Soorten hoofdpijn + remedies

Posted in Lifehacks by

Belangrijk: ik ben geen dokter, heb zelfs geen medische achtergrond. Ik schrijf dit artikel over hoofdpijn vanuit mijn eigen ervaringen. Wat helpt/hielp voor mij, doet dat daarom niet voor jou. Elke persoon is anders en je dokter is je beste raadgever. 

Hoofdpijn kan je indelen in 3 groepen: migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Ik ben met alledrie al gezegend geweest. Het duurde even voor ik door had welk soort hoofdpijn het was en wat ik ertegen kon doen. Misschien heb jij er ook iets aan.

freestocks-org-hoofdpijn

Migraine

Als kind had ik vaak migraine. Tot overgevens toe. Na een tijdje merkten we een patroon: als ik eitjes gegeten had, kreeg ik even later ongelofelijke hoofdpijn. Het werd pas beter eens ik overgegeven had. De dag erna had ik rode stipjes in mijn gezicht.

Toen ik wat ouder was, kreeg ik een meer typische migraine-hoofdpijn: het begon vaak aan één kant en het leek alsof de hoofdpijn helemaal naar de andere kant kroop vooraleer het beter was. Dit ging vaak gepaard met misselijkheid en ik kon ook niet goed tegen licht of geluid.

Remedie

In mijn geval was geen eieren meer eten al een grote verbetering. Voor mijn ‘andere’ migraine ging ik naar diverse specialisten, probeerde ik verschillende soorten medicatie. Een bepaald medicijn bracht verlichting maar ik was er helemaal van versuft. Uiteindelijk ging ik naar een osteopaat. Na 2-3 behandelingen bleef ik anderhalf jaar migraine-vrij! Na de eerste sessie was ik doodmoe en ik moest veel water drinken. De volgende sessies herhaalde dat scenario zich. Nu ga ik een paar keer per jaar ‘op onderhoud’ naar de osteopaat en dat lijkt te helpen.

Spanningshoofdpijn

Als de hoofdpijn onderaan mijn hoofd begint, weet ik dat ik het vlaggen heb. Mijn nek en mijn spieren voelen stram en als ik niet snel iets neem, wordt het alleen maar erger en kan zelfs dagen duren. Ik vermoed dat naast stress ook te weinig drinken de spanningshoofdpijn bij mij uitlokt. Toen ik met de rugzak door Zweden reisde had ik ook last van spanningshoofdpijn. Ook na het duiken, als ik ver met mijn fles op mijn rug heb moeten lopen of een hele dag met een zware handtas rondgelopen heb, heb ik vaak spanningshoofdpijn.

Remedie

Zachtjes aan mijn haar trekken verlicht even maar als ik er echt vanaf wil geraken moet ik snel een PerdoTensio nemen. En vroeg in mijn bed kruipen. De dagen erna probeer ik erop te letten extra veel water te drinken.

Clusterhoofdpijn

Deze hoofdpijn vind ik zelf het moeilijkste te herkennen. Soms verwar ik het met migraine. Deze hoofdpijn begint ook aan een kant, achter mijn oog, maar verplaatst zich in tegenstelling tot mijn migraine niet. Volgens de symptomen duurt deze hoofdpijn niet lang maar ik heb toch andere ervaringen. Misschien omdat ik meerdere aanvallen na elkaar krijg? Het is me ook nog niet echt duidelijk wat deze hoofdpijn uitlokt dus preventief kan ik niet veel doen.

Remedie

Hoe gek het ook klinkt: als ik op mijn hoofd ga staan, is de pijn dragelijker. Ik neem ook een PerdoFemina. Dit is op zich hetzelfde als PerdoTensio maar dubbel zo zwaar. Vroeger probeerde ik de pijn te verbijten en het zonder medicatie op te lossen maar ondertussen heb ik al geleerd dat ik zo koppig niet moet zijn. Het leven is al lastig genoeg ;) Het helpt natuurlijk wel dat ik nu, in vergelijking met een paar jaar geleden veeeeeel minder hoofdpijn heb. En als ik hoofdpijn voel opkomen, heb ik als freelancer vaak de luxe om even een dutje te doen.

Wat doe jij tegen hoofdpijn? Laat het zeker weten in de reacties! Wie weet kan je er iemand anders mee helpen want geef toe, als je hoofdpijn hebt, zou je alles doen om er snel vanaf te zijn!

13 januari 2018
/
Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Séverine

  Interessant artikel! Ik ben heel blij dat ik Excedrin heb ontdekt! Wanneer ik de migraine ‘s morgens voel opkomen, neem ik een pilletje. Sindsdien krijgt misselijkheid niet meer de kans om door te komen. Bij mij lijkt het vooral hormonaal gerelateerd en ook vermoeidheid is een trigger

  13 januari 2018 at 23:48
 • Reply m(i)e

  Soms word ik ‘s ochtends wakker met lichte hoofdpijn die vaak doorheen de dag erger wordt. Ik kreeg als tip van iemand om dan koffie te drinken en sindsdien drink ik elke ochtend koffie en als ik dan met zo’n opkomende hoofdpijn wakker wordt verdwijnt ze weer.

  14 januari 2018 at 02:04
  • Reply Heidi

   Ja, cola durft hier ook al eens helpen. Heeft iets te maken met de cafeïne en het effect daarvan op de aders, als ik me goed herinner.

   14 januari 2018 at 08:53
 • Reply Sarah

  Wat goed dat de osteopaat je helpt met je migraine. Ik heb er zelf ook last van maar heb de juiste remedie nog niet gevonden. Alternatieven zoals de osteopaat en accupunctuur en dergelijke heb ik allemaal al geprobeerd, helaas zonder resultaten. Het enige dat de migraine bij mij lijkt te minderen zijn die medicijnen die je inderdaad versuffen. Héél vervelend. De tip over koffie die hier in de comments al wordt gegeven pas ik ook wel toe. Bij opkomende hoofdpijn een kopje nespresso drinken kan al weleens helpen.

  14 januari 2018 at 08:15
 • Reply Liese

  Ik had tot vorig jaar ook last van hormonale migraine. Door te stoppen met de pil is dat nu voorbij.

  14 januari 2018 at 13:22
 • Reply Samaja

  Mijn migraine was zeer hormonaal gebonden. Stoppen met de pil was dan ook een serieuze verlichting. Ik kon de pijn alleen wegnemen met Apranax, een ontstekingsremmer. Al ken ik de medicatie niet die jij neemt. Wachten tot het vanzelf overgaat was voor mij nooit de oplossing. Het werd alleen maar erger en de medicatie werkte dan ook minder goed. Gelukkig heb ik nu nagenoeg geen migraine meer. Wel heb ik vaak hoofdpijn bij het begin van het weekend, ik denk dat dit eerder spanningshoofdpijn is, of toch van de spanning die wegvalt. Ik kan het wegkrijgen met Dafalgan forte of Excedryn.

  14 januari 2018 at 13:32
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Lees ook:

  %d bloggers liken dit: