Vermijd jetlag met deze 7 tips

Tips om jetlag te voorkomen- travel essentials

Onvermijdelijk als je ver met het vliegtuig reist: jetlag. Niet iedereen heeft er evenveel last van. Vooral als je richting oosten reist kan jetlag de kop opsteken. Met deze zeven tips kan je jetlag voorkomen:

1. Leef zo snel mogelijk volgens de tijd van je bestemming.

Eenmaal je op het vliegtuig zit, kan je best je uurwerk verzetten naar de tijd op de bestemming. Als je dit eerder doet, riskeer je je vlucht te missen door verwarring over het uur :-)
Als je nog tussenstops hebt, kan je kiezen om de tijd in te stellen van de plaats van je tussenlanding en het uur dan nogmaals te verzetten. Dat zou de kans op een pittige jetlag verminderen.

Tip! Kijk eens of je een wereldklok op je smartphone hebt. Ik kan mijn smartphone zo instellen dat ik meerdere tijden kan weergeven. Handig!

2. Drink voldoende

Drink geen koffie of alcoholische dranken maar drink veel water. Eigenlijk zou je elk uur van de vlucht een extra glas water moeten drinken. Je jetlag verdrinken als het ware, haha. Op langere vluchten kan je achteraan het vliegtuig vaak wat halen om te drinken. Twee vliegen in één klap want zo heb je ook wat beweging. (En nog extra beweging als je door het drinken wat vaker naar het toilet moet.)

3. Op voorhand

Ook je gedrag op voorhand kan de jetlag beïnvloeden. Je kan enkele dagen van tevoren al wat vroeger gaan slapen of langer opblijven. Je hebt per uur tijdsverschil ongeveer een dag nodig om je echt volledig aan te passen. Als je vier dagen van tevoren elke dag een halfuurtje vroeger of later gaat slapen, heb je je biologische klok al 2u aangepast.

Zorg ook dat je goed voorbereid op reis kan vertrekken. Ik probeer altijd op voorhand in te pakken zodat ik de laatste avond niet moet stressen om alles nog in orde te brengen. Vaak is het al vroeg genoeg opstaan om naar de luchthaven af te reizen dat je slaapritme sowieso al verstoord is.

4. Blijf wakker tijdens de vlucht

Als het overdag is op je bestemming, tenminste. Zie ook de eerste tip: ga op de vlucht slapen en eten volgens de tijdstippen van de bestemming.
Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo goed in. Meestal slaap ik op langere vluchten, gelijk welk tijdstip het op de plaats van bestemming is.

Vlieg je tijdens de nacht (uur van bestemming), neem dan een oogmasker mee zodat je makkelijk kan slapen tijdens de vlucht.

5. Slaap pas als het nacht is

Kom je tegen de middag op je bestemming aan? Blijf dan wakker, hoe moe je ook bent. Ga pas slapen als het bedtijd is op je vakantiebestemming. Laat je ook niet verleiden tot uitslapen maar volg tip 6 om de jetlag te verslaan.

6. Buitenlucht

Geniet op je vakantiebestemming van de buitenlucht. Beweeg! Je zal er meteen heel wat meer energie door krijgen.

7. Na de vakantie

Herneem zo snel mogelijk je gewone routine. Ik ben al een paar keer meteen na de landing gaan werken. Het is soms even tanden bijten en vechten tegen de slaap maar meestal bleef de jetlag zo heel beperkt.

Je kan nog tot een week na je vakantie last hebben van jetlag. Ze zeggen al eens dat je lichaam zich per dag aan één uur tijdsverschil kan aanpassen.

Mijn ultieme tip? Luister naar je lichaam!

Wat zijn jouw trucjes om met jetlag om te gaan?

Pin it!

Vermijd jetlag met deze 7 tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.