Indoor duiken bij TODI

Posted in Scuba diving by
Indoor duiken in TODI

In het verre Limburg kan je sinds een paar jaar indoor duiken in TODI, een groot aquarium. Het duikbassin – goed voor ruim 6 miljoen liter water – is 10 meter diep, 36 meter breed. Het water is 22° C warm en er zwemmen een paar duizend tropische vissen. Voluit heet het TODI – The Ultimate Diving Experience. Als start van het ‘nieuwe duikseizoen’ trokken we er het voorbije weekend met de duikschool naartoe.

Het indoorduikcentrum TODI ligt op de site van be-MINE in Beringen. Het maakt deel uit van de grootste industriële erfgoedsite van België en er is flink wat geld in de ontwikkeling ervan gepompt. TODI zorgde mee voor een herbestemming van deze oude mijnsite. Het duikbassin is in een zogenaamde indikker gebouwd. Indikkers zijn grote betonnen cilinders die zorgden voor het filteren van het afvalwater van de steenkoolmijn. De terrils zijn de stille getuigen van het gruis dat overbleef.

Kleine indikker TODI

Hoe gaat het indoor duiken bij TODI in zijn werk?

We waren met een grote groep en hadden op voorhand gereserveerd. Aan de kassa van TODI krijg je polsbandjes die je toegang verschaffen tot het duikcentrum. Van zodra je je polsbandje scant aan de poortjes gaat je tijd in. Met 2 uur tijd kom je ruimschoots toe dus het is echt niet nodig je op te jagen.

Eerst kom je in de kleedruimte terecht. Er is een kleedruimte voor de dames en eentje voor de heren. Hier zijn ook lockers die je met je polsbandje kan openen en sluiten. Geen gedoe met muntstukjes, handig gedaan van TODI!

Vervolgens ga je in badpak met de lift (of met de trap) naar de vierde verdieping. Heb jezelf duikmateriaal mee, dan neem je dit mee naar boven. Heb je geen duikmateriaal mee en huur je alles bij TODI, dan vind je hier alles wat je nodig hebt.

Boven neem je een duikfles, een jacket en loodpockets (deze zijn duidelijk gemarkeerd met hoeveel lood erin zit, makkelijker kan niet – alweer gescoord, TODI!) en al het andere materiaal dat je niet zelf mee hebt. Je monteert je duiksetje en na een buddy check en briefing per buddy-paar kan je het water in.

Zelf had ik het na zo’n 45 minuten wel gezien. Andere duikers bleven er een goed uur in. Je kan duiken zolang je wil maar, tenzij je wil bijbetalen, moet je uiterlijk 2 uur nadat je door de poortjes ging ook weer buiten zijn. Hou dus een beetje rekening met de tijd om je materiaal weer op te bergen, te douchen en je om te kleden.

underwater selfie TODI

Welk duikmateriaal mag je meenemen?

In principe heb je enkel badkledij en een handdoek nodig. Je kan alle nodige materiaal ter plekke huren/ontlenen. Wie zelf duikmateriaal heeft, kan dit deels meebrengen. Flessen, lood en jackets krijg je sowieso. Meer zelfs, die mag je niet meebrengen. Ook een droogpak is niet toegelaten. Dit ivm de bacterien die ze buiten willen houden voor hun vissen.

Wat je zelf nog mag meebrengen (als je dit hebt) zijn:

  • je zwembadvinnen (buitenwatervinnen met duikbotjes zijn niet toegestaan)
  • je duikpak (ik had een 3 mm aan en dankzij mijn kap was dit voldoende, anderen hadden een 7 mm aan – het ligt dus beetje aan je persoonlijke voorkeuren)
  • kap en handschoenen
  • duikbril
  • duikcomputer

Materiaal dat je zelf meebrengt, moet je grondig spoelen voor je het in het duikbassin gebruikt.

autowrak TODI

Wat is er te zien bij TODI?

Er liggen in het duikbassin voorwerpen om de duikers te entertainen: een paar auto’s, een kunstwerk van een zeemeermin, Er staat een bar met tapinstallatie en je kan er door een tunnel zwemmen. Er is ook een duikersklok aanwezig.

En uiteraard zijn de visjes (zeg maar vissen), een mooie meerwaarde. Tip: koop aan de balie een kaartje met alle vissen op zodat je de vissoorten kan herkennen. Ik hoorde iemand zeggen dat ze Napoleonvissen gezien hadden maar het waren eigenlijk citroencichliden. In mijn studententijd had ik een baantje in een aquarium aan de kust en ik herkende vrij veel vissen omdat we ze daar toen ook hadden in de displays van Amazonia. De exemplaren in TODI waren wel een stukje groter.

Duikershelm

Naast duiken en snorkelen, kan je er ook met een duikershelm duiken (nu ja, eerder rondwandelen). Daarvoor moet ik dus zeker nog eens terug want met zo’n authentieke duikershelm duiken staat nog op mijn bucket list.

TODI, praktisch

Je betaalt 37 euro (tijdens piekperiodes) of 30 euro (tijdens dalperiodes) voor 2 uur toegang. Moet je ter plekke nog materiaal huren, betaal je hier 12 euro voor. Andere prijzen voor snorkelaars & freedivers. Kom je met een groep, dan heb je 1 gratis entree per 10 betalenden.

Niet vergeten: je duikbrevet en verzekeringsbewijs mee te brengen!

Op woensdag kan je er van 12u tot 20u terecht, op vrijdag van 12u tot 21u. Tijdens het weekend is het open van 9u tot 18u. Andere dagen kan enkel na reservatie voor groepen. Ze geven bij TODI ook opleidingen en initiaties.

Tip: combineer je bezoek aan het indoorduikbassin van TODI met een lunch of vieruurtje in de horecazaak. Wij aten er ‘putpatat’, een typisch gerecht van bij de koolputters. Dit is een soort aardappelgratin met extra groenten, zalm of spek. Lekker! Ook de taartjes zagen er zeer smakelijk uit.

Reserveren en meer info via de website.

Pin for later

Indoor duiken in TODI
3 maart 2020
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

%d bloggers liken dit: