
Kerstavond of niet. Tijd voor een korte loop-update: een paar weken geleden zat er een breekpunt aan te komen. Ik had keelpijn en bleef maar hoesten. Dat, in combinatie met thuiswerkdagen die verzet moesten worden door de talrijke stakingen, zorgde ervoor dat ik nog amper 1 keer per week liep. Eén keer is beter dan niet maar toch.
Begin december startten de inschrijvingen voor de Antwerp 10 miles. Ik heb me maar meteen ingeschreven. Zoals ik al schreef: de afstand is geen probleem. Snelheid is een ander verhaal. We willen namelijk onder een anderhalf uur finishen. Werk aan de winkel dus.
De dagen zijn dan wel al aan het lengen. De looptrainingen gaan hier meestal in de (schemer)donker door. (Foto is trouwens van maandagavond. De coach vond het, terecht, tijd voor een intervaltrainingske.)
Sinds ik op Zeelandweekend in mijn eentje rond 17u vertrok en onderweg merkte dat het in een uurtje tijd écht wel donker wordt, neem ik voorzorgsmaatregelen. Want echt, het was niet veilig: in den donker op smalle landbouwwegels* waar vrachtwagens veel te snel passeerden. Erg dom van me. En omdat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot, trok ik naar den Decathlon.
* Helemaal anders dan in het maanlicht in de bergen rond Cala Joncols gaan lopen. Good memories ;-)
Lopen in het donker, enkele tips:
- Een hoofdlamp of een setje lampjes om rond je arm of middel te doen. Heb ik zelf nog niet mee gelopen. Ofwel was het maanlicht voldoende ofwel stond er wel ergens een lantaarnpaal. Zelfs rond de Spuikom is het nooit echt helemaal donker. Er bestaan ook speciale ledlichtjes voor lopers. Of je kan iemand zoeken die mee wil fietsen ;-)
- Het draait allemaal om zichtbaarheid. Nog meer dan zelf iets zien, moet je vooral gezien worden. De meeste loopuitrustingen hebben reflecterende stroken.
- Als ik in de (schemer)donker ga lopen, trek ik voortaan een veiligheidsvestje aan. Een goed veiligheidsvestje hindert de loper niet. En is liefst uit een mesh-achtig materiaal gemaakt. Een veiligheidsvestje zoals je ze verplicht in de wagen hebt liggen zijn vaak uit plastic gemaakt. Geen aanrader om mee te hardlopen dus!
- Reflecterende armbanden helpen ook. Ik zag gisteren in de stoffenwinkel dat ze reflectorband verkopen. Misschien een ideetje om mijn loopvestjes wat te pimpen. Mijn loopkledij is vooral zwart en roze. Dat roze is best fel. Maar felle kleurtjes alleen zijn niet genoeg als je ’s avonds gaat lopen.
- Als ik overdag ga lopen, heb ik mijn smartphone mee. Voor Runkeeper onder andere. Maar ook ‘voor het geval dat’. Als je ’s avonds gaat lopen is dit nog meer aan te raden.
- Op de zeedijk en rond de Spuikom, geldt het niet maar altijd aan de linkerkant van de weg lopen! Dan zie je het verkeer afkomen. Een beetje de tips die ik vroeger kreeg toen ik als leidster mee op kamp ging: aan de andere kant van de baan lopen en niet in de lichten van de passerende auto’s kijken want dan ben je even verblind! In dezelfde orde: om het verkeer goed te horen aankomen, kan je beter zonder muziek lopen.
- Ik ga eigenlijk wel graag ’s avonds lopen. De wereld ziet er dan net iets anders uit. Maar als het donker is, ga ik niet zonder medelopers lopen. Veiliger én gezelliger :-)
Zo, ik ga nog even een toertje lopen. Heb jij nog tips om te lopen in het donker? Deel ze in de comments!
PS Volg je LBTS al op Facebook?
Geef een reactie