Weekendje in Zeeland: Deltapark Neeltje Jans en Renesse

Deltapark Neeltje Jans

#lovezeeland

Sinds ik in 2001 begon met duiken, spendeer ik heel wat weekendjes in Zeeland. De Oosterschelde en het Grevelingenmeer zijn perfecte duikplekken: niet zo heel ver en met een gevarieerd onderwaterleven. Ja hoor, er valt heel wat te zien onder water! Ook boven de waterlijn is heel wat te bezoeken en te beleven in Zeeland: Zierikzee en Goes begin ik al een beetje te kennen. De terrasjes en de winkeltjes in elk geval. Hoog tijd om eens wat meer van Zeeland te zien, boven water. Zo wil ik al jaren eens naar Deltapark Neeltje Jans. Dankzij NBTC en VVV Zeeland maakte ik er nu eindelijk werk van.

Vloggen in Neeltje Jans

Bezoekje aan Deltapark Neeltje Jans

De Westerscheldetunnel is sinds een aantal jaar de vervanger van de vroegere overzetboot. De overzetboot is er nog, maar enkel voor fietsers en voetgangers. Ik ben die Westerscheldetunnel al ettelijke keren doorgereden en toch blijft het wel speciaal.
Deze keer moest ik na de Westerscheldetunnel niet rechtsaf slaan richting Zeelandbrug (ook héél spectaculair om over te rijden! Wat een view!) maar ging het verder naar de Noordzeekust, tot aan Neeltje Jans.

Aan de onthaalbalie van Deltapark Neeltje Jans kreeg ik een grondplannetje met ook de uren van de verschillende voorstellingen op. Ik was verrast over hoe groot het domein is. Een ticket kost ongeveer 20 euro en het park is die prijs zeker waard. In vergelijking met de toegangsprijs vind ik de parking (7,00 euro) wel redelijk duur.

Delta Experience

Delta Experience

Ik begon met het nieuwe Delta Experience. Je gaat een donkere ruimte binnen waar ze een woonkamer nagebootst hebben. Je komt terecht in 1953, de avond van de storm. Ik was zwaar onder de indruk. Kippenvel als je het kindje naar zijn mama hoort roepen! Als de klok vier uur slaat, barst het glas van de harde wind en wapperen de gordijnen. Je voelt de koude wind ook echt! Het gevoel zinderde nog lange tijd na.

De tweede zaal is haast nog aangrijpender, zeker op het moment van de dijkbreuk. Spoiler-alert: voor de personages loopt het wonderwel goed af :-) Wat volgt is wat uitleg over het deltaplan en de gigantische bouwwerken om de zee-armen af te sluiten.

Bezoek aan/in Stormvloedkering

Na Delta Experience besluit ik de mosseltentoonstelling en de filmpjes over te slaan en meteen het buitengedeelte te bezoeken. Eerst passeer je een openluchttentoonstelling met de delta-werktuigen. De drilnaald ziet er echt als een kunstwerk uit. Tegelijk leer je hoe ze te werk gegaan zijn om de stormvloedkering te bouwen.

Ik passeer nog een roofvogelshow (sorry, ben niet blijven kijken – vind ik scary!) en wandelde meteen richting de stormvloedkering.

Deltapark Neeltje Jans

Na een eerste inleidende deel met onder andere filmpjes van koningin Beatrix bij de opening van de Stormvloedkering, ga je écht door de stormvloedkering. Best spannend hoor! En niet ideaal als je wat hoogtevrees hebt. Niet dat ik hoogtevrees heb maar ik ben toch geen stoute als het op naar beneden kijken aankomt als je op een trap met roosters (en dus gaatjes) moet stappen.

Wandelroute Stormvloedkering
Stormvloedkering

Deze twee markeringen tonen hoe hoog het water stond in 1953 en hoe hoog ze nu de panelen zakken om overstroming te voorkomen.

NAP
Neeltje Jans

Pijler 66

Een bepalende factor in de skyline van Neeltje Jans: de pijler die ze op overschot hadden.

Pijler 66

Zeehonden, haaien en walvissen

Rond de middag at ik iets in het Restaurant Deltaplaza. Eten in pretparken is problematisch en dat is hier niet anders. Zeker als je het wat gezond wil houden en je geen vlees eet. Ik koos voor de (biologische) tomatensoep en at er een donker broodje bij. Met een limonade erbij betaalde ik net geen 10 euro. Pretparkprijzen dus :)

Deltapark Neeltje Jans

Orkaanmachine

Het was trouwens zalig rondlopen in het park. Perfect weer en niet te druk. Ik begon de namiddag in de Orkaanmachine. Aan de ingang krijg je een beschermingsbril en ik checkte nog even met de begeleidster of het wel te doen was om je fototoestel vast te houden in de windtunnel. Het resultaat is een beetje schots en scheef :)

Orkaanmachine

Blue Reef Aquarium

Na de Orkaanmachine ging het naar het Blue Reef Aquarium. Ik heb zelf jaren in Sea Life gewerkt en ben nog altijd nieuwsgierig om zien hoe andere aquaria ingericht zijn.

Je kan de haaien hier trouwens ook voederen, Dit gebeurt vanuit een kooi in het water. Ziet er spectaculair uit en ik zou het zeker aanraden om te doen als je fan van haaien bent, of als je dit gewoon eens wil doen. Zelf heb ik een paar jaar haaien gevoederd en er ook tussen gedoken dus het hoefde voor mij niet meteen :-)

Walvisexpo

Walvistentoonstelling

Waar ik bij het Blue Reef Aquarium een beetje teleurgesteld was, was ik blij verrast door de walvisexpo. Het lijkt alsof je in een walvis wandelt en het is echt een interactieve en educatieve tentoonstelling geworden.

Er is ook heel leuk met de ruimte gespeeld, aandacht voor de walvisjacht en de gevolgen,…

Walvistentoonstelling

En uiteraard mag een walvisskelet dan niet ontbreken.

Walvisskelet

Zeehonden en zeeleeuwen

Zeehonden en zeeleeuwen

Ik heb de shows niet bijgewoond maar wil (met mijn ervaring en achtergrond) toch graag een suggestie doen: mogen de zeehondjes geen leuker bassin? Nu zwemmen ze echt in een rechthoekig zwembad. En dat terwijl er op een paar honderd meter wilde soortgenoten van de schoonheid van de Oosterschelde en de Noordzee mogen genieten… Breaks my heart.

Aquasplash

Ook aan de kinderen is gedacht! Ze kunnen zich uitleven met het nieuwe Aquasplash, op de Waterspeelplaats, op het Speelkasteel of op de Waterglijbaan. Tip voor de ouders: breng dus zeker zwemkledij en een handdoek mee voor de kleine pagadders!

AquaSplash Neeltje Jans
AquaSplash

Christiaan B

Zou ik nog bijna vergeten zeggen dat je voor amper 3 euro een boottochtje op de Oosterschelde kan maken.

Christiaan B

Conclusie

Leuk park voor heel de familie waar fun en educatieve insteken hand in hand gaan! Je kan hier gerust een hele dag doorbrengen! Voor meer info: Deltapark Neeltje Jans

Renesse

Na mijn bezoekje aan Neeltje Jans reed ik door naar Renesse. Tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn in Renesse. Met het schitterende weer was het dan ook erg druk op het strand en een gezellige drukte in het dorpje. Nadat ik incheckte in Hotel Zeeuwse Stromen, trok ik eventjes naar het strand en van daar naar het dorpje van Renesse.

Zeehonden

Gek maar op de een of andere manier was ik op het strand even vergeten dat je hier vaak zeehonden kan spotten. Ik heb dus niet goed uitgekeken. Misschien waren ze er wel. Je kan ze vaak zien bij Watergat (vooral vlak voor het hoogtij). Bij laag water zie je ze dan weer op de zandbanken terwijl ze zonnen (dan liggen ze vaak in banaan-vorm). Ook aan de Belgische kust kan je zeehonden spotten.

Hotel De Zeeuwse Stromen

Mijn kamer heeft toegang tot een groot terras. Het was er daarnet heerlijk zitten! Bij de eerste muggenbeet ben ik naar binnen verhuisd :)

Hotel Zeeuwse Stromen

Jammer dat ik mijn badpak vergeten ben. Het hotel beschikt over een zwembad en een sauna waar je gratis gebruik van kan maken. Ook de parking en de wifi is gratis. De wifi werkt trouwens best vlot. Gelukkig want zo kan ik dit artikel nu al schrijven en online plaatsen :-)

Booking.com

Pin it

Deltapark Neeltje Jans

Met dank aan NBTC en VVV Zeeland

Affiliate

2 gedachten over “Weekendje in Zeeland: Deltapark Neeltje Jans en Renesse

  1. Sopdet zegt:

    Een uitstap dat hier zeker nog op het verlanglijstje staat. De laatste keer dat we in Zeeland waren is het er niet van gekomen, het was te koud om buiten te zwemmen. Als ik de foto’s zo bekijk is schoentjes voor in het water ook een goed idee, dat waterpretpark willen we immers niet overslaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.