Malmö – complete cityguide!

Posted in Zweden by

Nog een Scandinavië-blogpost! Malmö ligt namelijk op amper een halfuurtje van Kopenhagen. Niet alleen een leuke uitstap als je in Kopenhagen op citytrip bent maar zeker ook de moeite waard als volwaardige citytrip. Ik geef toe dat ik als Zweden-fan misschien niet helemaal objectief ben ;-)

Malmö (25)

Malmö is, na Stockholm en Göteborg, de derde grootste stad van Zweden. Het was de reeks The Bridge die er eigenlijk voor zorgde dat Malmö een optie werd. De Öresundbrug waar de reeks rond opgebouwd is, toont hoe dicht beide steden liggen. Een perfect excuus voor mij om de oversteek ook eens te maken en me even te kunnen onderdompelen in het Zweeds, toen ik mijn citytrip naar Kopenhagen plande. Malmö is zeer goed meegevallen. Meer zelfs. Ooit keer ik nog eens terug. Wellicht in de zomermaanden.

Hoe geraak je in Malmö?

De stad heeft een eigen luchthaven maar er zijn geen rechtstreekse vluchten van Brussel. Geen probleem want de luchthaven van Kopenhagen ligt op amper een halfuurtje trein. Geef toe, er zijn steden waar je er langer over doet om van de luchthaven in het centrum te geraken :-)

De goedkoopste vluchten vind je via momondo.be.

Vanop Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen, kan je de Öresundstrein nemen naar Malmö (en diverse andere bestemmingen in Zweden, waaronder Lund). Treinticketje kost ongeveer 10 euro. Er rijden 3 treinen per uur. Hou je identiteitskaart bij de hand. Momenteel zijn er grenscontroles voor je het perron bereikt. Op drukke momenten kan dit wat extra tijd in beslag nemen. Toen ik er rond 9u de trein nam, ging het heel vlot. Als The Bridge-fan vond ik die treinrit een hele belevenis. Wat me meteen bij het volgende stukje brengt…

Malmö (10)

Handig om weten voor de terugrit: de treinen naar Denemarken vertrekken van de onderste verdieping van het Centraal station van Malmö.

Öresundbrug

Malmö (3)

Zowel vanuit Kopenhagen als Malmö is de brug zichtbaar. Meer zelfs, de brug bepaalt voor een groot stuk het uitzicht. De brug opende in 2000 en is 16 km lang (waarvan 4 km eigenlijk een tunnel is en nog eens 4 km over een kunstmatig eiland gaat). Wil je met de wagen over de brug rijden, dan betaal je een stevige tol: zo’n 50 euro! Er zijn ook abonnementen voor pendelaars of wie regelmatig over de brug moet. De Öresundbrug of Sontbrug heeft 2 ‘verdiepingen’. De treinen rijden op het onderste deel, de auto’s rijden bovenaan de brug.

Openbaar vervoer in Skåne

Malmö (9)

Ben je van plan om de bus te nemen in Skåne, download dan op voorhand de app van Skånetraffiken. Niet alleen om de dienstregeling te kunnen raadplegen en je route uit te stippelen maar ook om je ticket te kopen! Op de meeste bussen kan je namelijk geen ticketjes kopen, soms kan je bij de chauffeur met bankkaart terecht maar het handigste is dus de app te gebruiken. Je koopt met de app een ticket (hiervoor moet je wel online zijn maar je kan een ticket tot 16 dagen op voorhand kopen) en activeert dit ticket vlak voor je op de bus stapt. De app is in het Engels en wijst zichzelf uit. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden.

Tip voor leuke uitstappen als je in Malmö bent: de universiteitsstad Lund en de Deense hoofdstad Kopenhagen!

Mijn top 5 in Malmö

1. Ribersborgs Kallbadhus

Malmö (1)

Geen sauna in Zweden maar een bastu. Een bastu is eigenlijk hetzelfde als een sauna. De Zweden hebben er gewoon hun eigen woord voor. Hier heb ik voor het eerst echt gerelaxt in de sauna bastu. Meestal zit ik zenuwachtig naar de zandloper te kijken. Dat je hier vanuit de sauna zicht hebt op de zee en de Öresundbrug zal er wel wat mee te maken hebben. Echt, wat een prachtige setting! Ribersborgs Kallbadhus ligt helemaal op het einde van de pier.

Malmö (2)

Na de saunabeurt kan je afkoelen in de zee. Er zijn zowel trappen aan de ‘binnenkant’ waardoor je in de het afgeschermde deel van de zee in de pier kan zwemmen als trappen aan de buitenkant zodat je echt in zee stapt/zwemt. Ik dacht van traag via de trappen in zee te gaan maar eigenlijk kan je beter gewoon snel in het water stappen. Ik heb al wat ervaring met polar plunges maar dit was toch een sensatie apart. Ik denk dat de temperatuur van het water een tweetal graden was. Er zijn verschillende bastu’s: dames en heren zijn apart, behalve in de bastu met hoge vochtigheidsgraad. Hoe het er verder bij de heren uitzag, kan ik niet vertellen. Bij de dames waren er 2 sauna’s: een gewone en een stille. Beiden met zicht op zee.

De toegang tot het kallbadhus kost 65 kronor. Je betaalt aan de kassa aan de zijkant van de bar. Daarna kan je gewoon doorlopen naar achter waar de kleedkamers aangeduid staan. Je kan je kledij opbergen in kastjes. In een bastu ga je naakt. Vergeet geen handdoek mee te nemen. Een handdoek om op te zitten is verplicht.

Tip: ben je van plan een bastu te bezoeken? Neem dan een klein hangslot mee. Geen probleem als je geen bij hebt, voor 40 kronen kan je ter plekke eentje kopen.

Tip: Sluit je relaxmomentje af met een wandeling in Ribergsparken! Ook toffe plek als je tijdens je citytrip graag wil joggen.

2. Lilla Torg

Stortorget is het grote plein. Hier heb je onder andere een Max burgare. Alleen daarom is Stortorget al het vermelden waard. Trouwe lezers weten dat ik fan ben van deze Scandinavische hamburgerketen (unieke keuze, ook vegetarische burgers). Ik hoop dat ze ooit ook naar België komen! In mei ga ik terug naar Zweden en ik weet al wat ik de eerste dag ga eten ;-)

Malmö (13)

Maar de locals verzamelen in de gezellige restaurantjes op Lilla Torg. De atmosfeer op dit plein is, vanaf valavond, echt opmerkelijk. Hoe koud het ook is, de Zweden verzamelen op de terrasjes. Onder dekentjes en dicht bij de gasbrandertjes.

Malmö (4)

Op dit plein vind je bijvoorbeeld het populaire TGI Friday. Folk å Rock is dan weer een hippe koffiebar annex muziekzaak waar je ook slaatjes en broodjes kan eten. Een ander tof fika-adresje op Lilla Torg is Pronto. Ze pakken uit met hun echte New Yorkse cheesecake. Ik paste calorie-gewijs :-) En koos voor een Italiaans geïnspireerd slaatje.

Malmö (14)

Op Lilla Torg vind je ook Form/Design Center. Het zit een beetje verstopt op een koertje dat uitgeeft op Lilla Torg. Je vindt er design- en handgemaakte spulletjes. Er zit ook een gezellig restaurantje waar je ook buiten kan eten.

3. Tekniska Museet & Sjöfartsmuseet

Ik profiteerde maximaal van het mooie weer tijdens mijn citytrip en beperkte dus de museabezoeken. Eerlijk is eerlijk, ik ben geen grote museumbezoeker. Maar in het Tekniska Museet & Sjöfartsmuseet (museum van de wetenschap en maritiem museum) loopt een tentoonstelling over The Bridge. De tentoonstelling ‘Het Malmö dat er niet is’ neemt je mee langs enkele locaties, toont je wat rekwisieten en je kan er ook naast de typische Porsche van Saga poseren. Verwacht er niet te veel van, het is echt maar een klein stukje in het museum maar voor The Bridge-fans onmisbaar! De tentoonstelling loopt nog tot september 2016.

Malmö (24)

Een ticketje voor dit museum kost slechts enkele euro’s en biedt ook toegang tot het nabijgelegen slot. In het museum vind je ook heel wat oude voertuigen, vliegtuigen, treinstellen,… Je kan er zelfs een echte duikboot bezoeken! Niet aan te raden als je wat claustrofobie hebt :-) Het museum telt verschillende verdiepingen, elk met een ander thema en ik vond het zeker een kindvriendelijk museum. Zonder kinderen kan je er wat vlugger doorlopen, tenzij je het kind in jezelf zich wil laten uitleven ;-)

Malmö (21)
Malmö (22)
Malmö (23)

Net om de hoek van het museum vond ik deze authentieke markt:

Malmö (20)

4. Stadsbiblioteket

Wat een uitzicht. Echt. Het is op het eerste zicht misschien wat ongewoon om een stadsbibliotheek te bezoeken maar deze in Malmö mag je echt niet missen. De stadsbibliotheek zit deels in een authentiek kasteel waar een moderner stuk aangebouwd is. Het is in dit achterste deel waar je een gigantisch raam hebt zitten met zicht op de stad.

Malmö (7)
Malmö (8)

De collectie van de stadsbibliotheek van Malmö is enorm uitgebreid. Ik nam de tijd om even een stukje uit een Zweeds boek te lezen. Wie geen Zweeds spreekt, no worries: ze hebben ook rijen Engelstalige boeken en zelfs een boekenkast vol Nederlandstalig werk. Ook minder gekende titels. Ik vraag me af of deze boeken echt vaak uitgeleend worden maar ik vond het wel grappig om daar al die Nederlandstalige boeken te zien staan.

5. Västra Hamnen met de Turning Torso

Malmö (16)

Malmö heeft twee opvallende bouwwerken: de Öresundbrug en de Turning Torso. Beide uitermate aanwezig in Västra Hamnen. Dit is de plek waar ik zou wonen als ik in Malmö moest wonen. Niet in de Turning Torso, alhoewel ik ervan overtuigd ben dat je van hieruit een prachtig zicht moet hebben, maar in één van de appartementen in de schaduw van de Turning Torso. Als het even kan, graag eentje met zicht op de kaaien. Favoriete plekje? De plek aan Sundspromenaden waar je heerlijk aan het water kan zitten met zicht op de Öresundbrug. Het genieten van de zon was van korte duur want plots begon het te sneeuwen. Heeft natuurlijk ook wel zijn charme. Maar dit is dus een plek die ik zeker nog eens bezoek als ik in de zomer naar Malmö terugkeer.

Malmö (18)

Dit fika-adresje was helaas gesloten maar zag er een heerlijke plek uit, met die serre:

Malmö (17)

Proeven

Spettekaka

Wat een naam hé. Het Zweedse woord kaka doet hun koekjes en andere lekkere gebakjes weinig eer aan, zeker voor Nederlandstaligen. Toch is spettekaka een lekkernij. Het is dé specialiteit van Skåne. Ken je de schuimgebakjes bij ons in de bakker? Een soort merengue? Wel daarmee kan je het het best vergelijken maar er zit ook iets van aardappel in. Ik weet het, het klinkt gek maar ik vond ze best ok. Spettekaka is eigenlijk ‘cake aan het spit’. Het ‘deeg’ wordt in een torentje over een open vuur gezet. Spettekaka is een erkende lokale specialitiet. Iets wat je dus moet proeven als je in Skåne bent. De beste spettekaka vind je volgens locals bij Johanna Jeppssons Spettkaksbageri.

Salt & Brygga

Dit restaurant heeft een prachtig uitzicht over de Öresundbrug. Bij warmer weer kan je ook op het terras plaatsnemen. Ik koos er voor de dagschotel met vis. Erg verfijnd! Water bij de maaltijd is trouwens gratis. De bediening ging erg vlot. Adresje om nog eens te bezoeken!

Malmö (19)

Lilla Kafferosteriet

Dit koffiehuisje lag vlakbij het hotel en zat elke keer afgeladen vol! Ze serveerden er lekkere semlor en zijn beroemd om hun grote keuze voor koffieliefhebbers.

Malmö (12)

Nog meer Malmo-tips

 • Overnachten deed ik bij Hotel Garden. Prima ligging, midden in Gamla Staden of de oude stad. De badkamer kon een opknapbeurt gebruiken en ook van het ontbijt verwachtte ik iets meer. De keuze aan het buffet was uitgebreid maar het verloop was nogal chaotisch waardoor het niet echt een verwenmomentje was. Maar de ligging en de vriendelijke receptionistes maakten veel goed :)
  Tips voor meer hotels in Malmö.
Malmö (11)
Booking.com
 • Skeppsbron – vlakbij het Centraal station. Heel mooi wandelen van Skeppsbron naar de haven.
Malmö (15)
 • De schoenen op Davidshallsbron van verschillende bekende Zweedse artiesten.
Malmö (5)
 • Pildammsparken is een groot park met een grote vijver. Nog zo’n leuke plek om te wandelen of te joggen. Als je heel het park doorwandelt, kom je aan het oude voetbalstadion van Malmö. Wat verder ligt het nieuwe stadion.
Malmö (6)

Hou de blog in de gaten voor nog meer Kopenhagen en Malmö-tips in een blogpost over de locaties van The Bridge!

PS Volg je Living by the Sea al op Facebook en Instagram?

Meer Zweden? Neem dan zeker ook eens een kijkje op Take me to Sweden!

Affiliate

29 februari 2016
/
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Tita

  Ik had nog nooit een zonsondergang gezien boven zee tot ik in Malmö kwam. Prachtig! Het was eind juli 2014. Ik vond het ook wel een gezellige stad.

  29 februari 2016 at 19:25
  • Reply Heidi

   Ik sta daar veel te weinig bij stil wat een luxe het is om zo vaak de zon te zien zakken in de zee. Heerlijk om de hele wereld te kunnen bereizen maar de zee is nergens zo thuis als in Oostende <3

   29 februari 2016 at 20:07
 • Reply Annelyse

  bedankt, lijkt leuk, enkel jammer dat de brug niet befietst mag worden (ik heb het al opgezocht :-) )

  maar misschien kiezen we toch wel om Malmö aan te doen op onze reis. kopenhagen zit sowieso in de planning

  29 februari 2016 at 20:55
  • Reply Heidi

   Fietsen kunnen wellicht mee op de trein? En anders is er ook een overzetboot. Als je de tijd hebt zou ik zeker ook Malmö doen en terwijl je toch in de buurt bent ook even naar Lund (https://www.livingbythesea.be/lund) gaan. Vond ik ook zeer de moeite!

   1 maart 2016 at 18:51
 • Reply fieke

  ‘The Bridge’ zag ik nog niet, dus dat museum spreekt mij minder aan. Die bibliotheek daarentegen… :-)
  Bedankt voor alle tips hier, we zullen ze binnenkort goed kunnen gebruiken!
  Nog een vraagje: is het noodzakelijk om én Deense én Zweedse kronen mee te nemen? Of kan je daar makkelijk geld uit de muur halen en/of met de kaart betalen?

  1 maart 2016 at 10:31
  • Reply Tita

   Je kan daar gemakkelijk met een Maestro-kaart geld uit de muur halen, hoor.

   1 maart 2016 at 17:12
  • Reply Heidi

   Ik heb daar geen enkele keer cash geld nodig gehad. Of het was in Kopenhagen voor de kofferbewaarplaats en dan nog kon het aan de receptie makkelijk opgelost worden. Zelfs kleine bedragen betalen ze daar met de kaart. Ik zou dus geen cash meenemen ;-)

   1 maart 2016 at 18:49
   • Reply fieke

    Bedankt voor je antwoord! Dan zullen we onze tijd niet verspillen met naar een wisselkantoor gaan :-)

    1 maart 2016 at 20:37
 • Reply Wim

  Vorig jaar Malmö bezocht in functie van een familiebezoek aan schoonbroer en schoonzus die daar aan de kust wonen. Meteen Gaypride en , triatlon op zee meegemaakt en fantastische uitzichten op waargenomen. Het weer was er zeer wisselvallig en snel veranderlijk. Over the bridge gereden en zeer lekker gegeten. De doorreis van België naar Denemarken(Legoland), Kopenhagen, Malmö is een aanrader voor familie met kinderen.

  13 september 2017 at 15:21
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: