Foto: Asics
Een loopblogpost vandaag. Eentje over het verschil tussen mannen en vrouwen.
Meestal ga ik alleen lopen. De laatste tijd gaan we regelmatig met een aantal vrienden van de duikclub lopen. En net als bij het duiken, ben ik dan vaak de enige vrouw.
Ook net als bij het duiken, probeer ik dan mijn mannetje te staan. In tegenstelling tot bij het duiken, is dat bij het lopen niet altijd even gemakkelijk.
Ik probeer bij te blijven maar soms moet ik even afhaken, raak ik achterop en moet ik heel wat moeite doen om terug bij te benen. Dat vergt best wel wat energie, ook (of misschien vooral) mentale.
Maar het ligt dus niet aan mij, mijn conditie of wat dan ook. Het is gewoon biologisch.
Dus beste loopvriendjes, in het kort: het kost mij wél meer moeite om een bepaalde snelheid/bepaalde afstand/bepaalde inspanning te doen. En ik vond ook ‘wetenschappelijk’ bewijs over die paslengte.
In het lang zit het zo (be warned, er komen wetenschappelijke termen aan):
Laat ons beginnen met de paslengte. Tijdens onze looptrainingen vaak onderwerp van discussie ;-)
Mijn stelling: het vraagt voor mij (met mijn kortere benen) meer inspanning om een pas van dezelfde lengte te zetten dan voor iemand met langere benen.
De wetenschap geeft me (deels) gelijk. Vrouwen zijn gemiddeld kleiner en hebben een kortere paslengte.
Het gaat om meer dan die kortere paslengte.
Vrouwen hebben een hoger lichaamsvetpercentage. We moeten relatief meer balast verplaatsen.
Het hart van een vrouw is gemiddeld gezien kleiner dan dat van een man. We hebben ook kleinere longen en tot een liter minder bloed. Per hartslag pompt het hart van een man veel meer bloed rond in zijn lichaam.
Daarbij komt dan nog eens dat vrouwen 10% minder hemoglobinegehalte hebben. Deze hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof naar de spieren gaat.
Er stroomt door een vrouwenlichaam dus al minder bloed… Door onze cyclus kampen veel vrouwen bovendien sowieso al met een ijzertekort. Door transpiratie verlies je veel ijzer. Een vrouw kan dus een langere recuperatieperiode nodig hebben.
Ohja, en dan hebben we het nog niet over onze heupen gehad: die van de mannen zijn (biologische evolutie) zo gebouwd om snel te kunnen lopen, die van vrouwen om kinderen te baren.
Maar! Vrouwen hebben een betere energieverbranding. En we zijn beter in coördinatie en hebben een soepelere loopbeweging.
Neen, ik ga bovenstaande niet als excuus gebruiken. Zie het eerder als troost als ik in Runkeeper prestaties zie die ik niet haal ;)
Deze schuif ik vanavond eens onder de neus van mijn vriend ;)