Mijn beste tips voor beginnende verbouwers

Niet dat ik een professional ben maar halverwege voor de tweede keer verbouwen, heb ik wel wat ervaring opgebouwd. Ik dacht van vandaag eens wat tips te delen voor beginnende verbouwers. Wat had ik graag geweten toen ik aan dit avontuur begon? En dan heb ik het niet over het cliché-advies dat alles 2 keer zo duur zal zijn en ook 2 keer zo lang zal duren. Wel over praktische tips als welke tools je sowieso nodig zal hebben en echt onmisbaar zijn, hoe je die verbouwingen best kan aanpakken (of in elk geval hoe ik het de volgende keer zou doen) en nog wat andere tips die ik al doende leerde.

Onmisbare tools voor beginnende verbouwers

Bij de start van je verbouwingen trek je best even naar de doe-het-zelfzaak voor wat tools die tijdens je verbouwingen sowieso van pas zullen komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een breekmes (met reserve-mesjes), een plooimeter en een schrijnwerkerspotlood, ductape (echt, gebruik ik regelmatig), een kruis- en platte schroevendraaier, een hamer, een kniptang,… Verder kocht ik ook vuilniszakken, PMD-zakken, een handborstelje en een blik. Ik hield dit kleine materiaal bij in een emmer.

Ook onderstaande items bleken onmisbaar en goede kopen:

klopboor
  • Klopboor PowerPlus
    Dé tip die ik elke verbouwer geef, is om een klopboor van PowerPlus te kopen. Ik kreeg die tip zelf van een vriend die voor mij zijn huis aan het verbouwen was en ik moet zeggen: dat was een gouden tip! Slechts 50 euro (ongeveer) en doordat ik de klopboor ook al aan mijn broer uitleende is het toestel dus al aan zijn derde verbouwing bezig.
    Toegegeven, toen we er bij mijn zus de vloer mee aan het uitbreken waren, moest de PowerPlus zijn meerdere erkennen in de duurdere toestellen die we toen ook gebruikten. De Powerplus moesten we af en toe even laten afkoelen. Maar voor ‘gewoon’ gebruik is die klopboor prima. Ik boor er met relatief gemak mee in mijn betonnen vloer, heb er mijn aardingspinnen mee ingeklopt, tegelwanden en zelfs een schouw mee afgebroken, sleuven voor de leidingen mee gekapt en oude chape mee afgeschoten. Een doe-het-al dus.
  • Setje boren en setje bits
    Mijn schroefboormachine is eentje van de Gamma. Toegegeven, er is een verschil met een Makita. Maar ondertussen gaat mijn machientje toch al 10 jaar mee en dat voor een fractie van de prijs. De situaties waarin het mijn schroefboormachine aan kracht ontbrak, zijn op een hand te tellen. De ervaring leert me dat, belangrijker dan welke schroefboormachine je koopt, het belangrijkste is dat je investeert in goede boren en bits. Qua bits heb je verschillende vormen. Het meeste gebruik ik een gewoon kruis, soms een platte. In mijn setje zitten nog andere (sterretjes, verschillende maten,…). Niet noodzakelijk maar wel handig als je eens een andere vijs tegenkomt dat je de bijpassende bits al in huis hebt. Geloof me, je gaat genoeg naar de speciaalzaken moeten rijden dat je dit niet ook nog eens moet doen voor een bits.

    Wat de boren betreft, er zijn verschillende soorten boren. Dat leerde ik tijdens mijn eerste verbouwingen. Toen probeerde ik met een metaalboor een gat te maken in een muur. Uiteraard lukte dit niet. Je hebt dus houtboren (met een scherpe punt), steenboren (met vleugeltjes) en metaalboren (gewoon rechtdoor). Voor mijn klopboor kocht ik ook een setje boren met SDS-aansluiting (en ook een beitel).
  • Multi-ladder
    Ik kocht een ladder (in promo, in de HUBO) die je op verschillende manieren kan gebruiken. Het handigst vind ik de stelling. Verander van stelling naar ladder enz. is wel vrij omslachtig. Vandaag nog zat mijn vinger er tussen – auw! Maar de ladder is opgeplooid vrij compact en past zo zelfs in mijn vrij lage kelder.
  • Bescherming
    Veiligheidsschoenen had ik nog van op mijn eerste job (als dierenverzorger). Toen was vooral handig de stalen punt handig zodat de otters niet in mijn tenen konden bijten. Toen de zolen van die schoenen half uit elkaar vielen, kocht ik net dezelfde opnieuw.
    Ook kocht ik een veiligheidsbril, geluidsbescherming en werkhandschoenen.
    Die veiligheidsschoenen waren niet goedkoop maar ik heb ze het laatste jaar bijna dagelijks aan en dan ben je toch blij dat je veilig maar vooral comfortabel bent.
    Voor de andere veiligheidsbescherming heb ik telkens de goedkoopste optie gekocht. Ik ga ervan uit dat ze geen bescherming mogen verkopen die niet voldoet. Ik heb 2 paar werkhandschoenen. Een paar voor het grove werk en een paar dat mooi aanspant en waar ik ook fijner werk mee kan doen.
  • Een werklamp (en een werkradio)
    Een verlengkabel en een werklamp zijn zeker ook onmisbaar. Vroeg of laat zal je ’s avonds willen doorwerken. Een radio die tegen stof kan, kan ook handig zijn. Zelf werk ik soms graag in stilte dus ik heb die niet gekocht. Als ik toch muziek kan gebruiken, voldoet mijn smartphone.
Universele dopsleutel

Ander materiaal koop ik als ik het nodig heb. Of ik kijk of ik het kan lenen van mijn broer of schoonbroer. Een van de meest handige dingen die ik van mijn broer geleend heb, is een universele dopsleutel. Niet goedkoop maar je hebt altijd de juiste dopsleutel in huis. Zo handig!

De werf inrichten

De gouden regel voor verbouwers is elke avond de werf opruimen. Al het materiaal weer op zijn plek, alles opruimen, vegen,… Toegegeven, het lukt me niet altijd maar ik probeer me er wel aan te houden. Liefst zet ik ook al zaken klaar voor de volgende klus. Dan kan ik de dag erop meteen beginnen (en zie ik ook meteen of ik alles in huis heb daarvoor).

In mijn huidige verbouwhuis, een bel-étage, focus ik momenteel op de twee bovenste verdiepingen. Het gelijkvloers (behalve de garage) richtte ik dus in als werfkeet. Er staat een tafeltje met een paar krukjes, een waterkoker, drank en versnaperingen,… Hier heb ik ook een recyclagestation, aka verzamelplaats voor alles wat naar het containerpark moet (denk: oud ijzer, hout, steenbrokken, isomo, plastic, KGA, oude lampen,…).

Hoe verbouwingen aanpakken

Ik leerde tijdens mijn eerste verbouwingen veel bij en ook nu stak ik alweer heel wat op.

Veel hangt natuurlijk af van wat je allemaal wil doen in je huis. Ik denk dat dit ook de eerste stap is. Ook al had je bij het huisbezoek wellicht al ideeën, je laat het best even bezinken. Misschien zijn er nog opties waar je niet aan gedacht had? Ook al sta je te popelen om aan de verbouwingen te beginnen, het is best om toch niet te overhaasten.

Ik wist wat ik wou doen (en ook wat moest gebeuren zoals bijvoorbeeld de elektriciteit vernieuwen) en ik kon niet wachten om te beginnen. Toch had ik de vorige keer geleerd dat je beter niet te snel begint. Ik opende wat ramen zodat het huis wat kon verluchten en deed de stoffige gordijnen weg.

Door corona en thuiswerken, verplaatste ik mijn bureau wel al vrij snel. Dat bleek een goede manier te zijn om de ruimtes te voelen. Het eerste werkje dat ik aanpakte was het verwijderen van het behangpapier. Dat moest sowieso toch gebeuren en ondertussen kon ik nadenken over hoe ik de verbouwingen zou aanpakken.

Volgorde verbouwingen

In principe zou ik aanraden om eerst de structuur in orde te brengen: eerst de afbraakwerken, dan de indeling, het dak, isolatie,… Daarna de technieken zoals verwarming, sanitair, elektriciteit en dan de afwerking. Dat is nogal kort door de bocht en hangt uiteraard van je budget af. Plus of je al dan niet in het huis moet wonen terwijl je verbouwt. Als je er moet wonen, wil je misschien 1 ruimte bewoonbaar maken en ruimte per ruimte aanpakken zodat je steeds meer bewoonbare kamers hebt. Ik heb de voorkeur voor de drastische verbouwingen: bv. in alle ruimtes tegelijk de elektriciteit etc.

Veel hangt dus af van je budget. Hier zijn een paar structurele werken naar later verschoven omwille van het budget. Ook het isoleren van de gevel wat ik eerder had willen doen, is nog niet gebeurd. Er is dus een verschil tussen wat in theorie de goede volgorde is en wat dat in de praktijk zal zijn, haha.

Vraag in elk geval offertes op voor de klussen die je wil laten doen. Ik liet ook een architecte langskomen. Met die offertes maakte ik dan zelf een budget op in excel en zette de werken zo in een bepaalde volgorde. Ook hou ik in die excel de werkelijke kosten/uitgaven bij. Zo weet ik hoe ver ik nog kan springen. Spoiler: niet ver meer.

Nog meer verbouwtips

  • Probeer je tripjes naar de speciaalzaken te bundelen. Hou een lijstje bij van wat je nodig hebt en probeer te anticiperen. Hou ook de kortingsacties in de gaten. De meeste doe-het-zelfzaken houden om de zoveel weken wel een of andere actie.
  • Verwacht je altijd aan het ergste en weet ook dat alles uiteindelijk goed komt. Als alles vlot gaat, komt er vast weer een tegenslag. Je gaat wakker liggen en piekeren en het gaat onoverkomelijk lijken maar de kans dat het je een jaar later nog altijd slapeloze nachten zal bezorgen is vrij klein. Laat je niet uit je lood slaan door een tegenslag.
  • Zet jezelf tussentijdse deadlines. Ik wou soms bepaalde zaken tegen een bepaalde datum gedaan hebben. Dat motiveerde. Soms was het ook van moeten. Dingen die gedaan moesten zijn tegen dat de chape kwam.
  • Zorg tussendoor ook nog voor ontspanning. Laat de werf even zijn als het mooi weer is, spreek eens af met vrienden of doe iets zodat je de verbouwingen even kan vergeten.
  • Durf hulp te vragen. Leerpuntje. Ik verbouw in principe alleen. Maar met een elektriciteitskast van (volgens de doos) meer dan 25 kg, moest ik wel de hulp van mijn broer inroepen om die te helpen ophangen. En met de slijpschijf durf ik zelf niet meer dus dan vraag ik mijn schoonbroer daarvoor. Blij met die helpende handen!
  • Check even waar overal asbest in kan zitten. Dit doe je eigenlijk best voor je een huis koopt maar dan nog is dit geen garantie. Bij mij zat het in de vinyltegellijm dat onder het vasttapijt zat. Ik had het dus niet kunnen weten. Asbest laat je best professioneel verwijderen en dat heeft een aardig prijskaartje. Helaas. Maar het is het risico niet waard.
  • Overweeg goed wat je zelf doet en wat je laat doen. Je kan best veel zelf. Zelfs met weinig tot geen ervaring. Als je leergierig en gemotiveerd bent, kan je veel zelf. Maar soms is het beter het aan specialisten/professionals over te laten. Zo zou ik zelf nooit aan chape en dakwerken beginnen. Dit besteed ik dan ook met veel plezier uit. Elektriciteit en sanitair leggen kan je vlot zelf. Via zelfbouwpakketten kan je bv. ook hulp vragen voor het aansluiten zelf mocht je dat niet zien zitten of daar toch net wat meer zekerheid over willen hebben. Hoewel de meeste mensen zelf schilderen en een vloer leggen, zijn dit nu toch 2 zaken waar ik van overweeg om het alsnog uit te besteden. Ik weet van mezelf dat ik niet zo nauwkeurig ben als het op schilderen aan komt en dat is iets wat je echt blijft zien. Idem voor die vloer. Ik wil graag visgraatparket (wellicht eerder keramisch parket) en dat zie ik zelf niet direct zitten.
  • Als je uitbesteedt, durf zeggen hoe je het wil hebben. Durf vragen als je iets niet weet.

Heb jij nog een ultieme verbouwtip?

Comments

  1. Liese says:

    Heel herkenbaar allemaal. Wij verbouwden ook van 0. Een tip: als je het kan, schilder voor je erin gaat. Eens je er in woont is het 8 jaar later van “ahja, we moeten nog eens kijken he daarvoor” maar soms lukt dat niet omdat plakwerk moet uitdrogen. Toffe post!

Comments are closed.