In de regen lopen

Posted in Runaddict by

Lopen in de regen - asics

Het weer. Gespreksonderwerp nummer één in het dagelijkse leven. Want het is toch altijd te warm of te koud. Te winderig of te nat. Ja, het is koud en miezerig buiten maar laat dat je vooral niet tegenhouden!

Voor wie vandaag het miezerige weer wil trotseren en wil in de regen lopen, deel ik graag een paar tips. Vestimentaire tips vooral. Ik ging oorspronkelijk lopen omdat je weinig nodig hebt om op deze manier aan je conditie te werken. Sportkledij en sportschoenen en ik was klaar, dacht ik.

Ahum. Ondertussen heb ik een hele resem technische T-shirtjes voor de zomermaanden, een paar winddichte vestjes en ik kocht onlangs enkele comfortabele tenues om ook in de wintermaanden verder te lopen.
En dan zijn er nog de accessoires: speciale sokken (ik kocht de run intensive van Kalenji), winddichte hoofdbanden en handschoenen. Ik kocht zelfs speciaal loopondergoed!

Wat je in welk weer moet aandoen, ik blijf het moeilijk vinden om in te schatten. Zeker als het voor de wat langere afstandslopen is (voor mij is dat vanaf 10 km). Op Pinterest vond ik deze infographic. Werkt voorlopig goed voor mij.

Laagjes!

Wat ik hier ga schrijven doet me denken aan deze blogpost. Je kan je best in laagjes kleden. Bij de bovenstukken kunnen de lagen worden ingedeeld in 3 hoofdelementen:

 • basislaag  – de onderste laag; deze draag je het dichtst op je huid
 • tussenlaag  – biedt extra warmte boven op de basislaag
 • buitenlaag  – deze beschermt je tegen de wind en de regen

Bij wisselvallig weer is het waarschijnlijk voldoende slechts 2 lagen te dragen. Je kan de complete combinatie van 3 lagen voor de koudste dagen van het jaar bewaren.

Als je gaat lopen als het hard waait (hallo, ik woon aan de kust!), zorgt de grotere luchtweerstand ervoor dat je harder moet werken om je tempo vast te houden. En dat kan betekenen dat je meer gaat zweten.
Maar als het hard waait, heb je het ook sneller koud wanneer de wind in aanraking komt met het vocht op je huid. De basislaag moet dus van een sneldrogend materiaal zijn dat vocht afvoert van de huid, terwijl de buitenlaag je moet beschermen tegen weersinvloeden.

Omdat je naast zweet en wind ook door de regen kan afkoelen, voorzie je best ook een regenjasje. Goede regenjasjes voor lopers zijn al wat prijziger. Ik kon vorige week eentje op de kop tikken in de outlet shops in Maasmechelen Village maar viel toch een beetje omver van de prijs. Nu, het is echt een must hier voor kwaliteit te gaan want je wil een perfect waterdichte jas die bovendien toch ademend en winddicht is.

Op zoek naar motivatietips? In deze artikel deel ik enkele tips om te blijven lopen, ook tijdens de wintermaanden.

Kort samengevat: mocht ik vandaag, in dit miezerige koude weer gaan lopen zijn had ik de ‘feel warm’ sokken aangedaan, een lange warme looplegging, een bovenstuk in hetzelfde materiaal (met lange mouwen) en het nieuwe regenjasje. De eerste kilometers was ik vast ook voor de hoofdband en de handschoenen gegaan. En nu ik er aan denk: een sjaaltje of een buff, dat ontbreekt nog aan mijn outfit.

En jij? Hoe doe jij dat, lopen in de regen?

3 december 2014
/
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply liese

  omdat de zwangerschap even in de weg staat van lopen nu even niet maar voordien: bij koud, regenachtig weer: loopt-shirtje met korte mouwen (kalenji), aansluitend jasje met rits in dezelfde stof (kalenji) en dan wind/regendichte jas erbovenop. Mijn broek en kousen en dergelijke bleven altijd hetzelfde. Ook een hoofdband was handig, vooral omdat ik “uit mijn haar zweet” en een volle muts daarbij soms echt klam aanvoelde. Ik mis het lopen.

  4 december 2014 at 10:31
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: