de Mercator te ontdekken en het museumschip te bezoeken. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar als ik op het dek van de Mercator sta, begin ik spontaan weg te dromen.

Check hier de geldende coronamaatregelen voor een bezoek aan de Mercator!

The Crystal Ship

Het street art festival The Crystal Ship is het grootste van Europa in zijn soort. Meer dan 50 kunstenaars toverden de gevels om tot kleurrijke kunstwerken. Ik heb een paar favorieten: de oude visser op Oosteroever, het kunstwerk in negatief in het centrum van Oostende en ook het (oude) zwembad van Oostende vind ik erg geslaagd. Volledig coronaproof! (In het stadscentrum geldt wel dat je een mondmasker moet aandoen – in de schoolvakanties telt dit ook voor de zeedijk).

Omdat het prille lentezonnetje er helaas niet altijd bij is: tips bij regenweer.

Wat is jouw favoriete lente-tip in Oostende?

Booking.com
11 maart 2021
/

Mijn wandelrugzak

Posted in Reistips by
Essentials in mijn wandelrugzak

Een wekelijkse column schrijven in tijden van een lockdown is soms wel even naar inspiratie zoeken, zou je denken. Toch valt dat best mee. Het dagelijkse leven zit vol inspiratie!

Naast verbouwen en in je kot blijven kunnen we gelukkig wel ook nog gaan wandelen. En ik ben de voorbije maanden vrij goed georganiseerd geraakt als het op coronawandelingen aankomt. Ja, ik heb tegenwoordig zelfs een wandelrugzak. Die rugzak staat altijd vertrekkensklaar. In mijn rugzak zit standaard oploskoffie, thee, lepeltje,… netjes beschermd tegen de regen in een zip lock zakje – je weet wel, zo’n afsluitbaar plastic zakje. Ik liet onlangs zelfs gepersonaliseerde emaille mokken maken voor die wandelingen. Leek me een leuk cadeautje voor de vaste mee-wandelaars. Ook een thermos (de thermos op de foto is nu wel niet het handigste exemplaar) mag niet ontbreken. Verder zit er nog een flesje alcoholgel in en vochtige doekjes. Superhandig is het thermo zitkussen dat bij aankoop al in de rugzak zat. Een natte zitbank houdt me niet tegen! Je kan zo’n matje trouwens ook apart kopen.

We zijn ondertussen goed geroutineerd. Een telefoontje om af te spreken wie voor de koekjes zorgt, thermos vullen en weg zijn we! Ook kledij-gewijs zijn we er op vooruit gegaan: thermisch ondergoed, dikke sokken, muts en handschoenen,… Want er is geen slecht weer, alleen slechte kledij! Die muts wordt nu stilaan aangevuld/vervangen door een zonnebril en een tube zonnecrème. Die eerste zonnestralen zijn onbetaalbaar!

Mijn wandel essentials

Die wandelrugzak zette me aan het denken. Tot nog toe waren de wandelingen meestal vrij beperkt in duur. Over het algemeen geldt: hoe verder je van huis gaat, hoe beter je je best kan voorbereiden. En hoe meer je vaak ook wil meesleuren. Ga ik even langs de waterlijn op het strand wandelen, heb ik vaak niet meer mee dan mijn telefoon (aka mijn fototoestel) en mijn huissleutels.

 • Water doe ik winter en zomer in een thermos Dopper. Warm water in de winter, heerlijk fris in de zomer. Ik probeer ruim te rekenen qua hoeveelheid water. Zonder te overdrijven want water weegt natuurlijk wel wat.
 • Snacks (en reservesnacks), handig voor als de wandeling toch wat verder bleek dan gedacht. Een beetje extra energie komt dan zeker van pas.
 • Extra kledij: regenkledij, reservesokken (in klein plastic tasje), muts/handschoenen, buff. Het weer kan onvoorspelbaar zijn. Afhankelijk van waar je gaat wandelen. Ga je verder, dan zal je ook meer ‘in het geval van’-dingen willen meenemen dan als je op een halfuurtje weer thuis (of aan je auto) kan zijn.
 • Zonnebril/zonnecrème
 • Nooddeken (just in case… maar weegt eigenlijk niets en multi-inzetbaar)
 • Externe batterij + kabeltje om smartphone op te laden (vooral dat kabeltje niet vergeten en zorgen dat de batterij helemaal opgeladen is!)
 • Emaille kopjes (niet breekbaar en ook geschikt voor warme dranken)
 • Zakje met oploskoffie + lepeltje
 • Tekentang?
 • Anti-mug middel?
 • Mini-EHBO kit met ontsmetting, pleisters,…
 • Koplamp
 • WC-papier in plastic zakje (en eventueel ook enkele plastic zakjes om je gebruikt wc-papier en ander afval in te doen)
 • Zakdoekjes
 • Pen en papier
 • Voor de avonturiers: firestarter en zakmes
 • Voor de milieubewuste helden: een afvalgrijper om onderweg afval op te rapen – zeker nu in coronatijden ben ik extra voorzichtig en zorg ik dat ik extra beschermd ben. Je kan divers materiaal bestellen via deze website.

Pin for later

Wandelrugzak: essentials als je gaat wandelen

Affiliate

7 maart 2021
/

Mijn beste tips voor beginnende verbouwers

Posted in Wonen by
Vrouwen en verbouwen

Niet dat ik een professional ben maar halverwege voor de tweede keer verbouwen, heb ik wel wat ervaring opgebouwd. Ik dacht van vandaag eens wat tips te delen voor beginnende verbouwers. Wat had ik graag geweten toen ik aan dit avontuur begon? En dan heb ik het niet over het cliché-advies dat alles 2 keer zo duur zal zijn en ook 2 keer zo lang zal duren. Wel over praktische tips als welke tools je sowieso nodig zal hebben en echt onmisbaar zijn, hoe je die verbouwingen best kan aanpakken (of in elk geval hoe ik het de volgende keer zou doen) en nog wat andere tips die ik al doende leerde.

Onmisbare tools voor beginnende verbouwers

Bij de start van je verbouwingen trek je best even naar de doe-het-zelfzaak voor wat tools die tijdens je verbouwingen sowieso van pas zullen komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een breekmes (met reserve-mesjes), een plooimeter en een schrijnwerkerspotlood, ductape (echt, gebruik ik regelmatig), een kruis- en platte schroevendraaier, een hamer, een kniptang,… Verder kocht ik ook vuilniszakken, PMD-zakken, een handborstelje en een blik. Ik hield dit kleine materiaal bij in een emmer.

Ook onderstaande items bleken onmisbaar en goede kopen:

klopboor
 • Klopboor PowerPlus
  Dé tip die ik elke verbouwer geef, is om een klopboor van PowerPlus te kopen. Ik kreeg die tip zelf van een vriend die voor mij zijn huis aan het verbouwen was en ik moet zeggen: dat was een gouden tip! Slechts 50 euro (ongeveer) en doordat ik de klopboor ook al aan mijn broer uitleende is het toestel dus al aan zijn derde verbouwing bezig.
  Toegegeven, toen we er bij mijn zus de vloer mee aan het uitbreken waren, moest de PowerPlus zijn meerdere erkennen in de duurdere toestellen die we toen ook gebruikten. De Powerplus moesten we af en toe even laten afkoelen. Maar voor ‘gewoon’ gebruik is die klopboor prima. Ik boor er met relatief gemak mee in mijn betonnen vloer, heb er mijn aardingspinnen mee ingeklopt, tegelwanden en zelfs een schouw mee afgebroken, sleuven voor de leidingen mee gekapt en oude chape mee afgeschoten. Een doe-het-al dus.
 • Setje boren en setje bits
  Mijn schroefboormachine is eentje van de Gamma. Toegegeven, er is een verschil met een Makita. Maar ondertussen gaat mijn machientje toch al 10 jaar mee en dat voor een fractie van de prijs. De situaties waarin het mijn schroefboormachine aan kracht ontbrak, zijn op een hand te tellen. De ervaring leert me dat, belangrijker dan welke schroefboormachine je koopt, het belangrijkste is dat je investeert in goede boren en bits. Qua bits heb je verschillende vormen. Het meeste gebruik ik een gewoon kruis, soms een platte. In mijn setje zitten nog andere (sterretjes, verschillende maten,…). Niet noodzakelijk maar wel handig als je eens een andere vijs tegenkomt dat je de bijpassende bits al in huis hebt. Geloof me, je gaat genoeg naar de speciaalzaken moeten rijden dat je dit niet ook nog eens moet doen voor een bits.

  Wat de boren betreft, er zijn verschillende soorten boren. Dat leerde ik tijdens mijn eerste verbouwingen. Toen probeerde ik met een metaalboor een gat te maken in een muur. Uiteraard lukte dit niet. Je hebt dus houtboren (met een scherpe punt), steenboren (met vleugeltjes) en metaalboren (gewoon rechtdoor). Voor mijn klopboor kocht ik ook een setje boren met SDS-aansluiting (en ook een beitel).
 • Multi-ladder
  Ik kocht een ladder (in promo, in de HUBO) die je op verschillende manieren kan gebruiken. Het handigst vind ik de stelling. Verander van stelling naar ladder enz. is wel vrij omslachtig. Vandaag nog zat mijn vinger er tussen – auw! Maar de ladder is opgeplooid vrij compact en past zo zelfs in mijn vrij lage kelder.
 • Bescherming
  Veiligheidsschoenen had ik nog van op mijn eerste job (als dierenverzorger). Toen was vooral handig de stalen punt handig zodat de otters niet in mijn tenen konden bijten. Toen de zolen van die schoenen half uit elkaar vielen, kocht ik net dezelfde opnieuw.
  Ook kocht ik een veiligheidsbril, geluidsbescherming en werkhandschoenen.
  Die veiligheidsschoenen waren niet goedkoop maar ik heb ze het laatste jaar bijna dagelijks aan en dan ben je toch blij dat je veilig maar vooral comfortabel bent.
  Voor de andere veiligheidsbescherming heb ik telkens de goedkoopste optie gekocht. Ik ga ervan uit dat ze geen bescherming mogen verkopen die niet voldoet. Ik heb 2 paar werkhandschoenen. Een paar voor het grove werk en een paar dat mooi aanspant en waar ik ook fijner werk mee kan doen.
 • Een werklamp (en een werkradio)
  Een verlengkabel en een werklamp zijn zeker ook onmisbaar. Vroeg of laat zal je ‘s avonds willen doorwerken. Een radio die tegen stof kan, kan ook handig zijn. Zelf werk ik soms graag in stilte dus ik heb die niet gekocht. Als ik toch muziek kan gebruiken, voldoet mijn smartphone.
Universele dopsleutel

Ander materiaal koop ik als ik het nodig heb. Of ik kijk of ik het kan lenen van mijn broer of schoonbroer. Een van de meest handige dingen die ik van mijn broer geleend heb, is een universele dopsleutel. Niet goedkoop maar je hebt altijd de juiste dopsleutel in huis. Zo handig!

De werf inrichten

De gouden regel voor verbouwers is elke avond de werf opruimen. Al het materiaal weer op zijn plek, alles opruimen, vegen,… Toegegeven, het lukt me niet altijd maar ik probeer me er wel aan te houden. Liefst zet ik ook al zaken klaar voor de volgende klus. Dan kan ik de dag erop meteen beginnen (en zie ik ook meteen of ik alles in huis heb daarvoor).

In mijn huidige verbouwhuis, een bel-étage, focus ik momenteel op de twee bovenste verdiepingen. Het gelijkvloers (behalve de garage) richtte ik dus in als werfkeet. Er staat een tafeltje met een paar krukjes, een waterkoker, drank en versnaperingen,… Hier heb ik ook een recyclagestation, aka verzamelplaats voor alles wat naar het containerpark moet (denk: oud ijzer, hout, steenbrokken, isomo, plastic, KGA, oude lampen,…).

Hoe verbouwingen aanpakken

Ik leerde tijdens mijn eerste verbouwingen veel bij en ook nu stak ik alweer heel wat op.

Veel hangt natuurlijk af van wat je allemaal wil doen in je huis. Ik denk dat dit ook de eerste stap is. Ook al had je bij het huisbezoek wellicht al ideeën, je laat het best even bezinken. Misschien zijn er nog opties waar je niet aan gedacht had? Ook al sta je te popelen om aan de verbouwingen te beginnen, het is best om toch niet te overhaasten.

Ik wist wat ik wou doen (en ook wat moest gebeuren zoals bijvoorbeeld de elektriciteit vernieuwen) en ik kon niet wachten om te beginnen. Toch had ik de vorige keer geleerd dat je beter niet te snel begint. Ik opende wat ramen zodat het huis wat kon verluchten en deed de stoffige gordijnen weg.

Door corona en thuiswerken, verplaatste ik mijn bureau wel al vrij snel. Dat bleek een goede manier te zijn om de ruimtes te voelen. Het eerste werkje dat ik aanpakte was het verwijderen van het behangpapier. Dat moest sowieso toch gebeuren en ondertussen kon ik nadenken over hoe ik de verbouwingen zou aanpakken.

Volgorde verbouwingen

In principe zou ik aanraden om eerst de structuur in orde te brengen: eerst de afbraakwerken, dan de indeling, het dak, isolatie,… Daarna de technieken zoals verwarming, sanitair, elektriciteit en dan de afwerking. Dat is nogal kort door de bocht en hangt uiteraard van je budget af. Plus of je al dan niet in het huis moet wonen terwijl je verbouwt. Als je er moet wonen, wil je misschien 1 ruimte bewoonbaar maken en ruimte per ruimte aanpakken zodat je steeds meer bewoonbare kamers hebt. Ik heb de voorkeur voor de drastische verbouwingen: bv. in alle ruimtes tegelijk de elektriciteit etc.

Veel hangt dus af van je budget. Hier zijn een paar structurele werken naar later verschoven omwille van het budget. Ook het isoleren van de gevel wat ik eerder had willen doen, is nog niet gebeurd. Er is dus een verschil tussen wat in theorie de goede volgorde is en wat dat in de praktijk zal zijn, haha.

Vraag in elk geval offertes op voor de klussen die je wil laten doen. Ik liet ook een architecte langskomen. Met die offertes maakte ik dan zelf een budget op in excel en zette de werken zo in een bepaalde volgorde. Ook hou ik in die excel de werkelijke kosten/uitgaven bij. Zo weet ik hoe ver ik nog kan springen. Spoiler: niet ver meer.

Nog meer verbouwtips

 • Probeer je tripjes naar de speciaalzaken te bundelen. Hou een lijstje bij van wat je nodig hebt en probeer te anticiperen. Hou ook de kortingsacties in de gaten. De meeste doe-het-zelfzaken houden om de zoveel weken wel een of andere actie.
 • Verwacht je altijd aan het ergste en weet ook dat alles uiteindelijk goed komt. Als alles vlot gaat, komt er vast weer een tegenslag. Je gaat wakker liggen en piekeren en het gaat onoverkomelijk lijken maar de kans dat het je een jaar later nog altijd slapeloze nachten zal bezorgen is vrij klein. Laat je niet uit je lood slaan door een tegenslag.
 • Zet jezelf tussentijdse deadlines. Ik wou soms bepaalde zaken tegen een bepaalde datum gedaan hebben. Dat motiveerde. Soms was het ook van moeten. Dingen die gedaan moesten zijn tegen dat de chape kwam.
 • Zorg tussendoor ook nog voor ontspanning. Laat de werf even zijn als het mooi weer is, spreek eens af met vrienden of doe iets zodat je de verbouwingen even kan vergeten.
 • Durf hulp te vragen. Leerpuntje. Ik verbouw in principe alleen. Maar met een elektriciteitskast van (volgens de doos) meer dan 25 kg, moest ik wel de hulp van mijn broer inroepen om die te helpen ophangen. En met de slijpschijf durf ik zelf niet meer dus dan vraag ik mijn schoonbroer daarvoor. Blij met die helpende handen!
 • Check even waar overal asbest in kan zitten. Dit doe je eigenlijk best voor je een huis koopt maar dan nog is dit geen garantie. Bij mij zat het in de vinyltegellijm dat onder het vasttapijt zat. Ik had het dus niet kunnen weten. Asbest laat je best professioneel verwijderen en dat heeft een aardig prijskaartje. Helaas. Maar het is het risico niet waard.
 • Overweeg goed wat je zelf doet en wat je laat doen. Je kan best veel zelf. Zelfs met weinig tot geen ervaring. Als je leergierig en gemotiveerd bent, kan je veel zelf. Maar soms is het beter het aan specialisten/professionals over te laten. Zo zou ik zelf nooit aan chape en dakwerken beginnen. Dit besteed ik dan ook met veel plezier uit. Elektriciteit en sanitair leggen kan je vlot zelf. Via zelfbouwpakketten kan je bv. ook hulp vragen voor het aansluiten zelf mocht je dat niet zien zitten of daar toch net wat meer zekerheid over willen hebben. Hoewel de meeste mensen zelf schilderen en een vloer leggen, zijn dit nu toch 2 zaken waar ik van overweeg om het alsnog uit te besteden. Ik weet van mezelf dat ik niet zo nauwkeurig ben als het op schilderen aan komt en dat is iets wat je echt blijft zien. Idem voor die vloer. Ik wil graag visgraatparket (wellicht eerder keramisch parket) en dat zie ik zelf niet direct zitten.
 • Als je uitbesteedt, durf zeggen hoe je het wil hebben. Durf vragen als je iets niet weet.

Heb jij nog een ultieme verbouwtip?

Affiliate

31 januari 2021
/

Column: Elke dag is een nieuw begin

Posted in Uncategorized by
Zeezicht

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Ik moest glimlachen toen ik dat zinnetje de eerste keer las. Het lijkt wel een vrijgeleide om elke dag opnieuw te beginnen aan een dieet of één of ander goed voornemen. Je kan het ook als een kans zien. Elke dag krijg je een nieuwe kans om opnieuw te beginnen. 

Ik koos gisteravond voor een nieuw begin. Zette mijn wekker een uurtje vroeger. Tot mijn eigen grote verbazing (normaal zet ik mijn wekker dan op snooze en duw een uur lang elke 10 minuten op snooze), stond ik deze keer ook echt op en trok ik mijn looptenue aan. Ik durf niet zeggen hoe lang het geleden was dat ik nog eens was gaan lopen. Laat ons het houden op: zo lang geleden dat ik het plezante, onoverwinnelijke gevoel na het lopen bijna vergeten was.

Ik koos (ahum, alsof het een bewuste keuze was) voor een rustig tempo en liep een half uur zonder stoppen, zelfs toen het wind op was. 

Het lijkt alsof mijn beslissing om vanmorgen te gaan lopen vanalles in gang gezet heeft. Alsof ik alle goede voornemens nu wel tot een goed einde ga brengen: ik kocht verse groenten en fruit, maakte soep, zette me aan mijn to do-lijstje en drink al de hele dag water ipv frisdrank. 

Elke keer ik van mijn bureau opsta en spierpijn voel, ben ik weer eventjes trots op mezelf dat ik vanmorgen gaan lopen ben. 

Het staat hier nu zwart op wit. Ik kan nu echt niet anders dan volhouden en overmorgen weer mijn loopschoenen aantrekken. Ik kijk er eigenlijk al naar uit. Jep, we zijn weer vertrokken. Hoop ik. Duimen jullie mee?

Deze column verscheen in 2017 in Deze Week, editie Middenkust. Ik had het ook een maand geleden kunnen schrijven. 2-3 keer per week weer voorzichtig gaan lopen, ik doe mijn best… En anders herbegin ik over een paar weken/maanden nog eens opnieuw ;-)

Meer columns van mijn hand lezen? Je kan de laatste columns online terugvinden

24 januari 2021
/

Verbouwupdate 3

Posted in Wonen by
Verbouwupdate 3

Het zijn pittige maanden geweest. Er is dan ook heel veel veranderd. De verbouwingen zelf waren zwaar maar ook al het geregel en gedoe erom heen. Uitzoeken hoe je iets best kan doen, offertes opvragen, planning aanpassen en een dakwerker die me elke week zei dat hij volgende week zou komen. Tot het dus te laat was om nog zonnepanelen te laten leggen (wat ik sinds deze week niet meer zo erg vind). Na nachten wakker liggen en nog meer smoesjess van zijn kant heb ik de samenwerking kunnen beëindigen en uiteindelijk zelfs mijn voorschot teruggekregen. Het lijkt nu een akkefietje maar toen was het echt miserie.

Maar goed. Dit weekend nam ik even pauze. Nu is het wachten tot de chape voldoende droog is om weer verder te werken. Misschien dat ik komende week het gelijkvloers wat opruim en een paar kleine werkjes in de kelder aanpak maar een rustpauze is welgekomen. Want echt, er is ongelofelijk veel gedaan de voorbije 3 maanden. Ik duizel als ik zie wat allemaal tussen 17 oktober en nu gebeurde!

Wat heb ik gedaan?

 • Sleuven voor elektriciteit en sanitair geslepen en gekapt.
 • Potjes voor de stopcontacten, de schakelaars en de wateraftappunten ingeplakt.
 • Leidingen voor elektriciteit gelegd en vastgelegd.
 • Afvoeren deels gelegd.
 • Oude elektriciteit verwijderd op de 2 bovenste verdiepingen.
 • Nieuwe aarding ingeklopt en aangesloten plus alle verplichte dingen zoals collectoren en badkuip verbonden met een aardingskabel.
 • Betonboringen tussen de verdiepingen voor technische koker.
 • Nog wat meer pleisterwerk afgestoken.
 • De stukjes chape en het houten plankje onder de deuren verwijderd en uiteindelijk ook de deuren uitgebroken.
 • Nog wat meer chape afgeschoten.
 • Schouw afgebroken. En zoveel mogelijk roet afgestoken.
 • Veel gesnoeid in de tuin. De voor & na was indrukwekkend!
 • Traplift afgebroken en afgevoerd + nog wat meer oud ijzer.
 • Nieuwe sanitaire leidingen gelegd en een stukje opnieuw moeten leggen wegens een knik.
 • Isolatiechape op de eerste verdieping.
 • Vloer zolder deels uitgebroken voor de verlichting van het verdiep eronder.
 • Heel veel puinruimzakken in de container gedaan.
 • Vloerverwarming gelegd.
 • 2 hangwc’s deels geïnstalleerd.
 • Laten chappen.

En dan vergeet ik vast nog een paar kleine dingetjes. Soms duurt het ook langer dan je denkt. Soms gaat het veel vlotter, eens je eraan begint.

En wat staat er nog op de planning?

Deze en volgende week wil ik dus de verlichting in de kelder en een stopcontact in de garage installeren. Ook wil ik de benedenverdieping een beetje opruimen. Ik was goed begonnen met alles een vaste plek te geven maar de laatste weken liep dat een beetje mis. Ik wil eerstdaags ook over de vloer voor het eerste en het tweede beslissen.

Als de chape voldoende droog is, kan ik gyprocwanden rond het nieuwe toilet op het eerste zetten. Dan is het wachten tot de ramen geleverd worden en alles goed droog is. Met wat geluk kan ik eind maart vloeren.

Verder moet ook de badkamer nog afgewerkt worden en moet ik nog voor een keuken kijken. Eens er boven een vloer ligt, verhuist alles van beneden naar boven en gaat de vloer er beneden volledig uit. Daar moet eerst een nieuwe betonplaat komen voor de warmtepomp geïnstalleerd kan worden en de afvoeren afgewerkt kunnen worden. Ik durf daar momenteel eigenlijk geen timing op zetten. Ik zal gewoon al blij zijn als ik het eerste verdiep in gebruik zal kunnen nemen en daar mijn tijdelijk kantoor kan inrichten. Als dat kan tegen 17 april (1 jaar na de sleutel) zal ik al heel blij zijn.

Iets wat tegen dan ook hopelijk in orde is, is de automatische garagepoort. Daar kijk ik al sinds de aankoop van het huis (en lang ervoor eigenlijk ook al!) naar uit.

Ook nog te doen: nieuwe offertes opvragen voor het dak en voorgevelisolatie. Dat is iets wat ik toch graag in 2021 in orde wil hebben. Als het prijskaartje het toe laat…

Ergens lijkt het eindpunt nu stilaan in zicht, ook al weet ik dat ik daarvoor nog hard zal moeten werken. En tegelijk herbegint het dan allemaal nog opnieuw op het gelijkvloers…

Benieuwd wat er tegen de volgende update op 17 april, een jaar na de sleutels, allemaal te vertellen valt!

P.S. Ondertussen kan je het verbouwen ook een beetje volgen op Instagram.

17 januari 2021
/

Maskobossen in Jabbeke

Posted in België by
Wandelen in de Maskobossen in Jabbeke

Dat vele coronawandelen leidt tot nieuwe ontdekkingen. Waar mijn dagelijkse lockdownwandeling langs de zeedijk tot aan de strekdam liep, vermijd ik de zeedijk tijdens het weekend en tijdens schoolvakanties zo veel mogelijk. Het Koninginnepark (‘t Bosje zoals we hier zeggen) is ook al snel te druk. En dus springen we af en toe de auto in om de bossen in de omgeving te verkennen. 

Een van de eerste ontdekkingen waren de Maskobossen in Jabbeke. Ik trok er op een zaterdag heen met de vriendinnen en hun kinderen. Terwijl de jongsten ravotten in het bos, was er tijd om bij te kletsen. Het leek me meteen de perfecte plek om ook eens met de familie te gaan wandelen.

De wandeling is kort genoeg zodat ook de 2 neefjes heel de tijd kunnen (en vooral willen) stappen. Al snel maakten ze er een spelletje van om ter eerst de pijltjes van de route te vinden. Die pijltjes waren een goede motivator om hen mee te krijgen. Als ze begonnen treuzelen, vroegen we waar de volgende wegwijzer was. We gingen op zoek naar paddenstoelen en maakten onze laarsjes vuil in de modderpoelen. Onderweg liepen ze als ware koorddansers over omgewaaide bomen en ook de wiebelende bruggetjes over de gracht waren een ware attractie voor hen. 

Pauzeren deden we op een boomstam, ver genoeg van elkaar en met de thermos en zelfgebakken koekjes bij de hand. Eén van de hoogtepunten vonden ze de grote boom die omgewaaid was en de grond mee uitgerukt heeft. Indrukwekkend! En dan hadden de kindjes het kamp, gemaakt uit takken van het bos, nog niet gezien. Het was nog nooit zo gemakkelijk om de jongens een paar kilometer te doen stappen! Terug thuis kreeg ik een foto doorgestuurd: 2 slapende jongetjes op de achterbank met een gezonde blos uit het bos op hun wangen!

Maskobossen praktisch

 • Er is een kleine parking, bij de begraafplaats. Als deze vol staat, zal het ook in het bos te druk zijn en kies je beter een ander moment.
 • Laarzen zijn geen must maar wel handig, zeker als het geregend heeft.
 • Vertrek op tijd zodat je niet half in het donker nog de weg naar je auto moet zoeken.
 • Toiletten zijn er niet.
 • Er is een klein speelpleintje maar het leukste zijn de boomstronken in het bos zelf en het kamp in het Moordenaarsbos.
 • In het bos staan ook leuke doe-opdrachten, gaande van vogels spotten tot bomen knuffelen.
 • Je kan de bewegwijzerde route volgen. Afhankelijk van hoe snel je doorstapt, doe je hier ongeveer anderhalf uur over.
 • Adres: Aartrijksesteenweg 91, Jabbeke
 • Meer info

Pin for later

Wandelen in de Maskobossen in Jabbeke
8 januari 2021
/

Vrouwen en verbouwen

Posted in Wonen by
Vrouwen en verbouwen

Afbreken, elektriciteit en sanitair leggen, vloerverwarming installeren,… Vrouwen kunnen dat ook. Toegegeven, voor bepaalde klusjes roep ik de hulp van broer of schoonbroer in. Slijpen is zo eentje, zeker nadat ik bij een poging het toch zelf te doen, bijna mijn vingers kwijt was. Of zware en grote voorwerpen verplaatsen die je alleen niet kan opheffen. En ik ga ook niet zelf chappen, mijn gevel isoleren of een nieuw dak leggen. Daarvoor schakel ik professionals in. Ken je grenzen ;-)

Het gaat wellicht wat trager en met meer gevloek maar moeilijk gaat ook. En ik ben zeker niet de enige vrouw die alleen verbouwt. Ik heb veel bijgeleerd tijdens mijn eerste verbouwingen (toen was het enkel het gelijkvloers) en waar ik toen zei, “nooit meer”, durf ik dat nu niet zeggen. Ja, ik ga ongelooflijk blij zijn als het ooit in afwerkingsfase geraakt en nu wil ik nog niet zover denken maar ik zie me ooit nog wel opnieuw renoveren. ‘t Zal dan wel een stuga in Zweden zijn, haha.

klopboor

Enfin, deze inleiding ter zijde. Ik wou een paar anekdotes delen uit het verbouwproces.

Wanneer is je man thuis?

Sommige zaken laat ik door professionals doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meer weet of het een van de dakwerkers of een van de luchtgomfirma’s voor de hall was die, toen ik belde voor een afspraak voor een offerte, vroeg wanneer het paste dat hij zou langskomen. Ik hoorde hem aan de telefoon letterlijk zeggen: “Wanneer is je man thuis?”. Ahum, alsof een vrouw hem niet kon tonen/uitleggen wat er moest gebeuren?

Ik merkte wel vaker dat ze me als ‘bouwheer’ niet serieus namen. Ik heb best veel research gedaan. Soms had ik het gevoel dat ik meer wist dan de stielmannen. Ik herinner me een specifiek geval i.v.m. premies. Ik wist dat wat hij zei niet klopte maar hij bleef volhouden. Maar ook over technische oplossingen maakten ze me soms blaasjes wijs. Ja, ik kijk naar jou, meneer die de kelder waterdicht zou maken.

Voor de duidelijkheid, ze zijn niet allemaal zo. Er zijn er ook die meedenken, vakkundig advies geven en zeer goede service leveren. Ik zal de vakmannen die ik oprecht kan aanraden eens oplijsten in een later artikel, moest daar interesse voor zijn.

Telenet

Je moet weten, ik heb mijn kantoor al heel snel in het verbouwhuis gezet. Zo kon ik rustig en zonder afleiding werken. Bovendien leerde ik het huis en (het zicht op) de tuin zo beter kennen. Ik had dus nood aan snel internet. Na een paar weken via een 4G-hotspot liet ik Telenet komen. Het is een bel-étage en het internet moest op het eerste binnenkomen. Probleem: er was nog geen gat in de muur. Tja, dan kon de technieker niets doen en moest hij terugkomen. Er lag toen nog bijna niets van werkgerei in het huis. Een telefoontje naar mijn broer later stond die op de stoep met een boormachine. Maar hij had enkel een korte boor mee. Daar zou het niet mee lukken. En toen zei die technieker dat hij wel een boormachine met een lange boor had. Had hij dat meteen gezegd! Ik snap wel dat zij niet mogen boren maar dat hij aan een man wel zijn boor wou uitlenen maar niet aan mij kan er nog altijd niet in.

Over teflon en isolatieschuim

Sanitair leek op voorhand het moeilijkste. Ik had/heb vooral schrik om een knik te leggen in de leidingen. Dat is op een cruciale plaats ook gebeurd. Gelukkig dat ik twijfelde en de mantel op die plek weggenomen heb want het was erger dan ik dacht. Als dat in de chape verdwenen was, ging dat niet goedkomen. Maar op zich viel het sanitair wel mee.

Het moeilijkste, of waar ik het meest mee sukkel, blijkt teflon en isolatieschuim te zijn. Teflon had ik nog nooit echt gebruikt en ik twijfelde hoeveel er op moest. Zelfs na een paar keer bleef die onzekerheid. Daar hou ik dus nog even mijn hart voor vast. Hopelijk geen lekken! Gelukkig zijn al deze koppelingen gemakkelijk toegankelijk en kan ik het dus nog verbeteren indien nodig.

Isolatieschuim

En dan isolatieschuim… Om de gaatjes in de vloer (van de leidingen) dicht te maken voor de chape kwam, spoot ik er isolatieschuim in. Kan het kleinste kind zou je denken. Waar ik de eerste keer niet bij stilstond: dat schuim zet uit. En veel. Je zou denken dat het de tweede keer dan beter gaat… Helaas, ik bleek weer teveel gespoten te hebben. Gelukkig kan je het teveel makkelijk wegsnijden.

Schilderen

Kom bij mij niet af dat je aan het verbouwen bent als je eigenlijk enkel aan het schilderen bent. Ja, schilderen kan ook vermoeiend zijn maar ‘t is niet omdat je eens je wc geschilderd hebt, dat je weet hoe het is om te verbouwen. En dan heb je nog gradaties in het verbouwen. Ik kan je zeggen, mijn totaalrenovatie is pittig. De voldoening zal hopelijk groot zijn. Naast het fysieke werk is vooral alles regelen, opzoeken, dubbelchecken dat je niets vergeet en kiezen (van volgorde van werken tot vaklui en zelfs welke vloer je wil) stresserend en vermoeiend. Dat alleen doen is lastiger dan alleen elektriciteit leggen. Maar ik kom er wel! En dan ga ik ook eens puffen en zeggen hoe vermoeiend dat schilderen wel niet is ;-)

3 januari 2021
/

Kaviaar, het zwarte goud

Royal Belgian Kaviaar

Met de eindejaarsfeesten mag het al eens wat meer zijn. Ik herinner me nog een oudejaarsavond als kind toen er een klein metalen doosje op tafel stond en we die zwarte bolletjes op een toastje deden. Het voelde heel exclusief want kaviaar was chique, zeiden de volwassenen. Ik herinner me nog dat het best zout was, dat we er maar een heel klein beetje van op ons toastje mochten doen en dat die bolletjes in je mond een speciaal gevoel gaven. Toch zijn de keren dat ik ondertussen al echte kaviaar gegeten heb, op een hand te tellen.

Royal Belgian Caviar bezorgde me een blikje voor hun online tasting/persevenement. Het inspireerde me om met oudjaar hapjes met kaviaar te serveren en dit artikel te schrijven.

De steur

Kaviaar is terecht een delicatesse en een luxeproduct. Het duurt jaren voor de kaviaar ‘geoogst’ kan worden. Kaviaar komt van de steur. Het zijn de onbevruchte eitjes van deze vis. De steur is namelijk pas geslachtsrijp als ze tussen de 5 en 25 jaar oud zijn. Ze kunnen 100 jaar oud worden. De grootste steur is de Beluga-steur die ruim 8 meter lang kan worden en zo’n anderhalve ton kan wegen. Zo’n grote steur zou goed zijn voor zo’n 100 kg kaviaar. Wist je dat een steur gemiddeld zo’n 15% van zijn lichaamsgewicht aan kaviaar voortbrengt?

Persoonlijk vind ik de steur een intrigerende vis. In een vorig leven werkte ik in een gekend aquarium in Blankenberge en in het eerste bassin zaten steuren. Ze waren het eerste wat ik zag als ik er ‘s morgens de lichten aan stak en de laatste om me uit te wuiven (bij wijze van spreken hé) als ik ‘s avonds het licht weer uit deed. Er waren altijd mensen die dachten dat het kleine haaitjes waren. Niet dus ;-)

Belgische kaviaar

Oorspronkelijk kwam kaviaar (of ja, toch de steuren) uit de Kaspische zee, het grootste meer van de wereld. Door allerlei redenen ging het visbestand van de steur snel achteruit en sinds 1998 staat de steur op de CITES-lijst voor bedreigde dieren. Wilde kaviaar kan dus niet langer.

Wist je dat er ook Belgische kaviaar is? In 2002 bracht Royal Belgian Caviar, na jaren onderzoek en voorbereiding, de eerste Belgische kaviaar op de markt. Ze kweken de steuren in hun bassins en controleren voortdurend alle parameters.

Hoe eet je kaviaar?

Wil je uitpakken bij je vrienden? Organiseer dan eens een kaviaarproefsessie voor hen! Ik mocht onlangs aansluiten bij een online tasting en leerde veel bij over kaviaar. De kaviaarmeester leerde ons ook hoe je de kaviaar als een kenner kan degusteren.

Bewaar de kaviaar altijd in de koelkast. Het potje open je met een speciaal sleuteltje waarmee je het deksel omhoog kan klikken. Eerlijk, dat ging hier niet zo vlot. De klik hoorde ik al snel maar ik moest redelijk wat kracht zetten om het potje open te krijgen.

Neem een beetje kaviaar met een speciaal lepeltje, leg de kaviaar op de muis van je hand en degusteer. Duw de eitjes met je tong tegen je gehemelte. Neem de tijd om de smaken te proeven en geniet!

Eens open, eet je de kaviaar best zo snel mogelijk op om de kwaliteit niet verloren te laten gaan. Zelfs na enkele uren kan de kaviaar al anders smaken.

Parelmoeren lepeltje

Kaviaar eet je nooit met metalen bestek. Als de viseitjes in contact komen met metaal, verandert de smaak. Kies liever voor een chique parelmoeren lepeltje of desnoods een plastic lepel.

Recept: hapje met kaviaar

Hapje met kaviaar

Als een van de aperitiefhapjes met de feestdagen serveer ik dit jaar kaviaar aan mijn bubbel. Dat hebben we na zo’n jaar wel verdiend. Kaviaar eet je liefst zo puur mogelijk. Je kan het ook gebruiken als afwerking op een lekker visgerecht. Ik koos voor toastjes waar ik wat zalm, een forelvissalade en dan de kaviaar op deed. Misschien een beetje te veel smaken maar wel erg lekker. Je zou de forelsalade kunnen vervangen door zure room of verse kaas. De zalm kan je eventueel achterwege laten.

Pomme moscovite

Een ander makkelijk receptje waarbij de kaviaar prima tot zijn recht komt is een aardappel uit de oven met als topping wat zure room en dan een lepeltje kaviaar. Heerlijk!

Hoeveel kaviaar voorzie je per persoon?

Reken op max. 30 gram kaviaar per persoon. Je kan een potje van 30 gram ook perfect met meerdere personen delen.

Goedkope kaviaar

Ook de viseitjes van andere vissen worden gegeten. Ik denk bv. aan de lompviseitjes of de zalmeitjes. Er bestaat ook vegetarische kaviaar, gemaakt uit zeewier. Deze vind je o.a. bij Ikea.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Kaviaar, het zwarte goud

Met dank aan Royal Belgian Caviar.

30 december 2020
/