Een leven zonder cash op zak…

Posted in Minimaliseren by

Lukt het om te leven zonder cash op zak? Je weet dat ik de laatste jaren al heel wat spullen weggegeven of weggegooid heb. Met zo weinig mogelijk spullen leven is voor mij geen uitdaging maar een levensstijl. Een verslavende levensstijl. Want elke keer als ik denk dat ik nu echt voluit geminimaliseerd heb, steekt na een paar weken toch weer de kriebel op en ontdek ik nog meer zaken die eigenlijk weg mogen.

Deze keer was het mijn portefeuille. Ik besefte dat die eigenlijk best zwaar was en dat ik de meeste kaarten die erin zaten nooit gebruikte. De klantenkaarten had ik er al uit gehaald. Heb trouwens enkel de klantenkaarten gehouden waar écht een voordeel aan hangt en van de winkels waar ik heel regelmatig ga. Het voordeel weegt vaak niet op tegen het gedoe. Van een aantal winkels was het voordeel me zelfs niet duidelijk ^^.

Leven zonder cash op zak

Toen ik mijn Samsung S4 Zoom met veel spijt inruilde voor een nieuwere Samsung, kocht ik er ook meteen een beschermhoesje bij waar je betaalkaarten in kwijt kan. Handig! Maar om die portefeuille dus echt te kunnen weglaten moest ik wel enkele oplossingen bedenken: zo ging mijn rijbewijs – in afwachting van het nieuwe formaat rijbewijs – in het mapje met de papieren voor de auto (laat ik niet in de auto liggen dus steekt sowieso al vaak in mijn handtas), de klantenkaarten zaten al los in mijn handtas (in het vakje voor je gsm) en kleingeld probeerde ik al te vermijden.

Omdat je eigenlijk ook zo goed als overal met de bankkaart kan betalen, ging ik de uitdaging aan om het een paar weken cashless te doen. Dankzij de euro is betalen op reis al een stuk makkelijker maar ook voor mijn trips naar UK of Zweden wisselde ik geen geld. Ter plaatse deed ik alles met cash. Dan moest het thuis toch ook lukken?! We zijn nu een maand verder en het leek me wel leuk om mijn bevindingen eens te delen.

 • Mijn handtas is nu een stuk lichter!
 • Geen plaatsgebrek meer als ik mijn clutch wil gebruiken door de te grote portefeuille waar dan ook nog eens de smartphone en de huis- plus autosleutels bij moesten.
 • Ik ben waakzamer dat ze mijn telefoon niet pikken. Want meer dan ooit is die telefoon mijn hele leven :-) Het is mijn notitieboekje, mijn adressenboekje, mijn wekker, mijn radio, mijn muziekcollectie, mijn gps, mijn foto-album, mijn fototoestel, mijn videocamera, mijn gps-horloge als ik ga lopen, mijn rekenmachine, mijn mailbox, mijn tv (svtplay & YouTube),… En ohja, je kan er ook mee bellen en sms’en ;-) En daar zitten nu dus ook mijn bankkaarten en identiteitskaart bij…
 • Nog lichter op reis :-)

Hoe is het leven zonder cash op zak?

Mijn cashless leven bevalt me dus wel. Je kan bijna overal met de kaart betalen. Helaas nog niet bij mijn bakker. Er is voor hen natuurlijk een kost aan verbonden maar het is ook een stuk veiliger en makkelijker voor hen toch? Geen gedoe met wisselgeld! Vind het ook nog eens hygiënischer want nu komt de verkoopster aan het geld en daarna weer aan het volgende brood…

Ook bij de parkeermeters was het even uitzoeken. Ik ontdekte nu het sms-parkeren. In Zeeland was er zelfs een automaat waar je met de kaart kon betalen. Om mijn duikfles te vullen aan de automaten heb ik ook kleingeld nodig. Heb in mijn duiktas nog een klein portemonneetje zitten met het restje 50 cent stukken dat ik nog had. Probleem voorlopig uitgesteld.

Als je op restaurant de rekening deelt, kan het ook vervelend zijn als je geen cash op zak hebt. Meestal stel ik dan voor zelf met de kaart te betalen. Maar dan zit ik dus met cash als ze me meteen terugbetalen… In Zweden is er een app (Swish) die frequent gebruikt wordt voor dergelijke situaties maar helaas enkel als je een Zweedse rekening hebt.

Deze week hadden we twee communies. Zoals zo vaak tegenwoordig werd een ‘omslag’ gevraagd. Tja, daar heb ik dus cash voor moeten afhalen. Een cadeaubon of overschrijven (maar dan kom je wel met lege handen aan) had dit misschien opgelost.

Het muntje voor de winkelwagen dan. Bij Colruyt heb je dit gelukkig niet nodig. Bij Delhaize ga ik vaker voor kleinere hoeveelheden en het winkelmandje volstaat dan. Voorlopig dus ook nog geen probleem geweest. Kluisjes in het zwembad zal ook een probleem zijn. Da’s voorlopig ook nog altijd met een muntstuk te regelen.

Maar al bij al kan je meestal heel vlot met cash betalen. Voorlopig blijf ik dus lekker cashless verder gaan :-)

Heb jij altijd cash op zak?

5 mei 2016
/
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Evelien cabie

  Ik heb geen handtas meer nu de kinderen wat groter zijn. Enkel een gsm met hoesje waar mijn betaalkaarten, paspoorten van het gezin, lidkaart van de gezinsbond en wat briefjes geld in zitten. Zalig licht! Ik herken mij erg in jouw opmerking dat ik er ook extra op Let om mijn gsm veilig bij te houden. Enige minpuntje: als ik geen jas- of broekzakken heb moet ik hem vasthouden :) Heel leuk artikel dat je schreef! Respect voor je inzet zeg! Mijn minimalisme houdt hier zo ongeveer op :)

  6 mei 2016 at 13:51
 • Reply Charlotte Gyselinck

  Goede app om rekeningen te delen is Splitwise. Gebruik ik met mijn broer en andere mensen met wie ik vaak gezamelijke uitgaven doe (resto, railpass, …). Het houdt bij hoeveel iemand jij nog moet of omgekeerd. De volgende keer op cafe kan je vlug checken wie in het rood staat en die betaalt!

  6 mei 2016 at 14:46
  • Reply Heidi

   Aha, moet ik hier ook eens invoeren :-)

   6 mei 2016 at 22:44
 • Reply nobutterfly

  Er is een app om meteen geld over te schrijven via je iphone, ik vergeet altijd de naam, sommige handelszaken gebruiken die ook

  6 mei 2016 at 17:06
 • Reply ElsS

  hier ook al positieve zaken gehoord over Splitwise. Vandaag echter nog ondervonden dat onze huisartsenpraktijk nog steeds op cash draait (en daar sta je dan met onvoldoende centen op zak, gelukkig ze ze dan wel zo sympathiek om je enkel de opleg te laten betalen en regelen ze de rest rechtstreeks met het ziekenfonds). Ook bij onze tandarts in principe cash maar daar mag je ook overschrijven.

  6 mei 2016 at 20:27
  • Reply Heidi

   Hier gelukkig bij allebei al bancontact. Heb thuis wel nog cash liggen in speciaal potje voor als ik ooit de dokter van wacht moet laten komen. Alleen vrees ik dat het ondertussen al niet meer genoeg zou zijn ;-)

   6 mei 2016 at 22:43
 • Reply Falderie

  Ik heb altijd cash bij en ik betaal ook altijd met cash geld.(de belangrijkste reden daarvoor is wel dat ik een dag in de week in de horeca werk en daar cash betaald word. Als dat niet het geval zou zijn, zou ik wsl ook veel meer met kaart betalen)

  7 mei 2016 at 17:08
 • Reply Jeroen

  Ik heb ook bijna nooit cash bij. Beenhouwer en bakker kunnen met kaart. De drankautomaat voor een frisdrank op het werk ook. Jammer genoeg de automaten bij de bakker en boer (voor fruit en groenten) nog niet. Het bevalt me nog steeds zo leven met geen cash (of heel weinig) geld op zak.

  Met de Payconiq app kan je vrienden makkelijk terug betalen ?

  8 december 2016 at 13:14
 • Reply Jente

  Ik heb iedere week cash nodig om in de voetbalkantines te betalen waar mijn zonen gaan voetballen. Ook op café is betalen met kaart nog niet ingeburgerd. Op dat vlak moet er in België toch nog veel gebeuren bij verenigingen, horeca en kleine zelfstandigen.

  8 december 2016 at 13:27
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: