Minimaliseren, hoe begin je eraan?

Less is More - minimaliseren voor beginners

Opruimen werkt therapeutisch. Het is een prima begin: neem eerst je huis en je spullen onder handen, daarna kan je de rest van je leven weer op orde zetten. Geloof me, na een grondige opruimronde zie je de wereld een stuk helderder.

Ik kan van nature makkelijk afscheid nemen van spullen. Ik heb mijn huis ook nooit volgepropt met allerlei spullen. Voor mij was het dus makkelijker om in één dag door al mijn spullen te gaan. Maar ook als je ruim 6000 kg* spullen in je huis hebt liggen, is er nog hoop!

* Een gemiddeld Nederlands gezin heeft 6000 kg spullen in huis!

Enkele inzichten

Minder spullen = minder opruimen en minder afstoffen = meer vrije tijd!
Minder spullen = meer overzicht = minder tijd verliezen met spullen zoeken!

Minimaliseren om je leven te maximaliseren 🙂

Begin klein

Hoe beginnen met minimaliseren? Er zijn heel wat manieren om te beginnen. Uitstellen is geen optie! Weet je niet waar te beginnen? Je kan per ruimte, per kast of per categorie werken. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

Twijfel je of je iets weg gaat doen of wil houden? Vraag je af wanneer je het ding voor het laatst gebruikt hebt, kan je het makkelijk vervangen en of het écht een meerwaarde voor je leven is. Andere criteria zijn eigenlijk niet van tel 🙂

Enkele spullen die je makkelijk weg kan doen en dus een ideale start zijn om te beginnen minimaliseren:

  • Kledij die niet past of die je nooit aandoet – Kledingstuk te klein maar je houdt het bij voor als je ooit afvalt? Doe het toch maar weg! Als je toch afvalt, verdien je een nieuwe garderobe!
  • Memorabilia en herinneringen: limiteer souvenirs tot 1 doos per persoon
  • Cd’s kan je digitaliseren of digitaal kopen. Ik ben fan van Spotify.
  • Ski’s en andere seizoensspullen die je minder vaak gebruikt en je kan lenen of huren
  • Dingen die je dubbel hebt: handdoeken, mengkommen, messen, schoonmaakproducten, schoenen, kledij,… Alle dingen die je zonder reden dubbel hebt, kunnen makkelijk weg. Zo heb ik bijvoorbeeld 4 setjes hardloopkledij. Vind ik zelf ook te veel maar als ik 4x/week wil gaan lopen en telkens een proper setje wil aantrekken, heb ik er echt 4 nodig.

Zo is minimaliseren kinderspel

  1. Maak er een spelletje minimaliseren van: doe elke dag iets weg. Na een maand heb je al 30 dingen minder!
  2. Stufflist opstellen: een hele klus als je veel spullen hebt maar de moeite om eens te doen. Confronterend ook, dat je zoveel in huis hebt liggen!
  3. 333 projecten: werk met een capsule wardrobe. Google wijst je de weg naar talrijke artikels met info en inspiratie voor een capsule wardrobe. Ik koos zelf ook voor een minimalistische garderobe.
  4. De 20-regel: doe alle spullen waarover je twijfelt om ze te houden maar die je binnen de 20 minuten voor minder dan 20 euro kan vervangen toch maar weg.
  5. Gooi/geef spullen weg. Ga niet eindeloos organiseren. Lezers van Marie Kondo zullen dit herkennen. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen maar een paar reviews van het boek op andere blogs leerden me dat Marie en ik goede vriendjes zouden zijn. Wat was dat van die great minds? 😉
  6. Al een beetje meer voor gevorderden: een packing party! Je pakt al je spullen in, zoals je zou doen als je gaat verhuizen. Alleen pak je telkens je iets nodig hebt het weer uit. Spullen die na een maand nog in de doos zitten doe je weg.
    Op deze manier vertrek je echt van wat je nog wil houden ipv wat je niet wil wegdoen. Een kleine nuance maar een groot verschil!

Koopt een minimalist dan niks meer? Toch wel! Ik heb een pak minder kleren dan de gemiddelde mens en draag een stuk dus vaker. Omdat het ook meer gewassen moet worden, kies ik voor duurzamere stuks. En ik kan me zonder schuldgevoel een nieuw kleedje kopen want ik heb geen drie ongedragen stuks in mijn kast hangen.

Ik leef met weinig spullen maar leef wel graag comfortabel. Ik betaal met plezier wat meer (maar niet als het niet hoeft) voor luxe en comfort. Eerder dan dingen dubbel te kopen ga ik liever spullen die ik al heb weggeven en een beter/luxueuzer exemplaar kopen.

Eindigen doe ik graag met een waarschuwing: eens je begint met ontspullen is het hek van de dam! Minimaliseren is verslavend en je zal van geen ophouden weten 🙂

Tip: nog meer tips rond minimaliseren in je mailbox? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief!