Met de eindejaarsfeesten mag het al eens wat meer zijn. Ik herinner me nog een oudejaarsavond als kind toen er een klein metalen doosje op tafel stond en we die zwarte bolletjes op een toastje deden. Het voelde heel exclusief want kaviaar was chique, zeiden de volwassenen. Ik herinner me nog dat het best zout was, dat we er maar een heel klein beetje van op ons toastje mochten doen en dat die bolletjes in je mond een speciaal gevoel gaven. Toch zijn de keren dat ik ondertussen al echte kaviaar gegeten heb, op een hand te tellen.
Royal Belgian Caviar bezorgde me een blikje voor hun online tasting/persevenement. Het inspireerde me om met oudjaar hapjes met kaviaar te serveren en dit artikel te schrijven.
De steur
Kaviaar is terecht een delicatesse en een luxeproduct. Het duurt jaren voor de kaviaar ‘geoogst’ kan worden. Kaviaar komt van de steur. Het zijn de onbevruchte eitjes van deze vis. De steur is namelijk pas geslachtsrijp als ze tussen de 5 en 25 jaar oud zijn. Ze kunnen 100 jaar oud worden. De grootste steur is de Beluga-steur die ruim 8 meter lang kan worden en zo’n anderhalve ton kan wegen. Zo’n grote steur zou goed zijn voor zo’n 100 kg kaviaar. Wist je dat een steur gemiddeld zo’n 15% van zijn lichaamsgewicht aan kaviaar voortbrengt?
Persoonlijk vind ik de steur een intrigerende vis. In een vorig leven werkte ik in een gekend aquarium in Blankenberge en in het eerste bassin zaten steuren. Ze waren het eerste wat ik zag als ik er ’s morgens de lichten aan stak en de laatste om me uit te wuiven (bij wijze van spreken hé) als ik ’s avonds het licht weer uit deed. Er waren altijd mensen die dachten dat het kleine haaitjes waren. Niet dus ;-)
Belgische kaviaar
Oorspronkelijk kwam kaviaar (of ja, toch de steuren) uit de Kaspische zee, het grootste meer van de wereld. Door allerlei redenen ging het visbestand van de steur snel achteruit en sinds 1998 staat de steur op de CITES-lijst voor bedreigde dieren. Wilde kaviaar kan dus niet langer.
Wist je dat er ook Belgische kaviaar is? In 2002 bracht Royal Belgian Caviar, na jaren onderzoek en voorbereiding, de eerste Belgische kaviaar op de markt. Ze kweken de steuren in hun bassins en controleren voortdurend alle parameters.
Hoe eet je kaviaar?
Wil je uitpakken bij je vrienden? Organiseer dan eens een kaviaarproefsessie voor hen! Ik mocht onlangs aansluiten bij een online tasting en leerde veel bij over kaviaar. De kaviaarmeester leerde ons ook hoe je de kaviaar als een kenner kan degusteren.
Bewaar de kaviaar altijd in de koelkast. Het potje open je met een speciaal sleuteltje waarmee je het deksel omhoog kan klikken. Eerlijk, dat ging hier niet zo vlot. De klik hoorde ik al snel maar ik moest redelijk wat kracht zetten om het potje open te krijgen.
Neem een beetje kaviaar met een speciaal lepeltje, leg de kaviaar op de muis van je hand en degusteer. Duw de eitjes met je tong tegen je gehemelte. Neem de tijd om de smaken te proeven en geniet!
Eens open, eet je de kaviaar best zo snel mogelijk op om de kwaliteit niet verloren te laten gaan. Zelfs na enkele uren kan de kaviaar al anders smaken.
Parelmoeren lepeltje
Kaviaar eet je nooit met metalen bestek. Als de viseitjes in contact komen met metaal, verandert de smaak. Kies liever voor een chique parelmoeren lepeltje of desnoods een plastic lepel.
Recept: hapje met kaviaar

Als een van de aperitiefhapjes met de feestdagen serveer ik dit jaar kaviaar aan mijn bubbel. Dat hebben we na zo’n jaar wel verdiend. Kaviaar eet je liefst zo puur mogelijk. Je kan het ook gebruiken als afwerking op een lekker visgerecht. Ik koos voor toastjes waar ik wat zalm, een forelvissalade en dan de kaviaar op deed. Misschien een beetje te veel smaken maar wel erg lekker. Je zou de forelsalade kunnen vervangen door zure room of verse kaas. De zalm kan je eventueel achterwege laten.
Pomme moscovite
Een ander makkelijk receptje waarbij de kaviaar prima tot zijn recht komt is een aardappel uit de oven met als topping wat zure room en dan een lepeltje kaviaar. Heerlijk!
Hoeveel kaviaar voorzie je per persoon?
Reken op max. 30 gram kaviaar per persoon. Je kan een potje van 30 gram ook perfect met meerdere personen delen.
Goedkope kaviaar
Ook de viseitjes van andere vissen worden gegeten. Ik denk bv. aan de lompviseitjes of de zalmeitjes. Er bestaat ook vegetarische kaviaar, gemaakt uit zeewier. Deze vind je o.a. bij Ikea.
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Met dank aan Royal Belgian Caviar.
Geef een antwoord