Naaien voor beginners: alles wat je moet weten

Wil je graag zelf beginnen naaien? In dit artikel lees je alles over het aankopen van een naaimachine, ontdek je welke naaiaccessoires je nog allemaal nodig hebt en leer je alles over stofjes en hoe je een stoffenverslaving onder controle kan houden.

De aankoop van een naaimachine

Hoe het begon…

Op een dag vertelt je collega enthousiast over haar nieuwe hobby. Je herinnert je dat je ooit als klein meisje ook graag kleedjes wou ontwerpen. (Bekentenis: we speelden thuis soms van The Bold and the Beautiful. Jaja, Forrester Creations bij ons thuis. Alle intriges rond Ridge gingen aan ons voorbij. Het ging puur om het ontwerpen en het management van ons modehuis.) Van Sinterklaas kreeg ik zelfs een naaimachine. Dat naaimachientje was echter het einde van de droom want dat ding werkte niet.

Een goede stikmachine zorgt al voor de helft van het welslagen van je nieuwe hobby. Ben ik nu achter gekomen. Want op een doodgewone woensdagavond, ergens in september vorig jaar, sprong ik binnen bij Mediamarkt en kocht een simpele, doch goede Singer. De eerste 6 maanden was ik er heel content mee en gebruikte ik de Singer intensief. Maar toen had ik problemen met de draadspanning. En daar sta je dan. Die meneer van de Mediamarkt kan daar niet bij helpen. Gevolg: machine 3 weken kwijt voor reparatie. En dus stond ik na een paar dagen in een speciaalzaak voor een naaimachine met iets meer opties.

Op zoek naar tips bij de aankoop van een naaimachine?

Belangrijkste (zelf ondervonden) advies dat ik kan geven: ga naar een speciaalzaak voor de aankoop van je naaimachine. Een goede service is belangrijker dan welk merk je kiest. Het is bij mij uiteindelijk een Brother geworden. Denk voor je naar de winkel gaat na over de vele opties. Ik zet er even een paar op een rij.

Handige opties die ik zeker wou:

  • Strechsteek: een must om tricot/jersey te naaien (de zigzagsteek om af te werken is normaal gezien basis en op elk machine terug te vinden)
  • Boventransport om vlotter te kunnen naaien, zorgt dat beide stoffen mee schuiven.
  • Tweelingnaald
  • Mogelijkheid om door dikke lagen stof te naaien.
  • Een manier om te kunnen zien hoeveel garen nog op je spoeltje zit. Een zichtbaar spoelhuisje dus of een alarmlampje als de draad op is.
  • Knoopsgaten maken met 1 simpele druk op de knop.
  • Automatisch 3 steken vooruit en achteruit naaien aan begin en einde. Handig!

Overbodig (voor mij persoonlijk):

  • Allerlei siersteken (zelf nog nooit gebruikt en het ook niet meteen van plan)
  • Automatisch inrijgen. Voor het spoelhuisje is dat inderdaad makkelijk en wat een luxe! Ik leg het spoeltje neer en ’t is klaar. Maar om de bovendraad door het oogje van de naald te steken heb ik echt geen hulpmiddel nodig. Mijn ogen zijn duidelijk nog ok. In elk geval, ik heb de draad er sneller in als ik het manueel doe, dan als ik het met de draadinsteker doe.

Mijn Brother zorgde voor heel wat uren naaiplezier. Na een tijdje leerde ik zelfs naaien zonder de voet te gebruiken. Het was even wennen maar bleek eigenlijk veel praktischer te zijn. Wil je graag veel met tricot werken? Ik naaide liever tricotstukken dan katoen. Dat lukte perfect met mijn Brother maar als je de naden graag mooi afgewerkt hebt, is een overlock onmisbaar. Ook hier: ga naar een specialist die je het bedraden kan uitleggen. Zeker als je nog nooit met een overlock gewerkt hebt.

Welke naaibenodigdheden heb je allemaal écht nodig?

Net zoals bij elke andere hobby kan je het zo duur maken als je zelf wil. Er zijn zoveel naaiaccessoires te vinden in naaiwinkels of bij online stoffenshops dat je als beginner het bos door de bomen niet meer ziet. Spoiler: met een paar basics kom je al heel ver!

Onmisbare naaispullen

Onmisbare naaispullen: garen, schaar, speldjes, naalden, krijt, lintmeter,...

Hier het lijstje (en de tips) met naaibenodigdheden dat ik graag zelf had gekregen/gelezen toen ik met mijn nieuwe hobby begon:

  • Stofschaar (1): alleen gebruiken voor stoffen!
  • Kopspelden (2)
  • Naalden (3): ik heb naalden voor zware stoffen (jeans), voor gewone katoentjes en voor stretch. Een tweelingnaald kan ook handig zijn als je veel met tricot wil werken. Na elk project zou je je naald moeten vervangen maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit zelden tot nooit doe.
  • Kleermakerskrijt (4)
  • Lintmeter (5)
  • Lostornmesje (6), je zal het helaas vaak kunnen gebruiken
  • Stikgaren (7): Ik zweer bij Güterman of gelijkwaardige kwaliteit. Ik kocht mijn basisvoorraad op het Stoffenspektakel: wit, zwart, grijs, rood en donkerblauw. Aangezien je het stiksel meestal niet ziet, maakt het niet echt uit. Van deze basiskleuren koop ik telkens 500m.
    Wil ik toch een perfect passend kleur? Dan trek ik met een stukje stof naar de plaatselijke stoffenwinkel. Keuze genoeg. Ik kies dan voor een klosje van 200m.
  • Bobijntjes (8): Als ik aan meerdere projecten per keer werk, werk ik ze af in volgorde van kleur. Zo moet ik niet telkens de boven- en onderdraad wisselen.
    Als ik aan een nieuwe kleur begin, zorg ik dat ik steeds 2 bobijntjes heb met het juiste kleur. Het is makkelijker om 2 bobijntjes na elkaar te draaien dan midden in het project nog eentje te moeten draaien.
    Als je plastic bobijntjes gebruikt, kan je de overschotjes en de reserves in een daarvoor gemaakte doos bewaren. Gebruik je metalen bobijntjes, dan is een magneetstrook (bv. om messen aan te hangen in de keuken) een handig hulpmiddel.
  • Voetjes (9):
    * Gewoon naaivoetje: zit normaal standaard op je machine, hier kan je de meeste basisdingen mee doen.
    * Ritsvoetje (zie foto): niet alleen voor het ritswerk maar ook handig als je met paspel wil werken (zat bij mijn naaimachine)
    * Blinderitsvoetje: ik kocht een universeel plastiek blinderitsvoetje
    * Voetje en toebehoren om knoopsgaten te maken (zat bij mijn naaimachine)

Ook handig

Er zijn nog heel wat andere voetjes maar die heb ik, in één jaar naaien, nog niet gebruikt. Op mijn verlanglijstje staan nog: rolzoomvoetje, rimpelvoetje,…

  • Ritsen:
    – Gewone ritsen: gebruik ik vaak voor tasjes
    – Blinde ritsen: voor jurkjes, rokjes en in kussens
    – Omkeerbare: voor omkeerbare slaapzakjes en jasjes
    – Deelbare: voor dingen die volledig van elkaar los moeten kunnen bv. jasjes
  • Biais: om een katoenen randje af te werken. Kan je ook gebruiken om zelf je paspel te maken.
  • Paspel: kan je kopen in de winkel of zelf maken (tutorial volgt)
  • Labels: uiteraard niet noodzakelijk maar wel plezant. Om het echt ‘af’ te maken.
  • Vlieseline: om stoffen te verstevigen. Er bestaat ook plakvlieseline om zelf applicaties te maken.

Ook onmisbaar: patroontjes en patroonpapier. Ik koop meestal rollen patroonpapier omdat ik dit het handigste vind. Je kan die rollen patroonpapier makkelijk samen met je rollen cadeaupapier opbergen in zo’n houder voor plastic tassen van Ikea.

Patroontjes haalde ik meestal uit Burda, Ottobre (Scandinavische ontwerpen voor kinderen) of La Maison Victor. In mijn boekenkast staan verder ook Het grote naaiboek van Femma, Zo geknipt en Stof voor Durf-het-zelvers. Ook veel positieve commentaar gehoord over Allemaal Rokjes.

Alles over stofjes

Naast een naaimachine en de andere benodigdheden hebben we natuurlijk ook stofjes nodig. Let op, je bent gewaarschuwd: eens je een stoffenwinkel binnenstapt loert een ware stoffenverslaving om de hoek! Je zal meer stof willen kopen dan je ooit opgewerkt krijgt.

Stoffenwinkels

Een stoffenwinkel is voor mij wat een snoepwinkel is voor kleine kindjes. In Oostende is Stoffen Verkempinck een waar fenomeen. Als je het hier niet vindt, zal je het nergens vinden. Bovendien ook aan zachte prijsjes.

Het Stoffenspektakel

Over het hele land en het hele jaar door zijn er stoffenmarkten. Als beginner kan het geen kwaad om daar eens naartoe te gaan. Hoewel je bij vele aanbieders met de bankkaart kan betalen, zou ik toch aanraden om een beetje cash mee te nemen. Zo kan je je budget beter onder controle houden. Ik weet waarover ik spreek. Maak ook een lijstje van wat je nodig heb, en hoeveel stof je nodig heb. Anders eindig je met een stapel stofjes waar je niet meteen een doel voor hebt. Of kom je net een halve meter tekort.

Beste tijdstip om te gaan? ’s Morgens als het pas open is, is het altijd heel druk maar dan is er ook de meeste keuze. Tegen 16u wordt het rustig maar beginnen heel wat kraampjes al op te kramen. Het beste tijdstip om te gaan, hangt dus van je verwachtingen af.

Welke stof kopen?

  • tricot/jersey: hier zit een beetje rek op. Dit zijn gebreide stoffen. Ideaal voor kruippakjes, T-shirts, jurken,…
  • katoen: geweven stoffen (je hebt ook katoenen Jersey, dan slaat het op het materiaal, niet op de manier waarop de stof gemaakt werd)
  • fleece: lekker zacht en warm, rafelt niet. Goedkope fleece: dekentjes uit Ikea of Zeeman
  • nicky velours: fluweelzachte rekbare stof
  • joggingstof
  • voeringstof

En zo veel meer! Het lijstje soorten stoffen is echt onuitputtelijk. Ze zeggen dat beginners best met katoen beginnen maar ik ben eigenlijk heel snel aan tricot begonnen en dat lukte ook.

Hoeveel stof heb je nodig?

In de Burda, Knippie, Ottobre,… staat dit aangegeven. Eigen ontwerp of nog geen concreet patroon op het oog? Dit lijstje kan helpen:

  • Rok: 1 x de lengte van de rok
  • Jurk (gaat ook op voor truien/T-shirtjes): 1 x de lengte van de jurk + de lengte van de mouwen
  • Broek: 2x de lengte van de broek

Hou er rekening mee dat de stof een beetje kan krimpen. Koop best 10% meer stof. Beter een beetje te veel dan te weinig…

Stoffen voorwassen

Voor we kunnen knippen en stikken, moeten we de nieuwe stoffen eerst wassen. Zo voorkomen we dat de stof nog krimpt of de kleuren afgaan. Bij kleuren waar je niet zeker bent of ze kleurvast zijn en bij felle kleuren (rood!) kan je de stoffen eerst een azijnbad geven. Leg de stoffen gewoon een paar uur in azijn voor je ze in de wasmachine steekt. Was de stof op dezelfde manier als je met kledij zou doen. Gaan je kledingstukken normaal gezien in de droogkast? Doe dan je stofjes ook in de droogkast. Daarna nog even strijken en je kan aan het naaiwerk beginnen!

Klaar om te beginnen?

Check deze artikels:

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Naaien voor beginners: alles wat je moet weten