Mijn eerste loopwedstrijd: 7 tips

Een kop vol snot. Dat was het ongeplande scenario van de afgelopen week. Een hele drukke week waarbij ‘uitzieken’ wegens tijdsgebrek niet in mijn woordenboek stond. En nog een venijnige migraine-aanval erbovenop. Geen ideale voorbereiding voor een loopwedstrijd dus.

Wedstrijdervaring

Op die ene verplichte wedstrijd als lager schoolkind na, bleef ik altijd ver weg van sportwedstrijden. Wat een ommezwaai: vrijwillig en vol goesting schreef ik me in voor de Marathon van Oostende. Voor de 8 km voor alle duidelijkheid.

In april wil ik meedoen aan de 10 miles. Mijn ‘coach’ heeft me zelfs een tijdslimiet opgelegd. Er is nog werk aan de winkel maar ik geloof dat het haalbaar is. Maar de coach vond ook dat ik wat wedstrijdervaring moest opdoen om me niet door de massa te laten meeslepen. Dat hij gelijk heeft!

En zo geschiedde dus. Hoe het afgelopen is, lees je verderop. Maar eerst…

7 tips voor je eerste loopwedstrijd!

  • Zorg voor voldoende slaap, de week voor de wedstrijd. Ahum, big fail hier. 
  • Voor 8 km is dat misschien wat overdreven maar… Eet de dag voor de wedstrijd koolhydraatrijk voedsel: hier waren dat vooral spaghetti en bananen. Die bananen doen het ook goed een uurtje voor de wedstrijd. Wat meer drinken (geen alcohol, voor de duidelijkheid) de dagen voordien, zodat je goed gehydrateerd bent, helpt ook.

De weersomstandigheden

  • Check het weerbericht. Denk aan een regenjasje als ze regen voorspellen of warmere loopkledij als ze kou en/of wind voorspellen. Ook aangepaste kledij voor vóór en na de wedstrijd zijn een must. Breng veiligheidsspelden mee om je startnummer vast te maken.

Praktische info

  • Zoek de praktische informatie van de loopwedstrijd uit. Waar je je kan omkleden, waar je je spullen moet laten, in welk startvak  moet je zijn, hoe laat moet je aanwezig zijn,…
    Ik kon de dag ervoor mijn startnummer al afhalen. De wedstrijd startte vlakbij De Drie Gapers, op de zeedijk en eindigde op een paar stappen van de ouderlijke woning. Handig! Parking en omkleden was voor mij dus geen gedoe. Na afloop kon ik gewoon thuis gaan douchen. Voor wie van verder kwam, waren er douches voorzien in het sportcentrum.

Moet je dat t-shirt van de organisatie aandoen?

We kregen van de organisatie ook een T-shirt. Als absolute loopwedstrijd-leek was het me niet duidelijk of ik die ook echt aan moest doen. Gelukkig wist mijn broer (die ooit eens een marathon liep) raad: je mag maar moet dat dus niet aan doen. Gelukkig. Ik bedoel, een felgeel T-shirt… Ik ben een wintertype, ik sta niet met die kleurencombi 😉

  • Dé tip voor tijdens de wedstrijd: begin rustig. Laat iedereen maar gaan. Hou gewoon je eigen tempo aan. Naar het einde toe kan je nog wat versnellen. Wedden dat je nog een deel van die snelle starters inhaalt?
  • Plan de week voor een wedstrijd lichtere trainingen in. Twee dagen voor de wedstrijd loop je beter niet meer. Deze tip heb ik zelf dus heel goed opgevolgd… Het was van vorige zaterdag geleden dat ik nog eens was gaan lopen…
  • Na afloop: water drinken. Per kwartier lopen zou je 250 ml water moeten drinken. Als het warm weer is, drink je beter tijdens de wedstrijd ook. Drinken voor tijdens de wedstrijd moet je normaal gezien niet meenemen. Bij goed georganiseerde wedstrijden staan regelmatig waterbevoorradingsstandjes. Neem de tijd om even een bekertje water te drinken. Je wint de verloren tijd achteraf zeker doordat je goed gehydrateerd bent!

Hoe ging het voor mij?

Hoe is het mij nu vergaan? Eerlijk? De goesting vanmorgen was ver te zoeken. Een uur voor de start van de wedstrijd lag ik nog in mijn bed. Maar ik was ingeschreven en ik zou de 8 km dus uitlopen. Ik bekeek het als een gewone training.

Aan de start was ik toch wel even onder de indruk: zoveel volk! Ik herhaalde de ultieme tip van mijn coach: eigen tempo! Het leek te werken. Ik startte relatief traag. Liet me voorbijsteken door de rest. Even panikeerde (ok, dat woord is misschien wat overdreven) ik: ik stond al redelijk achteraan bij de start en nu staken zoveel lopers me voorbij…? Maar ik bleef mijn tempo aanhouden en we waren nog geen anderhalve kilometer ver of ik begon die lopers alweer in te halen. Tip 5 is dus goud waard! Voor ik het wist zaten we over de helft en ik voelde dat ik nog reserve had.

Ik ben dus best tevreden van mijn prestatie tijdens deze eerste loopwedstrijd. Ik heb goed kunnen doseren. Net geen 10 km/u. Daarvoor was ik 24 seconden te traag. Tijd die ik deels verloren ben aan de bevoorrading. Ze konden daar niet volgen.
Ohja, collega’s en vrienden uit het Antwerpse, supporters: zet 26 april 2015 maar al in je agenda. Ge moogt me komen aanmoedigen op het parcours van de 10 miles!

UPDATE: volgens StarTracking liep ik 10,08 km/u. Net wel dus! Ik liep als honderd-en-vierde over de meet, op 275 deelneemsters. Niet slecht hé voor een amateur 😉

Deed jij al eens mee aan een loopevenement? Of twijfel je nog?

Comments

  1. Christoph says:

    Hoi Heidi,
    Je mag zeker trots zijn op het resultaat (zeker gezien de laatste week).
    En je coach was er zelf niet bij om je die paar seconden sneller te doen lopen en je aan te moedigen op de zwakke momenten. Sorry hiervoor. Maar ons einddoel behalen we zeker!
    Dan lopen we trouwens samen. Maar het is nog een lange weg.
    Om 10 Miles te lopen in wedstrijd, moeten we toch op 20-25 km trainen. Dit betekent dat we vanaf nu per 3 maanden de afstand met 5 km moeten opvoeren. Misschien moeten we toch meer samen lopen om je persoonlijke grenzen ietwat te verleggen. Sommigen hebben die “Push” nu eenmaal nodig. Dus tot op de volgende training?

  2. oon says:

    Interessant! Ik skip sowieso al 1 van de twee bevoorradingen, denk ik. Op 10 km moet eentje wel volstaan. En bovendien heb ik ook totaal geen idee hoe dat werkt, bevoorraden. Ah ja, ik zie wel. Ik hou me aan tip 5 en dan komt alles goed 🙂

Comments are closed.