Klaar voor de grote lenteschoonmaak?

Er was een tijd dat ik eens moest lachen (en misschien zelfs rol-ogen) als ik hoorde dat iemand aan de lenteschoonmaak bezig was. Ik moet toegeven dat de lente het perfecte moment is om alles net wat grondiger aan te pakken bij het schoonmaken. Onderaan vind je ook een checklist met zero waste schoonmaakproducten en -spullen die ik gebruik.

Tip: schoonmaken is makkelijker als er niet te veel rommel rondslingert. Tips om te minimaliseren, te ontspullen en op te ruimen vind je hier.

Enkele algemene tips

Top till bottom

Wat je ook doet, begin altijd van boven naar onder, van het verst weg van de deur naar de deur toe. Dat werkt het efficiëntst. Vergeet ook de bovenkant van de kasten, alle plintjes, lampenkappen, spijlen van de trap enz. niet mee te nemen. De kastdeuren in de keuken neem ik regelmatig eens mee maar hoe vaak doe je de kasten in de slaapkamer of de woonkamer? Die hards kunnen ook hun plafonds afwassen.

Leegmaken

De lenteschoonmaak is ook een goed moment om kasten (ook je koelkast) eens helemaal te legen, uit te wassen en enkel terug te leggen wat je ook effectief gebruikt (en wat ook op die plek moet liggen. Misschien een idee om eens een packing party te organiseren?

Tip: plan meteen ook een moment waarop je de spullen die je niet meer wil, weg te brengen. Als je niet weet waar naartoe dan vind je hier inspiratie.

Verplaatsen

Met verplaatsen bedoel ik niet spullen van de ene ruimte naar de andere verplaatsen. Pas op, soms is dat een goede opruimtactiek. Je hebt namelijk manoeuvreerruimte nodig bij het grondig opruimen. Ik bedoel dat je bij het poetsen ook alle meubels die je kan verplaatsen, verplaatst zodat je ook overal onder en achter eens kan schoonmaken.

Maak er een spel van

Ontzie je het om eraan te beginnen? Of zoek je een manier om je huisgenoten te motiveren? Maak er een spelletje van! Toen ik onlangs mijn vroegere slaapkamer in het ouderlijk huis opruimde om er een toffe logeerkamer voor de kleinkinderen van te maken, wou mijn neefje van 2 jaar per se helpen. Kleine kindjes die in de weg lopen kan je bij de lenteschoonmaak of bij het opruimen echt wel missen. Ik maakte er dus een spelletje van voor hem en gaf hem af en toe boeken die hij dan in een doos kon steken die wat verderop stond. Of hij mocht papiertjes in de papiermand doen. Alleen ging het sneller gegaan zijn maar hij was content te kunnen helpen en ik moest zelf niet zoveel heen en weer lopen.

Je kan ook een timer zetten. Zet bv het alarm op je gsm op 20 minuten en probeer in die tijd zoveel mogelijk te doen. Je kan ook 2 gelijkaardige kastjes uitkiezen en een wedstrijdje houden: om ter snelst poetsen! Een kwaliteitsjury die strafpunten uitdeelt bij vergeten hoekjes is een extra stok achter de deur om te zorgen dat het toch goed gebeurt.

Belonen

Een dagje schoonmaken of opruimen vraagt mentale en fysieke inspanning. Inspanning die beloond moet worden! Een opgeruimd en netjes huis is natuurlijk de grootste beloning maar het vooruitzicht op een beetje wellness, een daguitstap, lekker gaan eten of gewoon een avondje onderuit gezakt in de zetel: zorg dat je een beloning voor ogen houdt!

Focus

Omdat mijn huis eigenlijk vrij snel gepoetst is (lang leve het minimalisme!) handel ik het vaak taakje per taakje af: eerst overal afstoffen, dan overal stofzuigen,… en afsluiten met dweilen. Enkel de badkamer vind ik makkelijker om in een keer af te werken. Anderen kiezen om kamer per kamer af te werken. Elk zijn voorkeur. Ook al kies je ervoor om kamer per kamer af te werken, sommige taken pak je toch beter in zijn geheel aan, zoals ramen poetsen.

Ramen wassen

Ok, bekentenis: de lenteschoonmaak is mogelijks het enige moment in het jaar dat ik mijn ramen was. Ik doe dat niet graag en het is ook zo demotiverend omdat het resultaat zo snel weer verdwijnt. Toen ik enkele jaren een poetsvrouw had, deed zij dat wel elke keer (terwijl ik liever had gehad dat ze bv. de plintjes eens wat vaker zou meenemen). Als je die ladder dan toch moet uithalen, kan je best alle ramen in een keer doen.

Vuilnisbakken

De vuilnisbakjes zijn nog zo’n taakje die ik in alle ruimtes in een keer doe. Afval in de grote vuilniszak en dan komt regelmatig het smetvreeskantje boven: regelmatig spoel ik de vuilnisbakjes uit, buiten met de tuinslang en een beetje dettol of azijn.

Per ruimte

Voor de (twee-)wekelijkse schoonmaak heeft iedereen wel zijn eigen routine. Hieronder lijst ik enkele taakjes op die je minder vaak moet doen en waarvoor de lenteschoonmaak alvast een goed moment is. Je zal zien dat je sommige dingen die hieronder staan meer dan 1 keer op een jaar doet. Elk moet voor zich uitmaken hoe vaak je iets wil doen.

Zolder/kelder/garage

  • Spinnenwebben verwijderen
  • Rekken/kasten verzetten en er ook eens achter poetsen
  • Wegdoen wat weg mag: het is niet omdat je een grote zolder/kelder/garage hebt, dat je die volledig vol moet zetten.

Slaapkamer

  • Matras draaien (doe ik bij het begin van elk seizoen) – draai ze niet alleen ondersteboven maar ook eens voet/kopeinde of wissel ze eens van kant.
  • Hoofdkussens/dekbed wassen
    Tip: gebruik je een droogkast, steek dan een tennisbal erbij om je dekbed en hoofdkussen luchtig te houden.
  • Schoenen poetsen en de schoenen die wat extra zorg nodig hebben naar de schoenmaker brengen.

Badkamer

  • De voegen eens extra poetsen
  • Douchegordijn wassen of vervangen (heb ik niet meer)
  • (Make-up)borstels reinigen met beetje zachte shampoo (goed uitspoelen en liggend laten drogen) – doe ik bij de start van elk seizoen.

Keuken

  • Rubberranden van de vaatwas, koelkast, diepvries. Ik neem deze eigenlijk bij elke schoonmaakbeurt mee maar als je dit taakje overslaat, is het nu wel een goed moment om er even extra aandacht aan te besteden.
  • Oven/microgolf
  • Waterkoker/koffiemachine ontkalken – nog zo’n taakje dat hier bij de start van elk seizoen gepland staat.

Voorraad opeten

  • Een paar keer per jaar probeer ik wat minder boodschappen te doen maar eerst eens op te eten wat ik al in huis heb.
  • Check de datum van de producten in je voorraadkast en stel je menu’s de komende tijd op op basis van de verbruiksdatum zodat je geen eten over datum laat gaan.
  • Het resultaat van je voorraad opeten zou moeten zijn dat je minder werk hebt om je kasten leeg te maken om te poetsen. Ook je diepvries zou dus opvallend leger moeten zijn en het makkelijker moeten maken om je diepvries te ontdooien.
  • Sorteer je boodschappen altijd zodat je de producten die het snelst zullen vervallen vooraan zet.

Woonkamer

  • Houten vloer boenen
  • Tapijten (laten) reinigen
  • Leren zetels met marseillezeep afwassen

Home office

Speelkamer

  • Deze kan je misschien voor zomerse dagen houden: organiseer een grote speelgoed-carwash!
  • Je kan de meeste stukken speelgoed ook in de vaatwas kwijt. Eventueel kan je het speelgoed in zo’n wasnetje steken.
  • Check welke stukken speelgoed niet meer gebruikt worden en geef ze een nieuwe bestemming. Je kan ze ook al klaar zetten voor de rommelmarkt.

Hall

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar mijn hall is het rommeligste van heel het huis. Er staan vooral dingen die weg moeten. Momenteel staan er 2 dozen met oud papier (ik vergeet ze altijd buiten te zetten als het ophaling is) en 2 lege rekken die naar mijn broer zullen verhuizen. Werk aan de winkel dus. De hall is het eerste wat mensen zien. Soms zelfs het enige wat ze zullen zien.

Tuin

  • Tuinmeubelen klaarmaken voor de lente/zomer
  • Plannen maken voor de moestuin
  • Tuingereedschap in gereedheid brengen

Checklist: minimalistische en zero waste schoonmaakproducten en -spullen

Stofzuiger

Ik weet het, echt noodzakelijk is een stofzuiger eigenlijk niet als je geen tapijten hebt. Met een veegborstel kan je het stof ook verzamelen. Omdat een stofzuiger (zonder zak maar met hepa-filter) het stof ook echt vangt in tegenstelling tot een borstel, is die stofzuiger voor mij toch echt onmisbaar.

Emmer

Ik kocht ooit 2 grote en 2 kleine plastiek emmers. Met 1 grote (liefst eentje in zink) had ik eigenlijk genoeg gehad. Weggooien om weg te gooien is ook niet zo milieuvriendelijk dus ik doe er voorlopig mee verder. Het zijn vrij stevige emmers dus ik hoop dat ze ook nog een hele tijd mee gaan.

Trekker

Hier koos ik er wel een exemplaar zonder plastiek uit. De steel kwam in het begin regelmatig los tot ik er met het schroefmachine een extra vijs indraaide.

Borstel en blik

Ook deze zijn in metaal. In de borstel zit een magneetje waardoor ze makkelijk in elkaar passen en minder plaats innemen.

Dweils en vodden

Ik kocht destijds microvezel. Stom want hoewel er dan zogezegd geen schoonmaakproduct voor nodig is, zijn deze allesbehalve milieuvriendelijk. De productie niet en ook het gebruik niet. Bij elke wasbeurt verspreiden ze micro-minuscule plastiek deeltjes die zo in het water terechtkomen. Ik ben dus op zoek naar een alternatief.

Raamwisser

Een eenvoudig (plastiek) exemplaar.

Zelfgemaakte schoonmaakproducten

Ik gebruik 2 allesreinigers: eentje met azijn (anti-kalk) en eentje met bruine zeep. Verder heb ik ook een zelfgemaakt schuurproduct. Voor de nieuwe houten vloer in de woonkamer gebruik ik een speciale reiniger. Ik zoek hier nog een milieuvriendelijker alternatief maar wil natuurlijk ook de vloer in optimale conditie houden.

En als afsluiter mijn favoriete tante Kaat-tips:

  • Zet een kommetje met water en een paar druppels citroensap in de microgolfoven. Laat de microgolfoven een paar minuutjes draaien en je neemt alle vuil zo af met een doekje. Hetzelfde werkt trouwens ook voor je oven, alleen moet je dan oppassen dat je je niet verbrandt! 
  • Een klein rond (nieuw en proper!) schilderborsteltje is de perfecte stofafnemer voor plinten en trapspijlen. 
  • Strooi wat sodacarbonaat op je tapijt. Even laten intrekken en opzuigen met de stofzuiger. Of als het sneeuwt, omgekeerd in de sneeuw leggen!
  • Ook in een fris gepoetst huis kunnen al eens geurtjes hangen. Al eens een lekker geurtje op het tapijtje bij de inkom gespoten? Of een beetje waspoeder in de stofzuigerzak? Ook een kaarsje aansteken zou helpen tegen vervelende geurtjes. 
  • Leg krantenpapier op hoge kasten. Je zal het niet zien maar bij de volgende grote schoonmaak moet je gewoon het papiertje vervangen en klaar.

Doen jullie mee aan de lenteschoonmaak? Hoe pakken jullie het aan? Ruimte per ruimte of eerst over afstoffen, dan stofzuigen en vervolgens door het hele huis dweilen? En wat is jouw beste trucje om de lenteschoonmaak zo vlot mogelijk te laten verlopen? Deel het in de comments!

Pin for later

De grote lenteschoonmaak

Comments

  1. Arach says:

    Stofzuigen doe ik eigenlijk elke dag en dan pak ik gelijk het hele huis in een keer. Is wel zo makkelijk en handig met 2 kleine kinderen, 2 katten, 2 hamsters en een stofmijtallergie. Dweilen moet ik dan eigenlijk ook elke dag, maar dat doe ik maar 3 keer in de week (ma, wo en vrij). Voor de rest doe ik het ruimte voor ruimte. Vind ik zelf veel makkelijker, want dan kan ik die ruimte afstrepen en raak ik het overzicht niet kwijt.

    Ik ben zelf net begonnen met minimaliseren en ik merk dat als ik het ruimte voor ruimte doe, ik ook minder geneigd ben om dingen te bewaren. Anders verplaats ik het alleen maar en ben ik overal en nergens bezig.

  2. Laura says:

    Wat een super fijn artikel heb jij geschreven!

Comments are closed.