
Tot voor kort lag het diepste zwembad ter wereld in Brussel! 33 meter en een beetje. Als je je dieptemeter/duikcomputer echt helemaal tegen de bodem houdt kan je misschien zelfs 34 meter loggen.
Nemo 33 in Ukkel is een perfecte plek om eens dichtbij in heerlijk warm water te duiken. Ook niet-duikers kunnen er terecht. Vanuit het Thaïse restaurant kan je via raampjes namelijk onderwater kijken naar de duikers die voorbij zwemmen.
Als je in het restaurant wil eten is reserveren aan te raden. Zeker als je met een grotere groep wil gaan. Wij waren met 22 personen. Ze zijn dergelijke groepen duidelijk gewoon. Tafeltjes kunnen probleemloos bij elkaar geplaatst worden en iedereen kreeg op hetzelfde moment zijn gerecht geserveerd! Wie zelf wat horeca-ervaring heeft, weet dat dit een hele prestatie is. We kozen namelijk bijna allemaal andere gerechten van de kaart. Enig minpuntje: ze doen maar één rekening per tafel wat dus veel getel en bijpassen voor ons betekent.
Maar het gaat hier vandaag over duiken in Nemo.
Groepen reserveren best tijdig. Individuele duikers kunnen soms aansluiten bij een groep. Zorg dat je ongeveer een uur op voorhand aanwezig bent om in te schrijven. Je hebt je identiteitskaart en duikbrevet nodig. Elke duiker moet ook zijn geboortedatum op de lijst noteren en handtekenen. Tip voor de groepsverantwoordelijke: verzamel alle kaartjes in de volgorde dat je ze op het inschrijvingsblad plaatst. Dat maakt het de vriendelijke jongen aan de kassa gemakkelijker.
Voor de prijzen verwijs ik je door naar hun website. Wie nog een ‘lidkaart’ van vroeger heeft, kan deze nog altijd gebruiken en krijgt dan een mooie korting. Je hoeft dan ook geen identiteitskaart of brevet af te geven.
Wat breng je nog mee van duikmateriaal?
Een pakje is niet nodig. Het water is er warm genoeg. Eventueel kan je een lycra T-shirt aantrekken om wrijving van het jacket te voorkomen.
Je kan je eigen duikbril en zwemvliezen meenemen. Als je deze niet hebt, kan je deze ter plaatse lenen.
Een duikcomputer is verplicht. Ook voor de duikers die nog in opleiding zijn. Als je zelf geen duikcomputer hebt, kan je deze huren aan het onthaal.
Alle andere duikmateriaal (fles, ontspanners en jacket) is ter plaatse beschikbaar. En ik dacht dat je ook verplicht bent dit te gebruiken en er geen eigen materiaal toegelaten is.
Ook niet vergeten: muntstuk voor de locker. Opgepast, je krijgt dit centje niet terug. Dus goed opletten dat alles in je locker steekt vooraleer je het kastje sluit.
Een kwartiertje voor je sessie start, gaat de bel en mag je je naar de kleedkamers begeven. Ze starten met een duikbriefing. Toen ik er was, was deze enkel in het Frans. Ze vroegen of er duikers waren die geen Frans spraken. Ze gaven dezelfde uitleg toen ook in het Engels. Ik vertaalde toen maar zelf even voor het koppel dat geen Frans noch Engels begreep… Op het bord staat de info ook in het Nederlands.
Eerst krijg je de kans om in het minder diepe deel van het zwembad te oefenen in apnea (zonder duiksetje). En kan je je duiksetje monteren. Daarna kan je de rest van het zwembad verkennen (in buddyparen en met je duiksetje). Er is het diepe gedeelte van 33 meter, er is een ondiep stuk (gewone zwembad-diepte) en een dieper ondiep deel (10 of 15 meter, het ontsnapt me even) en er is een tussenstuk waar je onderdoor kan zwemmen en zelfs even in een soort duikersklok naar boven kan en kan praten. Zoals in alle duikersklokken is het aangeraden toch vooral door je ontspanner te blijven ademen omwille van ‘slechte lucht’.
Je kan in Nemo ook reserveren voor ‘nachtduiken’. Ik deed het er zelf nog niet maar het zag er, vanuit het restaurant, wel plezant uit. Het blijft natuurlijk een zwembad maar zo voor een paar keer op een jaar, tijdens de wintermaanden is Nemo 33 wel een perfect alternatief.


Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Geef een reactie