Die keer dat ik zelf pralines mocht maken

Neuhaus History Collection

Neuhaus

Naar aanleiding van de lancering van hun ‘History collection’ nodigde Neuhaus enkele journalisten en bloggers uit voor een bezoekje aan de enige echte chocolate heaven: de Neuhaus -fabriek in Vlezenbeek. Ik leerde over Neuhaus en het ontstaan van de praline. En ik leerde zelf pralines maken. En uiteraard konden we naar hartelust proeven!

Gewone chocolade zegt me niet veel (Ja, dat heb je goed gelezen :-) A-typisch consumentengedrag hier!). Maar een praline, da’s wat anders! Een voorkeur voor witte pralines, trouwens. Ja, ik ben duidelijk geen echte chocolade-eter.

Nooit meer hetzelfde

Na mijn bezoekje aan Neuhaus zal een praline eten voor mij nooit nog hetzelfde zijn. Ik zal denken aan hun rijke geschiedenis, aan het vakmanschap (ja, pralines maken is echt een kunst op zich!) en vooral aan de passie van de Neuhaus-medewerkers. Ze verrasten me bij Neuhaus met heel wat leuke weetjes.

Koninginnegalerij

De praline is in 1912 uitgevonden door apotheker Neuhaus in de Koninginnegalerij in Brussel. Hij zocht een alternatief voor de suiker die rond de medicatie gedaan werd om de smaak van het medicijn te verzoeten. Wat later verving hij het medicijn binnenin door een andere lekkere chocoladevulling en de praline was geboren.

Ruim zes jaar wandelde ik elke middagpauze door de Koninginnegalerij zonder te weten dat deze plek zo’n belangrijke rol in de geschiedenis van de Belgische chocolade speelde. Shame on me!

Het was me snel duidelijk: Neuhaus heeft een rijke geschiedenis. Prima idee dus om met een Neuhaus History Collection uit te pakken. Het is een ode aan verschillende iconische pralines. En dat allemaal in een luxueuze verpakking. Leuk om te geven én te krijgen :-)

Neuhaus History Collection

Kwaliteit

Hét DNA van Neuhaus is het evenwicht tussen de kwaliteit van het product en de kwaliteit van het vakmanschap in combinatie met het traditionele en het innovatieve dmv eigentijdse recepturen. Iets wat ik na mijn bezoek aan Neuhaus alleen maar kan beamen.

Doorheen het productieproces zijn meerdere kwaliteitscontroles ingebouwd. Alleen het beste is goed genoeg! Ik was verbaasd over hoeveel nog met de hand gedaan wordt: er zijn bepaalde pralines zoals de manon sucré die stuk voor stuk door de handen van onder andere Elisabeth gaan. Heel mooi trouwens om zien hoe fier de werknemers van Neuhaus zijn op hun job, hun werkgever en hun product. Leuk weetje: de werknemers mogen proeven zoveel ze willen!

Neuhaus (5)

Neuhaus (6)

Ook het inpakken gebeurt grotendeels manueel. Net als het verpakken én heel belangrijk: de typische Neuhaus-strik. Alle verkoopsters in de Neuhaus-boetieks krijgen een gedegen opleiding zodat ze niet alleen met heel wat vakkennis kunnen uitpakken maar zodat ze ook dé Neuhaus-strik foutloos kunnen strikken. Niet makkelijk, je moet zelf maar eens proberen :-)

Waar ik ook erg verbaasd over was is dat alle Neuhauspralines die wereldwijd verkocht worden hier gemaakt worden! Zo is Neuhaus eigenlijk de enige échte Belgische praline.

Drie vierde van de pralines wordt trouwens gekocht om cadeau te doen, vandaar dat de verpakking ook zo belangrijk is en erg luxueus gebeurt.

Ook die typische ballotin-verpakking is een uitvinding van Neuhaus! Tot 1915, toen Louise de ballotin uitvond, werden de pralines in ‘frietzakjes’ ingepakt maar je kan je wel inbeelden dat de pralines toen soms geplet waren.

Zelf aan de slag!

We kregen een rondleiding in de chocoladefabriek (dat op zich was al spectaculair om te zien!) en daarna mochten we zelf aan de slag. We leerden de chocolade tempereren. De chocolade wordt eerst opgewarmd tot 50° en daarna strijkt de chef de chocolade uit over een speciaal, koel tafelblad. Door dan met de spatels de chocolade te bewegen, koelt de chocolade gelijkmatig af tot 28°. Hoe de chefs weten welke temperatuur de chocolade heeft? Ze zijn zo getraind dat ze dit op het zicht kunnen vertellen.

Neuhaus (4)

Een praline van goed getempereerde chocolade zal mooi blinken en je hoort de chocolade letterlijk kraken als je erin bijt.

Daarna leerden we verschillende soorten pralines maken, onder deskundige begeleiding van de chefs. Zo ondervonden we zelf dat het echt niet simpel is :)

Enkele sfeerbeeldjes van ons groepje met ShowbizzBart en Stephanie van Njam en Koken op Hakken:

Neuhaus atelier (1)

Neuhaus (1)

Neuhaus (2)

Neuhaus (3)

Neuhaus atelier (2)

En zo kwam die kleine droom van me ook uit: zelf eens pralines maken! Dankuwel, Neuhaus!
Ook goesting in pralines gekregen? De Neuhaus History Collection (28 pralines in luxueuze verpakking) is te koop voor 35,00 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.