
In mijn Evernote-lijstje ‘blogideetjes’ stond al een hele poos iets over het budget van hardlopen. Maar zoals wel vaker is er wel inspiratie maar ontbreekt het me aan tijd om het ook allemaal uit te werken.
Even terug naar de periode van voor ik regelmatig ging lopen.
Op school heb je lichamelijke opvoeding. Ik was misschien niet de sportiefste van de klas maar ik had toch wat beweging. Vanaf het vijfde middelbaar ging ik in de weekends werken. Na mijn hogere studies bleef ik in hetzelfde bedrijf werken. Het was een vrij fysieke baan. Ook hier had ik dus meer dan mijn beweging.
En dan kom je in een bureaujob terecht. Gelukkig waren er regelmatig wat evenementen en had ik dus toch nog wat beweging. Het begint hier op een cv te lijken…
Toen ik zes jaar terug bij mijn huidige werkgever aan de slag ging was er van beweging eigenlijk helemaal geen sprake meer. Integendeel. Bovenop de 38-urenweek kreeg ik er nog 2x net geen 2u pendelen bovenop per dag.
Resultaat: beweging 0,0.
Eerst overwoog ik nog een fitnessabonnement. Maar goedkoop was dat niet. Joggen leek me wel wat. Ik had dat vroeger nog wel gedaan en herinnerde me nog vaag de runner’s high.
Budgetvriendelijk! Want schoenen kopen en klaar. Toch?
Fast forward naar nu. Door haar post, maakte ik eindelijk eens werk van die budgetpost over lopen. Benieuwd of we ongeveer dezelfde bedragen uitkomen…
Let’s talk budget: wat kost hardlopen?
Loopkledij
Ik liep vooral in de zomermaanden. Ik had dus vooral korte broekjes en T-shirtjes. De afgelopen maanden investeerde ik ook in wat loopspullen voor de winter.
Mijn lijstje
- Asics-sportschoenen
- Een reservepaar van Kalenji (Dit is eigenlijk mijn vorig paar. Handig om een tweede paar te hebben om eens af te wisselen, voor als je weet dat het parcours er wat drassig/modderig bijligt,…)
- Korte sokjes: basics, run intensives en feel warm-modellen
- 4 windjacks
- 1 regenjasje
- 4 naadloze sportonderbroeken
- 4 sportbeha’s
Voor de winter:
- 3 lange broeken
- 4 shirts met lange mouwen
- 1 ondershirtje voor als het echt koud is
Voor de zomermaanden:
- 2 korte broeken
- 4 T-shirts
- 1 topje
Accesoires:
- Petje
- Muts
- 3 haarbanden
- zweetbandjes
- drinkflessen en -riem
- handschoenen
- buff
- veiligheidsjasje
- ONmove 200 (GPS-horloge)
Andere kosten:
Zeker voor trainingen + 10 km gaat een speciale sportdrank mee in de drinkbus. En ik kocht ook al sportgels. Een coldpack komt vroeg of laat ook van pas. En dan heb je nog, als je mee wil doen aan wedstrijden, het inschrijvingsgeld.
Het kostenplaatje
Voor al deze bovenstaande opgesomde dingen kom ik aan net geen 1000 euro.
Wat kost hardlopen per km? Als we ervan uitgaan dat ik mijn kledij om de 3 jaar vervang maar elk jaar een paar nieuwe loopschoenen koop, dan kom ik op 49 eurocent/km.
Tenminste als ik jaarlijks 1000 km loop wat 200 km/jaar minder is dan de uitdaging die ik nu in Runkeeper heb lopen. Als ik die doelstelling haal, kost het me 41 cent per km.
Kan het voor minder?
Ja, ik heb drie drinkflessen en een rugzakje. 1 bidon was wellicht genoeg. Dat petje draag ik ook niet zo vaak maar is wel handig om de zon uit mijn gezicht te houden in de zomer.
Misschien heb je ook geen 4 sets van alles nodig als je wat minder vaak gaat lopen of wat vaker de was kan doen. Maar meer machines draaien kost uiteindelijk ook geld.
Kan het voor meer?
Zeer zeker! Ik ging voor zo goed als alles voor de budgetvriendelijkste keuze. Ik heb veel spullen in Decathlon gekocht. Zeker voor kledij vind ik Kalenji minstens even goed dan andere duurdere merken. Maar je kan in sportkledij zo duur gaan als je zelf wil. Ben je Nike-fan, dan mag je dit bedrag wellicht maal vier doen.
Duikende loopvriendjes, ik maakte eenzelfde oefening vorig jaar ook eens voor mijn duikmateriaal. Zal ik ook eens in een blogpostje gieten!
haha, wat is een buff, nog nooit van gehoord…
Zo’n sjaal voor rond je nek :-) Kan je ook een muts van maken enz.
Lijkt te kloppen.
Ik deed de oefening ook eens http://annelyse.be/2015/01/14/wat-kost-joggen-nu-echt/
en kwam op 45 cent per kilometer.