Kopenhagen – complete cityguide!

Kopenhagen stond al een tijdje op mijn wishlist. Niet in het minst omdat ik nog nooit in Denemarken was geweest en ik op deze manier nog een land als ‘bezocht’ kon aanduiden. Maar ook omdat ik er altijd zoveel goeds over lees en hoor. Kopenhagen is een groene stad, een stad met een geschiedenis maar toch ook vooruit op zijn tijd. Ik was dus al een tijdje tips en adresjes aan het verzamelen.

Kopenhagen (6)

Over de vlucht en het hotel

Ik ben geen fan van vliegen met Ryanair maar een vlucht H/T naar Kopenhagen voor amper 30 euro doet me al eens van gedacht veranderen. De parking op Charleroi Airport zou bijna drie keer zo duur uitvallen als mijn vlucht! Toch was de trein of bus naar Charleroi geen optie: de vlucht vertrok om iets na zeven richting Kopenhagen en zou, vijf dagen later pas ‘s avonds na elven terug in België landen. Het voordeel aan deze vluchturen is dan weer dat je echt volledige dagen ter plekke bent. Een uitstapje naar Malmö en Lund stond ook op het programma. En aangezien de overnachtingen in Malmö een stuk goedkoper bleken, bleef ik zelfs enkele nachten op Zweedse bodem slapen.

Wake Up CPH

Het hotel in Malmö was dan misschien wel goedkoper, dat in Kopenhagen was meer mijn ding. Wake Up CPH is eigenlijk ‘maar’ een tweesterrenhotel maar geeft het gevoel van een viersterrenhotel. Het hotel in de Borgerade opende pas in 2015. De kamers zijn klein maar comfortabel. Ik had een éénpersoonskamer met een bed van 140 cm, met design-douchecabine in de kamer. Basic maar meer moest dat eigenlijk niet zijn. Echt, ik wou dat er meer Wake Up’s waren.

Op zoek naar een hotel in Kopenhagen? Kijk dan hier voor de beste prijs!

Ontbijt was niet inbegrepen maar in een stad als Kopenhagen is dat eigenlijk een goed punt: er zijn zoveel hippe ontbijtbars dat je met buitenshuis ontbijten eigenlijk altijd beter bent dan met het klassieke ontbijtbuffet. Ook vriendelijke staff aan de receptie, propere kamers en leuke lobbyruimte. Wie zijn koffers in het hotel wil achterlaten om ook de laatste dag nog volop van de stad te kunnen genieten, betaalt 20 Deense kronen. Ze werken met kluisjes zoals je bv ook in zwembad en Ikea hebt maar hier wordt je kroon wel ‘ingeslikt’. Geen kleingeld op zak? Geen probleem! Je kan aan de receptie met visa of andere bankkaart betalen en ze geven je dan een muntstuk.

Booking.com

Vervoer in Kopenhagen

Als het te voet lukt, zal ik altijd voor die optie kiezen. Op citytrip neem ik dus vaak enkel openbaar vervoer om van de luchthaven in de stad te geraken. Hoera voor mijn nieuwe sneakers want ik heb serieus wat kilometers afgelegd en geen enkele keer pijnlijke voeten gehad! Ik had natuurlijk geluk met het weer: zon of sneeuw maar geen regen dus dat scheelt :-)

Van en naar de luchthaven

Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen ligt niet ver buiten de stad. Met de trein of de metro sta je in amper 10 minuutjes midden in het centrum. Tip: koop ene 10-beurtenkaart als je meer dan 2 ritjes plant (bv met 2 personen heen en terug of met 1 persoon heen en terug + nog één andere rit) want dan komt het goedkoper uit dan gewoon een enkeltje. Bovendien blijft de 10-rittenkaart lang geldig en kan je de overige ritjes eventueel doorgeven of bij een later bezoek gebruiken. Een kaart voor 2 zones volstaat als het is om van de luchthaven naar het centrum te reizen.

De 5 musts van Kopenhagen

Kopenhagen valt moeilijk te beschrijven. Het voelt niet als een hoofdstad aan. Ik vond dat alles goed te voet te doen was. De indrukwekkende gebouwen liggen verspreid over de stad. Om elke hoek wacht wel weer een indrukwekkende toren.

Kopenhagen (14)

Ik had deze citytrip op voorhand wel wat gepland maar ook wat ruimte gelaten om ter plekke nog dingen te ontdekken. Als ik op citytrip ga, vertrek ik graag van een beperkt must see-lijstje. Voor Kopenhagen stond dit er bijvoorbeeld op:

1. Nyhavn

Kopenhagen (5)

Dit is zowat hét beeld van Kopenhagen, de kleurrijke huisjes aan het water. Het bleek in het echt ook de gezelligste plek van de stad te zijn. Het was voor mij ook een herkenningspunt omdat het vlakbij mijn hotel lag en er in de stad heel wat pijltjes naar Nyhavn wijzen.
Hier ook lunchen zou ik eerder afraden. Je betaalt voor het uitzicht. Maar het is er wel heerlijk zitten in het zonnetje. Als alternatief kan je, zoals de locals doen, iets halen in de supermarkt en je aan de waterkant zetten om het op te drinken. Let wel, voor de rust moet je hier niet zijn. In Nyhavn is het altijd een levendige bedoening.

2. De kleine zeemeermin

Kopenhagen (4)

Overal waar je over de zeemeermin leest, lees je ook meteen dat je er niet te veel van moet verwachten. Dat het eigenlijk maar een klein beeldje is, in een uithoek van de haven. Chapeau voor dat kleine beeldje om uit te groeien tot symbool van zo’n stad :-) In elk geval: je kan niet naar Kopenhagen gaan en Den Lille Havfrue geen bezoekje brengen. Het beeldje ligt inderdaad een beetje afgelegen. Eventueel kan je de boot (Harbour bus) nemen aan Det Kongelige Bibliotek die tot aan de zeemeermin vaart. Dit kost je amper 24 kronen. De typische toeristische rondvaarten brengen je ook tot bij het beeldje maar je zal een pak meer geld kwijt zijn. Zelf koos ik ervoor om ‘s morgens tot daar te lopen. Ik pikte meteen ook Kastellet mee. Je kan hier op de omwalling lopen. Kastellet zelf vond ik minder de moeite. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het geen kasteel maar een militair terrein. Kastellet betekent ‘de citadel’.

3. Rosenborg Slot

Kopenhagen (3)

Het was zalig wandelen in dit stadspark. In Kongens Have heb je een speeltuin, propere openbare toiletten, veel bankjes om uit te rusten, enkele beelden waaronder een standbeeld van Hans Christiaan Andersen en uiteraard het kasteel Rosenborg zelf. In de kelder kan je de Deense kroonjuwelen bezoeken.

Kopenhagen (18)

4. Amaliënborg Paleis

Kopenhagen (2)

Het koninklijk paleis is natuurlijk ook niet te missen. Niet zozeer voor de gebouwen zelf want er zijn koninklijke residenties die architecturaal meer tot mijn verbeelding spreken. Maar ik vond het wel interessant om zien hoe het paleis als een vierkant opgesteld is. De Deense koningin Margrethe woont in het zuidelijke deel, haar zonen Joachim en Frederik wonen respectievelijk in de noordelijke en oostelijke vleugel.
Probeer je bezoek zo te plannen dat je er rond de middag bent. Om 12u is er namelijk de wissel van de wacht en dat gaat nog steeds gepaard met een speciale ceremonie. Je kan trouwens gewoon vrij in en uit het vierkant wandelen. Er mogen ook auto’s rijden. Zelfs tijdens de wissel van de wacht. Dit leverde dan weer tafereeltjes op van auto’s die meerdere keren rond het standbeeld in het midden reden om toch maar een glimp van de wachtswissel te kunnen zien.

5. Marmorkirken

Kopenhagen (1)

Om de top 5 af te sluiten zet ik ook de Marmorkirk in dit lijstje. De koepel van deze kerk is met zijn 31 meter diameter de grootste van Scandinavië. De officiële naam is de Frederikskerk. Ligt vlakbij het koninklijk paleis.

Ook doen in Kopenhagen

 • Shopping: pijnlijk voor de portemonnee maar Kopenhagen telt heel wat leuke winkeltjes. De Scandinavische mode scoort tegenwoordig en fashionista’s zullen hun hart kunnen ophalen in de Deense hoofdstad.
  Kopenhagen kan uitpakken met één van de langste Europese winkel-wandelstraten: Strøget. Dat zijn eigenlijk verschillende straten. Persoonlijk vond ik Købmagergade en østergade het interessants. In de Samøe Samøe winkel moest ik me echt inhouden (tot ik de prijskaartjes zag, dan viel dat plots een stuk beter mee).
  Ook leuk: de Lego-winkel!
 • Tivoli. Was gesloten toen ik er was maar op zaterdagavond zou er elke week om middernacht vuurwerk zijn. Niet zelf uitgetest dus. Tivoli is één van de oudste pretparken maar zeker niet afgeschreven en het zou ook plezant zijn om er gewoon in rond te wandelen.
 • Ronde Toren ofte Rundetaarn. Geen trappen (behalve een klein stukje, op het einde) en toch een prachtig 360° uitzicht over Kopenhagen voor amper 3 euro. De toren is bijna 35 meter hoog en telt ook een astronomisch observatorium.
Kopenhagen (8)
Kopenhagen (9)
Kopenhagen (10)
 • Christianshavn. Een stukje authentiek Kopenhagen met oa ook Noma.
Kopenhagen (22)
 • Nørrebro. De hippe wijk met heel wat nieuwe hotspots.
 • Guinnes World Records museum: mijn broer had vroeger een boek over alle gekke wereldrecords. Buiten dit Guinnes World Records museum staat een beeld van de grootste man ooit. Ook bij heel wat andere recordhouders kan je enkel ‘ocharme’ stamelen. Het is het enige in zijn soort in Europa en alleen daarom al een bezoekje waard. Lijkt me iets wat ook heel goed scoort bij kinders :-)
Kopenhagen (7)
 • H.C. Andersen Fairy Tale House
  Je kan de huizen van H.C. Andersen vinden in Nyhavn (nrs 18,20 en 67) maar vlakbij het Stadhuis van Kopenhagen vind je het H.C.Andersen Fairy Tale House. Je leert er over zijn leven en belandt in een paar van zijn bekende sprookjes.
Kopenhagen (16)
 • Hier kom ik in de zomer nog eens voor terug: Islands Brygge. Zou de perfecte picknick spot zijn en ook heerlijk om hier te zwemmen. Als ik nog eens naar CPH ga, in de zomer, zal ik je laten weten of het klopt :-)

Kopenhagen voor foodies

Je kan in Scandinavië eigenlijk niet verkeerd vallen wat restaurants betreft. Ik zag zoveel toffe adresjes waar ik wel eens binnen zou willen gaan maar dan is een citytrip van een paar dagen natuurlijk veel te kort. Hierbij een selectie van enkele adresjes waar ik wel ging eten en die me de moeite leken om hier te delen.

 • Maxburgare. Omdat ze ook voor vegetariërs meerdere opties aanbieden. Echt, uit vijf vegetarische burgers kunnen kiezen, da’s feest. Omdat ze zo duurzaam mogelijk met het hele productieproces en de uitbating proberen om te gaan. Omdat Maxburgare me aan Zweden doet denken. Ja, ik ben fan!
  In het rijtje ‘niet doen’ zou ik Joe and the Juice plaatsen. Ze mengen zoveel ijs onder hun smoothies dat je niet anders kan dan je bekocht voelen.
 • Naturabageriet. Ook in Denemarken hebben ze een soort semla maar dan meer een grote soes. Een echte caloriebom! Ik at eentje van bij Naturbageriet. Alles daar staat in het Deens dus ik ben niet 100% zeker van mijn vertaling maar ik denk dat ik kon opmaken dat ze vele glutenvrije producten hebben, dat ze zonder toegevoegde suikers en/of bewaarmiddelen werken en geen dierlijke vetstoffen gebruiken. Enfin, ‘t was lekker :)
 • Ontbijten bij Kompa’9. In de Kompagnistraede zijn heel wat toffe ontbijtbars. En was Kompa’9 me niet door een local aangeraden, ik was waarschijnlijk in één van de andere adresjes binnengestapt die er vanbuiten een stuk hipper uitzien. Toch is Kompa’9 zowat de hipste ontbijt-hotspot van Kopenhagen. Ik koos voor het uitgebreide ontbijt. De vriendelijke staff bracht me een aangepaste vegetarische versie. Helemaal top dus!
Kopenhagen (17)
 • Torverhallerne. Ik ben fan van foodhalls. Torverhallerne zijn twee foodhalls naast elkaar. Eentje die zich volgens mij meer op dessertjes en zoetigheden toespitst en de andere waar smørrebrød en allerlei andere Deense en niet-Deense gerechten je verleiden. De uitdaging hier was een plekje te zoeken waar je op je gemak je lekkernijen kon verorberen.
Kopenhagen (13)
Kopenhagen (12)
Kopenhagen (11)
Kopenhagen (15)
 • Save the best for last: Copenhagen Street Food! Het was eerder toevallig dat ik hier belandde. Het ligt echt helemaal in een uithoek van Christianshavn, in een oude papieropslag-loods. Voorlopig toch nog. Er komt tussen Nyhavn en deze plek een brug. De brug ligt er al een paar jaar maar ze krijgen de ‘kissing bridge’, zoals de locals de brug noemen, maar niet operationeel. Voorlopig zit er dus niks anders op dan een ommetje te maken om deze hippe tent te bezoeken. Leuk detail: het ligt aan de overkant van Noma. Wil je Copenhagen Street Food of Noma bezoeken dan moet je snel zijn. De Street Food Hall sluit in 2018. Noma gaat over een jaartje al dicht. Voor Noma moet je trouwens 3 maand op voorhand reserveren! En alvast beginnen met sparen ;)
  Maar ik wou het dus over Copenhagen Street Food hebben. In deze loods staan een 30-tal foodtrucks (en permanentere constructies) opgesteld. Lekker eten van over de hele wereld. Er zijn binnen voldoende zitplaatsen maar ook buiten in het zonnetje was het (zelfs in februari) heerlijk zitten. Ik koos voor de zalmburger van bij fisch-art en een pannenkoek à la Eton Mess.
Kopenhagen (19)
Kopenhagen (21)
Kopenhagen (20)

Ik had het geluk dat het weer de hele tijd meezat. Tuurlijk, het was februari dus de temperaturen draaien rond de nul graden. En er stond best wat wind maar niks dat een goede jas en een muts niet kan verhelpen. Het was vooral genieten van de zonnestralen. Regent het als je in Kopenhagen bent? Dan zijn er koffiebars en musea genoeg om te schuilen.

Was jij al in Kopenhagen? Wat mag ik de volgende keer niet missen? Of staat Kopenhagen op je verlanglijstje?

TIP! Combineer Kopenhagen met een bezoekje aan Malmö! In een halfuurtje sta je met de Öresundstrein die over de Öresundsbrug (bekend van The Bridge) rijdt, in Zweden! Tips voor Malmö volgen binnen 5 dagen, so stay tuned!

TIP! Lees ook over de filmlocaties van The Danish Girl en The Bridge!

17 gedachten over “Kopenhagen – complete cityguide!

 1. Caro zegt:

  De fiets vind ik het ideale vervoermiddel om Kopenhagen te verkennen. Het is een heel fietsvriendelijke stad.
  Als je in de zomer naar Kopenhagen teruggaat, moet je zeker eens in de Botanisk Have (botanische tuin) gaan wandelen. Die bevindt zich achter kasteel Rosenborg. Heel erg mooi. Je hoeft geen plantenkenner te zijn om ervan te genieten.
  Naar het schijnt is het Louisiana Museum in Humblebaek, 35 km ten noorden van Kopenhagen, een pareltje van moderne kunst. Dat heb ik op mijn lijstje staan voor een volgend bezoek.

  • Heidi zegt:

   Je kan inderdaad op heel wat plaatsen fiets huren. Het was me net wat te koud om te fietsen maar in de zomer lijkt het me inderdaad ideaal om bv naar Island Brygge te gaan. Botanische tuin heb ik niet gedaan omdat ik net in Lund eentje gedaan had. Lijkt me ook meer iets voor als alles in bloei staat ;-)

  • Heidi zegt:

   Kopenhagen en Malmö zijn heel goed te combineren. In 3 dagen kan je al veel doen in Kopenhagen maar 4 dagen krijg je natuurlijk ook gevuld :) Ik was 3 dagen in Zweden. Verslag van Malmö komt maandag online.

 2. Greet zegt:

  Mooi overzicht. Wij gaan binnenkort voor 5 dagen naar Kopenhagen, ik kan dus wel wat tips gebruiken. Copenhagen Street Food lijkt me geweldig leuk, dat gaan we zeker eens proberen!

  • Heidi zegt:

   Jullie ook al :-) Sinds ik terug ben hoor ik van alle kanten van mensen die binnenkort naar Kopenhagen gaan. Hippe bestemming, da’s duidelijk :-) Benieuwd naar hoe jij Kopenhagen ervaart!

 3. Tita zegt:

  Ik was er in de zomer van 2014 en combineerde het met 2 dagen Malmö en 5 dagen Stockholm. Stockholm vind ik nog mooier en toffer dan Kopenhagen, maar ik heb absoluut ook erg genoten van Kopenhagen. Ik stond er op de top van de Vor Frue Kirke en ik was erg onder de indruk van het operagebouw langs de buitenkant. En zoveel winkeltjes met leuk design, inderdaad slecht voor de portemonnee.

 4. fieke zegt:

  Zo blij dat je dit bericht schrijft!
  Wij trekken binnen enkele weken ook richting Kopenhagen en ik ben volop leuke adressen aan het verzamelen. Het Fairy Tale House komt zeker ook op het lijstje.
  We twijfelen nu nog of zo’n ‘Copenhagen Card’ de moeite is, maar een stad verken je het beste te voet natuurlijk…
  Malmö staat ook op de planning, ik kijk dus al uit naar je volgende post.
  En nu alleen nog maar hopen dat het weer meezit als we er zijn :-)

  • Heidi zegt:

   Als je van plan bent veel attracties te bezoeken kan zo’n kaart voordelig zijn maar ik denk niet dat ik dat er uit zou halen. Over het algemeen zijn de musea in Scandinavië relatief goedkoop. In Stockholm zijn de meeste musea trouwens sinds kort gratis!

  • fieke zegt:

   We zijn niet zo’n museummensen, maar als het weer niet meezit kan het wel interessant zijn. Ik denk dat we voor tienrittenkaart of zo zullen gaan :-)

  • Heidi zegt:

   Zeker met twee personen is dat voordeligste! Zelfs al gewoon om van en naar luchthaven te reizen. Veel plezier!

  • Heidi zegt:

   Ben bezig met blogpost over de locaties uit The Bridge. Zeker in de gaten houden dus ;-) Maar eerst maandag deze van Malmö!

 5. trijnewijn zegt:

  De botanische tuin vond ik ook de moeite in de winter (en het opwarmen in de serre). En het kerkhof waar o.a. Bohr en Anderson begraven zijn, want de kerkhoven daar kun je absoluut niet vergelijken met de onze. Ik zag er eind november meer eekhoorntjes dan in Hyde park in London, om maar iets te zeggen.

  Ik vond de rondvaart met de bootjes wel de moeite, zo zag ik ook de replica van de David van Michelangelo die naar de rand van de stad verbannen is omdat zijn naaktheid te expliciet bevonden werd voor het centrum, kunst op een pier en nog meer ander leuks. De gids die ik had was redelijk sec, maar mijn vriendin had al een tocht gedaan met een sappigere gids en vertelde me veel leuks, zoals over dat beeld. Of dat Nyhavn, zoals bijna elk havengebied ter wereld, niet zo lang geleden ook de rosse buurt van de stad was, wat nu nog te merken is (één van die gekleurde gevels maakt nog steeds reclame voor hun exotische danseressen).

  Wij gaan in 2017 terug met de kindjes om vrienden weer te zien en er staan nu al dingen op ons lijstje die we zeker willen doen. De klassiekers zoals Tivoli, het lego museum en het sprookjeshuis natuurlijk, maar o.a. ook een soort technopolis museum voor jong en oud (naast de food hall).

  • Heidi zegt:

   Juist! Jij was ook pas naar Kopenhagen geweest :-) Leuk dat je volgend jaar al terug gaat! Hopelijk is de kissing bridge tegen dan open :-) Ik weet niet of dat wetenschapspark ook verdwijnt maar in 2018 zou Street Food Hall verdwijnen en plaats moeten maken voor nieuwbouw…

  • trijnewijn zegt:

   Dan ben ik heel blij dat we al in 2017 gaan , dan zullen ze er allebei nog zijn :)
   We willen eigenlijk wel nog vroeger gaan omdat er hele goeie vrienden wonen, maar (gebrek aan) verlof laat dat helaas niet toe. Aan de positieve kant heb ik zo wel nog veel meer tijd om plannen te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.