Lopen en hydrateren

Hydrateren

Dat je sowieso veel water moet drinken (1,5 tot 2l per dag) is ondertussen wel al algemeen geweten. Dat weinigen het ook doen, dat zal ook geen verrassing zijn. Het heeft nochtans zijn effecten.

Begin januari begon ik, geïnspireerd door dit artikel, met 2 à 3 liter water per dag te drinken. Mijn wallen verdwenen niet maar ik kreeg precies wel een ‘glow’. De griep stak er een stokje voor maar sindsdien let ik er wel op toch zeker aan die anderhalve liter water te komen.

Diezelfde griep was ook spelbreker in mijn training voor de Antwerp 10 Miles. Gelukkig kwam Running.be met een trainingsschema voor mensen met weinig tijd. Weinig tijd is een slecht excuus dus ik probeer alsnog een derde training per week bij te doen.

Vorige week bijvoorbeeld deden we even op het gemak 16 km. Een dipje rond km 12 maar voor de rest ging het best vlot. Ook het drinken tijdens het lopen gaat steeds beter. En dat brengt ons bij de blogpost van vandaag: lopen en hydrateren. Hoeveel moet je drinken tijdens het lopen? Wat drink je best? En wat zijn nu de handigste accessoires als het op drinkbussen aankomt?

Hoeveel moet je drinken tijdens het lopen?

Moet je altijd water meenemen als je gaat lopen? Niet echt. Je kan gerust compenseren door voor en na de training te drinken. Maar bij meer dan 10 km of bij warm weer kan je best iets te drinken meenemen.

Je moet drinken voor de dorst die komt. En dat geldt eigenlijk ook naast het lopen. Dorst is een signaal van je lichaam dat het gehydrateerd raakt.

Je drinkt best tussen de halve en hele liter water per uur dat je sport. Da’s elke 10 minuten één of twee slokken. Voor getrainde lopers kan dit zelfs meer zijn.
Wie te weinig drinkt, merkt dat zijn prestaties snel achteruit gaan. Je zal sneller vermoeid zijn en je kan spierkrampen krijgen.

Zweet

Je kan, zoals de broers Coppens in Het Lichaam van Coppens, je zweet opvangen om te weten hoeveel zweet je verliest maar makkelijker is je voor het lopen te wegen en dan erna. Dan weet je hoeveel liter vocht je verloor en hoeveel je dus best kan drinken.

Wedstrijden

Bij wedstrijden of loopevenementen staan ze vaak klaar met water aan de bevoorrading en/of aankomst. Handig voor wie liever niet zelf met flesjes drank zeult. Je verliest inderdaad even tijd door je beker te nemen, uit te drinken en weer te vertrekken maar de tijd die je verliest door even stil te staan haal je later vast weer in, net dankzij de vochtopname.

Ik denk dat ik voor de 10 Miles beide ga doen: twee kleine flesjes zelf meenemen en ook even stoppen/vertragen aan de bevoorrading.

Wat drink je best tijdens het lopen?

Gewoon water zal bij kortere, minder intensieve afstanden zeker volstaan. Maar ik vind dat zowat elke drinkbus toch wel een plastieksmaakje heeft. Het was voor mij in het begin dé reden waarom ik geen drank meenam tijdens mijn looptrainingen.

Dankzij C kies ik nu voor water met een sportpoeder (isotone sportdrank). Voor zwaardere en langere inspanningen is dit sowieso de beste keus. Door te zweten verlies je niet alleen vocht maar ook zouten en minalen en die moeten ook aangevuld worden.
Zelf kocht ik een fles met rode vruchten-smaak in Decathlon. Wel heel zoet. Ook de limoen-versie vind ik lekker.

Hoe hydrateren tijdens het lopen?

Ik testte ondertussen al een arsenaal aan methodes.

Eerst was er de gewone drinkbus waar een riempje rond zat zodat je de fles zonder moeite in je hand kon houden. Je kan kiezen om de fles aan de buitenkant van je hand te dragen of om met je hand de fles te omklemmen. Best wel handig. Er kan een halve liter in de fles. Zeker aan het begin van de loop voel je dat. Ik wisselde de fles dan ook regelmatig van hand. Dat je het water constant hoort klotsen is ook minder aangenaam maar dit went na een tijdje.

Daarna kocht ik een rugzakje. Ik had gelezen dat je het gekluts dan niet hoort. Maar eerlijk, ik ben al vaak met het rugzakje gaan lopen (handig om een regenjasje in te steken of voor mijn smartphone) maar heb de waterzak nog niet gebruikt. Het lijkt me zo’n gedoe om hygiënisch te houden. En het ziet er zo pro uit voor een amateur gelijk ik :-)

Ook heb ik twee sets waarbij je kleine flesjes aan een riem bevestigt. De ene set was een koopje in Decathlon: handig formaat van flesjes en ik voel de riem niet. Helaas is er in de riem geen plaats meer voor een gel of een smartphone (of nog beter: allebei!).

Het andere setje stelde ik zelf samen. Ik kocht een heuptasje waar mijn smartphone in past. En vervolledigde het setje met twee heel kleine flesjes die je flexibel op een riem kan vastmaken. Hier liep ik slechts één keertje mee. Het heuptasje kruipt vervelend naar boven en is duidelijk niet gemaakt om er extra flesjes op vast te steken.

Het ideale accessoire heb ik dus nog niet gevonden. Ik geef voorlopig de voorkeur aan de handfles en de vaste riem.

Lopen en drinken

Drinken tijdens het lopen is niet eenvoudig, althans dat heb ik ondervonden. Je moet het tussen het ademen door doen en dat vraagt wel even oefening: kleine slokjes om je ademhalingsritme zo weinig mogelijk te verstoren. We werken eraan :-)

Hydrateren voor het lopen

Als je wedstrijden of langere trainingen plant, kan je als voorbereiding de dagen ervoor al wat meer water drinken zodat je zeker voldoende gehydrateerd bent. Je pipi zou eigenlijk helder van kleur moeten zijn.
Een uur voor de wedstrijd drink je een halve liter water. Daarna drink je beter niets meer tot vlak voor de start. Dan zijn een paar slokjes voldoende.

Hydrateren na het lopen

Als je je (naakt) weegt voor je gaat lopen en je weegt je naakt (en afgedroogd) na het lopen, weet je hoeveel je moet drinken om je vochtverlies weer aan te vullen.

Ik zweer na het lopen altijd bij een chocomelkje. Sinds ik las dat dit het beste is om te recuperen, is dit voor echt een must.

En sinds kort meng ik ook een eiwitrijk poeder van Aptonia of Biover in mijn drinkbus voor na het lopen. Een vieze smaak maar dat neem ik er even bij.

Ik ben dus nog een beetje zoekende naar de beste drinkfles. Alle tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.