Netwerken als een pro: tips voor bloggers, freelancers,…

Januari is over het algemeen een drukke maand wat netwerkevenementen betreft. Wie wil, kan van de ene nieuwjaarsreceptie naar de andere hollen. Ook de andere maanden van het jaar zijn er uiteraard recepties of gelegenheden waar je kan netwerken. Zoals ik zelf al meermaals heb mogen ervaren is een sterk en uitgebreid netwerk handig. Dit geldt trouwens niet alleen op professioneel gebied. De basisregel van netwerken is dat je vooral moet ‘geven’ zonder daarom iets terug te verwachten. Zelf vind ik het bijvoorbeeld altijd wel leuk als ik mensen aan elkaar voorstel en zie dat daar later leuke samenwerkingen of vriendschappen uit voortvloeien.

Netwerken als een pro

Netwerken, de basisprincipes

Het belangrijkste bij netwerken is dat je eigenlijk niets gaat terug verwachten. Niet alleen verwacht je geen tegenprestatie, je deelt je info en netwerk ook spontaan en pro-actief als je denkt dat het nuttig kan zijn voor de ander. Als de tijd daar ooit is dat je van iemand binnen je netwerk hulp kan gebruiken, zal die persoon je met plezier helpen. Uiteraard vergeet je niet die persoon daar achteraf uitgebreid voor te bedanken! Netwerken is op deze manier een leuke wisselwerking met een win-win voor iedereen.

Netwerken, handige tips

Visitekaartjes

Visitekaartjes blijven een superhandig en onmisbaar attribuut om te netwerken. Ik heb altijd een stapeltje visitekaartjes in mijn handtas zitten. Ik koos ervoor om een foto op mijn visitekaartjes te zetten. Visitekaartjes zijn een belangrijk stuk (personal) branding. Zorg ook voor beschrijfbare visitekaartjes zodat de ontvanger er eventueel nog iets bij kan zetten. Dat doe ik zelf ook vaak. Ik zet er dan bijvoorbeeld op waar we elkaar ontmoetten, iets wat me bijgebleven is uit het gesprek,…

tip voor netwerkevent

Op heel wat conferenties krijg je een lanyard met een naamkaartje aan. Persoonlijk vind ik die aangenamer dan de kleefbadges (want wat als je later op de dag een jasje wil uittrekken of net een extra trui wil aandoen?) en dan de badges die je moet opspelden (want die beschadigen je mooie kledij vaak). Bovendien kan je die plastic tasjes ook gebruiken om enkele visitekaartjes in te steken. Als er dan iemand visitekaartjes wil uitwisselen, heb je ze meteen bij de hand.

Tip: geef die badges bij het weggaan ook altijd weer af. Zo kunnen de plastic badges nog hergebruikt worden. Veel beter voor het milieu!

Contacten leggen

Zeker als je alleen naar een netwerkevenement gaat, kan het best spannend zijn om op iemand af te stappen. Toch probeer ik dat wel te doen. Ervaring leert me dat iedereen het eng vindt om op iemand af te stappen en 90% van de mensen blij is als iemand anders het doet. Durf dus de eerste stap te zetten en jezelf voor te stellen. Vlakbij de ingang heb je het beste zicht op de andere aanwezigen en heb je meestal ook de beste kans om ze aan te spreken. Stel ook actief mensen die je kent aan elkaar voor. Durf ook nieuwsgierig zijn, dan kom je geïnteresseerd over. Da’s eerlijk gezegd nog een werkpuntje voor mij. Ik durf soms niet verder vragen omdat ik denk dat mijn gesprekspartner misschien vindt dat het mijn zaken niet zijn maar over het algemeen praten mensen wel graag over zichzelf. Door vragen te stellen vermijd je ook dat je teveel over jezelf praat.

Zorg dat je niet weggedoken in een hoekje staat maar stel je open op. Die smartphone is handig om te doen alsof je een druk en interessant leven hebt maar zal anderen ook afschrikken om op je toe te stappen. Wees sociaal en daarmee bedoel ik niet op sociale media.

Nog een paar praktische tips

  • Draag iets waar je je comfortabel in voelt. Iets in je eigen stijl zorgt voor herkenning. Ik kreeg ooit de tip bv een opvallende sjaal of telkens hetzelfde (opvallende) kleur aan te doen omdat mensen je dan sneller zouden herinneren.
  • Eten en netwerken tegelijk vind ik niet zo handig. Ik laat de meeste hapjes dan ook aan me voorbij gaan. Als ik bv een glas vast heb, blijft de andere hand vrij om handen te schudden.
  • Probeer elk gesprek, hoe fijn ook, na 5 à 10 minuten af te ronden. Zo krijgen jullie allebei de ruimte om nog andere mensen te ontmoeten en jullie netwerk verder uit te breiden. Nog iets halen om te drinken is een prima afsluiter. Je kan ook simpelweg zeggen dat je nog even verder je ronde gaat doen. Uiteindelijk is dat waarom je daar bent: om andere mensen te ontmoeten en al dan niet nieuwe connecties aan te halen.

Netwerken, de voorbereiding

Zoals ik in het begin al schreef: er zijn heel wat netwerkevenementen en je kan niet overal naartoe gaan. Het is belangrijk er de juiste evenementen uit te selecteren. Wat is je doel? Wat wil je bereiken? En wat verwacht je van het netwerken? Dat zijn belangrijke vragen die zullen bepalen welke events het meest geschikt zijn. Uiteraard zijn er ook recepties en evenementen waar je niet onderuit kan.

Eens beslist naar welk evenement je wil gaan, kan je al wat research doen. Wie zal er ook zijn? Kan je deze mensen misschien al volgen op de sociale media? Is er een bepaalde hashtag die door de organisator en/of de aanwezigen gebruikt wordt? Je kan ook al voorbereiden wat je wil zeggen. Zorg dat je zeker een elevator pitch hebt. Zo kan je je voorstellen in een paar woorden. Soms kan je op voorhand de lijst met andere aanwezigen opvragen. Je zou dan een lijstje van 10 personen die je zeker wil spreken, kunnen opstellen. Je kan die personen eventueel ook op voorhand al laten weten dat je er ook zal zijn. Dan zoeken zij jou misschien zelf al op en moet je niet op hen afstappen.

Netwerken, de opvolging

Eens terug thuis (of de dagen erna) probeer ik ook tijd te maken om de nieuwe contacten op te volgen. Ik voeg de visitekaartjes in mijn Google Contacten in, connect op sociale media en stuur eventueel mailtjes afhankelijk van wat er besproken is. Mijn ervaring leert me dat ik dit best zo snel mogelijk doe want anders komt het er niet meer van.

Heb jij nog netwerktips? Wat zijn jouw favoriete onderwerpen qua small talk?