Lockdownprojectjes

Lockdown projectjes

Here we go again. De komende weken moeten we in ons kot blijven. Geen probleem, we kunnen dat. We hebben dat al eens gedaan. Kleine extra uitdaging: donkere winterdagen. Om me hier door te slaan, ga ik voor een paar lockdownprojectjes en kijk ik naar de winters in het noorden (hej Zweden!).

Uit de vorige lockdown weet ik ook dat routine helpt. Ook daarna, want ik bleef thuiswerken, heb ik geprobeerd me aan mijn routine te houden. Dagen dat het wat minder ging, kwam vaak omdat ik mijn routine uit het oog verloor. Maar da’s misschien voor een ander artikel.

Mijn lockdownprojectjes

Het verbouwproject

Eigenlijk heb ik met de verbouwingen al een groot lockdownproject. Het geeft me iets om naar uit te kijken. Het is veel werk en vooral veel stress. Even door de zure appel bijten om dan, hopelijk – als corona onder controle is, een gezellige thuis met aparte kantoorruimte te hebben. Het zorgt ervoor dat ik deze lockdown nuttig kan besteden. Toch probeer ik ook te zorgen om niet elke dag, elk uur bezig te zijn met de verbouwingen. Maar als ik het lastig vind om eraan te beginnen, hou ik me voor dat ik klaar wil zijn tegen dat de wereld er weer een beetje normaler uitziet. Bijkomend probleem: financieel laat corona ook zijn sporen na en dat heeft uiteraard ook een terugslag op de verbouwingen. Meer tijd dan geld momenteel helaas. Maar goed, alles wat ik al kan doen, is iets wat dan wel al gedaan kan zijn.

Kleinere lockdownprojectjes

Verder heb ik ook een paar kleine lockdownprojectjes gekozen die ik in mijn routine wil inplannen. Een overzichtje:

 • Dagelijkse lockdownwandeling
 • Dagelijkse lockdowntip op de Facebookpagina van Living by the Sea
 • Podcastproject waar ik momenteel nog niet veel meer over kan zeggen. Staat eigenlijk los van de lockdown. Stond al lang op mijn lijstje, ben er al een tijdje mee bezig en nu de freelance opdrachten weer een stuk minder zijn, is er even meer tijd om hier mee bezig te zijn.

Verder wil ik vooral ook niet te veel hooi op mijn vork nemen. Doe ik met de verbouwingen al genoeg.

Inspiratie voor lockdownprojectjes

Niet aan het verbouwen? Dan vind je hieronder misschien inspiratie voor je eigen lockdownprojectje:

 • Minimaliseren challenge: elke dag een kleine opdracht om je op weg te helpen naar een minimalistische levensstijl. Doe je mee aan de lockdown-editie?
 • Elke dag een receptje uit een van de kookboeken die anders stof liggen vergaren. Of een van de receptjes hier of hier.
 • Leer een nieuwe taal, elke dag 10 minuutjes volstaan!
 • Een muziek instrument leren spelen
 • Samen met de kinderen elke dag een gezelschapsspel spelen.
 • Dagelijks een stukje lezen in de stapel magazines en boeken die daar al even ongelezen liggen.
 • Het oude speelgoed sorteren en een nieuwe bestemming geven.

Het gaat er niet om dat je jezelf nog een extra ding oplegt maar dat je je kan toeleggen op iets waar je aan het eind van de rit met een goed gevoel op kan terugkijken. Iets dat je kan verwezenlijken, iets dat je creatief bezighoudt, iets wat je al lang wou doen,… Iets meer dan gewoon overleven. Want tijd vrijmaken voor iets extra zal voldoening geven waardoor je meer energie hebt voor dat ‘gewoon proberen overleven’.

Donkere winterdagen

Als het over die donkere dagen gaat, richt ik mijn blik graag naar het noorden. Als we het over korte winterdagen hebben ze daar wel wat ervaring. Wat ze doen om die te overleven?

 • Kaarsjes, van’s morgens bij het ontbijt tot ‘s avonds als ze gezellig in de zetel zitten.
 • Lichtjes! In Zweden zie je tijdens de wintermaanden achter elk raam een verlichte ster (zoals je in Ikea vindt), een ‘elljusstake‘ (een kandelaar met 5, 7 of 9 led-kaarsjes op) of een andere soort lamp staan. Dat maakt het binnen én buiten gezelliger. Ik heb in het nieuwe huis zelfs speciaal een stopcontact bij de ramen voorzien om deze traditie ook thuis te kunnen uitbouwen.
 • Fika! Even gezellig (virtueel, met je knuffelcontact of buiten op anderhalve meter afstand) bijpraten bij een koffie, met wat lekkers. Die Zweden weten hoe ze tijd moeten nemen voor wat echt telt!
 • Naar buiten gaan en bewegen! Friluftsliv. Weer of geen weer, elke dag even naar buiten en je kan er weer tegen. In Scandinavië zeggen ze niet voor niets dat er geen slecht weer is, alleen slechte kledij. Lukt het niet om naar buiten te gaan op de luttele uren dat er daglicht is, overweeg dan een supplement vitamine D.
 • Daarop aansluitend: haal alles uit het zonlicht! Jaren geleden was ik, ergens in maart/april, op persreis met een Zweedse journaliste. Als we even moesten wachten, stak zij elke keer de straat over om in de zon te kunnen staan. Soak up the sun!
 • Verder ook gewoon genieten van de gezelligheid binnen en er het beste van maken. Maak je niet druk in de donkere dagen. Op het weer en de korte dagen heb je toch geen invloed.

Wat is jouw trucje om de winter door te komen?

Pin for later

Lockdownprojectjes

2 gedachten over “Lockdownprojectjes

 1. Kelly zegt:

  Veel kaarsjes! En alle tips die je mee geeft, zijn sowieso dingen die ik al doe of graag doe, alleen zal ik ze nu wat vaker doen ,met een lege agenda in het weekend. Hou je goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.