De knop omdraaien: tips om je hoofd leeg te maken

Zij schreef er vorige week zo mooi over. Ik begreep precies wat ze bedoelde. Soms zit het allemaal even niet mee. Soms wordt het allemaal even te veel. Je kan dan kiezen om je in zelfmedelijden te wentelen en alles laten aanslepen of je kan proberen het tij te keren. Het heft in eigen handen nemen ipv af te wachten, zoiets. Ook al kan je soms aan de situatie op zich niets of weinig veranderen, wat je wel kan veranderen is hoe je zelf tegen de situatie aankijkt. Ik ben de laatste jaren vrij goed geworden in het proberen me niet druk te maken over zaken waar je weinig of niets aan kan veranderen. Dat lukt niet altijd maar dat besef alleen al, helpt me.

Enfin, ik kan nog niet veel zeggen maar ik heb spannende weken achter de rug. En er komen nog een paar spannende weken aan. Kelly haar blogpost kwam dus als geroepen. Ik besefte dat ik zo ook mijn trucjes heb om een slechte dag om te buigen naar een goede dag. Of een vol hoofd naar een leger hoofd.

wonen aan zee - oostende

Hoe ik mijn hoofd leeg maak

 • Lopen – helaas sukkel ik al even met een achillespeesblessure waardoor gaan lopen er even niet inzit. Vorige zaterdag ging ik fietsen met mijn loopbuddy en leerde ik dat fietsen hetzelfde effect op me heeft als lopen.
 • Naar buiten gaan – het bovenstaande heeft hier wellicht ook mee te maken. Even een frisse neus halen helpt om je hoofd leeg te maken. Letterlijk even gaan uitwaaien op het strand en de hele wereld ziet er anders uit. Het was ook een van de puntjes van Kelly en ik kan haar alleen maar gelijk geven. In Scandinavië hebben ze dat al langer door, dat in de outdoors vertoeven gelukkig maakt. Check friluftsliv.
 • Naar de horizon staren – idealiter aan het strand (weer of geen weer, zomer of winter maakt niet uit, als ik de zee maar voel). Blue mind!
 • Beseffen dat na regen altijd weer zonneschijn komt, ook al kan het soms lang duren. Helaas geldt het tegenovergestelde ook.
 • Slapen – het is wonderbaarlijk om te zien hoe anders de wereld eruit ziet na een goede nacht slaap.
 • Volgend op het voorgaand puntje: ernaar streven de computer uit te laten in het weekend (toch voor werkgerelateerde zaken) en ten laatste om 20u de laptop dicht te klappen. Lukt steeds beter.
 • Beginnen opruimen – ik kan me niet concentreren als mijn huis er niet opgeruimd bij ligt. Is het huis opgeruimd en ben ik toch nog rusteloos, dan doe ik een rondje minimaliseren. Ongelooflijk wat een kalmerend effect dat op me heeft!
  Omgekeerd ook: had de voorbije jaren niet zo vaak en veel opgeruimd en geminimaliseerd, ik had dezer dagen zeker een hyperventilatie-aanval gehad.
 • Douchen – langer dan anders. Of sauna met een duik in ijskoud water erna.
 • Autorijden en keihard meezingen met mijn Spotify-lijst.
 • Naar Stockholm gaan. Stockholm (of Zweden in het algemeen) brengt me rust.

Dat gezond eten dat Kelly ook in haar lijstje had staan, zou ik beter ook doen. Helaas verwen ik mezelf op dagen dat alles tegenzit of als het superdruk is, liefst met zoetigheid, chips en andere comfortfood. Wat doen jullie om de knop om te draaien?

3 gedachten over “De knop omdraaien: tips om je hoofd leeg te maken

 1. Kel zegt:

  Knuffelen met onze hond, een bad nemen met een boek, en inderdaad een fikse strandwandeling. Jammer genoeg is het strand niet altijd binnen bereik, maar dit weekend wel :-)

 2. Elke zegt:

  Wandelen, altijd wandelen doet het bij mij of naar ons plekje in de Ardennen gaan én het liefst vanal die twee samen. Thuis een tas koffie zetten en de rust zoeken in de chaos die er heerst, de boel een beetje vanop een afstandje proberen te overzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.